Samsung Tobi (Samsung S3030)

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Slajder s 1,3 Mpix fotoaparátom, prehrávačom hudby a s rôznymi farebnými variáciami určený pre deti.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 95 x 45 x 18 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 127 mm,

hmotnosť: 85 gramov (zistená: 86 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 48 mm (1,9"),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 960 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 15 MB + microSD (do 8 GB), 500 SMS, 1 000 kontaktov, 3 x 100 udalostí, 100 poznámok, zdieľaná pre Java, MMS a súbory,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS),

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB043446BE, 800 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 340 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, dátový kábel, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je už na prvý pohľad netradičný telefón. Stretnúť sa s ním môžete v rôznych zaujímavých farbách. Tobi ale nie je zaujímavý len svojim farebným prevedením, ale aj možnosťou vloženia si vlastného obrázku pod . Práve tieto dva faktory ho určujú do rúk deťom, možno dokonca aj dôchodcom, ktorým nevadí menšia extravagancia. Konštrukcia telefónu je pevná, vysúvanie telefónu prebieha opretím palca o displej. Vytknúť sa dá len vŕzganie zadného krytu pri silnejšom uchopení, čo je spôsobené tenkým priehľadným plastom, pod ktorý sa vkladá vlastný obrázok. Vo vysunutej polohe má horná časť vôlu posúvať sa do strán, ale toho si pri používaní ani nevšimnete. Samsung Tobi je vyrobený z recyklovateľných plastov a nalakovaný netoxickými farbami. Takisto boli pri výrobe použité len antialergické materiály, takže výrobca myslel na deti nielen pri dizajne. Na prednej časti sa nachádza malý, takmer dvojpalcový displej, obklopený (v našom prípade) strieborným lemom. Pod ním sa nachádza dvojica softvérových tlačidiel, stredový ovládací kruh s potvrdzovacím stredom, tlačidlá na prijatie a ukončenie hovoru, "céčko" na mazanie a tlačidlo rýchleho spustenia hudobného prehrávača. ukrýva konektor pre nabíjačku, dátový kábel a slúchadlá, tlačidlo SOS a tlačidlo fotoaparátu. Na sa nachádza dvojtlačidlo zvyšovania hlasitosti a otvor na pútko. Pamäťová karta sa vkladá . Pre jej výmenu nie je nutné vyberať batériu. Zadný kryt, okrem možnosti vloženia vlastného obrázku pod priehľadnú časť, ukrýva pod malou mriežkou pomerne hlasný reproduktor.

Samsung Tobi

telefónu musím pochváliť. Splnila presne moje očakávania i očakávania mojej mladšej sestry. Počas písania nečakajte žiadne preklepy, telefón tiež pri rýchlom písaní vôbec nezaostáva. Klávesy sú dostatočne veľké a nerobia problém ani väčším prstom. Jedinou nevýhodou pre SMS-kujúce deti bude pomerne hlasné cvakanie kláves, takže tajné písanie počas hodiny v škole sa bude asi ťažko realizovať. Klávesnica sa blokuje automaticky, zavretím telefónu. Displej rozsvieti stlačenie akéhokoľvek tlačidla. Musím však upozorniť na obrovský mínus. Potvrdzovacie tlačidlo OK (kedysi i/ok u Samsungov) vás v tomto prípade opäť zavedie z domácej obrazovky na domácu stránku internetového prehliadača, a tak vaše dieťa môže prísť nechcene o nejaké tie centy. Vyriešiť sa to dá zmenou nastavení internetu v mobile tak, aby ostalo políčko domácej stránky prázdne.

telefónu ponúka slabé QCIF rozlíšenie, ktoré však na displeji s uhlopriečkou 48 mm postačuje. Fotografie a obrázky sú dobre viditeľné, s hrubým rastrom pri takomto malom rozlíšení som nemal žiaden problém. Čitateľnosť na slnku je priemerná, o niečo lepšia než pri ostatných Samsungoch, na ktorých neuvidíte takmer nič. telefónu je milé a zábavné, môžete si vybrať z troch graficky pekne spracovaných - Ocean world, Guardian a Snowman. Každá téma je inak farebne spracovaná a používa iné postavičky, ktoré vás sprevádzajú v menu a vyliezajú spoza ikon. Ja som najradšej používal podmorský svet, v ktorom mi spoza ikon v hlavnom menu vyskakovali milé morské rybičky a príšerky, ktoré plávajú aj v pohotovostnom režime.

telefónu ponúka rozlíšenie 1,3 megapixelov a neponúka žiadne špeciálne funkcie. Neponúka ani autofókus, ani LED blesk, zato však nechýba zrkadielko na obľúbené fotenie autoportrétov u tínedžerov. Fotografovanie prebieha na šírku prístroja. Hľadáčik využíva celý displej. Softvérové možnosti fotoaparátu ako efekty, rámčeky, nočný režim, či multifotenie majiteľa určite potešia. Kvalita fotografií je žiaľ podpriemerná. Video nahráva v rozlíšení QCIF (176 x 144 b.) vo formáte MPEG4. Prezeranie fotografií môže byť vďaka zoomu aj na celej obrazovke, poslané obrázky si pozriete bohužiaľ už len roztiahnuté na šírku displeja. Prehrávanie akéhokoľvek videa funguje na výšku aj na šírku celej obrazovky.

Telefón pre mladých, ktorým Samsung Tobi určite je, musí ponúkať aj pomerne kvalitný

. Ten má aj špeciálne spúšťacie tlačidlo na prednej strane. Po spustení sa ukáže klasické menu prehrávača, v ktorom si môžete vybrať svoje skladby zoradené podľa interpreta, žánru, albumov alebo naposledy, či najčastejšie prehrávané skladby. Prehrávač podporuje aj playlisty - mne sa podarilo vytvoriť viac než klasické štyri, takže obmedzenie zjavne neplatí ani pre tento model. Ponúknutých je aj šesť typov ekvalizéra. Zaujímavou funkciou je aj automatické vypnutie prehrávača hudby po 30, 60, 120 minútach. Najväčším nedostatkom MP3 prehrávača je nemožnosť jeho minimalizácie. Okrem prehrávača MP3 je prítomné aj jednoduché s RDS a možnosťou minimalizácie, ako aj diktafón. Reprodukcia hudby cez zadný reproduktor je dostatočne hlasná, no mobilnú diskotéku vonku s ňou nespravíte.

Telefonovanie s Tobim je pohodlné a príjemné, hovor sa dá prijať vysunutím. Mikrofón je trochu viac citlivý. Externý reproduktor pri vyššej hlasitosti trochu rezonuje. Telefónny zoznam pojme až 1 000 viacpoložkových kontaktov. Ku každému si môžete uložiť detaily, ako 3 čísla, poznámku, e-mail, narodeniny, atď. Spomínané narodeniny telefón neuloží do kalendára, čo je určite škoda, lebo ja som na túto funkciu zvyknutý. Musím opäť pochváliť profily a ich široké možnosti nastavenia u Samsungov. Popri telefonovaní ponúka Tobi ešte jednu zaujímavu funkciu, a to službu

. Podržaním SOS tlačidla v bočnej stene vám telefón ponúkne vytočenie tiesňového hovoru. Skôr by som ale asi naťukal známe "112". Služba SOS sa týka ale tiež niečoho iného - SOS správy. Po nastavení vybraného textu a príjemcov vám telefón ponúka pomoc v nebezpečenstve. Stačí pri zamknutej klávesnici stlačiť 4 x za sebou jednu stranu tlačidla regulácie hlasitosti a vami definovaná SMS sa odošle na čísla príjemcov. Tí, ak zavolajú naspäť na toto číslo, tak sa hovor automaticky prijme a telefón sa zablokuje až do manuálneho ukončenia SOS funkcie.

Editor

a MMS je tentoraz rozdelený, pred začatím písania si musíte vybrať či chcete vytvoriť MMS alebo SMS. Oba editory sú však jednoduché. Telefónu chýba akýkoľvek e-mailový klient (zjavne by bol aj tak deťom zbytočný), takže písanie "zadarmo" sa nekoná. Teda...na to je určená akási náhrada vo forme . Telefón ponúka mnohé nastavenia ako možnosť ponechať kópiu odoslanej SMS, doručenky, alebo možnosť blokovať prichádzajúce SMS od vybraných kontaktov.

Zabudovaný

zvláda aj jednoduchšie web stránky. Ponúka možnosť uloženia stránok ako záložky. Prenos dát prebieha iba pomocou GPRS. Lokálne sa s počítačom a inými zariadeniami spojíte cez Bluetooth alebo dátovým káblom. V prípade prenosu objemných dát poslúži zase čítačka microSD kariet.

Z organizačných funkcií podporuje Samsung S3030 Tobi aj

s mesačným týždenným alebo denným náhľadom. Začiatok týždňa si môžete nastaviť. Kalendár nezobrazuje udalosti z daného dňa v malom riadku pod mesačným náhľadom. Pamäť pojme 100 záznamov každého druhu. Nevýhodou kalendára vo väčšine Samsungov je východiskový čas udalostí 8:00. Ak zmeníte začiatok udalosti na 9:00, musíte zmeniť aj ukončenie, pretože to ostane na východiskovej hodnote 8:59 a mobil takú udalosť neuloží. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v menu poznámky, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač, stopky a budík. Ten môže byť opakovaný alebo jednorázový. Budíkov si môžete nastaviť až päť, pričom každý môže mať vlastnú melódiu budenia. Budík budí aj pri vypnutom telefóne (ak si to nastavíte).

V telefóne sú ponúknuté aj dve javové hry. Tetris Mania a Brain Challenge sú logické hry, ktoré trénujú váš mozog. Opäť nenápadné, ale vhodné pre vaše deti. Pre plnohodnotné hranie ich ale treba zakúpiť. Jedná sa totiž o demoverzie. Minimalizácia java hier nie je možná, tým pádom neočakávajte ani multitasking.

Výhody:

- funkcia SOS,

- ekologické materiály,

- FM rádio s RDS,

- klávesnica.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- rozlíšenie displeja,

- chýba minimalizácia MP3 prehrávača,

- tlačidlo OK vás dostane na WAP.

Orientačná cena: 115 € (3 464,49 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Tobi je skvelý telefón určený do rúk deťom. Zámerne som nepoužil slovo tínedžer, pretože ako všetci dobre vieme, dnešnej mládeži lacným telefónom s "iba" 1,3 megapixelovým fotoaparátom a malým displejom nevyhoviete. Zato vaše menšie dieťa by sa takémuto mobilu mohlo náramne potešiť, a okrem iného ho môže využívať aj ako fotoaparát, prehrávač hudby, rádio alebo na SMSkovanie s kamarátmi. Navyše, telefón je na tom konštrukčne pomerne dobre, takže by mal prežiť aj nešetrné zaobchádzanie dnešných detí.

Produktová stránka: Samsung S3030 Tobi

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.03.2009 - 19:49

pepe: ja som ho kúpil dcére minulý týžde? za 3590-.sk.samozrejme s pribúdajúcim záujmom može cena stúpat.nie je ani hrubý (moj subjektívny názor)asi ako u600, a má všetky,mladými dnes už požadované funkcie (bluetooth,mp3,rádio,foto,video,internet). pozri na: http://www.talkive.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=11731&category_id=7&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

anonymous04.02.2009 - 19:33 Trvalý odkaz

Veronika: je pekný ibaže já som vedela aj iní trošku viac výzornejší a s lepšímí funkciami a v baleni su aj stereo sluchadka a usb kabel a stoji okolo 2900sk alebo 300sk (musite si to prepo?ita? na € )

anonymous24.03.2009 - 19:49 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

anonymous24.03.2009 - 20:09 Trvalý odkaz

misiik: mate v nadpise stale ze zakladne info

anonymous24.03.2009 - 21:06 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: misiik diky, vsimol som si aj ja teraz, idem to opravit

Celá diskusia 10 príspevkov