BlackBerry Z3 a Q20: zaujímavé smartfóny, no zatiaľ nie pre Európu

BlackBerry ukázalo 5-palcovú novinku s 1,5 GB RAM a 5 Mpix fotoaparátom. Stáť by mala menej než 200 dolárov, no zatiaľ si ju užijú len zákazníci v Indii. Neskôr príde aj ďalší model s hardvérovou QWERTY klávesnicou a touchpadom.

Kanadský výrobca smartfónov spomenul na MWC v Barcelone dva nové modely, BlackBerry Z3 a BlackBerry Q20. Išlo však viac-menej len o prezentáciu aktuálnej stratégie pod novým výkonným riaditeľom Johnom Chenom a ukážku partnerstva s Foxconnom, ktorý (minimálne) prvé menované zariadenie aj vyrobí.

Z3 totiž príde na trh až v apríli a zatiaľ len v Indonézii. S Q20-tkou je to ešte horšie, spoločnosť neukázala ani jej fotografiu a hovorí sa o dostupnosti až na konci roka 2014. To je minimálne osem mesiacov, počas ktorých môže Kanaďanom budúcnosť mobilného priemyslu opäť utiecť.

BlackBerry Z3 ale nevyzerá vôbec zle, práve naopak. Poháňa ho operačný systém BlackBerry OS vo verzii 10.2.1. Ten dokáže inštalovať android aplikácie priamo z internetového prehliadača. Takmer celú prednú stranu tvorí dotykový displej s uhlopriečkou 5 palcov a rozlíšením 540 x 960 bodov (220 ppi).

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Smartfón dostal 8-gigabajtový úložný priestor a veľmi slušných 1,5 GB RAM. BlackBerry OS, na rozdiel od Androidu či iOS, ponúka plnohodnotný multitasking, niekoľko naposledy otvorených aplikácií naďalej beží na pozadí aj po ich minimalizácií (vrátane prehrávania videa či hudby na webových stránkach).

Všetko doplní 5-megapixelový fotoaparát a 1,1 Mpix predná kamera. Výkon by mala Z3 čerpať z dvojjadrového procesora Snapdragon 400 s taktovacou frekvenciou 1,2 GHz. Chýbať nebude ani FM rádio, populárny BlackBerry Hub, klávesnica z veľkých modelov značky, messenger BBM, Story Maker či funkcia Time Shift.

obr: CrackBerry.com

BlackBerry sľubuje cenu pod 200 dolárov (približne 145 eur). S ňou by mohla Z3 odvážne konkurovať aj niektorým lacným androidom, obmedzenie predaja na jednu krajinu nás preto veľmi mrzí. Globálna dostupnosť aj s LTE modulom sa síce spomína, zatiaľ je však v nedohľadne.

ikona

BlackBerry: bude rok 2014 rozhodujúci?Nasledujúci rok by mal byť pre kanadského výrobcu kľúčový. K obratu by mohla pomôcť výroba lacnejších zariadení vo Foxconne, zrušenie konferencie BlackBerry Live a výmena vedenia. Spoločnosť by chcela byť od roku 2016 znovu zisková.

obr: CrackBerry.com

Druhá novinka, Q20, by mala dostať tradičnú hardvérovú QWERTY klávesnicu, fyzické klávesy Menu, Späť, tlačidlá pre príjem hovoru a pre značku legendárny ovládací trackpad. Orientovať sa bude najmä na biznis zákazníkov, ktorým ponúkne 3,5-palcový displej. BlackBerry tiež sľubuje, že bude vyrobená z "prémiových materiálov". Zatiaľ sme nevideli žiadny jej obrázok, no v tomto prípade budeme s odhadom dostupnosti na našom území optimistickejší. Mohlo by totiž ísť o nástupcu modelov Q10 či Q5.

Zdroj: BlackBerry (1 I 2), GSMArena

Diskusia k článku:

aesace 26.02.2014 - 09:40

Androidy nemaju plnohodnotny multitasking? A co je to prepinanie medzi spustenymi aplikaciami a hudba na pozadi..? Inak dufam,ze BB OS nebude zase len o ikonkach, lebo z androidu a iOS uz toho ma clovek plne zuby..

cipiksvk26.02.2014 - 11:00 Trvalý odkaz

Nemaju plnohodnotny. To je len polovicny, tie aplikacie "spia" Plnohnodtny mal naposledy webOS, kde vsetko bezalo na pozadi v realnom case.

Celá diskusia 2 príspevky