Ericsson: vlani sa predala miliarda smartfónov, rastie aj LTE pripojenie

Podľa najnovšej správy Ericsson Mobility Report sa vlani celosvetovo predala približne miliarda smartfónov. Pokiaľ ide o prenikanie mobilných služieb, je stredná a východná Európa stále v čele. Na obyvateľa pripadá 1,43 mobilných pripojení, pričom celosvetový priemer je 0,92.

Najnovšia analýza Ericsson Mobility Report priniesla informácie o využívaní mobilných pripojení a smartfónov. Počet predaných telefónov a využívanie mobilných sietí stále z roka na rok stúpa. V poslednom štvrťroku 2013 vzrástol počet LTE pripojení vo svete o 40 miliónov, čím celkový počet LTE pripojení prekročil 200 miliónov.

Množstvo predaných smartfónov v roku 2013 prekročilo jednu miliardu. Podľa štúdie Ericssonu zverejnenej koncom minulého roka, by mal v roku 2019 dosiahnuť celkový počet smartfónov až 5,6 miliardy.

ikona

Ericsson: počet smartfónov v roku 2019 dosiahne 5,6 miliardyPodľa zverejnenej štúdie spoločnosti Ericsson dosiahne v roku 2019 celkový počet mobilných telefónov 9,3 miliardy. Počet smartfónov sa strojnásobí a nimi generovaný objem prevádzky narastie desaťnásobne.

Na konci roka 2013 bolo na celom svete aktívnych 6,7 miliardy mobilných pripojení. V poslednom štvrťroku 2013 bolo pripojených 109 miliónov nových účastníckych čísiel. Celkový počet používateľov je okolo 4,5 miliardy, čo je vzhľadom na počet obyvateľov našej planéty (vyše 7,1 mld.) úctyhodné číslo. Štúdia to vysvetľuje tým, že niektorí využívajú viacero pripojení súčasne. Globálna mobilná penetrácia na konci roku 2013 dosiahla 92 %.

Stredná a východná Európa je stále v čele, pokiaľ ide o prenikanie mobilných služieb - na obyvateľa pripadá 1,43 mobilných pripojení. Celosvetový priemer je 0,92.

obr: ericsson.com

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V správe ďalej Ericsson uvádza, že takmer 60 % všetkých telefónov predaných po celom svete, v poslednom štvrťroku minulého roka, boli smartfóny. V rovnakom období roku 2012 sa ešte na celkovom počte predaných telefónov podieľali necelou polovicou (45 %). V celkovom meradle je podiel smartfónov asi 30 %, čo vytvára priestor pre ďalší rast ich trhového podielu.

Narástla aj dátová prevádzka, ktorá sa od posledného štvrťroka 2012 do rovnakého obdobia 2013 zvýšila o 70 %. Množstvo prenesených dát narástlo v poslednom kvartáli 2013 o 15 %. Štúdia tak potvrdzuje prognózy analytikov, ktorí vidia budúcnosť mobilných operátorov v poskytovaní dátových služieb.

Pozn. redakcie: aukcia frekvencií na poskytovanie LTE siete na Slovensku už úspešne prebehla a frekvencie sú rozdelené, teraz už len čakáme na konečnú realizáciu.

obr: ericsson.com

ikona

Ericsson: priemerný používateľ mesačne prenesie 600 MB dátZa neustále sa zvyšujúcim objemom prenesených dát zo smartfónov a tabletov treba hľadať najmä rozvoj rýchleho internetu a LTE sietí. Kým v súčasnosti každý z nás prenesie približne 600 MB dát mesačne, o päť rokov to bude až 2,2 GB.

Zdroj: ericsson.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu