Samsung Galaxy TabPro (8.4) - iPad mini Retina má konkurenta

Recenzia výkonného tabletu s mimoriadne jemným 8'' displejom, OS Android 4.4 KitKat, 8 Mpix fotoaparátom, podporou SIM kariet a 4 800 mAh batériou.

Minuloročným sedem a osempalcovým tabletom od Samsungu som vyčítal slabé rozlíšenie displeja. Kto chcel jemný displej, siahol napríklad po Nexuse 7 2013, vydarenom LG G Pad 8.3 alebo iPade Mini s Retina displejom. V prípade Samsungov ste sa museli uskromniť s rozlíšením 1 280 x 800, prípadne 1 024 x 600 bodov. Výrobca si uvedomil chýbajúcu medzeru vo svojej ponuke a na začiatku roka predstavil hneď niekoľko tabletov s mimoriadne jemným displejom. Ako prvý sa nám v rukách udomácnil 8,4-palcový Galaxy TabPro s jemným rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov. S výbornou výbavou a jemným displejom vyráža do boja proti iPadu mini Retina.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy TabPro 8.4Osempalcový tablet s vysokým rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov, štvrjadrovým 2,3 GHz procesorom, OS Android 4.4 KitKat, 8 Mpix fotoaparátom, podporou SIM kariet a 4 800 mAh batériou. (živé fotografie + video z CES 2014)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Popri zväčšovaniu displejov na smartfónoch strácajú sedempalcové tablety význam. Výrobcovia preto prichádzajú s "osem celých niečo"-palcovými verziami, pričom sa snažia čo najlepšie využiť priestor na prednej stene. Jedným z nich je aj Galaxy TabPro 8.4.

Vzhľad a prevedenie asi nikoho neprekvapí. Opäť sa stretávame s plastovým telom, strieborným lemom po hranách a zadným krytom imitujúcim kožu. Drsný povrch sa mi páči, tablet dobre odoláva odtlačkom a manipulácia v jednej ruke je istejšia a pohodlnejšia. To prešívanie po bokoch si však mohli odpustiť. Použitie plastov sa príjemne odzrkadlilo na hmotnosti, konkrétne 332 gramov. Určite by som tu však radšej videl hliník. Nízka hmotnosť a hrúbka iba 7,2 milimetra robia z Galaxy TabPro 8.4 naozaj ľahký a skladný tablet. Mne sa ho podarilo nasúkať aj do zadného vrecka nohavíc.

Vďaka slušnej hmotnosti mi držanie v jednej ruke nerobí žiaden problém. A to ani pri dlhšom sledovaní seriálov. Ťažšie srdce mám na dotykové tlačidlá pod displejom. Prekážali mi na modeli Note 10.1 2014 a prekážajú mi aj tu. Pri uchytení dvomi rukami som viackrát nechtiac stlačil jedno z dotykových tlačidiel. Stredné hardvérové tlačidlo určite vítam, no bez dotykových by bol svet krajší. Tlačidlo šípky späť ostalo, kontextové tlačidlo nahradilo tlačidlo spustených aplikácií. Jeho dlhším podržaním sa zobrazí kontextová ponuka v jednotlivých aplikáciách. Dlhšie podržanie stredného hardvérového tlačidla spustí službu Google Now, dvojitým stlačením sa dostanete do asistentky S Voice. Slovenčina stále chýba.

S rozmiestnením ovládacích prvkov a slotov som spokojný. Ovládanie hlasitosti a tlačidlo napájania sa nachádza v pravej stene. Tablet som používal väčšinou naležato, čiže obe tlačidlá som pohodlne ovládal ľavým ukazovákom. V tej istej stene sa nachádza aj infračervený port. Opäť dobré umiestnenie pri používaní na šírku. Usádzam sa pred televízor a chystám sa preň nakonfigurovať diaľkový ovládač. Lenže aplikácia WatchON v ponuke chýba. Google Play mi hlási nekompatibilitu so zariadením. Nakoniec zisťujem, že s tabletom si rozumie iná aplikácia, Peel Smart Remote. Tá ma však príliš neoslovila. Pri vytváraní diaľkového ovládača pre televízor musíte zadať aj poskytovateľa služieb, pričom nie všetci sú v zozname, z každého zariadenia si môžem pridať iba jedno a ani zoznam značiek nie je najbohatší. LG je v tomto smere výrazne ďalej.

Nami testovaná Wi-Fi verzia má v ľavej stene krytý slot na microSD kartu. Na LTE verzii tu nájdete aj slot pre SIM kartu. V hornej stene sa nachádza iba audio konektor. Samsung nevyslyšal moje tajné prosby a stereo reproduktory neosadil do protiľahlých stien. Oba nájdete v tej spodnej. A sklamala ma aj ich kvalita. Skladbám chýbali stredy, môj Galaxy Note 2 ich podal oveľa lepšie, a pri maximálnej hlasitosti sa dostavilo aj rezonovanie a skreslenie. Medzi reproduktormi sa nachádza microUSB konektor. Ten podporuje pripojenie externých zariadení cez OTG, no s harddiskom si nerozumie. Konkrétne so súborovým systémom NTFS. Pri nabíjaní sa budete musieť spoliehať na elektrickú zásuvku. S nabíjaním cez USB v notebooku si nerozumie.

Displej môžem iba chváliť. Samsung tentokrát siahol po Super Clear LCD displeji, ktorý ponúkne verné zobrazenie farieb (biela je naozaj biela), výborné pozorovacie uhly a vysoký jas, vďaka čomu je čítanie na displeji pohodlné aj na slnku. Vtedy však odporúčam vypnúť automatickú reguláciu jasu a jas nastaviť manuálne na maximum. Automatika ho až tak nevytiahne. O špičkovej výbave svedčí jemné rozlíšenie 2 560 x 1 600 bodov. Webové stránky som prezeral a čítal bez potreby približovania a pochvaľoval som si aj čítanie pdf časopisov.

Na postupné zväčšovanie rozlíšenia by už konečne mohli zareagovať aj vývojári a svoje aplikácie upraviť. Napríklad taký Facebook vyzerá na tablete dosť komicky. Iné aplikácie si zasa rozumejú iba so zobrazením na výšku. V týchto situáciách som ocenil funkciu Viacerých okien a na obrazovke som si zobrazil dve aplikácie. Napravo som napríklad konverzoval s priateľmi cez Hangouts a v pravej časti som mal spustený YouTube. Ďalšou možnosťou využívania viacerých aplikácií naraz je režim kontextové zobrazenie. Spúšťa sa z rovnakého miesta ako režim Viacero okien, no nie všetky aplikácie zo zoznamu toto zobrazenie podporujú. Ak aplikáciu uchytíte a presuniete ju do strany, spustí sa režim Viacero okien. Ak na ňu iba ťuknete, zobrazí sa v kontextovom zobrazení. Maximálne si takto môžete zobraziť tri aplikácie. Funguje to podobne ako miniaplikácie v smartfónoch od Sony a LG, no v tomto prípade môžete meniť iba umiestnenie okna, veľkosť a priehľadnosť nie. Ak niektorú z nich práve nepotrebujete mať otvorenú, môžete ju minimalizovať. Vtedy sa na obrazovke zobrazí iba malý kruh (bublina). Podobne ako to ponúka Facebook Messenger.

Samsung svoje prostredie neustále zlepšuje a pridáva doň nové a nové funkcie. Lenže menej je niekedy viac. Napriek prítomnosti výkonného chipsetu Snapdragon 800 od Qualcommu som sa stretol s pomalšími reakciami, opätovným načítavaním domácich obrazoviek dokonca aj pádmi aplikácií. Ocenil by som aj rýchlejšie rozsvecovanie zablokovanej obrazovky.

Výkonný hardvér dá o sebe vedieť zvýšenou teplotou v zadnej časti. Stačí len pár minút používania a držanie tabletu je nepohodlné. Zvýšená teplota sa dostaví aj pri menej náročných aplikáciách. Pri hrách je už teplota naozaj vysoká. O spustené aplikácie sa stará operačná pamäť RAM s kapacitou 2 GB. Bez opätovného načítavania som sa mohol preklikávať až medzi šiestimi aplikáciami. Naša 16 GB verzia ponúka reálne dostupných 12 GB. Myslím si, že je to dostatočná hodnota, keďže veľkosť úložiska je možné rozšíriť pomocou microSD karty do 64 GB, na ktorú si môžete aplikácie presunúť.

Aj keď logo výrobcu nájdeme v jednej z užších stien, ja som ho používal najmä naležato. A tu prichádza hneď niekoľko problémov. Tlačidlá napájania a hlasitosti som chcel mať dole, čiže stredné hardvérové tlačidlo a dve dotykové boli vpravo. Okrem ich občasného nechceného stlačenia som si zakrýval aj jeden z reproduktorov. Najviac si to však odniesol príjem Wi-Fi signálu. V pravom dolnom rohu (ak je tablet naležato) sa nachádza Wi-Fi anténa. Pri pevnejšom uchopení v týchto miestach klesne plný signál na minimum. Riešením je tablet pretočiť, anténa bude hore, no spomínané tlačidlá budú horšie dostupné.

Android vo verzii 4.4.2 je doplnený o mierne vynovený TouchWiz od Samsungu. Nové sú okrúhle ikony a k tradičným domácim obrazovkám pribudli tri ďalšie, v štýle magazínu. Ja som ich navštívil asi trikrát. Nezaujali ma. Widgety hudby, YouTube a ďalších aplikácií môžem mať aj na tých normálnych obrazovkách a widgety spravodajstva čerpajú iba zo zahraničných zdrojov. Tretia obrazovka v štýle magazínu patrí sociálnym sieťam, no napríklad taký Facebook chýba.

TouchWiz je vyspelé prostredie a ponúka to, čo od prostredia očakávam. V hornom riadku sa dozviem percentuálny stav batérie, vo výsuvnej lište nájdem až trinásť skratiek a zmeniť si môžem aj písmo v prostredí. Výbornou funkciou je režim hosťa. V domácnosti už nemusíte mať viacero zariadení, stačí jedno s viacerými účtami (maximálne osem). Každý používateľ sa prihlasuje pomocou svojho Google účtu, čiže v ponuke má vlastný výber aplikácií. Všetci používatelia čerpajú zo spoločného ukladacieho priestoru. Medzi účtami sa dá prepínať už na zablokovanej obrazovke.

V ponuke aplikácií nájdete mnoho zaujímavých pracovných titulov. Začnem však klávesnicou, ktorá sa čoraz viac približuje tej v počítačoch. Mám tu samostatný riadok s číslicami, kláves Delete a aj kláves Ctrl, pomocou ktorého môžete používať známe skratky Ctrl + A, Ctrl + C, Ctrl + V a Ctrl + X. Chybičkou krásy je tak už iba chýbajúci riadok písmen so slovenskou diakritikou.

Dostatočne veľký displej s jemným rozlíšením ponúka vhodné podmienky na vytváranie a editovanie dokumentov. Na to poslúži aplikácia Hancom Office. Pri prvom zapnutí som však v ponuke aplikácií našiel iba verziu na prezeranie dokumentov. Samostatné aplikácie pre textové, tabuľkové a prezentačné dokumenty si musíte dodatočne stiahnuť. Buď cez aplikáciu Hancom Office Update Manager alebo v obchode Samsung Apps. Musím povedať, že aplikácie sa vydarili a ponúkajú množstvo funkcií známych z desktopových editorov. V tabuľkovom editore som si rýchlo a jednoducho vytvoril tabuľku, z ktorej som následne vygeneroval viacero druhov grafov. Po pripojení Bluetooth klávesnice alebo klasickej cez USB OTG vám tablet bez problémov nahradí malý netbook.

Správnemu pracovnému nástroju nesmie chýbať aplikácia na vzdialenú správu vášho PC. Remote PC je jednoduchý a prehľadný nástroj, ktorého obsluhu zvládne aj začiatočník. Po nainštalovaní Remote PC agenta do vášho PC a pridaní počítača v tabletovej aplikácií môžete na obrazovke tabletu ovládať váš počítač, prípadne ho vypnúť alebo reštartovať. Na pracovných schôdzach zasa oceníte aplikáciu e-Meeting, ktorá medzi kompatibilnými zariadeniami od Samsungu zdieľa v reálnom čase spoločnú plochu pre rôzne nákresy. Účastníci si môžu posielať aj správy a súbory.

Aplikácia SydeSync mi učarovala už pri testovaní Samsung tabletu s operačným systémom Windows 8. Po nainštalovaní aplikácie do kompatibilného smartfónu značky Samsung a prepojení s tabletom sa na obrazovke tabletu zobrazí váš virtuálny smartfón. Priamo na obrazovke tabletu ho môžete na diaľku ovládať, prechádzať sa v prostredí, spúšťať aplikácie, odpovedať na e-maily a podobne. Túto funkciu si však pravdepodobne užijete iba s najnovšími smartfónmi od Samsungu. V tablete sa nachádza verzia SideSync 3.0 ,ktorá si so SideSync 2.0 v mojom Galaxy Note 2 nerozumela.

Používanie tabletu v rodine môžete oddeliť pomocou užívateľských účtov a na pracovné účely poslúži KNOX. Ide o kontajnerové riešenie, ktoré oddelí súkromné používanie od pracovného. Po prihlásení sa do KNOXu si z obchodu Samsung Apps môžete nainštalovať overené aplikácie. Súbory vytvorené v KNOXe, napríklad fotografie, budú dostupné iba v tomto režime. Citlivé dáta tak budú zabezpečené a nebudú sa vám miešať s osobnými.

Po náročnom pracovnom dni prichádza čas na relax. Ja som najčastejšie využíval prehrávač videí. Poteší podpora zobrazenia titulkov, zdieľanie videa do SMART TV cez DLNA a prehrávanie v zmenšenom okne v prostredí. Mne sa podarilo spustiť viaceré typy formátov a problém nebol ani s prehrávaním zvukovej stopy. Ak náhodou narazíte na problém s prehrávaním, navštívte obchod Google Play a stiahnite si podarený MX Player. Ten prehrá snáď všetko.

Prehrávač hudby od Samsungu patrí medzi tie vydarenejšie. Skladby delí podľa viacerých kritérií a v nastaveniach ponúkne bohaté možnosti prispôsobenia zvuku. Po opustení aplikácie sa panel s ovládaním zobrazí vo výsuvnej lište a taktiež na zablokovanej obrazovke. FM rádia sme sa nedočkali.

Fotoaparátom v tabletoch sa zvyčajne nepripisuje vysoký význam. Samsung však nenecháva nič na náhodu a ponúka fotoaparát s maximálnym rozlíšením osem megapixlov, ktorému nechýba ani automatické ostrenie a LED blesk. Nešetrilo sa ani na softvérovej výbave. Prostredie je totožné s tým v smartfónoch. Nájdeme tu viacero režimov snímania a bohaté možnosti prispôsobenia. Nechýba podarený režim HDR, ktorý odvádza dobrú prácu a dokáže ukladať aj pôvodnú snímku, režim panorámy alebo zaznamenávanie dynamických objektov. Kvalita fotografií je slušná Pri dobrých svetelných podmienkach dokáže TabPro zhotoviť pekné snímky. Skúšobné snímky nájdete pod článkom. Pochválim prítomnosť automatického zaostrovania, ktoré oceníte napríklad pri snímaní zmlúv alebo iných dokumentov. Tablet si poradí aj nahrávaním videí vo Full HD rozlíšení a nechýba automatické preostrovanie počas nahrávania.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 32 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 91 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 43 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Výdrž tabletu závisí od jeho využívania. Buď ho budete používať ako pracovný nástroj, napríklad na vybavovanie e-mailov, prezeranie dokumentov a vyhľadávanie informácií na webe, alebo jeho potenciál využijete úplne na maximum a siahnete aj po multimediálnych aplikáciách. Tak ako to bolo v mojom prípade. Ultrabook som zapínal iba vo výnimočných prípadoch. Všetko potrebné som vybavil na tomto ľahkom osempalcovom tablete s výborným rozlíšením. Na jeden dych zvládol tablet poslúžiť približne šesť hodín. Išlo najmä o prezeranie webu a využívanie dátovo závislých aplikácií. Pri prezeraní videí si jeden 90-minútový film uchmatol približne 20 % batérie. Pri bežnom používaní, kedy na tablete vybavíte iba to potrebné a necháte ho ďalej oddychovať, by ste sa bez problémov mali dostať na hodnotu dvoch dní.

Výhody:

+ ľahký a skladný

+ Super LCD displej s vysokým jasom a dobrým podaním farieb

+ výborné rozlíšenie

+ slot na microSD kartu

+ podpora zobrazenia viacerých aplikácií naraz

+ výkonný hardvér

+ viacero zaujímavých pracovných aplikácií

+ infračervený port

Nevýhody:

- dotykové tlačidlá prekážajú pri uchopení na šírku

- stereo reproduktory v jednej stene, priemerná kvalita

- prehrievanie

- občas pomalšie reakcie prostredia

- chýba NFC

- chýba FM rádio

Orientačná cena:

389 € Wi-Fi verzia

479 € LTE verzia

Záver:

Samsung Galaxy TabPro 8.4 si ma získal skladnými rozmermi, krásnym a jemným displejom a viacerými zaujímavými funkciami. Napríklad podporou zobrazenia viacerých okien, ktorá umožní ešte viac využiť potenciál tak jemného rozlíšenia. Z nedostatkov spomeniem občasné pomalé reakcie a naozaj citeľné prehrievanie v zadnej časti. A vedel by som si ho predstaviť aj bez tých dotykových tlačidiel, ktoré viac prekážajú než pomáhajú. Mne osobne tu trošku chýbalo aj dotykové pero S pen. Práca s dokumentmi a písanie poznámok by tak dostali iný rozmer.

Poslanie tohto modelu je jasné. So špičkovou výbavou vyráža do boja s iPadom mini s Retina displejom. Galaxy TabPro vyniká podporou microSD kariet, funkciou Viacerých okien a napríklad aj infračerveným portom. iPad mini s Retina displejom sa môže zasa pochváliť hodnotnejším prevedením, výborným stabilným prostredia a plus mu dávam aj za jediné tlačidlo, ktoré pri používaní neprekáža.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Veyron 18.04.2014 - 05:19

Btw kedy konečne začnete podporovať mobilné zariadenia...resp. je rok 2014 a váš web vypadá ako z 1995 a na mobile je to katastrofa!! Pritom sa na mobilné zariadenia zameriava...

Lenka Ivančíková18.04.2014 - 10:32 Trvalý odkaz

Skus ist na m.fony.sk. :-) Vzhlad webu je vecou vkusu a nazoru.

Veyron19.04.2014 - 09:08 Trvalý odkaz

Tak za 1. Nehodnotil som vzhľad, ale funčnosť a pokiaľ sme pri dizajne, tak čo má vkus spoločné s tým aký je dizajn stránky zastaralý??? Táto stránka má dizajn adekvátny tak ku Windowsu 95 a je fakt humus to tu čítať tieto zastaralé fonty písma, mi to pripomína počítače zo základnej školy 15 rokov dozadu.

2. Dík za typ na m.fony.sk, no nič to nemení na tom, že je to stále zastaralé, aj keď na čítanie je to pohodlnejšie. Každopádne by to malo fungovať automaticky a nikde na stránke nato nie je ani žiadne tlačidlo. Tak isto to nefunguje ani keď sa do URL riadku pridá "m.", pretože "m" verzia stránky má úplne iné linky, čo je ďalšia blbosť. A v konečnom dôsledku v "m" verzii nefungujú ani komentáre. Takže ako mockrát "díky" za takéto "m.fony.sk"...

3. Bral by som túto odpoveď s rezervou, keby bola od užívateľa, ale dostať takúto odpoveď od "Administrátora", tak to fakt krása...akceptoval by som odpoveď typu: "bohužiaľ mrzí nás to, ale aktuálne nato nie je priestor, ale radi by sme vynovili stránku hneď ako to bude možné"...či niečo na podobný spôsob. Ale napísať "Vzhľad webu je vecou vkusu a názoru"??? :D No v konečnom dôsledku sa iba smejem, hlavne keď si vezmem na aký príspevok som dostal takúto odpoveď :D Toto kebyže mi povie nejaký kamoš, tak sa mu zato smejem ďalších 100 rokov :D

4. Kašlite na web, vôbec to tu už nikdy nemeňte a k čitateľom sa kľudne správajte ako k blbcom, mne je to už jedno, rovno si ruším RSS...

Bajzik2619.04.2014 - 11:01 Trvalý odkaz

Fony.sk je obsahovo na špičkovej úrovni, ale prikláňam sa k názoru Veyrona, že technicky a dizajnovo zaspal dobu.

Zobrazovanie komentárov až po niekoľkých minútach v counte ?

Reagovanie niekde vpravo dole mimo toho aby som videl ostatné komentáre ?

Iba jednofarebný dizajn (vďaka ktorému sa mimochodom stránka zlieva do jedného celku a chýba nejaký oporný bod).

V mojej primárnej zóne keď na stránku prídem je škaredý textový profil (správy prihlásenie atď.)

Všade hnusné perexy z ktorých sa nič nedozviem.

Dnes už zastaralé mini obrázky z ktorých tiež neviem nič.

Nelogické TOP menu

Neorganizovanosť v kategóriách, TOP news

A všetko na jedno kopyto (a naviac zlé, kopyto, niečo ako škaredé maďarské koníky, huňaté a malé).

Ale aby som to zhrnul, port webu do napr. Wordpressu by trval rátam max. týždeň aj s lepším vzhľadom. Tému do Wordpressu spraví podpriemerný dizajnér za týždeň, nakódovanie je vecou dvoch dobre namakaných dní. A ak máte chuť to zvaliť na "veľa článkov = tažký export do WP" , tak existuje plugin ktorý po dobrých nastaveniach dokáže z DB excelentne vytiahnúť články, dátumy, tagy aj sekcie, vrátane komentárov (aj uživateľov).

Je to všetko o "chcení". Tento web je výborný po obsahovej stránke, ale čo keď nový návštevník sa nedostane k obsahu lebo ho odradí vzhľad.

Toľko môj názor. Tento web má dizajnovo aj funkčne na viac, a podľa mňa by sa už patrilo ;)

Lenka Ivančíková19.04.2014 - 12:44 Trvalý odkaz

Veyron, moja reakcia bola na tvoju poznamku, citujem: váš web vypadá ako z 1995...co vyznelo ako narazka na vzhlad webu. Keby si napisal uz vtedy konkretne, co ti prekaza, moja odpoved by bola ina. Preto tvoj bod 3 je zbytocny. Je to dva roky, co sme menili nasu stranku a urcite tu je stale co vylepsovat. Staci ale svoje postrehy napisat inym stylom. :-)

Celá diskusia 22 príspevkov