Prestigio MultiPhone 7600 Duo - dvojsimková lopatka s puzdrom

Dual SIM android s 6'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 1 GB RAM a iba 4 GB pamäťou. Batéria s kapacitou 2 600 mAh ponúkne slušnú výdrž.

Prvé mobilné telefóny boli charakteristické veľkou hrúbkou, vysokou hmotnosťou a najmä značnou veľkosťou. Ich nosenie vo vrecku vôbec nepripadalo do úvahy. Namiesto toho smerovali do tašky či do škaredých puzdier a držiakov na opaskoch nohavíc, ktoré sú dnes už celkom "out".

Neskôr sa vďaka technickému pokroku a miniaturizácii zmenšovali aj naše prístroje, no s príchodom farebných a hlavne dotykových displejov sa trend opäť otočil. Kým hmotnosť a hrúbka zostávajú prijateľné, výška a šírka stále rastú. Pre prvé štyri generácie iPhonu bola ideálna 3,5-palcová uhlopriečka, no začiatok minulého roka ponúkol (najmä medzi androidmi) zobrazovacie panely s Full HD rozlíšením a s nimi aj novú métu päťpalcových displejov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

porovnanie s HTC One a One max

Ani tu sa však výrobcovia nezastavili. Nokia Lumia 1520, HTC One max či testované Prestigio MultiPhone 7600 Duo atakujú šesť palcov, teda viac než 15 centimetrov po uhlopriečke. Je to ešte telefón alebo už tablet? Jedno je isté, kúpu takéhoto zariadenia by ste si mali dôkladne rozmyslieť a byť si istí tým, kedy, kde a ako ho budete používať. A hlavne, ako a v čom si ho na miesto výkonu jeho práce dopravíte.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPhone 7600 Duo

Dual SIM tabletofón s OS Android 4.2, štvrojadrovým 1,5 GHz procesorom, NFC, 6'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom a prednou kamerou s 8 Mpix rozlíšením. Sklamaním je nízka kapacita vnútornej pamäte.

Prestigio MultiPhone 7600 Duo sa používa výborne, a bez pochýb sa jedná o jedno z najlepších zariadení tejto značky. Avšak z vrecka mojich nohavíc o nejaký ten centimeter vytŕča, pri sedení mi mierne vadí a ohýbanie sa pri zaväzovaní šnúrok či dvíhaní predmetov zo zeme je vyslovene nepríjemné. Raz alebo dvakrát za deň nastane situácia, kedy ho radšej vyberiete, a to môže byť problém.

Na lavičke v parku ho radšej položím vedľa seba, pri cestovaní v MHD zas putuje do vnútorného vrecka na kabáte. Viac než bežné nosenie je totiž namáhavé samotné vkladanie a vyberanie tabletofónu z a do vrecka nohavíc pri sedení. Lenže môj kabát nemá zips a vyzliekam si ho niekoľkokrát denne. V práci, v aute, vo vlaku, v škole, v reštaurácii. A vždy kontrolovať, či mi z neho MultiPhone 7600 Duo náhodou nevykĺzol, ma vážne nebavilo. Budúci majiteľ by v tomto mal mať jasno. Bude to hlavný smartfón na okamžitú kontrolu e-mailov s vašou primárnou SIM kartou pre hovory, alebo pohodlné zariadenie pre surfovanie na webe a pozeranie filmov, ktoré bude väčšinu času odpočívať v taške? Ženy s kabelkami to budú mať o niečo jednoduchšie. Treba rátať aj s hmotnosťou na úrovni 188 gramov, hoci vzhľadom na rozmery zariadenia to vôbec nie je veľa.

Pri ovládaní a držaní v ruke si na rozmery prekvapivo rýchlo zvyknete a po dvoch týždňoch mi v tomto smere šesť palcov ani nepripadalo veľa. To však neplatí o okolí, počet otázok typu "Čo to je?" a "Prečo máš taký veľký telefón?" rastie s klesajúcou technickou zorientovanosťou vášho okolia.

Prestigio aspoň do prednej steny osadilo dostatočne kvalitný IPS displej s HD (720 x 1 280 b.) rozlíšením. Má dobré pozorovacie uhly i farby a neukrajujú z neho ani ovládacie tlačidlá - tie sú totiž dotykové, pod ním. Tlačidlo Späť vpravo, Multitasking naľavo. Domov vás vráti na základnú obrazovku, spustenie asistenta Google Now je možné len dotykom na vyhľadávacie pole tesne pod notifikačnou lištou. Opäť sa nejedná o widget, takže sa ho nezbavíte ani v prípade, že sa vám nepáči.

Miernu výhradu mám iba k automatickej regulácii intenzity podsvietenia displeja. V tmavších podmienkach bola trochu hyperaktívna a mieru jasu neustále v malých skokoch korigovala. Ak vám to bude vadiť, prepnite ju na "manuál".

Vypínač displeja je v bočnej stene tesne pod dvojtlačidlom ovládania hlasitosti, pri takto veľkom displeji sa už o jeho prípadnom umiestnení hore nedá ani diskutovať. Pochopiteľne, nechýba ani 3,5 mm audio jack a microUSB konektor pre dodávanú 1 A nabíjačku v balení.

Zlatohnedý zadný kryt je z mäkkého a ohybného plastu, vďaka čomu ho len tak ľahko nezlomíte ani pri nešetrnejšom zaobchádzaní. Má v sebe výstup hlasného (bohužiaľ len mono) reproduktora, LED blesk, strieborné logo Prestigio, veľavravné označenie NFC a sľubný 13-megapixelový fotoaparát. Podstatné prvky sú však pod ním, napríklad veľká 2 600 mAh batéria, slot na microSD kartu a priestor pre dve SIM karty vysvetľujúce "Duo" za modelovým označením zariadenia.

Hlavná SIM má klasické rozmery, sekundárnu si budete musieť dať orezať alebo vymeniť za microSIM formát. Nezabudnite tiež, že jej slot nemá 3G modul, takže si s ňou užijete maximálne EDGE. Tabletofón vás však na všetko upozorní v špeciálnom menu, kde je tiež možné vybrať preferovanú kartu pre dáta, SMS správy a hovory zvlášť. Operátorov si môžete farebne odlíšiť, pomenovať alebo zobrazovať štvormiestnu predvoľbu pri každej položke medzi správami a v histórii volaní, aby bolo jasné, s ktorou kartou ste ju uskutočnili.

Ak otvoríte aplikáciu pre správy či Telefón, v notifikačnej lište pribudne ďalšia položka. Práve tu si kliknutím zvolíte, ktorá z dvojice SIM sa má pre nasledujúci úkon použiť. Alternatívou bude možnosť "Vždy sa pýtať" - otázka potom vyskočí v podobe dialógového okna až pri odosielaní SMS alebo vytáčaní čísla. Takéto riešenie sa mi páčilo. Žiadne tlačidlá uskutočnenia hovoru pre každú SIM zvlášť, navyše voľba vždy, keď ju nepotrebujete, odfrčí z notifikačnej lišty preč. Škoda len, že stále nemožno poriadne inteligentne vyhľadávať medzi kontaktmi.

V notifikačnej lište po prepnutí na ponuku rýchlych prepínačov chýba len tlačidlo pre rýchle zapnutie / vypnutie NFC. To je naďalej ukryté až v nastaveniach, na rozdiel od Wi-Fi, Bluetooth, dát, otáčania displeja, jasu a GPS. Jeho ikona je mimochodom stále trochu nelogicky zobrazovaná vedľa hodín, zostávajúcej kapacity batérie a sily signálu operátora. Pôvodne som si myslel, že ju niektorá z aplikácií neustále využíva a batéria dostane pekne na frak, no opak bol pravdou. V prípade aktívneho využívania čipu sa zobrazí ďalší piktogram.

Medzi základnými obrazovkami s widgetmi ani v ponuke aplikácií nemožno rotovať donekonečna. Vďaka prítomnosti "len" HD rozlíšenia si tentokrát hustejšiu mriežku než 5 x 4 ikony so štvoricou najpoužívanejších programov dolu nepýtam. Poteší aspoň možnosť vytvárať priečinky, tak ako je to v androide už dlhšie zvykom.

V nastaveniach pribudla špeciálna položka Gestá. Tie využívajú proximity senzor napríklad na zachytenie screenshotu mávnutím ponad prístroj alebo automatické vytočenie zobrazeného kontaktu po priložení zariadenia k uchu. Zaujímavá môže byť aj aktivácia hlasitého odposluchu obrátením tabletofónu na stole, no ja som sa najviac tešil na automatický príjem hovorov. Teoreticky by tak aj v zime a v rukaviciach stačilo vyzváňajúce Prestigio vytiahnuť, priložiť k hlave a telefonovať bez jediného dotyku na displej. Počas testovania sa mi však známi denne oznamovali, že so mnou už volali, no počuli iba ruch okolia. Proximity senzor totiž vaše vrecko či kabelku tupo považuje za vaše ucho a prichádzajúci hovor okamžite zdvihne, nemáte teda šancu ani registrovať vibrácie či obľúbenú melódiu. Pritom by stačilo premýšľať a senzoru vysvetliť, že pravdepodobne bude musieť najprv vidieť svetlo a voľné prostredie (vyberám MultiPhone z vrecka či tašky) a až pri následnom priložení (ucho) má hovor prijať. Škoda, takto je to len funkcia na papier alebo kancelársky stôl, no nie pre každodenné používanie. Pre istotu si ju vypnite.

Čo nechýba a v tomto prípade aj funguje, sú rozšírené možnosti načasovania vypnutia a zapnutia tabletofónu alebo integrovaný merač prenesených dát. K nemu sa dá rýchlo pristúpiť aj z prepínačov v notifikačnej lište, aby ste vždy mali prehľad o zostatku u vášho operátora. Na prehliadanie internetu sa dá použiť čokoľvek z Google Play, alebo vopred nainštalovaný prehliadač AOSP, Opera či Chrome - o ich prítomnosť sa postará Inštalátor Prestigio. Bohužiaľ, i ten každodenne otravuje s ponukou na stiahnutie ďalšieho softvéru a nemôžete mu v tom nijako zabrániť.

Prestigiu pravidelne vyčítam aj príliš hlasné a nevkusné bootovacie animácie. V prípade Multiphone 7600 Duo bohužiaľ zvuk sprevádza aj každá fotoaparátom zachytená snímka, a to dokonca aj vo vibračnom režime (!). Zvuk uzávierky umlčí až tichý režim, no potom si treba dať pozor na jeho opätovnú deaktiváciu. Spolu s podivne fungujúcim automatickým príjímaním hovorov bude zmeškanie dôležitého telefonátu ešte jednoduchšie… Hlasitosť vyzváňania (a tým aj vibračný a tichý režim) navyše nemožno nastaviť pri zablokovanej obrazovke, všetko si teda vyžaduje ešte jeden krok navyše.

Samotný fotoaparát sa hrdí 13-megapixelovým snímačom. Maximálne rozlíšenie je dostupné len pri nastavení formátu obrazu na 4:3. Výsledné fotografie sú pomerne slušné, s dobrým farebným podaním. Obrázkom môžem vytknúť občasne prepálenú oblohu, kde sa následne stratia detaily a textúra oblakov a obmedzením sú aj svetelné podmienky. Menej svetla znamená výrazný nárast šumu. Malý dynamický rozsah zachraňuje režim HDR, ktorý spája dve fotografie, podexponovanú a preexponovanú. Je mimoriadne účinný, no k dokonalosti má ešte ďaleko.

Zdá sa však, že používateľ nemá možnosť výberu v tom, kam chce zachytené fotografie ukladať. Vždy idú do vnútorného úložiska, z papierových 4 gigabajtov je ale prístupných len 2,31 GB a tesne po prvom spustení bude voľných už len 1,4 GB (rozdiel zaberie operačný systém).

Pridajte si k tomu pár aplikácií a veľmi skoro budete kupovať microSD kartu. Ak ju vložíte, fotografie sa budú ukladať už len tam. Priemerná snímka má veľkosť medzi 2 MB až 2,5 MB. Vôbec nezaostáva ani predný fotoaparát, jeho osem megapixelov mu môžu závidieť mnohé hlavné snímače od konkurencie. Multiphone 7600 teda poteší každého, kto rád fotí sám seba. Predná kamera vie počas nahrávania videa preostrovať, čo nás veľmi milo prepkvapilo.

Chválime aj kvalitu nahrávaného Full HD videa so stabilizáciou OIS. Bodaj by nie, ak má každá jeho minúta 180 MB. Nechýba možnosť "pauzovania" či preostrovania počas záznamu. Pomocou digitálneho zoomu možno celú scénu priblížiť, odporúčame to však robiť ešte pred štartom nahrávania, inak hardvér už mierne nestíha. Skúšobné snímky nájdete na konci článku.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 96 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 179 MB / min.)

V prostredí systému Android 4.2.1 Jelly Bean a v aplikáciách je všetko v najlepšom poriadku. Rýchle je prepínanie medzi aplikáciami a prekvapivo nespôsobuje problémy ani dnes už nižšia, iba gigabajt veľká operačná pamäť (RAM). Bežne je z nej voľná približne polovica. Vynára sa len otázka, prečo to Prestigio podobne dobre nezvládlo aj pri niektorých svojich nižších modeloch. Možno len dôslednejšia optimalizácia, alebo zásluha 28 nm čipsetu MediaTek MT6589T so štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom v spolupráci s grafickým jadrom PowerVR SGX544MP..

Naopak, Multiphone 7600 Duo poteší každého, kto nevyhnutne potrebuje FM rádio s RDS. Audio výstup mi však korektne fungoval len s dodávanými (úplne obyčajnými a veľmi plastovo pôsobiacimi) slúchadlami. Konektor od HTC mal problém so správnym zapadnutím, a tak hralo len jedno z dvojice slúchadiel, navyše veľmi potichu.

Z rozšírenej výbavy sa oplatí spomenúť budík (hoci mne sa jeho divoký dizajn veľmi nepáčil), čítačku PDF-iek a kníh Prestigio Reader a starú známu dvojicu NFC Task Launcher a NFC Writer. Prvá aplikácia slúži na programovanie nastavení - aktiváciu vibračného režimu, zapnutie budíka, Wi-Fi, Bluetooth či spustenie konkrétnej aplikácie po priložení k NFC tagu, Writer zas dokáže ľubovoľný na štítok nahrať URL odkaz, vizitku kontaktu alebo text.

Myslelo sa aj na každého, kto bude chcieť aj takto veľké zariadenie ovládať len jednou rukou. V už spomínaných Gestách možno aspoň pre Kalkulačku a číselník zapnúť mód, ktorý klávesnicu mierne posunie do jednej zo strán, podľa toho, či ste pravák alebo ľavák.

Zvukový výstup je dostatočne hlasný a postačí aj na filmy z pohodlia postele bez pripojených slúchadiel. V tejto kategórii obrovských tabletofónov by nás však potešili stereo reproduktory. Nemusíte sa báť, že by ste si vychádzajúci zvuk rušili prstami, napríklad pri hraní hier. Reproduktor je umiestnený dostatočne vysoko a myslelo sa aj na dostatočne veľkú štrbinu v dodávanom flipovom púzdre. To je plastové a nájdete ho priamo v balení. K zadnej stene sa pohodlne zacvakne. Tentoraz sme olupovanie farby z tela tabletofónu nezaznamenali ani v tých najexponovanejších miestach. Vhodným poskladaním časti chrániacej displej navyše získate šikovný stojan pre pozeranie filmov či iného obsahu. Puzdro hmotnosť celého zariadenia zvýši na 260 gramov.

Vďaka veľkej uhlopriečke je písanie SMS-iek a textu neskutočne pohodlné. Na výber bude klasická klávesnica známa z bežných androidov alebo Klávesy Prestigio. Klávesnica vyzerá veľmi dobre a obsah sa mi s ňou zadával o niečo pohodlnejšie, zvyk je však železná košeľa a ja jednoducho neviem prekusnúť jej tvrdohlavé QWERTZ rozloženie. Play Store však ponúka množstvo alternatív, ktoré šesť palcov využijú naplno.

Prestigio ponúka aj navigáciu Navitel. Počas 90 dní ju možno používať zadarmo, mapy pre naše územie potom stoja okolo 20 €. Odporúčame ich radšej investovať do niektorého známejšieho softvéru, Navitel ničím špeciálnym nezaujme. Graficky je podobne neprívetivý ako launcher Media3D. Ten by mal po otočení základnej obrazovky na šírku ponúknuť rýchle odkazy na vaše fotografie či video. 3D efekt pláže a mora s biednymi odleskami vás ale určite nezaujme a možnosť v nastaveniach okamžite zrušíte.

Výhody:

+ veľký a pekný displej

+ 13-megapixelový fotoaparát a 8 Mpix predná kamera

+ výdrž na úrovni jeden a pol dňa

+ rýchle reakcie systému

+ puzdro v balení

+ šikovné prepínanie kariet v režime dual SIM

Nevýhody:

- rozmery

- "len" HD rozlíšenie displeja

- nedomyslené automatické prijímanie hovorov

- 3,5 mm audio jack nemusí správne fungovať s neoriginálnym príslušenstvom

- malá interná pamäť

- vibračný režim nedeaktivuje zvuk fotoaparátu (nutné úplné vypnutie zvukov)

Orientačná cena: 280 € (Pricemania.sk)

Na jeden záber: Prestigio MultiPhone 7600 Duo

Záver:

Prestigio Multiphone 7600 Duo je je veľmi dobrý tabletofón. Pri pohľade na 13-megapixelový hlavný fotoaparát spolu s predným snímačom s jedným z najvyšších rozlíšení na trhu, by sa o ňom dokonca žiadalo hovoriť ako o high-ende. Tieto pokusy ale okamžite zastaví 1 GB RAM, nízka kapacita vnútornej pamäte a displej s HD rozlíšením.

Reakcie systému sú i tak veľmi svižné, aj vďaka rýchlemu procesoru. Multiphone 7600 Duo môže zaujať cenou (momentálne oscilujúcou okolo úrovne 300 €) a obrovským, dostatočne pekným šesťpalcovým displejom. Oproti konkurenčným zariadeniam navyše ponúkne FM rádio s RDS a hlavne možnosť používať dve SIM karty zároveň.

Prekážala mi na ňom len jeho veľkosť, to je však otázka osobných preferencií a účelu, na ktorý vám bude takýto kus techniky slúžiť. Určite však platí, že takto veľký tabletofón neodporúčame kupovať len na základe recenzií. Určite si ho skúste osobne "ohmatať", prípadne v rámci testovania vložiť do vrecka (ideálne po predchádzajúcej dohode s majiteľom či predajcom). Ľahko sa totiž môže stať, že po vybalení z krabice a pár dňoch používania bude na vás šesť palcov príliš veľa.

Diskusia k článku:

Pištá 13.03.2014 - 18:41

Skoda tej RAM-ky :/ Inak sikovne to vyzera byt, mam 5044 a som snim spokojny nadmieru

ondrakomous15.03.2014 - 21:16 Trvalý odkaz

co sou vlastne ty vrecka? kdyby prestigio zmensilo obrovsky ramecky, tak se dostanou na prijemnych 15,9cm, s tim uz se da normalne zit i bez kabatu.

Celá diskusia 2 príspevky