Mobile PhoneTools a Motoman

Skúsenosti s programom Recenzie dvoch programov pre spojenie Motoroly s vašim PC.

Mnohé Motoroly sa vystatujú prítomnosťou miniUSB portu, ale ako tento využiť, keď k prístroju nedostanete CD so softvérom? Existujú dva programy, ktoré si s Motorolou rozumejú: Mobile Phone Tools a Motoman - Blondak's Motorola Manager

MOBILE PHONE TOOLS

- verzia 3.21 01/13/2005

Mobile Phone Tools je zajujímavý, avšak platený program. Motorola ho k drahším produktom dodáva v balení, v prípade lacnejších telefónov je nutná dodatočná kúpa CD za asi 550 Sk. Pripojenie prostredníctvom USB kábla, napríklad od digitálneho fotoaparátu v prípade dvojice V180/V220, považujem za minimálnu investíciu (cena do 100 Sk).

Inštalácia programu Mobile Phone Tools trvala niekoľko minút, inštalácia ovládača telefónu po jeho pripojení bola tiež pomerne zdĺhavá. Po rozpoznaní a nainštalovaní telefónu sa objavilo na ploche roztvorené virtuálne véčko Motorola V180, ktoré som mal aj skutočne pripojené pomocou USB kábla (použil som USB - miniUSB kábel z digitálneho fotoaparátu). V pravom dolnom rohu sa vytvorila ikonka programu.

Stlačením virtuálnych tlačidiel alebo stláčaním číselnej klávesnice na počítači sa zobrazujú tieto aj na virtuálnom displeji. Po nabehnutí kurzorom myši nad ikonu signálu sa v malom okienku zobrazí jeho percentuálny stav, podobne je tomu tak aj v prípade stavu akumulátora. Zadaním a vytočením čísla dôjde aj v pripojenom telefóne k tejto funkcii.

Nás však oveľa viac zaujíma vedľajší vertikálny panel s viacerými ikonami.

Pripojenie k internetu

Všetky nastavenia sú jednoduché. Vyberiete len krajinu a operátora a nové pripojenie sa nastaví automaticky. Použitie telefónu ako modemu je potom úplne jednoduché. Tu som zistil, že je možné byť pripojený cez GPRS Orangeu jedným telefónom a súčasne cez GPRS EuroTelu druhým. Motorola V180 je teda výborný, elegantný, a pritom lacný GPRS modem.

Odosielanie SMS

Aplikácia pre písanie a odosielanie správ je tiež veľmi jednoduchá. Z kontaktov vyberiete adresáta, resp. adresátov, a môžete začať písať text správy na klávesnici počítača. Existuje aj možnosť kopírovania a vkladania textu do tohto okna. Počas písania vidíte počet použitých znakov aj čiastkových správ. Mobile Tools Manager umožňuje aj zobrazenie náhľadu správy a jej tlač.

E-mail

V rámci Mobile Tools Manager-a nájdete aj e-mailový prehliadač. Ten, ako sa zdá, nejakým spôsobom využíva v mojom prípade primárne nastavený Outlook Express, aj keď pracuje úplne samostatne. V inboxe sa okrem nových e-mailov (či len hlavičiek, záleží to od vašich nastavení) nachádzajú aj prijaté SMS z telefónu. To je celkom milé riešenie. Ak nemáte záujem sťahovať elektronickú poštu prostredníctvom tejto aplikácie pohodlne prezerať prijaté SMS správy.

Multimedia Studio

Multimedia studio umožňuje zobraziť pripojenú Motorolu ako pevný disk, upravovať a prenášať obrázky, vyberať a kopírovať do nej MP3 a MIDI melódie, vytvárať a odosielať MMS správy. Každá práca s programom je jednoduchá a intuitívna.

Telefónny zoznam

Využíva kontakty z MS Outlook a na druhej strane kontakty z telefónu (zo SIM karty). Veľmi jednoduché je ich vzájomné kopírovanie, mazanie aj pridávanie. Načítanie kontaktov z telefónu a SIM karty je pomocou kábla pomerne rýchle, trvá pár sekúnd. Nechýba ani možnosť synchronizácie.

Kalendár

Opäť pracuje s MS Outlook aj pamäťou mobilu, nechýba preto ani synchronizácia údajov.

Mobile Phone Tools je výborný program, ktorého cena konečne klesla z asi 1 500 Sk na aktuálnych asi 550 Sk. Paleta funkcií programu je skutočne široká.

MOTOMAN - Blondak's Motorola Manager

Tento bezplatný program českého autora ponúka základné funkcie pre spojenie počítača s telefónom Motorola (káblom, ale pravdepodobne aj IrDA a Bluetooth).

Upresním však niekoľko faktov týkajúcich s tohto programu. Stiahnete ho aj zo stránky MojeMotorola.cz. Veľkosť ZIP súboru, v ktorom sa nachádza aj samotná EXE aplikácia je menšia ako 1 MB. Po spustení EXTE súboru Moto ponúkne malé okienko pre ručnú voľbu COM portu. Automaticky je nastavený COM 4. Ja som pripojil moju V180-ku cez USB - miniUSB kábel, avšak o ktorý port išlo som ani netušil. Preto každému radím: TREBA TRPEZLIVOSŤ! Vyskúšajte postupne viacero COM portov, až sa dostanete k tomu správnemu. Po zvolení portu však neprepadnite panike, a ani upozornenie "aplikácia neodpovedá" neberte vážne. Program vtedy pracuje a vyhľadáva pripojenú "motorku". Ja som sa postupne dostal až ku COM 6, ktorý bol správny. Je možné, že pri zadaní prvého nesprávneho COM portu sa zobrazí zdanlivo nefunkčný program. V Nastaveniach však vyvolajte opäť známe okienko pre nastavenie COM portu a pokračujte vo vyhľadávaní. Prosím vás však: nič nerušte, nič nezavierajte a priaznivého výsledku sa dočkáte oveľa skôr! Toto trápenie vás čaká len pri prvom spustení a nastavení programu.

Potom som si konečne mohol užívať výhod tohto jednoduchého programu, ktorý ponúka:

- načítanie a správu kontaktov z telefónu,

- posielanie správ (ktoré sa mi v prípade V180-ky nepodarilo rozbehnúť),

- načítanie a správu kalendára, zobrazenie všetkých posledných hovorov,

- informácie o telefóne ako verziu SW, stav batérie a signálu, IMEI, IMSI,

- GPRS pripojenie (ktoré sa mi v prípade V180-ky nepodarilo rozbehnúť),

- a iné.

Ak sa medzi čitateľmi nájde ochotný človek vlastniaci Motorolu V180 alebo V220, počítač a miniUSB kábel, boli by sme radi, ak by tento program vyskúšal a podelil sa s nami o svoje skúsenosťami. Ide nám najmä o časti programu, ktoré nefungovali (SMS a GPRS). Ďakujeme.

FREE DOWNLOAD

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 20:16

andrej: Ak mate Prima alebo Easy kartu tak GPRS nikdy nespustite. Ak chcete plne funkcny SW MFTools musite mat driver 2x v modeme a v USB zariadeniach.

anonymous08.12.2005 - 23:58 Trvalý odkaz

Dominik: neposles mi ten softik ? pls

anonymous06.02.2006 - 01:09 Trvalý odkaz

sonixx: mam SLRV L7 motorolu a tento program na nej funguje bez problemov. Kto sa o to velmi zaujima nech skusi aj PK commander, PK tools, Midway , alebo Motoman, alebo PST 6.7, Prajem vela uspechov

anonymous06.05.2006 - 16:36 Trvalý odkaz

L 6: mam L6 a neviem najst port jaky mas na L7?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; cs) Opera 8.54

anonymous28.06.2006 - 11:44 Trvalý odkaz

Jozef: Kto by mi poradil, najaký program k prepojeniu SLVR L7 a notebooku cez Bluetooth. Podarilo sa mi nájs? také nie?o ale len pre K700i a je to perfektné...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Celá diskusia 6 príspevkov