Sony Ericsson HCB-150

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Veľké hlasné Bluetooth handsfree s displejom nielen do auta.

Základné parametre:

130 x 80 x 25 mm

180 gramov (zistená 185 g so sponou),

OLED displej,

akcelerometer,

Bluetooth 2.0,

dosah 10 metrov,

automatické párovanie,

DSP - digitálna eliminácia ruchu,

Obsah balenia:

handsfree, odnímateľná spona, nabíjačka do auta, potrebné dokumenty

Úvod aktuálnej recenzie si požičiam z testu Sony Ericssonu HCB-105:

Bluetooth handsfree na slnečnú clonu používam neustále, a v mojom aute sa ich už vystriedalo mnoho. Pri výbere takéhoto príslušenstva na rozhodnutie vplýva viacero faktorov, z ktorých je dôležitým aj značka produktu, resp. nabíjací konektor. Ak používate telefón Sony Ericsson, určite budete kvôli jednej "autonabíjačke" hľadať medzi produktami tejto značky.

Sony Ericsson HCB-150 je najväčšie hlasné handsfree, aké som mal na slnečnej clone automobilu kedy pripevnené. Je väčšie než pár rokov staré HCB-100, ktoré som, mimochodom, dlhý čas používal. Rozmery HCB-150 sú však opodstatnené veľkým reproduktorom, silným akumulátorom či displejom a veľkými tlačidlami v prednej stene.

Najprv som HCB-150 používal na stole ako kancelársku pomôcku. Druhá strana v tichej miestnosti hneď rozpoznala, že nie je reprodukovaná v bežnom telefóne. Hovor bol nadpriemerne hlasný, a tak prišlo na rad používanie ovládacích prvkov. Jednoduché koliesko okolo potvrdzovacieho tlačidla na hornej stene okamžite a presne reguluje hlasitosť. Hovor ukončím veľkým tlačidlom vedľa displeja...alebo radšej počkám, než tak urobí druhá strana. Načo sa rozptylovať?

Po skončení hovoru stlačím hlavné tlačidlo (vnútri kruhového) - rozsvietil som tým displej aj tlačidlá a druhým stlačením rovnakého tlačidla sa dostávam do menu. To sa skladá z položiek:

- telefónny zoznam,

- hovory,

- nastavenia,

- pridať telefón,

...žiaľ len v anglickom, nemeckom, francúzskom, talianskom, španielskom, portugalskom alebo čínskom jazyku. Ale snáď vám tých desať položiek v angličtine nebude robiť výraznejšie problémy a konečne sa aspoň donútite naučiť sa ďalších pár dôležitých fráz tohto svetového jazyka.

Telefónny zoznam, teda listovanie kontaktmi, nefungoval ani s Nokiou N95 8GB, ani s LG KF700. Na to budem asi potrebovať Sony Ericsson. Wikipédia mi zobrazila všetky možné Bluetooth profily, a tak sa domnievam, že ide o potrebu profilu Phone Book Acces Profile (PBAP). Ešte lepším zdrojom na tieto účely je stránka Bluetooth.com, ktorá však o PBAP vôbec nehovorí. Rovnaký profil na listovanie telefónnym zoznamom využíva aj stereo handsfree Nokia BH-903.

Podporu PBAP, teda zobrazovanie mena zo zoznamu, som našiel len u niekoľkých najnovších Nokií (5800 XpressMusic, 5320 XpressMusic, N79, N85), ku Bluetooth profilom telefónov iných značiek som sa žiaľ nedostal. Preto mi pri každom prichádzajúcom hovore zobrazilo iba telefónne číslo. Mnou používaná Jabra SP700 displej nemá, a tak číslo len zahlási v angličtine. No i tak to považujem za veľký krok vpred, keďže tých pár najčastejších čísiel registrujem aj v anglickom jazyku.

Ak by som pripojil telefón s podporou PBAP, po vstupe do telefónneho zoznamu by som si najprv vybral počiatočné písmeno mena, a až potom listoval kontaktmi zodpovedajúcimi tomuto zadaniu. To je veľmi užitočný postup, lebo listovanie celým zoznamom, aj keď veľmi pohodlným kruhovým ovládačom, si veľmi predstaviť neviem.

Text na obrazovke sa vďaka zabudovanému polohovému senzoru otáča podľa použitia na stole či slnečnej clone automobilu. Displej zobrazuje aj stav Bluetooth pripojenia a batérie.

Od pripojeného telefónu tiež závisí, či pri ako zvonenie budete z HCB-150 počuť melódiu mobilu, alebo tón handsfree. Ja mám ale radšej práve prenikavejší tón z handsfree, ktorý okamžite počujem aj pri trocha hlasnejšom počúvaní autorádia.

Zaujímavosťou sú dve nenápadné tlačidlá po stranách. Pravdu povediac, nemám rád nenápadné tlačidlá na takýchto zariadeniach, ale poďme radšej k veci. Stlačením ľavého (pri umiestnení na slnečnej clone pravého) sa rozsvieti displej, druhým stlačením sa vytočí posledné číslo. Pravé tlačidlo (na clone tlačidlo vľavo) prepína pripojené telefóny z pamäte prístroja. Práve pohodlné spravovanie až piatich telefónov je pýchou HCB-150. Veľké tlačidlá vedľa displeja slúžia na ovládanie hovorov, podržaním červeného tiež zapnete / vypnete zariadenie.

Počas testu nastala situácia, kedy zariadenie s nápisom Sony Ericsson nereagovalo na žiadne povely. Vtedy stačilo vykonať hardvérový reset - podržať tlačidlo pre vypnutie ešte 10 sekúnd po vypnutí zariadenia.

Výhody:

- displej s otáčaním textu podľa polohy prístroja,

- ľahká správa až piatich (nie však súčasne pripojených) známych zariadení,

- zobrazenie telefónneho čísla prichádzajúceho hovoru + podpora PBAP.

Nevýhody:

- veľké rozmery,

-

masívnou sponou,

- zbytočne nenápadné tlačidlá v bočných stenách.

Orientačná cena: 2 980 Sk / 98,92 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson HCB-150 je kvalitné hlasné Bluetooth handsfree, ktorého nedostatkom bola dlhý čas vysoká cena a veľké rozmery. Od napísania článku po jeho zverejnenie ma však prekvapil 25 % pokles ceny. Po týchto nevýhodách som sa stretával už len so samými prednosťami zariadenia. Páči sa mi ergonomický kruhový ovládač, jasný displej aj prehľadná dvojica tlačidiel po jeho stranách. Spojenie Nokie N95 8GB a tohto handsfree bolo takmer dokonalé - prenos reakcií a zvukov bol takmer okamžitý, a hlasové vytáčanie reagovalo, akoby som mal v ruke priamo telefón. Škoda len tých rozmerov...

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.11.2008 - 11:31

Atlis: Zacina byt tychto HF nejak vela, ale mam dojem, ze jediny kto to pouziva som ja a ty riso :P co je docela skoda, pretoze su super...

anonymous04.11.2008 - 13:29 Trvalý odkaz

riso: ked v Bratislave vidim plne krizovatky soferov s telefonom na uchu, tak mi je z toho zle. je ubohe dat za auto niekolko stoviek tisic, na neho dokupit "naslapane elektrony za dvacku" a potom soferovat jednou rukou (podotykam, ze proti predpisom) ako arogantny sedliak. nemyslite?

anonymous04.11.2008 - 15:55 Trvalý odkaz

mario: suhlasim a dufam,ze okre xxx stranok raz navstivia aj tuto a konkretne tieto prispevky a zoberu si ich k srdcu

anonymous04.11.2008 - 16:12 Trvalý odkaz

Atlis: ruku hore, kto z nas aspon raz (desatkrat?) telefonoval v aute bez HF? ja sa hlasim... ale urcite sa mi to stava/stavalo vynimocne a nemam to rad...

anonymous04.11.2008 - 17:19 Trvalý odkaz

mario: mne sa to stalo raz,lebo som sa zabudol pripojit.teraz to riesim tak,ze neprijmem hokovor,alebo zastavim na krajnici.ak mam dlhsiu cestu tak pripajam sluchadlo ala modry zub

Celá diskusia 10 príspevkov