Nokia Lumia 1320 - orezaná 1520-ka s dlhou výdržou

Recenzia cenovo dostupnejšej verzia Lumie 1520 s dvojjadrovým procesorom, 6'' HD displejom, 5 Mpix fotoaparátom a výbornou výdržou.

High-endový tabletofón s operačným systémom Windows Phone sa Nokii podaril. Na Lumii 1520 sme len ťažko hľadali nejaké negatíva. Popri tomto modeli Nokia predstavila aj jej okresanú verziu so slabšou výbavou. Lumia 1320 neponúkne tak zaujímavé parametre ako jej vybavenejšia sestra, no z vášho rozpočtu si momentálne ukrojí až o polovicu menej.

ikona

Nokia Lumia 1520 - klobúk doluRecenzia výborne vybaveného tabletofónu s operačným systémom Windows Phone, krásnym displejom, výkonným hardvérom, vynikajúcim fotoaparátom a veľkou batériou.

Rozmermi a hmotnosťou sú si oba modely podobné. Na prvý pohľad ich rozoznáte podľa rohov konštrukcie. Lumia 1520 ich má ostré, 1320-tka zasa oblé. Po bližšom skúmaní však objavíte viacero rozdielov. Aj v tomto prípade ide o plastovú konštrukciu, no nie v unibody prevedení. Lumia 1320 je vložená do plastovej vaničky, ktorá prechádza aj do bočných stien. A tu prichádzajú prvé negatíva. Vanička pri bočných stenách nedolieha tak ako by mala, a uchopenie telefónu do ruky je sprevádzané škripotom.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 1320Cenovo dostupnejšia verzia Lumie 1520 prináša dvojjadrový 1,7 GHz procesor, 6'' HD displej, 5 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom a fotografickými aplikáciami, OS Windows Phone 8 a 3 400 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Sloty na microSD a microSIM kartu sa presťahovali pod zadný kryt. K batérii sa však nedostanete. Je zabudovaná. Ľavá stena tak ostala prázdna, napravo nájdeme typickú trojicu tlačidiel. Najvyššie umiestnené je tlačidlo hlasitosti, pod ním tlačidlo napájania a v spodnej časti sa nachádza dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá ho prebudí aj v zhasnutom stave. Tlačidlá z tela dostatočne vystupujú a sú pohodlne hmatateľné aj poslepiačky. Niektorým telefónom zvyknem vyčítať tuhú spúšť. Tu je to práve naopak. Najmä pri prehmatávaní telefónu v ruke sa mi párkrát stalo, že som dlaňou nechtiac spustil fotoaparát.

V spodnej stene sa nachádza iba microUSB konektor, ktorý okrem nabíjania slúži aj na prepojenie s PC cez mass storage. Podpora funkcie OTG smartfónom s týmto operačným systémom chýba. Jediným prvkom hornej steny je 3,5 mm audio konektor.

Aj keď zadná vanička škrípe, musím ju pochváliť za povrch príjemný na dotyk. Dobre odoláva aj odtlačkom a mastným fľakom. Na zadnej stene nájdeme mierne zapustený objektív fotoaparátu, LED blesk a mriežku hlasného reproduktora. Okolo mriežky sú dve menšie nožičky, ktoré telefón trochu nadvihnú a zvuk tak nie je tlmený. Maximálna hlasitosť je naozaj vysoká.

Lumia 1320 ma sklamala chýbajúcim podsvietením tlačidiel. Počas dňa je to ešte v poriadku. Vidím tu tri biele ikony. V noci je to o dosť horšie. Plocha pod displejom je dosť veľká a dobre trafiť tlačidlá, najmä tie bočné, dá niekedy zabrať. Aspoň že o úspešnom dotyku informuje vibračná odozva.

porovnanie s Nokia Lumia 1020

Nad displejom sa nachádza mriežka slúchadla, senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia a predný fotoaparát. Ten oceníte napríklad pri videohovoroch cez Skype. Informačná dióda chýba. Podobne ako u väčšiny windowsfónov.

Oba modely ponúknu veľký šesťpalcový IPS displej. Niekde sa však šetriť muselo, a tak Lumia 1320 dostala iba HD rozlíšenie, konkrétne 720 x 1 280 bodov. Krásny Full HD displej Lumie 1520 mám ešte v čerstvej pamäti, čiže rozdiel vidím, no myslím si, že HD rozlíšenie úplne postačí. Najmä ak na ňom beží tento operačný systém s jednoduchou grafikou. Displeju naozaj nemám čo vyčítať. Farby nepôsobia vyblednuto a neskresľujú sa ani pri pohľade z uhla. Teplotu a sýtosť farieb si môžete prispôsobiť v nastaveniach displeja. Čitateľnosť v slnečnom exteriéri je výborná a o zmenu jasu sa mi stará senzor automatickej regulácie. V zimných mesiacoch oceníte zvýšenú citlivosť dotykovej plochy, ktorá reaguje aj na ovládanie v rukaviciach. Ochranu pred škrabancami má na starosti sklíčko Gorilla glass 3.

Chod smartfónu má na starosti chipset Snapdragon 400 od Qualcommu, konkrétne model 8930AB. Rovnaký chipset ponúka napríklad Samsung Galaxy S4 mini a HTC Desire 601. Dvojjadrový procesor je taktovaný na 1,7 GHz a spoločnosť mu robí grafika Adreno 305. Nie je najvýkonnejšia, no s väčšinou moderných hier si poradí. Ja som ju vyskúšal na hre Asphalt 8. Všetko bežalo tak ako má. Z 8 GB interného priestoru je pre používateľa dostupných 5 GB. Pamäť si však môžete kedykoľvek rozšíriť microSD kartou s kapacitou až do 64 GB.

Jeden gigabajt RAM pamäte pre tento systém úplne stačí. V multitaskingu môžem mať spustených až sedem aplikácií naraz. Samozrejme, že bez opätovného načítania. Zoznam spustených aplikácií sa zobrazí dlhším podržaním šípky späť. Z tohto miesta ich už môžem aj zatvárať.

S balíčkom Lumia Black sa stretávame aj v tomto modeli. Je to vlastne aktualizácia GD3 doplnená o pár noviniek a aplikácií od Nokie.

Glance screen vo verzii 2.0 mi už na zhasnutom displeji zobrazuje okrem hodín aj notifikácie aplikácií. Sú totožné s tými na zablokovanej obrazovke. V oboch prípadoch však platí, že majú iba informačný charakter. Priamo do aplikácie sa cez ne nedostanete. Najnovšie už vie Glance screen zobraziť aj podrobnejšie notifikácie niektorej aplikácie. Opäť je to prepojené so zobrazením zablokovanej obrazovky a v jej nastaveniach sa to aj prispôsobuje. Ja som si zvolil Gmail a na zablokovanej a Glance screen obrazovke som videl predmet e-mailu a odosielateľa. Je vidieť, že Nokia sa naozaj snaží.

Glance screen môže byť zapnutý vždy, v intervaloch alebo sa zapne ak prejdete rukou ponad senzor priblíženia. Ja som používal tento posledný režim. Ak chcete mať Glance screen zapnutý vždy, no biela farba vám prekáža, v nastaveniach si aktivujte nočný režim a následne vyberte jednu z troch menej intenzívnych farieb.

Rozsvietenie zablokovanej obrazovky dvojitým ťuknutím na displej som si zamiloval už pri Lumii 1520. Namiesto nudnej tapety si tu môžem nechať zobraziť informácie niektorej aplikácie. Nie všetky to však podporujú. Ja som sa zveril do rúk počasia AccuWeather, ktoré mi tu zobrazilo aktuálnu teplotu, predpoveď a rýchlosť vetra.

Počasie od AccuWeather mi nesmelo chýbať ani ako dlaždica na domácej obrazovke. Vyskúšal som viacero aplikácií a práve táto má podľa mňa najkrajšiu živú dlaždicu. Na veľkom displeji pribudol tretí rad dlaždíc (v strednej veľkosti). Miesta je tu naozaj dosť a pri vhodne zvolených dlaždiciach budete do ponuky aplikácií chodiť iba minimálne. Ďalšou novinkou sú priečinky na hlavnej obrazovke. Ja som si do jedného nahádzal všetky dôležité nastavenia (Wi-Fi, Bluetooth...) a mal som ich tak vždy na dosah.

Prvé spustenie a nastavenie telefónu mi pripomína inštalovanie programov na desktopovom Windows. Pokiaľ je to možné, všetky možnosti si radšej rozkliknite a pozorne preštudujte. Vyhnete sa tak rôznym odosielaniam údajov na zlepšenie systému, odoslaniu polohy pri prvom spustení a podobne.

Po prvom spustení vedú moje kroky rovno do nastavení, kde si pridám vlastné účty. Pridaním Google účtu sa mi v ponuke aplikácií automaticky zobrazí samostatná ikona pre Gmail a v aplikácií Ľudia si nájdem svoje kontakty. Nezabúdam ani na Facebook účet. Operačný systém Windows Phone je so sociálnymi sieťami naozaj dobre prepojený.

Všimnete si to napríklad v aplikácií Ľudia. Tá sa naozaj vydarila. Okrem základných informácií o kontakte (číslo, narodeniny) tu nájdem aj posledné príspevky a fotografie zo sociálnych sietí. Priamo z tohto miesta ich môžem lajkovať a komentovať. V každom kontakte sa nachádza prehľadná história hovorov, správ a e-mailov. V číselníku zamrzí chýbajúce inteligentné vytáčanie. Stačí však navštíviť obchod s aplikáciami a stiahnuť si napríklad RapDialer.

Facebook chat je integrovaný do aplikácie Správy. Chat a SMS správy sú zobrazované v konverzáciách. Ak je daný kontakt online, aplikácia vám navrhne možnosť poslať SMS správu. Naozaj šikovné. Ja by som tu rád videl aj podporu Hangouts od Googlu. Ten chýba aj v obchode s aplikáciami.

S prehliadačom Internet Explorer sme si akosi nesadli. Vo windowsfónoch používam radšej výborný UC Browser. Zo zaujímavých funkcií spomeniem napríklad integrovanú čítačku QR kódov, nočný režim prezerania a zobrazenie iba textového obsahu stránok. V nastaveniach operačného systému by som privítal možnosť nastaviť si predvolený prehliadač. Ak kliknete napríklad na odkaz v aplikácii Facebook, stránka sa automaticky otvorí v Internet Exploreri. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné. Ak vás náhodou prekvapí odpájanie od siete, zájdite do nastavení a zaškrtnite možnosť Nevypínať Wi-Fi po uplynutí časového limitu obrazovky.

Dlhším podržaním spúšte aktivujem fotoaparát. V nastaveniach si môžem prispôsobiť, ktorá fotoaplikácia sa spustí. U mňa to bola jednoznačne Nokia Camera. Menej skúsení používatelia ocenia automatický režim, tí skúsenejší sa môžu vyhrať s bohatými možnosťami nastavení. Ak si nie ste istí niektorou funkciou alebo fotografickým pojmom, zájdite do nastavení a preštudujte si výborne spracovaný interaktívny návod.

V ponuke aplikácií od Nokie nájdete viacero zaujímavých fotoaplikácií na upravovanie fotografií, snímanie s filtrami a podobne. Ja som najčastejšie používal Nokia Panorama a SophieLens for Nokia.

Špičková Lumia 1520 ponúka výborný dvadsaťmegapixelový fotoaparát. Lumia 1320 sa musí uskromniť s päťmegapixlovým fotoaparátom. Chýba aj optika od Carl Zeiss. Kvalita fotografií radí Lumiu 1320 medzi kvalitnejšie "päťmegapixláče". Stretol som sa už aj s horšími päťmegapixlovými fotoaparátmi. Treba však podotknúť, že momentálne si Lumia 1320 od vás vypýta približne rovnako ako napríklad Lumia 925. A tá ju so svojim 8,7-megapixlovým fotoaparátom s funkciou PureView tromfne. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 28 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 80 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 151 MB / min.)

Lumia zvláda nahrávanie videí vo Full HD rozlíšení. Kvalita videa je celkom slušná, občas sa však stalo, že objektív párkrát zbytočne preostril. Pri nahrávaní v noci môžete použiť LED blesk ako prisvetlenie.

Audio a video aplikácie nájdeme pekne pokope. Všetky sa vyznačujú jednoduchou grafikou a pomerne chudobnými možnosťami prispôsobení. Prehrávač hudby delí skladby podľa žánrov, interpretov a albumov. Možnosti prispôsobenia zvuku sa sprístupnia po zapojení slúchadiel.

V nastaveniach nájdete ekvalizér a režim Dolby Headphone. Ten som pri niektorých skladbách naozaj ocenil. Po opustení aplikácie sa k ovládaniu prehrávača dostanete veľmi jednoducho. Stačí použiť tlačidlo ovládania hlasitosti a v hornej časti obrazovky sa zobrazí panel s ovládaním a názvom práve prehrávanej skladby.

Rovnakým spôsobom sa dostanete k ovládaniu FM rádia. To podporuje funkcie RDS a RT, čiže zobrazenie názvu stanice a skladby. V nastaveniach už nájdeme iba výber regiónu. Nahrávanie vysielania a časovač vypnutia chýba.

Prehrávač videí je naozaj biedny. Jedinou funkciou je orezanie videa. Ak plánujete na Lumii 1320 sledovať aj filmy, siahnite radšej po platenom prehrávači MoliPlayer Pro.

V ponuke aplikácií nesmie chýbať bezplatná offline navigácia HERE Drive. Aj tu sa však šetrilo. Chýbajúce znamienko "+" za slovom Drive prezrádza, že ide o regionálnu navigáciu. Nokia 1320 vás tak dovedie do cieľa iba na Slovensku a v Českej republike. Priamo v aplikácií si však môžete za 15,49 € kúpiť celosvetovú licenciu. Nájdenie satelitov je naozaj rýchle. A to aj počas jazdy. Na veľkom displeji sa dozviete aktuálnu rýchlosť, vzdialenosť do cieľa a predpokladaný čas príchodu.

Windowsfóny mi na jedno nabitie vydržia dlhšie než androidy. Môže za to pár stále chýbajúcich titulov, ktoré na androidoch používam naozaj často. Nokia sa o Lumiu 1320 dobre postarala a do útrob jej vložila batériu s bohatou kapacitou 3 400 mAh. Výdrž je viac než výborná. Zapnuté dáta, synchronizáciu účtov, pár minút denne prezerania webu a využívanie dátovo závislých aplikácií zvládla tolerovať dva až tri dni. Raz som sa prehupol aj za hranicu troch dní.

Výhody:

+ slot na microSD kartu

+ možnosť ovládať displej v rukaviciach

+ dostatočne výkonný hardvér

+ balík Lumia Black s viacerými novinkami

+ prepojenie systému so sociálnymi sieťami

+ výborná výdrž

Nevýhody:

- škrípanie zadnej vaničky

- vstavaná batéria

- chýba podsvietenie dotykových tlačidiel

- jednoduchý prehrávač videí

- iba regionálna navigácia

Orientačná cena: 304 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Nokia Lumia 1320

Záver:

Nokiu Lumiu 1320 by som odporučil fanúšikom operačného systému Windows Phone, ktorí hľadajú cenovo dostupný smartfón za rozumnú cenu. Hlavným lákadlom bude najmä veľký displej, napríklad na navigovanie, a vynikajúca výdrž. Pri porovnaní s Lumiou 1520 je tu však cítiť až priveľa kompromisov. Konštrukcia už nie je tak kvalitná, chýba podsvietenie dotykových tlačidiel, navigácia je iba regionálna a fotoaparát ani zďaleka nedosahuje kvalít tomu v 1520-tke. Ak by som hľadal smartfón s týmto operačným systémom a nepotrpel by som si na veľkom displeji, tak by som siahol asi skôr po Lumii 925, ktorú momentálne kúpite za výbornú cenu. Z jej prednosti spomeniem kvalitnú konštrukciu, skladnejšie rozmery a lepší fotoaparát. Je to len na vás.

foto s bleskom

Diskusia k článku:

jarpo 25.03.2014 - 11:41

Zdá sa mi to, alebo ste zmenili nadpis článku? :) Ináč, tie tlačidlá už mohli naozaj podsvietiť, za to si zaslúžia kritiku

Marián Petrík25.03.2014 - 11:56 Trvalý odkaz

to škrípanie vaničky je asi len u tohoto testovaného kusu, lebo v iných recenziách som sa s tým nestretol. mne osobne najviac prekáža ten obrovský displej. preto súhlasím s autorom s odporučením na lumiu 925.

Dejvo25.03.2014 - 13:55 Trvalý odkaz

Cena onedlho za chvíľu padne dole a potom to pre ľudí čo chcú za prijateľnú sumu slušný smartphone s veľkým dislepjom bude dobrá voľba. Pri iných recenziách som si nevšimol, že by kritizovali kryt/vaničku, tak hádam to nebude plošná chyba. A nepodsvietenie predných tlačidiel je síce mínus, ale myslím si, že zanedbateľné. Viac ma mrzí len predná VGA kamera.

Richard Hombauer25.03.2014 - 15:22 Trvalý odkaz

Zmenu nadpisu sme uskutočnili kvôli jeho dĺžke. Nech je na titulnej stránke Fony.sk poriadok. Ďakujeme za pochopenie.

ondrakomous25.03.2014 - 17:12 Trvalý odkaz

nokia dela poctivy masiny, 925 foti v noci bezkonkurencne, lepsi fotky jsem z mobilu nevidel, krome 1020, ale ta je o 50% drazsi a uz to je takovej divnej klon fotaku a mobilu. co nepochopim, proc dali u neodnimatelne baterie odnimatelny kryt, to je trosku preslap, taky se obavam, ze vrzani vanicky neni u jednoho vadnyho kusu, ale je to proste normalni blba fyzika, kdyz das neco pohyblivyho na neco pevnyho, zakonite se to musi hybat, kor kdyz to je "odnimatelny", casem se to vykvedla a muzou tam byt specialni hacky nebo nejaky nacvakavani ,nepomuze nic, stejne to nikdy nebude dokolany jak unibody. to se mi kolikrat stalo, ze sem koupil novej mobil pomalu za desitku a pak si reknes, "ty vole, dal sem za to desitku a vrze to jak starej rozmrdanej gauc", to te fakt dokaze nasrat. nokia odjakziva delala kvalitni konsrukce, nez prisel mkrvosoft a vymyslel tyhle "cool" zlepsovaky, jako s winskama 8 a tou grafickou "cool" nastavbou, kde nemuzes najit pomalu ovladaci panely. to je vysledek prace manazaru, kteri se vznasi nekde v oblaccich a vymysli tyhle kraviny, ktery jsou normalnim lidem prd platny. ty dejvo, za sedmicku ty klavesy musi svitit az do nebe, dyt je to lehce modifikovana 625, do dvou mesicu ji mame na 200eurech.

Celá diskusia 24 príspevkov