Nokia E71

SKÚSENOSTI majiteľa Nástupca Nokie E61i s 3,2 Mpix fotoaparátom, QWERTY klávesnicou, podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Nokia E71

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Mažguta:

Tomáš je používateľom Nokie N95, E71 a 6630 a plánuje ešte kúpiť HTC TYTN II. Predtým používal Nokiu 3650, N-Gage, Sony Ericsson P900i, Nokiu E61...

PLUSY

E71 je konečne Nokia s pevnou konštrukciou, na ktorej nič nevŕzga a neprehýba sa. Zdrsnený zadný kryt beriem ako výhodu, pretože sa telefón v ruke nešmýka. Fakt som nečakal, že je to tak malé a tenké!

Výdrž batérie je tiež vynikajúca, dostal som sa na 3 dni bez nabíjania.

Viditeľnosť displeja na slnku je veľmi dobrá. Veľké plus je, že sa displej rozsvieti aj keď človek stlačí jednu zo smerových šípiek, a to aj pri zablokovanej klávesnici, takže je hneď vidno čas, dátum poprípade zmeškaný hovor či SMS-ku.

Jednotlivé tlačidlá na klávesnici majú dobrý tvar a ľahko sa stláčajú. Stredové tlačidlo sadne presne na palec. Obrovskú výhodu vidím v tom, že tlačidlá pre rýchle spustenie aplikácií sa dajú ľubovoľne nastaviť.

Reproduktor hrá čisto a aj dostatočne hlasno.

Pozitívum je pre mňa aj to, že v galérii Nokia E71 oddeľuje videá od obrázkov.

Citlivosť GPS je dobrá, cez aGPS vypočíta cez internet približnú lokalitu behom pár sekúnd, a keď sa chytí aj samotné GPS, tak už drží. Ročná bezplatná licencia Nokia Maps poteší.

Obrovské plus tohto telefónu je jeho rýchlosť - podľa mňa je neuveriteľne rýchly! Takisto veľká pamäť RAM, po štarte okolo 70 MB.

Veľmi návykový je prístup k telefónnemu zoznamu priamo z pohotovostného režimu len stlačením požadovaných písmen.

Potešil aj prekladový slovník priamo od Nokie.

Pre mňa zábavkou, pre niekoho nevyhnutnou vecou je pohodlné čítanie správ, e-mailov.

Len prednedávnom som začal používať druhú "today obrazovku" a nemôžem si to vynachváliť. Ďalšou výhodou je, že si bez väčších komplikácii vypnem, poprípade zapnem čo chcem, aby sa mi zobrazovalo v pohotovostných režimoch (napr. 1. režim: wi-fi, emaily a 2. režim: čisto kalendár).

Rýchle spustenie Bluetooth podržaním hviezdičky je veľmi efektívne.

MÍNUSY

Lesklý povrch na ktorom sú vidno všetky možné odtlačky prstov.

Absencia zátvoriek na klávesnici, pričom tieto musím písať cez CTRL / CHR. Ďalším nedostatkom klávesnice podľa mňa je neprítomnosť druhého SHIFT-u. Tlačidlá pre vstup do menu, ako aj pre rýchle spustenie aplikácií, by mohli byť väčšie, pretože sa často stáva že stlačím iné.

Fotoaparát nepatrí k najlepším - lepšie povedané: je jeden z najhorších a fotky v noci sú strach a hrôza. Pochybujem že to nový fw vyrieši.

Zabudovaný 2,5 jack vidím ako mínus, aj kvôli tomu, že sa redukcia k telefónu nedodáva a slúchadlá, ktoré sú v balení, neberiem radšej ani do úvahy.

Bočné tlačidlo slúži len na hlasové vytáčanie, a nedá sa nastaviť tak, aby spúšťalo nahrávač hlasu.

Nová správa poprípade e-mail sa zobrazí len ako pop-up okno a nedá sa nastaviť zobrazenie začiatku textu.

Nechápem prečo, keď chcem skopírovať text cez CTRL+C, musím najprv zapnúť režim číslic. Síce sa dá kopírovať aj cez SHIFT (ako na všetkých S60), ale prečo nepoužívať CTRL, keď je k dispozícii plnohodnotná klávesnica?

Obal ktorý sa dodáva k telefónu nie je veľmi kvalitný. Po dvoch týždňoch používania sa už odlupuje bočná hrana.

ZÁVER

Počas môjho krátkeho spolunažívania s týmto skvelým fónom som si na neho dokonale zvykol, a to aj napriek muchám ktoré má. Zvláda nielen kancelárske funkcie, ale aj zábavné, a keď sú dobré svetlené podmienky, tak sa dá povedať, že dokáže aj fotografovať. Môj telefón má zatiaľ iba prvý firmware, a tak tajne dúfam, že sa niektoré veci v ďalších firmwaroch doriešia.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.11.2008 - 11:26

milan67: so vsetkym suhlasim, ale zial moja NOKIA e71 je uz tyzden v servise, lebo prestala nabijat bateriu...

anonymous03.11.2008 - 12:52 Trvalý odkaz

Mato: Premapovanie klaves sluzi magickeys

anonymous04.11.2008 - 11:27 Trvalý odkaz

Darro: Ako majitel som maximalne spokojny... a stotoznujem sa aj s touto recenziou ktora ma vela pravdy, ale k minusom mam vyhrady... zatvorky su rychlo vyhladatelne, fotak? si robite srandu? Na zakladne veci uplne postaci a predsa ked cakam kvalitu zoberiem "skutocny fotak" treba brat do uvahy aj to na co telefon hlavne sluzi... a to je praca a organizacia prac. ci sukrom. zivota... Tento telefon vrelo odporucam... a moje MINUSY? Nemozem ulozit "ulohu" vyhodi mi to chybu systemu... a ked niekedy rychlo skocim do menu a idem sipkou do strany vrati ma to do zakladnej ikony v menu... :) to je vsetko a bateria vydrzi hodne vela hlavne pri mojom pouzivani... :)

Kvalitka od Nokii konecne mi opat dokazali ze este predsa vedia nieco dobre vyrobit.

anonymous04.11.2008 - 12:45 Trvalý odkaz

Atlis: Darro, v dobe nadchadzajucich 8Mpix mobilov, optickeho zoomu ci stabilizacie, je 3,2Mpix dost malo. Je sice pravda, ze honba za megapixelmi nema pri prtavej optike vyznam, no su aj 3,2Mpix biznis fony ako P1i, ktore fotia lepsie ako E71...

Mno a Nokie E-series boli vzdy najkvalitnejsie, to uz plati par rokov ;)

anonymous04.11.2008 - 13:01 Trvalý odkaz

mailox: Suhlasim s atlisom, ze e series od nokie su maximalne perfektne fony na pracu, ale aj zabavu, no zase moj nazor je, ze ten fotak je sice horsi, no kedze je to fon skor na pracu, lepsi fotak tam nie je potrebny a ak by tam aj bol, co by bolo fajn, cena telefonu by bola vyzsia...takze vyrobca vedel, co robi...

Celá diskusia 35 príspevkov