Huawei Ascend Y530 - lacná moletka so slušnou výbavou

Recenzia lacného androidu s 4,5'' FWVGA displejom, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom a 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom.

Na posledných novinkách spoločnosti Huawei je jasne cítiť značný posun vpred. Či už po stránke dizajnu alebo vybavenia. Nezabúda sa však ani na cenovo dostupné smartfóny, ktoré sa snažia konkurovať výborným pomerom cena / výkon. Práve týmito kúskami sa dostal Huawei pred pár rokmi do povedomia zákazníkov.

Ďalšou novinkou, ktorá ponúkne dostatočnú výbavu za slušný peniaz je Ascend Y530. Ešte pred rokom som nad najlacnejšími androidmi iba pokrútil hlavou a menej náročným priateľom odporučil radšej lacnejší windowsfón, napríklad populárnu Nokiu Lumiu 520. Časy sa však menia a malé displeje s rozlíšením 320 x 480 a menším sa pomaly ale isto stávajú minulosťou.

ikona

Základné info: Huawei Ascend Y530Lacný android s 4,5'' FWVGA displejom, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom a 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom. Škoda nízkej hodnoty operačnej i vstavanej pamäte.

Dizajn Ascendu Y530 nevyrazí dych no ani nesklame. Páči sa mi, že Huawei konečne zapracoval na plastovej konštrukcii, ktorá už nevyzerá ako nejaká maketa vo vitríne operátora. Vďaka oblým hranám a pogumovanej soft-touch úprave na takmer celom povrchu konštrukcie sa s telefónom výborne pracuje. Do ruky padne ako uliaty a nešmýka sa v nej. Povrch dobre odoláva odtlačkom, a ak sa aj náhodou nejaký objaví, odstránite ho rýchlo. V predaji nájdete bielu a čiernu verziu. Škoda, že k nám dorazila práve ta konzervatívnejšia farba. Ja by som určite siahol po bielej verzii.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Huawei Ascend Y530 nie je žiaden atlét a o jeho prítomnosti vo vrecku nohavíc dá vedieť 151 gramov čistej váhy. Napríklad nedávno testovaný Alcatel Onetouch Idol Mini váži až o tretinu menej. Hrúbkou, výškou a šírkou z radu príliš nevybočuje.

Pri smartfónoch s menej než päťpalcovou uhlopriečkou si na rozložení prvkov v bočných stenách až tak nepotrpím. Zvyčajne dočiahnem na každé. V tomto prípade mi však trochu prekážalo umiestnenie tlačidla napájania hneď nad dvojtlačidlo hlasitosti. Niekedy som namiesto zablokovania telefónu zvýšil hlasitosť a inokedy som namiesto zvýšenia hlasitosti, napríklad v hre, nechtiac zablokoval telefón. Tlačidlo napájania mohol výrobca umiestniť radšej do pravej steny. Tá je tak prázdna. Pochválim však isté stláčanie a dobré nahmatanie aj poslepiačky.

V hornej stene nájdeme 3,5 mm audio jack, v tej dolnej sa nachádza microUSB konektor. Zamrzí opačné otočenie, najmä ak už vlastníte nejakú dokovaciu stanicu, a taktiež chýbajúca podpora OTG, teda pripojenia externých zariadení (myš, USB kľúč).

Zo zadnej steny vystupuje objektív fotoaparátu, a stáva sa tak ľahkou korisťou pre škrabance. Vedľa neho sa nachádza LED blesk, ktorý poslúži aj ako svietidlo a hlasný reproduktor. Ten hrá pomerne nahlas a aj s kvalitou reprodukcie som bol celkom spokojný. Vyhýbal som sa však maximálnej hlasitosti. Vtedy je už zvuk trochu skreslený.

Jednoduchým odlúpnutím zadného krytu sa dostávame k vyberateľnej batérii, slotu na microSD kartu a SIM kartu klasickej veľkosti. Pamäťovku vyberiete aj za jazdy, k SIM-ke sa dostanete až po vybratí batérie.

Trojica tlačidiel pod displejom ma počas prvých minút používania trochu zmiatla. Konkrétne ich podsvietenie. V nastaveniach máte na výber z dvoch režimov. Inteligentný režim spolupracuje so senzorom okolitého svetla a podsvietenie aktivuje iba pri slabých svetelných podmienkach. Pri druhom režime však asi zaúradoval jazykový škriatok. Vždy zapnuté podsvietenie v skutočnosti znamená vždy vypnuté. To však nevadí. Cez deň sa orientujem podľa bielych ikon tlačidiel a v noci sa už môžem spoľahnúť na inteligentný režim. Ak teda aj vás v noci zaskočí chýbajúce podsvietenie, stačí len zavítať do nastavení a aktivovať ten správny režim. O dotyku vás uistí vibračná odozva s dostatočnou intenzitou. K úplnej spokojnosti mi tu už chýba iba časovač dĺžky podsvietenia tlačidiel.

Nad displejom poteší viacfarebná notifikačná dióda. Aj keď je pravdou, že patrí medzi tie najmenšie. S podobnými som sa už stretol pri starších modeloch od Sony. Ďalej tu nájdeme predný fotoaparát, slúchadlo, senzor priblíženia a nechýba ani senzor automatickej regulácie jasu. Za ten dávam Huaweiu pochvalu. Na zmenu okolitého svetla reaguje svižne.

Zväčšovanie displejov zasiahlo aj tie najlacnejšie smartfóny. Huawei Ascend Y530 ponúkne 4,5-palcový IPS displej s rozlíšením 480 x 854 bodov, ktoré je pri danej cene úplne pochopiteľné. Skúsenejšie oko si všimne väčší raster, no nedá sa povedať, žeby mi to nejako extra prekážalo. Výrobca hovorí o použití IPS displeja, no stretol som sa už aj s krajšími IPS-kami. Farby pôsobia trochu vyblednuto a v podaní stráca aj biela a čierna. Pozorovacie uhly sú dobré a čitateľnosť na slnku dostačujúca. Pri jase vytiahnutom na maximum som si nemusel cloniť druhou rukou.

Pri prezeraní základných parametrov sa nedajte zlákať dvojjadrovým procesorom taktovaným na 1,2 GHz. Výkonom príliš neohúri. Prevetral som ho niektorými benchmarkami a Ascend Y530 sa zaradil dokonca aj za staršie modely Samsung Galaxy Nexus a LG Optimus 2X. Ani grafika Adreno 203 dieru do sveta nespraví. Na menej náročné hry však postačí.

Populárna skákačka Subway Surfers bežala bez problémov. Pri inštalovaní hier a aplikácií vás možno zaskočí malá interná pamäť. Z papierových 4 GB je k dispozícii 1,86 GB a z toho pre aplikácie len necelých 900 MB. Lenže to nevadí. Ascend Y530 si rozumie s presunom aplikácií na SD kartu. Po vložení pamäťovky zavítajte do nastavení a v ponuke predvolený ukladací priestor si nastavte ukladanie na SD kartu. V budúcnosti sa tak vyhnete hláškam o zaplnenom internom priestore.

Milým prekvapením je operačný systém Android vo verzii 4.3. V lacných androidoch sa stretávame skôr s verziou 4.1.2. Operačný systém je doplnený o nadstavbu EmotionUI od Huaweiu. Tá je známa chýbajúcou ponukou aplikácií a widgetov. Všetko sa nachádza na domácich obrazovkách. Má to svoje výhody aj nevýhody. Menej skúsení používatelia nie sú zmätení z domácich obrazoviek a ďalšej ponuky aplikácií.

Všetko nájdu na jednom mieste. Ja však pri inštalovaní ďalších a ďalších aplikácií strácam prehľad. Nové kúsky sa mi rozhádžu po domácich obrazovkách a mám v tom chaos. Samostatná ponuka aplikácia má výhodu v usporiadaní podľa abecedy alebo iných požiadaviek. Najlepším riešením bude, ak si aplikácie usporiadate do jednotlivých priečinkov. Napríklad Hry, Sociálne siete a podobne. Vyhnete sa tak množstvu domácich obrazoviek a súvisiace aplikácie budete mať pekne pokope. Presne tak ako to ponúka napríklad aj iOS.

Menej skúsení používatelia určite ocenia jednoduchý režim prostredia. Na prvej obrazovke nájdete pekný widget kalendára, číselník, správy, kontakty a fotoaparát. Ďalšie dve obrazovky môžete využiť na pripnutie obľúbených aplikácií alebo kontaktov.

Vďaka novšej verzii operačného systému si na zablokovanú obrazovku môžem pripnúť widgety. Mne tu nesmel chýbať môj obľúbený Chronus, ktorý dokáže zobraziť čas, stav batérie, najbližší budík, aktuálne počasie, predpoveď počasia a dokonca aj posledné správy RSS kanála. Určite vyskúšajte. Na zablokovanej obrazovke sa dostávam aj k výsuvnej lište. Okrem vstupu do nastavení sa tu nachádza aj pätica skratiek. Menším sklamaním sú chýbajúce percentá stavu batérie v hornom riadku. To sa však dá napraviť návštevou obchodu Google Play a nainštalovaním jednej z mnohých aplikácií. Ja zvyknem používať Battery Status, no nájdete tu už oveľa prepracovanejšie aplikácie, ktoré vám vo výsuvnej lište zobrazia aj pár informácií navyše.

Chod systému sa opiera iba o 512 MB operačnej pamäte a je to cítiť. Občas si na načítanie aplikácie počkáte a po otvorení tretej, niekedy už aj druhej aplikácie, môžete na okamžité otvorenie tej prvej bez opätovného načítavania zabudnúť. Mimochodom, zoznam naposledy spustených aplikácií zobrazíte dlhším podržaním pravého kontextového tlačidla. Rátajte aj s opätovným načítavaním obsahu domácich obrazoviek. Napriek pomalším reakciám bežal systém stabilne.

Číselník je už tradične prepojený s telefónnym zoznamom. Pochválim ho za inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. Z ďalších zaujímavých funkcií spomeniem možnosť odpovedať na prichádzajúci hovor SMS správou. Hlasitosť slúchadla je dostačujúca a osobu na druhej strane som počul aj v rušnejšom prostredí.

Väčší displej znamená aj väčší komfort pri písaní na softvérovej klávesnici. Prednastavenou bola klávesnica od Huaweiu, no prekážalo mi, že pri zadávaní v prehliadači sa namiesto medzerníka zobrazil kláves „.com“. A ja url riadok zvyknem používať aj ako vyhľadávací. Dve, prípadne viac slov by som tak musel zadávať spolu a spoľahnúť sa na inteligenciu vyhľadávača. Preto som radšej v nastaveniach zadávania siahol po klávesnici od Googlu.

Pripojenie k Wi-Fi sieti bolo stabilné a s citlivosťou antény neboli taktiež žiadne problémy. V oblasti konektivity mu okrem funkcie OTG chýba aj NFC a zdieľanie obsahu cez DLNA. V tejto cenovej kategórii mu to však nemôžem príliš vyčítať.

Prostredie fotoaparátu je ladené do jednoduchosti. Na pravej strane sa nachádza dotyková spúšť, vstup do galérie a prepínanie medzi fotoaparátom a kamerou. Naľavo nájdeme iba prepínanie aktivovanie prednej kamery, režim blesku a vstup do nastavení. Menej náročný používateľ tak nebude rozptyľovaný množstvom skratiek, ktoré možno ani nevyužije. Podrobnejšie nastavenia sú dosť skryté. Nájdete tu nastavenie expozície, sýtosti farieb, kontrastu a pár ďalších. Okrem klasického režimu je možné snímať aj panorámy a snímky s efektmi.

Kvalita fotografií neprekvapí, no ani príliš nesklame. Pri dobrých svetelných podmienkach zhotovíte fotografie slušnej kvality s vernými farbami, ktoré môžete napríklad prezerať na displeji smartfónu alebo zdieľať na sociálne siete. Panoráma sklamala. Fotografie sú neostré a plné defektov. Ascend Y530 si poradí aj s nahrávaním videí v HD kvalite. Tu trochu zamrzí chýbajúce automatické preostrovanie. Preostruje sa dotykom na displej. Skúšobné fotografie nájdete pod článokm.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 64 MB / min.)

S hudobným prehrávačom si Huawei nerobil starosti. Nájdeme tu iba prehrávač Hudba Play od Googlu. Nedávne spustenie služby Hudba Play prináša možnosť počúvať neobmedzené množstvo hudby za mesačný poplatok a aplikácia tak dostáva nový rozmer. Z klasických funkcií poteší plnohodnotný widget vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke.

Audio výbavu dopĺňa FM rádio. Z funkcií tu máme iba automatické vyhľadanie staníc a časovač vypnutia. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Batéria s kapacitou 1 750 bola ochotná zvládať moje nároky v priemere deň a pol. V mojom prípade musela rátať so stálym zapnutím dátovej pripojenia, automatickou synchronizáciou viacerých účtov, aktualizáciou niekoľkých aplikácií, pár minút prezerania webu, pár telefonátmi a najmä komunikovaním cez rôznych messengerov.

Výhody:

+ konštrukcia s pogumovaným textúrovaným povrchom príjemným na dotyk

+ podsvietené dotykové tlačidlá s vibračnou odozvou

+ notifikačná dióda

+ automatická regulácia jasu

+ veľký displej s dostatočným rozlíšením

+ Android vo verzii 4.3

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť

- iba 512 MB RAM a s ňou súvisiace pomalšie reakcie

- nie najlepšie umiestnené tlačidlo napájania

Orientačná cena: 119 € (epicentrum.sk)

Záver:

Poslaním modelu Huawei Ascend Y530 je prebrať štafetový kolík po svojich predchodcoch a pokračovať v úspešnom ťažení medzi cenovo dostupnými androidmi. Oceňujem väčší displej s dostatočným rozlíšením, ktorý ponúkne lepšie pohodlie pre používateľa, chválim prítomnosť notifikačnej diódy, automatickej regulácie jasu a podsvietenia tlačidiel. Pogumovaná konštrukcia s textúrovanou úpravou sa vydarila, no privítal by som nižšiu hmotnosť. Výrazne nedostatky nenachádzam. S pomalšími reakciami treba rátať, a ak vám náhodou nesadne prostredie Emotion UI, v obchode Google Play nájdete množstvo náhrad.

foto s bleskom

panorama

Diskusia k článku:

ondrakomous 05.04.2014 - 11:07

dobra recenze na dobrej telefon, Huawei bude letos super, nastupce p6 i novej honor se jevi fantasticky.

Mato05.04.2014 - 13:52 Trvalý odkaz

Mozno ano ale su to take lacne fóny a nie vzdy dobre,sam mam Honor 2 ale okrem nizkej ceny to neni nic moc extra.Chcel som vyskusat tuto znacku ale bol to aj moj posledny....samozrejme ze nie kazdy potrebuje 500€ telefon a pre toho to je dobra volba... no mna sklamala,viac reklamacii ako by som chcel.

lukas8706.04.2014 - 13:44 Trvalý odkaz

Ja mám zase s Huawei dobré skúsenosti...mal som prvú generáciu Honor-u a bol som veľmi spokojný....a keď človek porovná, čo ponúka Huawei za určitú cenu vs iné značky (Samsung, Sony....) je to neporovnateľné....myslím si že robia veľmi dobré stroje...ale tak je jasné, že nie každý musí mať iba dobrú skúsenosť...

trojan1310.04.2014 - 12:47 Trvalý odkaz

Ja som Huawei ešte nemal. Mobil treba mať aspoň mesiac, aby sa dal hodnotiť. :)

Celá diskusia 4 príspevky