Sony DSC-QX100 - premení váš smartfón na top fotoaparát

Recenzia Wi-Fi fotoaparátu v tvare objektívu. Absenciu displeja nahrádza pripojenie k smartfónu. Kvalitou záberov sa vyrovná kompaktom Sony za vyše 500 eur.

Voči dvojici Wi-Fi fotoaparátov Sony QX10 a QX100 som bol skeptický od momentu, čo som sa dozvedel ich cenovku. Ale krátka skúsenosť ukázala, že s QX100 môže byť nielen kopec zábavy, ale ponúkne aj praktické využitie. Stačí ho priskrutkovať na bežný statív alebo monopod, a môžete ním snímať zábery, o akých sa vám doteraz nesnívalo. A pripojený mobil poslúži nielen ako hľadáčik, ale aj ako prístroj pre zmenu nastavení, zaostrovanie dotykom, atď. Fotografovanie hniezdiacich vtákov nikdy nebolo jednoduchšie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

- rozmery 63 x 63 x 56 mm,

- hmotnosť 179 gramov (s batériou)

- snímač 1'' Exmor R CMOS (13,2 x 8,8 mm), 20 Mpix

- objektív Carl Zeiss Vario-Sonnar 28-100 mm (po prepočte na kinofilm), 3,6x zoom,

- optická stabilizácia

- svetelnosť objektívu 1,8 pri 28 mm až 4,9 pri 100 mm

- makro od 5 cm vzdialenosti (iba pri 28 mm ohnisk. vzd.)

- ISO 160 - 25600

- expozičný čas 4s - 1/2000s

- video Full HD (1920 x 1080), 30 fps, asi 120 MB/min

- podpora pamäťových kariet microSD a MemoryStick Micro

- konektivita: Wi-Fi, NFC, microUSB (USB 2.0)

- výdrž 200 snímok

- batéria 600 mAh

Parametrovo je to solídny 20-megapixelový kompaktný fotoaparát s výborným objektívom. V istých situáciách môže nahradiť aj GoPro či inú športovú kameru, len nie je vodeodolný. Zato ponúka lepšiu optiku, plnohodnotné prepojenie s mobilným telefónom cez Wi-Fi za účelom zmeny mnohých nastavení a bezkonkurenčnú svetelnosť F1.8 pri základnej ohniskovej vzdialenosti, ktorá spolu s veľkým snímačom znamená bohovsky malú hĺbku ostrosti. A tej sa zo žiadneho fotomobilu, logicky, nedočkáte. Oproti väčšine mobilných telefónov ponúka QX100 aj plnohodnotnú optickú stabilizáciu, ktorej sa zo smartfónov vyrovná akurát tak Nokia Lumia 1020.

Denne používam fotoaparát Sony NEX-5R. Aj ten môžem cez androidovú alebo iOS aplikáciu Play Memories Mobile prostredníctvom Wi-Fi jednoducho prepojiť s mobilným telefónom, ktorý môže slúžiť ako hľadáčik, alebo doň môžem už vytvorené fotografie jednoducho presúvať a ďalej s nimi pracovať.

Odkazy na aplikáciu Play Memories Mobile: OS Android - iOS.

Na rovnakú aplikáciu sa spolieha aj DSC-QX100, fotoaparát ukrytý v objektíve. Na tom sa nachádza hneď niekoľko prvkov:

- vypínač ON/OFF

- stereo mikrofón

- ovládací prstenec

- páčka W/T pre ovládanie optického zoomu (priblíženia)

- spúšť pre snímanie fotografií

- maličký LCD displej s informáciou o stave batérie, absencii pamäťovej karty a pod.

- slot pre microSD kartu a microUSB konektor pod krytom

- otvor pre pútko (môžete na ňom mať zavesenú redukciu z microSD na USB)

- vymeniteľný akumulátor pod zadným krytom

- kovový závit pre statív

- NFC čip pre rýchle spojenie s kompatibilným androidom

- poistku pre uvoľnenie držiaku objektívu, ktorý môžete uchytiť na mobilnom telefóne

V balení nájdete pútko na ruku, nabíjací USB / microUSB kábel a používateľskú príručku, na ktorej je dôležité heslo na Wi-Fi spojenie so smartfónom alebo tabletom. Heslo nájdete aj z druhej strany krytu batérie.

Pripojenie k smartfónu

Na iPhone som musel zrušiť spojenie s domácou Wi-Fi sieťou a objektív vyhľadať ako akúkoľvek inú bežnú "wifinu". Potom už spojenie cez aplikáciu Play Memories Mobile fungovalo lepšie než na testovaných androidoch. Na tých zas môžem využiť rýchle spojenie cez NFC. Ku všetkým bežným telefónom môžete objektív pripojiť pomocou čelustí na špeciálnom držiaku; taká Xperia Z Ultra je však na tento účel už príliš široká.

Cez aplikáciu Play Memories Mobile nastavujete všetky parametre. Či chcete mať aktívny plne automatický režim (ten najinteligentnejší dokonca aktivuje pri indikácii protisvetla HDR, pri ktorom vytvorí tri zábery ako môj NEX-5R), alebo nastaviť napevno expozičný čas či clonu. Vybral som si teda prioritu clony (Apperture), nastavil hodnotu 1.8, zvolil pomer strán 16:9 s rozlíšením približne 17 Mpix a mobil od fotoaparátu odpojil. Dcérka behala v redakcii okolo mňa a ja som cvakal a cvakal. Jediné zdržanie nastáva pri zapnutí, kvôli vysúvaniu objektívu. Inak je QX100 mimoriadne rýchly fotoaparát. Uvítal by som na ňom vodováhu, akýkoľvek lacný displej pre lepšiu prácu s kompozíciou a viac tlačidiel (záznam videa, HDR, auto/A/P)...skrátka, každú chvíľu mi v rukách chýbali bežné vlastnosti klasického digitálneho kompaktu.

Na ten sa QX100 premení až po pripojení k mobilnému telefónu cez Wi-Fi a viackrát spomínanú aplikáciu Play Memories Mobile. Vysokú spotrebu energie danú náročným spojením môžete kompenzovať používaním záložného zdroja (externej batérie), akých sme na Fony.sk testovali už niekoľko. Fyzické pripojenie k smartfónu pomocou čelustí je praktické a nemám mu čo vyčítať. Roztvorenie dosahuje 52 - 77 mm.

Kvalita fotografií sa vyrovná najlepším kompaktným fotoaparátom. Kvalita Full HD videa je tiež veľmi dobrá a pri malej hĺbke ostrosti v porovnaní s mobilmi priam bezkonkurenčná (žiaľ, clonu ani iné parametre pri videu ovplyvniť nedokážete). Fotky do počítača dostanete vložením pamäťovej karty, na pripojenie USB káblom môj počítač nereagoval. Je však pravdepodobné, že išlo nezvyčajnú o chybu. Pamäťovku môžete zasunúť aj do smartfónov a so snímkami pracovať v rôznych aplikáciách. Nechýba ani prenos záberov do smartfónu buď po každom odfotení (2 Mpix alebo pôvodné rozlíšenie, záleží od nastavení), alebo dodatočne. Môžete si vybrať napríklad prenos všetkých záberov z daného dňa, všetko v rámci aplikácie Play Memories Mobile.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 174 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 120 MB / min.)

Záver

Sony DSC-QX100 hodnotím ako zaujímavý produkt s tak obmedzeným využitím a odvážnou cenovkou, že ho bez obáv vrátim po otestovaní naspäť. Každopádne však platí, že pre určitú cieľovú skupinu je to zaujímavý produkt. Je malý, zaostruje a fotí skutočne bleskovo, raz-dva ho pripojíte ku smartfónu a napríklad snímanie na nejakom výlete bez akéhokoľvek displeja môže večer pri prezeraní snímok vyčariť na vašej tvári párkrát celkom pekný úsmev. Chce to len pridať malý orientačný displej, do hornej steny zabudovať vodováhu pre snímanie od zeme a umožniť zmenu priority clony, uzávierky a automatiky priamo na tele prístroja, a bude to dokonalé. Alebo si rovno kúpte RX100 od Sony, či už prvej alebo druhej generácie, a bude to vybavené. Aj keď...po pripojení k mobilu, ktorý máte vo vrecku tak či tak, je to vlastne oproti RX100 druhej generácie 200-eurová úspora.

Diskusia k článku:

dolezite_upozornenie 28.03.2014 - 17:42

Keď je zapnuté, a fotí nabíja sa súčasne? Má to nejaký časovaný vypínač? Resp. ak má, dá sa vypnúť aby to bolo nonstop online. Aby som to mohol pripojiť do siete a nevyplo by sa to napr. týždeň. Lebo mi to pripadá ako super vec na timelapse :-). Teda keby to malo (napr. aplikácia) možnosť časového sériového snímania.

paul28.03.2014 - 18:08 Trvalý odkaz

To by ma zaujimalo ako toto v istych situaciach dokaze nahradit sportovu kameru....

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease28.03.2014 - 20:04 Trvalý odkaz

Dáš si cez oko pásku ako mal Žiška. Na to sekunďákom nalepíš mobil, nasunieš držiak s objektívom..

ondrakomous29.03.2014 - 17:20 Trvalý odkaz

tohle bych od sony bral, kdyby mi to jako dali, jako sponzorskej dar, jako vubec bych se nezlobil.

Celá diskusia 4 príspevky