Nokia N90

Recenzia véčka so Symbianom Prvý kúsok z N Series s 2 Mpix fotoaparátom a súčasne jedno z mála Symbian véčok na našom trhu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: Symbian 8.0.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + 3G,

rozmery: 112 x 51 x 24 mm,

hmotnosť: 173 gramov,

vonkajší displej: aktívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb, 29 x 29 mm,

vnútorný displej: aktívny, 352 x 416 b., 262 144 farieb, 35 x 41 mm,

fotoaparát: 1,92 Mpix, 20x digitálny zoom, blesk, video 352 x 288 b. (MPEG4),

pamäť: 31 MB + 64 RS DV MMC, zdieľaná so všetkými funkciami,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0, kábel,

zábava: Java 2.0, internetový prehliadač, MP3 prehrávač,

batéria: BL-5B, Li-Ion, 760 mAh

výdrž: do 3 h hovoru/280 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

FM rádio, vibrácie

Softvérová verzia testovaného telefónu:

2.0519.0.2

18-05-05

RM-42

Obsah balenia:

Nokia N90 s batériou BL-5B, 64 MB DV RS MMC, adaptér na MMC rozmer, stereo hansdfree HDS-3, nabíjačka AC-4, adaptér pre klasický nabíjací konektor, kábel CA-53, CD-ROM.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie mobilu s OS Symbian vždy dlhšie trvalo a inak tomu nie je ani v prípade N90-ky. Výmena SIM karty je jednoduchá, podobne ako odňatie krytu akumulátora. Tlačidlo pre zapnutie/vypnutie mobilu sa nachádza na module s objektívom a reproduktorom. Nokia N90 funguje aj bez SIM karty. Vloženie SIM karty je možné aj bez nutnosti vybratia akumulátora, avšak prepnutie z off-line režimu do normálneho po vložení SIM karty za chodu nie je možné.

Dizajn

O Nokii N90, jej dizajne, sa vedú dlhé diskusie. Ja môžem s čistým svedomím napísať, že je to veľký a ťažký mobil. Aj keď je v zavretom stave takmer zhodná s Nokiou 6681, radšej som používal práve tú. Komplikovaná konštrukcia má svoje výhody najmä pri fotení. Písanie správ na veľkej klávesnici je tiež komfortné, ale hmotnosť mobilu ruku unavuje. Roztváranie prístroja jednou rukou nepripadá do úvahy. Páči sa mi vyváženie fónu. Po položení otvoreného véčka na stôl sa príjemne pozerajú videá.

Displej nie je možné otočiť o 180 stupňov, preto prístroj zavriete len jediným spôsobom, s externým displejom smerom von. Dátový konektor sa nachádza v bočnej stene, novinkou je malý konektor pre pripojenie nového typu nabíjačky. Snáď sa nebude opakovať u ďalších modelov. Pravá strana obsahuje prvky pre ovládanie kamery a slot pre pamäťovú kartu. V spodnom rohu je prítomný aj otvor pre pútko, ale ani si nechcem predstavovať človeka, ktorý by tento ťažký model nosil na krku.

Spracovanie N90-ky je kvalitné, ale úplne sa vŕzganiu nevyhnete.

Klávesnica

Veľká rozľahlá klávesnica je základom dobrého mobilu a v tomto smere nemám N90-ke čo vyčítať. Podsvietenie tlačidiel je výborné, ovládacích prvkov je toľko, koľko treba. Možno by si aspoň časť s alfanumerickými tlačidlami zaslúžila odstup od ostatných ovládacích prvkov.

Pravá stena obsahuje joystick a spúšť fotoaparátu, ktorý sa aktivuje natočením ramena do určitej polohy.

Displej

Jedinečný vnútorný displej opíšeme neskôr. Vonkajší displej s už známym rozlíšením 128 x 128 bodov ponúka výbornú viditeľnosť zobrazovaných údajov aj na slnečnom svetle. Zobrazuje množstvo užitočných údajov (čas, operátora, aktivitu Bluetooth atď.) a nechýba ani zobrazenie tapety. V nastaveniach môžete meniť jeho kontrast, šetrič a veľkosť zobrazených hodín. Slúži aj ako hľadáčik pri pootočení modulu s kamerou.

Vnútorný displej ponúka rozlíšenie 352 x 416 b. (146 432 bodov), čo je na ploche 35 x 41 mm (1 435 mm štvorcových) neskutočne veľa. Na každom milimetri štvorcovom sa nachádza neuveriteľných 100 pixelov! Ak by bolo rozlíšenie na jednotke plochy väčšie, vaše oko by to už nepostrehlo.

Domáci displej ponúka, podobne ako v modeloch 6680 a 6681, active desk - teda 5 meniteľných ikôn a zoznam nasledujúcich udalostí v kalendári. Windows Mobile má tento systém prepracovanejší, ja však tento považujem za spodnú hranicu štandardu, aký by mal byť prítomný v manažérskom mobile. Menu môže byť zobrazené ako zoznam (4 položky naraz) alebo ikony (9 položiek naraz). Pri ikonovom zobrazení menu je východzou položkou stredová. Ikony môžete presúvať v rámci jednej úrovne aj ukladať do zložiek. Ide skrátka o klasický Symbian.

V nastaveniach displeja meníte jas, časový odstup šetriča, dobu podsvietenia. Spomalené reakcie mobilu odôvodňujem starým softvérom a jednoznačne aj jemným rozlíšením obrazovky. Prehliadanie fotiek alebo pozeranie videí je však na Nokii N90 radosť.

Pri písaní aj čítaní správy vidíte 8 riadkov textu (cez 240 znakov na obrazovke naraz). Viditeľnosť údajov na slnku je na oboch displejoch výborná.

Fotoaparát

V tomto smere odporúčam prečítanie článku Paríž s Nokiou N90 a 6681 v kategórii Iné (Recenzie).

Stručne povedané, Nokia N90 ma neoslnila tak, ako Sony Ericsson K750i. V prípade videa však Nokia N90 nemá konkurenciu.

Obrázky

V Nokii N90 je nový prehliadač obrázkov (Galéria). V Galérii sú spolu zahrnuté obrázky aj videá, ktoré sa odlišujú až pri miniatúrach. Naraz vidíte 6 + 1 minuatúru. Pri prezeraní konkrétnej fotky sa však už nič oproti starému Symbianu nezmenilo. Aj tu je možné pomocou tlačidla 5 fotku priblížiť, pomocou 0 oddialiť a pod.

S Nokiou N90 si doslova užijete záznam MPEG4 videí. Preto je nutné dokúpenie väčšej pamäťovej karty. Prezeranie videí je možné aj na celej obrazovke, podobne ako aj na Nokii 6680/6681.

Melódie a prehrávač hudby

Z hudobných formátov prehrá Nokia N90 MIDI, WAV aj MP3/AAC. Nechýbajú profily, ktoré je možné meniť vypínacím tlačidlom na pravom boku prístroja. MP3 skladby je možné počúvať jednoduchým spôsobom, prítomné je aj opakovanie a náhodný výber spomedzi všetkých prítomných skladieb. Pri počúvaní hudby na pozadí vidíte na hlavnom displeji pod udalosťami z kalendára názov prehrávanej skladby a v horizontálnom smere meníte hlasitosť reprodukcie. Tvorba playlistov je jendoduchá.

Pamäť

31 MB je zdieľaných pre všetky kontakty, správy, aplkácie a ostatné objekty v mobile. V balení nájdete 64 MB DV RS MMC, avšak kúpa 256 MB karty by mala byť samozrejmosťou kvôli veľkosti fotiek a videí.

RS MMC (Reduced Size MultimediaCard) - rozmery týchto, doslova zmenšených MMC sú 24 x 18 x 1,40 mm (bežné MMC: 24 x 32 x 1,40 mm). Starší aj novší typ MMC karty má teda zhodnú šírku aj hrúbku, zmenšil sa len dĺžkový rozmer, a to takmer na polovicu. Pomocou adaptéra je tieto karty možné použiť aj vo vstupoch pre štandardné MMC a SD karty, a použitie tradičných MMC kariet vo vstupoch pre RS MMC je v niektorých prípadoch tiež možné.

fotkafotkafotkafotka

Telefónny zoznam

Z pohotovostného stavu vstúpite do telefónneho zoznamu stlačením hlavného ovládacieho tlačidla, ak ponecháte zoznam ako prvú ikonu active desk. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, video no., fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Nechýbajú ani skupiny volajúcich so spoločnou melódiou.

Hovor

Počas telefonovanie zistíte, čo je to ťažký mobil. S véčkami sa všeobecne telefonuje výborne, ale aj oproti Motorole Razr V3, ktorú momentálne používam, je N90 veľký mobil (čo sa týka prednej plochy), nehovoriac o jeho hmotnosti. Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku (po zmene v nastaveniach). Záznam hovoru sa mi podaril len po spustení diktafónu v menu. Register hovorov môže byť dlhý až 30 dní. Hlasné handsfree je skutočne hlasné.

Písanie textov

Mal som k dispozícii len anglickú verziu softvéru, preto kvalitu slovníka T9 ohodnotiť neviem. Avšak, stavil by som sa, že bude zhodný so slovníkom v Nokii 6681, ktorý je stopercentný. Dvojnásobným stlačením jednotky napíše smajlíka, jednoduchým samozrejme bodku. Stlačením mriežky ostane aktívne písanie veľkých znakov, po opätovnom stlačení tohto tlačidla píšete opäť malé. Písmo je vďaka jemnému displeju dokonale vyhladené.

Nechýba tlačidlo "ceruzka", ktoré umožňuje kopírovanie a vkladanie textu a jeho časti. Stačí ho podržať a druhým prstom vybrať požadovaný text. Potom si už intuitívne poradíte.

SMS

Písanie správ je rýchle, znaky telefón počas písania bez problémov odpočítava, slovník T9 je prítomný. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku ani MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Nokia zvýšila hranicu, ktorú nesmiete prekročiť pri tvorbe MMS na 300 kB. Do správy nie je nutné vkladať len uložené fotky, videá či zvuky, tie je možné aj počas písania MMS-ky vytvoriť. Pri vložení novej snímky do MMS-ky telefón túto automaticky zmenší na asi 7 kB pri nastavení "malý obrázok", ktoré je však v nastaveniach správ možné zmeniť na veľký (do 30 kB) alebo pôvodný (tiež do 30 kB!). Vložené fotky ukladá aj do Galérie. V nastaveniach meníte aj potvrdenie o doručení MMS, príjem MMS-iek (vždy, len v domácej sieti, vždy ručne, nikdy), atď.

E-mail

E-mailový prehliadač je oproti starším Symbianom mierne vylepšený, zhoduje sa napr. s klientom v Nokii 6681. Aj v tomto prípade je plná podpora diakritiky. Možné je pridať podpis, vybrať len nadpisy, časti správ alebo kompletné správy aj s prílohami. Automatická kontrola schránky je možná už od intervalu 30 min., a to len v domácej alebo vo všetkých sieťach. Po aktivácii tejto funkcie si vyberiete interval a dokonca aj dni v týždni a hodiny počas dňa, kedy bude N90-ka vaše správy kontrolovať.

WAP

Na WAP-e vidíte až 11 riadkov textu pri normálnom písme, a až 16 riadkov pri najmenšom! Keďže ja mám zrak dobrý, na prehliadač si nemôžem sťažovať. Pohyb štvorsmerným tlačidlom vo vertikálnom smere sa uskutočňuje po riadkoch, v horizontálnom po stránkach (príp. odkazoch). Funkčne je zhodný s prehliadačom v Nokii 6681.

V N90-ke nájdete klasický prehliadač pomenovaný ako "Web" zobrazujúci WAP aj WWW stránky. Internet som si užíval najmä vďaka prítomnosti EDGE. V 6630-ke som kritizoval rýchlosť pohybu po stránke. Posuvným tlačidlom je pohyb po zložitejších WWW stránkach zdĺhavý, avšak keď použijete aj horizontálne šípky zistíte, že pomocou nich je pohyb po odkazoch, a tým aj po stránke podstatne rýchlejší. Možnosti prehliadača sú široké. Spomeniem len bohatú históriu navštívených stránok a množstvo nastavení (napr. 5 rôznych veľkostí písma). Rýchly prenos dát EDGE načítavanie stránok značne urýchli. Nokia N90 nepodporuje WAP 1.2.1, ale len nový WAP 2.0. Jedinou nevýhodou vstavaného prehliadača je nemožnosť otvárania viacerých okien súčasne, inak si nemám na čo sťažovať.

Prenos dát

Infraport novinke chýba, ale dnes by som ho už ani nevyužil. Bezdrôtové prenosy som mal aktívne celý čas a nepocítil som zníženú spotrebu energie.

EDGE a GPRS sú vhodnými spôsobmi surfovania v teréne. V Nokii N90 sa nachádza prepracovaný merač jednotlivých pripojení. Na prenos obrázkov a videí som používal výhradne čítačku pamäťových kariet.

Odporúčam článok: Nokia PC Suite 6.4

Organizačné funkcie

Budík - neopakovaný budík s ľubovoľnou melódiou už poznáme. Je ukrytý v položke čas. Pre budenie existujú však aj rôzne vylepšené SIS aplikácie.

Kalendár - jednoduchý avšak dostatočný kalendár nájdete aj v Nokii 6681. Dnešné pripomienky vidíte vďaka Active Desk aj na hlavnej obrazovke, z ktorej do kalendára aj veľmi rýchlo môžete vstúpiť. Nastaviť môžete tón pripomienky, východzí typ náhľadu, počiatočný deň v týždni a nechýba ani opakovanie udalostí.

Nokia 6681, ako zvyčajne, obsahuje aj poznámkový blok.

Ďalšie funkcie

Diktafón zaznamenáva zvuky do 1 minúty vo formáte AMR pri frekvencii 8 000 Hz, 12 kbps.

Kalkulačka je zhodná s Nokiou 6681, zmenil sa len dizajn vďaka krajšej grafike.

Konverter, prevod jednotiek, mien a iných veličín, je zhodný s Nokiou 6681.

Nechýbajú ani funkcie ako Ísť na.. alebo Chat (mesenger).

Výdrž, batéria

Pri normálnom použití, niekoľkých hovoroch, správach a fotkách denne vydrží 2 dni. Výdrž hodnotím ako priemernú.

Výhody:

displej,

krásne videá s výborným zvukom,

kvalitná klávesnica,

mobil do veľkej ruky,

možnosti konštrukcie.

Nevýhody:

hmotnosť,

chýbajú vibrácie,

žiadne prevratné zmeny,

fotoaparát trocha sklamal,

treba špeciálnu nabíjačku alebo adaptér.

Cena

27 957 Sk (Agora plus)

Kúpte Nokiu N90 vo vašom meste!

Je to veľké a ťažké véčko s unikátnou konštrukciou. Fotoaparát ma sklamal, radšej som fotil s rýchlejšou Nokiou 6681, avšak videá z Nokie N90 sú nečakane pekné. MPEG4 snímky s AAC zvukom a možnosťou použitia digitálneho priblíženia vyžadujú použitie väčšej pamäťovej karty, pretože s N90-kou určite prestanete fotiť. Ten mobil má určite niečo do seba, ale pre mňa je príliš veľký a ťažký na to, aby ma jeho displej a fotoaparát oslovili.

Dôležité odkazy:

- domáca stránka produktu

- fórum Nokia

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.07.2005 - 18:01

Henrich: Myslím si že displej 352x416 je skuto?ne perfektná vec, ale ten k?b sa mi zdá dos? komplikovaný a teda potencionálne poruchový. Je to technologická špi?ka ale na rozdiel od SE K750 bude ve?mi drahá a teda sa menej rozšíri. Ja si myslím že K750ka je sympatickejsia. Keby som si mal vybra? nejakú onlit tak jednozna?ne 6230i lebo je mala, nabytá funkciami a má silnejšiu batériu ako N90.

anonymous28.07.2005 - 11:36 Trvalý odkaz

Atlis: N90 je obrovska, fotak ma menej kvalitny, no zaujimavou ju robia funkcie. Bohuzial, osobne budem mat nieco mensie a funkcne slabsie ako toto.

anonymous28.07.2005 - 14:07 Trvalý odkaz

Quo: Nemozes porovnavat N90 s K750i. Je to nieco na mile od seba vzdialene. A je jednoznacne,ze K750i-uz aj ako klasicky mt bude rozsirenejsia, oproti kvalitnemu,drahemu smartu ;)

anonymous28.07.2005 - 22:03 Trvalý odkaz

mental.disease: Je najlepší aký som na fone videl, rozlíšenie a hlavne jenmos?. I tak si neodpustím, že mohol by? vacsi. Je tam proste dead place...

anonymous31.07.2005 - 17:28 Trvalý odkaz

Kuk: Snad ju niekto zadotuje tak na 20k

Celá diskusia 16 príspevkov