Samsung Galaxy NotePro 12.2 - neľútostný súper

Recenzia špičkovo vybaveného tabletu s jemným 12-palcovým displejom, dotykovým perom S Pen, prepracovaným prostredím a bohatými možnosťami využitia.

Posledné správy o predaji počítačov a notebookov hovoria o nižšom dopyte po týchto zariadeniach. Do popredia sa dostávajú tablety, ktoré svojimi možnosťami a funkciami pokryjú väčšinu nárokov bežného používateľa počítača. Trendom v oblasti notebookov je zmenšovanie, v prípade smartfónov a tabletov je to presne naopak. Samsung si zväčšovanie vzal k srdcu, a na tohtoročnom veľtrhu CES predstavil okrem iného aj 12,2-palcový tablet s jemným rozlíšením, ktorý sa svojimi rozmermi pomaly blíži k populárnym 13-palcovým ultrabookom.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy NotePro 12.2Dvanásťpalcový model tabletu Note s dotykovým perom S Pen dostal WQXGA rozlíšenie, výkonný procesor, 8 Mpix fotoaparát, OS Android 4.4 KitKat a 9 500 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri prvom kontakte s tabletom som trochu zaskočený. Bodaj by aj nie, veď v ruke držím zariadenie, ktoré na stole zaberie približne rovnako veľký priestor ako môj 13-palcový ultrabook. Veľkosť tabletu si najlepšie predstavíte pomocou klasického listu papiera vo formáte A4. Rozmery sú takmer rovnaké. Veľký dvanásťpalcový tablet tak môže vo vašej taške nahradiť kopu papierov, prípadne zošitov. Tenké telo s hrúbkou iba osem milimetrov nezaberie príliš miesta. Ani hmotnosti nemám príliš čo vyčítať. 759 gramov je pri daných rozmeroch tak akurát. Trinásťpalcový ultrabook vám vaše plece zaťaží približne dvojnásobne.

S prívlastkom NotePro by som už očakával aj prítomnosť kovovej konštrukcie, no nestalo sa tak. Zmien sa nedočkal ani dizajn. Samsung opäť siahol po plastovej konštrukcii so strieborným lemom. Aspoň ten lem mohol byť kovový. Ale aby som len nefrflal, tak musím pochváliť zadný plastový kryt, ktorý je príjemný na dotyk, v ruke sa nekĺže a ľahko sa čistí. Na imitáciu prešívania už môj názor určite poznáte.

Pri týchto rozmeroch a hmotnosti sa spolieham výhradne na asistenciu oboch rúk. Okraje po stranách sú dostatočné široké pre opretie palca, ktorý tak na displeji nerobí šarapatu. Pri držaní na výšku už tradične narážam na jedno hardvérové a dve dotykové tlačidlá. Fyzické tlačidlo poteší, môžem ním rozsvietiť zhasnutú obrazovku, a v prípade tých dotykových sú moje dojmy opačné. Počas celej doby používania som ani raz nezažil situáciu, kedy by som ich prítomnosť ocenil. Väčšinou mi iba prekážali. V režime na výšku si musím dávať pozor, kam položím palec a pri používaní na šírku je naťahovanie sa za nimi dosť nepraktické. Áno, pri používaní na výšku by som si mohol palec oprieť o druhý okraj, lenže tu mám senzor automatickej regulácie jasu. Niekomu dotykové tlačidlá možno budú vyhovovať, ja by som privítal aspoň možnosti ich dočasnej deaktivácie.

Tablet držím v oboch rukách, teda na rozmiestnení prvkov si až tak nepotrpím. Jednou rukou ho pridržím a druhou obslúžim potrebné tlačidlo. Dalo sa to však vyriešiť aj bez prehmatávania. Tlačidlá napájania a ovládania hlasitosti by som radšej videl v pravej alebo ľavej stene, kde by som ich pohodlne nahmatal pomocou ukazováka. Trochu netradičným riešením je umiestnenie microUSB konektora do pravej steny. Dolná tak ostala zbytočne prázdna. Samsung opäť osadil microUSB konektor vo verzii 3.0, ktorý ponúkne rýchlejšie dátové prenosy medzi tabletom a počítačom. Tablet však nabijete aj pomocou klasickej microUSB nabíjačky. Nechýba podpora OTG, ktorá umožní k tabletu pripojiť myš, klávesnicu, prípadne USB kľúč. S externým harddiskom si žiaľ neporadí.

Stereo reproduktory po stranách ponúknu zaujímavý priestorový efekt. Najviac sa mi osvedčili pri sledovaní filmov. Pri počúvaní hudby mi už chýbali hĺbky a zvuk bol skreslený. Hlasitosť je vysoká a ani pri maximálnych hodnotách sa neobjavuje rezonovanie konštrukcie.

V pravej stene sa ešte nachádza dotykové pero S Pen, slot na microSD kartu a na našej LTE verzii aj slot pre microSIM kartu. Hore nájdeme okrem spomínaných tlačidiel aj infračervený port na ovládanie techniky. Potrebné ovládače si môžete nastaviť v aplikácii Smart Remote.

Krásny Super LCD displej s jemným rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov si získava moje srdce a notebook zapínam iba minimálne. Jednoduché prepínanie medzi viacerými kartami v prehliadači, pohodlné čítanie pdf časopisov a úprava dokumentov v prepracovaných kancelárskych aplikáciách... To je len pár situácií, kedy mi tento obor dôstojne zastúpil notebook. Displeju naozaj nemám čo vyčítať. Farby sú svieže a verné, pri porovnaní s displejom jasne vidím rozdiel medzi bielou na Super LCD displeji a sivobielou na AMOLED-e, pozorovacie uhly sú dobré a maximálny jas vysoký. Senzor automatickej regulácie jasu odvádza svoju prácu dobre. Pri používaní na slnku, napríklad na balóne alebo terase, bolo prezeranie webových stránok pohodlné. Netreba však zabúdať, že je to lesklý displej. V noci som zasa ocenil automatické prispôsobenie jasu na nízku hodnotu, ktorá "neťahala" oči.

Prítomnosť dotykového pera S Pen a podpora zobrazenia viacerých aplikácií naraz dávajú tomuto tabletu úplne iný rozmer. Z pravej bočnej steny vyťahujem dotykové pero. Obrazovka sa automaticky rozsvieti, odblokuje a na displeji sa zobrazí ponuka pre bezdotykový príkaz. Z pätice funkcií využívam najčastejšie Okno pera a Pripomienku akcie. Prvá spomínaná funkcia zobrazí na vami načrtnutom priestore niektorú z aplikácií v menšom okne. Napríklad Facebook, kalkulačku a podobne. Pripomienka akcie dokáže rozpoznať vami zadaný text a vytvoriť z neho kontakt, správu, e-mail, úlohu, prípadne text vyhľadať na webe. Hore napíšem meno a priezvisko, pod ne telefónne číslo a nový kontakt je na svete. Rozpoznávanie funguje dobre, teda pokiaľ nepíšete ako doktor s tridsaťročnou praxou.

Dotykové pero a aplikácia S Note premenia váš tablet na prepracovaný zápisník. Po zapnutí režimu "Iba pero" aplikácia nereaguje na dotyky ľudskej ruky, čiže dlaň si môžem bez obáv oprieť o displej. Možnosti aplikácie sú bohaté. Od zmeny farby a tvaru pera až po vytváranie grafov, rozpoznávanie vzorcov, tvarov a vkladanie multimediálnych súborov.

Funkciu Viacerých okien poznáme bežne ako zobrazenie dvoch aplikácií naraz, s možnosťou upravovať ich veľkosť. NotePro 12.2 využíva potenciál svojho veľkého displeja a poradí si zobrazením až štyroch aplikácií naraz. Buď si displej rozdelíte presne na štvrtiny alebo veľkosť okien dodatočne upravíte. Ja som malý priestor vyhradil pre prehrávač hudby a Facebook, a na zvyšnej ploche pohodlne prezeral web a komunikoval cez Hangouts. Medzi jednotlivými oknami môžete prenášať textový a obrazový obsah. Napríklad obrázok z webu pošlem cez Hangouts alebo ako MMS správu. Ďalšou možnosťou multitaskingu je zobrazenie aplikácií vo forme plávajúcich okien. Takto si môžem zobraziť až päť aplikácií naraz.

O všetky tieto a ďalšie vychytávky sa starajú až 3 GB operačnej RAM pamäti. K dispozícií je 2,73 GB, po zapnutí je dostupná približne polovica a s pribúdajúcim počtom otvorených aplikácií sa hodnota využívanej pamäti blíži k dvom gigabajtom. Vo väčšine prípadov tak ostáva voľných približne 700 – 800 MB. O chod systému našej LTE verzie sa stará výkonný chipset Snapdragon 800, ktorý pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2,3 GHz a výkonnej grafiky Adreno 330. Pri menšom modeli Galaxy TabPro 8.4 som bol svedkom častého prehrievania, tu je už všetko v poriadku. Zvýšenú teplotu som nespozoroval ani pri graficky náročných hrách.

Naša 32 GB verzia ponúkla približne 26 GB dosptupného miesta. Ak sa vám to bude máliť, využite slot na microSD kartu, ktorý si rozumie s kapacitou do 64 GB. Veľký displej a výkonný hardvér lákajú na hranie graficky prepracovaných hier. Ak sa vám bude interný priestor zapĺňať, zavítajte do správcu aplikácií a potrebné aplikácie si presuňte na microSD kartu.

Z oblasti konektivity mu môžem vyčítať iba chýbajúce NFC, ktoré by umožnilo rýchlejšiu komunikáciu s inými zariadeniami a párovanie príslušenstva. Obsah medzi tabletom a smartfónom som si vymieňal cez Wi-Fi Direct, streamovanie multimediálnych súborov na veľkú obrazovku Smart TV umožnilo DLNA. Citlivosť Wi-Fi antény bola dostatočná a pripojenie stabilné. Novinkou v možnostiach sieťových pripojení je zrýchľovač siete, ktorý stiahne veľké súbory súčasným používaním Wi-Fi a mobilných sietí.

Momentálne najnovší Android 4.2.2 je obohatený o nové prostredie Magazine UX. Je to vlastne klasický TouchWiz doplnený o pár obrazoviek s widgetmi v štýle magazínu. Ja som im akosi neprišiel na chuť a používal som radšej tie klasické, na ktoré som si pridal všetky potrebné widgety a skratky. Niektoré ovládacie prvky v prostredí prešli redizajnom a ponúkajú uhladenejší vzhľad. Funkčná vybavenosť prostredia mi plne vyhovuje a osobne tu nachádzam všetko čo potrebujem.

Na zablokovanej obrazovke sa mi zobrazujú aktuálne informácie zo sociálnych sietí, widget počasia a na rýchlejšie spúšťanie obľúbených aplikácií využívam priestor pre päť skratiek. Vo výsuvnej lište nesmie chýbať množstvo skratiek rôznych nastavení a funkcií, dlhším podržaním sa dostanete priamo do nastavení príslušnej funkcie, a pod nimi si môžem rýchlo a pohodlne prispôsobiť jas obrazovky a hlasitosť. Počas celej doby používania bežal systém stabilne a plynulo.

Z množstva funkcií ma najviac oslovil režim hosťa. Manželovi, manželke, dieťaťu, prípadne známemu vytvoríte vlastný užívateľský profil, ktorý bude nezávislý od toho vášho. Každý nový užívateľ sa prihlasuje vlastným Google účtom, čiže inštalovanie aplikácií a používanie Google služieb je oddelené. Každý má svoju vlastnú galériu, vlastné nastavenia domácich obrazoviek a podobne.

Z LTE verzie si aj zavoláte. Funkciu slúchadla na seba preberajú stereo reproduktory, čiže na vybavovanie súkromných telefonátov bude rozumnejšie použiť headset. V nevhodných situáciách môžete na hovor odpovedať SMS správou. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách a priezviskách.

V bohatej ponuke aplikácií prevládajú najmä tie pracovné. Pomocou Remote PC môžem ovládať svoj počítač na diaľku, prípadne ho vypnúť. Zaujímavá aplikácia e-Meeting vytvorí virtuálnu schôdzu a zdieľa medzi podporovanými zariadeniami pracovnú plochu pre rôzne nákresy, ktoré môžu upravovať všetci zúčastnení.

Galaxy NotePro 12.2 má blízko k notebookom nielen rozmermi, ale aj možnosťami využitia. Pozrime sa napríklad na klávesnicu. Tlačidlá sú výborné oddelené, mám tu šípky, klávesy Delete, Tab, Caps lock a Ctrl, pomocou ktorého môžem využívať známe skratky pre kopírovanie, vystrihnutie, označenie a vloženie. K plnohodnotnej zostave tu tak už chýba iba riadok so slovenskými znakmi ľ, š, č... Po chvíli cviku píšem na klávesnici obomi rukami rovnako rýchlo ako na počítači.

Samsung pridal, pre mňa doposiaľ neznámy, kancelársky balík Hancom Office. Prostredím a bohatou ponukou funkcií mi pripomína Office na desktopoch. Vytváranie prezentácií, tabuliek a grafov je na tak veľkom a jemnom displeji veľmi pohodlné. Vo viacerých situáciách som ocenil aj prítomnosť dotykového pera S Pen.

Osobné dáta a aplikácie si môžete od tých pracovných oddeliť pomocou riešenia KNOX. Ide o bezpečnostný kontajner, ktorý oddeľuje a chráni citlivé dáta. Po prepnutí sa do tohto režimu nájdete v obchode Samsung Apps iba overené tituly. Väčšinou pracovného charakteru.

Zadný osemmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním poslúži pri snímaní rôznych dokumentov alebo momentiek. Pravdepodobne v interiéri. Behanie po meste s tabletom týchto rozmerov by si mohlo pritiahnuť niekoľko divných pohľadov. Prostredie je rovnaké ako u smartfónov tejto značky. V ponuke nájdete viacero nastavení a nechýbajú ani režimy snímania. Tu pochválim režim HDR, ktorý odvádza slušnú prácu a dokáže ukladať aj pôvodnú snímku. Častejšie využívaným fotoaparátom bude asi ten predný. Napríklad na videohovory cez Skype. Poradí si s nahrávaním Full HD videí a zhotovovaním fotografií v tom istom rozlíšení, čiže dva megapixle.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 35 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 88 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 123 MB / min.)

Medzi multimediálnymi aplikáciami nesmie chýbať prepracovaný hudobný prehrávač od Samsungu. V nastaveniach nájdete viacero zvukových prispôsobení a po opustení aplikácie sa ovládanie objaví vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke. Ja som tablet častejšie využíval na sledovanie filmov. Prehrávač videí pochválim za podporu titulkov a možnosť sledovania videí v zmenšenom okne v prostredí. Pri niektorých seriáloch som narazil na problém s prehrávaním zvuku. V týchto situáciách som siahol po osvedčenom prehrávači MX Player. FM rádio opäť chýba.

Batéria s bohatou kapacitou, konkrétne 9 500 mAh, dá o sebe vedieť už pri nabíjaní. Dvojampérovej nabíjačke to trvalo približne šesť a pol hodiny. Najrozumnejšie preto bude nechať tablet nabíjať cez noc. Tablet zvykneme používať trochu inak než smartfón, nie sme na ňom nalepený celý deň vkuse, a tak výdrž bude kolísať podľa nárokov používateľa. 40 minút prezerania webu a používania dátovo závislých aplikácií si ukrojilo desať percent batérie, čiže možno počítač s viac než šiestimi hodinami intenzívneho používania. Ak som po tablete siahol iba sem-tam, nabíjačku som hľadal zvyčajne po dvoch – troch dňoch.

Na jeden záber: Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Výhody:

+ tenké a pevné zhotovenie

+ krásny displej s jemným rozlíšením

+ infraport

+ dotykové pero S Pen a s ním súvisiace výhody

+ prepracovaný multitasking

+ výkonný hardvér

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

+ režim hosťa

+ množstvo pracovných aplikácií

Nevýhody:

- plastová konštrukcia

- dotykové tlačidlá pod displejom

- chýba NFC

Orientačná cena:

LTE verzia približne 750 € (pricemania.sk)

Wi-Fi verzia približne 650 € (pricemania.sk)

Záver:

Prerastený NotePro 12.2 patrí medzi súčasnú špičku a budúcemu majiteľovi splní takmer každé želanie. Nedostatky sa tu hľadajú naozaj ťažko. Počas testovania som si naň veľmi rýchlo zvykol a počítač som zapínal iba minimálne. Prepracovaná klávesnica, výborný kancelársky balík a dotykové pero dávajú tomuto tabletu úplne iný rozmer. A nesmiem zabudnúť ani na výborný multitasking, ktorý výborne využíva potenciál jemného displeja. Cieľovou skupinou bude, podľa mňa, skôr biznis klientela. Tento tablet si viem predstaviť napríklad v rukách obchoďáka, ktorý celý deň behá po stretnutiach a 13-palcový ultrabook by mu možno v takýchto prípadoch bol zbytočný. NotePro 12.2 určite nezaujme masy, no špecifickí zákazníci si ho budú určite pochvaľovať. Je však otázne, či túto nie najmenšiu sumu neinvestujú radšej do ultrabooku.

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Deathless_ 12.05.2014 - 21:00

Mozem potvrdit ze je to super tablet, len si nerozumie s 64GB kartou...Neviem ci ste to skusali, ked ste napisali ze si rozumie.. Zobrazi ju, vsetko sa tvari normalne, ale po chvilke akoby data zmizli, komplet vsetky!! treba ho restartnut, potom zas tam data chvilu su a zrazu nie su...je toho plny internet. A este spotreba energie s 64GB kartou je obrovska...nonstop horuci bol... Soudruzi tam nieco posrali.. s 32GB kartou vsetko v poriadku.

Celá diskusia 1 príspevok