Sony Ericsson W705

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G Walkman s 3 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi, FM rádiom s RDS a Track ID.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 95 x 47 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 127 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: 99 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 61 mm (2,4''),

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 30 FPS, AAC zvuk),

pamäť: 175 MB + 4 GB Memory Stick Micro (M2), 1 000 kontaktov, SMS zdieľaná,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online prenos médií), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: blogovanie, akcelerometer,

batéria: BST-33, 1 000 mAh, Li-Pol

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, IrDA, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, Memory Stick Micro 4 GB, USB kábel, stereo slúchadlá, CD (Sony Ericsson PC Suite, správca médií), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Ak postavíte vedľa seba Sony Ericsson G705 a W705, hneď vás upúta nápadná podobnosť. Model W705 je akýmsi hudobným klonom modelu G705. Identické rozmery, hmotnosť aj väčšina funkcií to len dokazujú. Keďže sme len nedávno priniesli test Sony Ericssonu G705, tak pri Walkman verzii sa pokúsim zamerať na oblasti, v ktorých sa odlišujú.

je mierne odlišný najmä v prednej časti. Lesklý plast vystriedal prívetivejší matný povrch. Nie je potrebné toľko bojovať s otravnými odtlačkami. má príjemný pogumovaný povrch, ktorý navyše redukuje aj praskanie krytu pri stláčaní. Potvrdila to aj zámena krytov s G705. Reproduktor v zadnej časti je ukrytý pod podlhovastou mriežkou, pod objektívom ešte objavíte aj logo Walkman.

V oblasti ovládania je zmien viac. Okamžite na prvý pohľad je vidno kozmetické zmeny

pod displejom. Sú sústredené do trojice kruhov a výraznejšie vystupujú nad povrch. Tým sa dajú ľahšie ovládať aj bez pozerania a eliminuje sa počet nechcených stlačení. Ak to priamo porovnám s modelom G705, tak s Walkmanom sa mi pracovalo podstatne pohodlnejšie a presnejšie. Zmena v oblasti klávesnice je len minimálna a najmä kozmetická. Povrch tlačidiel, rozstupy aj mierne vystúpenie voči okoliu je prakticky zhodné s G705. Veľmi podobná je aj ich tuhosť pri stláčaní, aj keď sa mi javila ako menej zaťažujúca. Na dlhé písanie rozhodne vhodná nie je.

má rovnaké parametre, rozmery aj rozlíšenie. Jas takisto bleskovo upravuje senzor, no pri priamom porovnaní oboch modelov sa mi Walkmanovský javil ako viac kontrastný. Možno to bolo chybou môjho oka, ale skutočne mi farby na W705 pripadali živšie. Nejedná sa však o žiadny podstatný rozdiel.

Ako som už v úvode spomínal, veľkú väčšinu funkcií majú modely W705 a G705 zhodnú. Fotoaparát, video aj galéria disponujú rovnakými parametrami. Nechýba ani priamy prístup k aplikácii YouTube na prezeranie online videí. Podobne sú na tom aj správy, rozdiel je len v zobrazení prichádzajúcich správ vo forme konverzácie.

Čo však robí W705 Walkmanom, je práve hudobná výbava. Chýba mu síce 3,5 mm konektor, nahrádza ho však aspoň redukciou na kábli slúchadiel. Vnútorná pamäť 175 MB je priamo od výrobcu doplnená 4 GB Memory Stick Micro kartou.

patrí k tomu najlepšiemu, na čo v hudobných mobiloch narazíte. Ide o rovnaký typ ako v modeli W980, takže nechýbajú funkcie ako Clear Sound a Clear Bass. Hudobný prejav je v skutku výborný, tu sa najviac prejavuje odlišnosť od modelu G705. Nechýba kompletná správa s vyhľadávaním, radenie skladieb podľa názvu, interpreta, albumu, žánru a roku vydania. Samozrejmosťou je vytváranie vlastných zoznamov, nastavenie spôsobu prehrávania a ekvalizéra. Doplnkom je zobrazenie grafickej vizualizácie namiesto obrázku albumu. Ovládanie zabezpečuje stredový kruh, čerešničkou na torte je prehadzovanie skladieb pohybom. Zachované zostalo aj prepojenie v úvodnou obrazovkou, kde sa pri niektorých témach strieda názov skladby, interpreta a albumu.

Doplnkom hudobnej výbavy je

s podporou RDS a automatickým prelaďovaním staníc. Oproti G705 je zmenené prostredie rádia, rovnako však chýba zobrazovanie Radio Textu, teda doplnokvých info o vysielanej relácii alebo skladbe. Pri pátraní o prehrávanej skladbe v rádiu určite príde vhod funkcia Track ID.

V oblasti dát panuje s modelom G705 absolútna zhoda. Podporu dát od GPRS po HSDPA dopĺňa aj Wi-Fi. Nechýba ani Bluetooth s podporou A2DP profilu. Hlavným rozdielom tak zostáva absencia GPS prijímača. Napriek tomu sa v menu nachádza kompletná položka Služby polohy aj s aplikáciami Google Maps a Wayfinder Navigator. Stačí teda pripojiť externý modul a W705 vám môže slúžiť aj pre pohotovostnú navigáciu.

Zmeny sa mierne dotkli aj batérie. Ide síce o zhodný typ BST-33, v prípade modelu W705 má však kapacitu 1 000 mAh. Rozdiel je postrehnuteľný, no nijak závratný. Napriek tomu hodnotím výdrž ako veľmi dobrú a pri rovnakej záťaži ako u G705 som sa dostal ľahko cez 2 dni.

Výhody:

- veľký a výborne čitateľný displej

- prepracovaný Walkman prehrávač

- podpora HSDPA a Wi-Fi

Nevýhody:

- chýba autofókus a vyššie rozlíšenie videa

- absencia 3,5 mm audio konektora

- absencia GPS modulu

Orientačná cena: 270 € (8 134,02 Sk) (sonyericsson-shop.sk) od marca 2009

Záver

Sony Ericsson W705 vás postaví pred otázku, či nesiahnuť po lacnejšom G705 s podporou GPS. Prakticky ide o rovnaké modely, ktoré sa skutočne líšia len v detailoch. Po čase používania však musím konštatovať, že by som radšej investoval do Walkmana. Lepšie spracovanie, mierne silnejšia batéria, bohatšie balenie, príťažlivejší dizajn a výborný prehrávač by u mňa nad GPS vyhrali.

Produktová stránka: Sony Ericsson W705

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson G705 / W705

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.03.2009 - 15:55

PRVÝ KONTAKT: Aký je rozdiel medzi ,,Recenziou" a ,,Prvým kontaktom" ??? Ved to je to iste nie?

anonymous05.03.2009 - 16:30 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: RECENZIA ma vsetky nalezitosti RECENZIE. Venujeme sa v nej vsetkym funkciam, prikladame link na video z mobilu, fotografiu. PRVY KONTAKT je akousi "mini-recenziou".
Skratka, to, co si ine weby dovolia oznacit recenziou si mi dovolime oznacit maximalne prvym kontaktom. Nad recenziu redaktor sedi podstatne dlhsie, ale aj citatel nad nou musi stravit viac casu.
Zvolili sme delenie Prvy kontakt - Recenzia - Skusenosti (plus/minus), ktore je podla nas rozumnejsie nez vselijake minirecenzie, megarecenzie a podobne zvraty, ktore nas spisovny jazyk vlastne ani nepozna.

anonymous05.03.2009 - 16:43 Trvalý odkaz

mani: uz sa na tento fonik tesim, uz som si ho aj objednal zo shopu sonyericssonu, takze sa neviem dockat kedy mi na dvere zaklope kuriet a prinesie mi ho. naozaj si myslim ze je to vskutku vydareny telefon, kombinacia walkman s wi-fi je pre mna maximalne vyhovujucu. taktiez suhlasim s poslednym odstavcom, ze pri rozhodovani medzi G a W vitazi u mna prave W705. dakujem za prvy kontakt

anonymous05.03.2009 - 18:38 Trvalý odkaz

JURO: Zdravim, chcel by som sa spytat autora clanku, ako hodnoti zvukovy vystup W705 v porovnani s W980. Mam na mysli hlavne kvalitu zvuku cez dodavane sluchadla, ale potesilo by aj porovnanie hlasnych reprakov (pripadne aspon subjektivne hodnotenie repraku W705).

anonymous05.03.2009 - 19:27 Trvalý odkaz

Boris Búš: Juro nemal som W980 teraz k dispozicii, ale predpokladam, ze kvalitou su na tom rovnako. W705 ma podla mojich info tie iste sluchadla ako W980. Najvacsi rozdiel je oproti standardnym prehravacom v ostatnych SE. Hlasny reproduktor je len jeden a hodi sa skor na zvonenie ako na kvalitnu reprodukciu hudby ;)

Celá diskusia 76 príspevkov