Skúsenosti s Nokia Lumia 625

Mesačné skúsenosti čitateľa Richarda s 4,7'' cenovo dostupným winowsfónom, ktorý ponúka dostatočný výkon, bezplatnú navigáciu, LTE a fotoaplikácie od Nokie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Richardove skúsenosti.

Úvod

Rozhodol som sa s Vami podeliť o moje, už takmer mesačné, skúsenosti s telefónom Nokia Lumia 625. Telefón som si zadovážil od autorizovaného predajcu mobilných telefónov spoločnosti Nokia, nakoľko neuznávam "kúpu" telekomunikačných zariadení od slovenských operátorov. Moja apatia spočíva v negatívnych skúsenostiach pri vybavovaní a samotnom procese reklamácie, o ktoré sa tu nebudem zmieňovať, lebo tento článok je zameraný na niečo iné.

Po dlhom výbere toho správneho smartfónu sa môj zoznam zúžil na troch favoritov. Prvým z nich bol hardvérovo zaujímavý, avšak mnohými nenávidený telefón Sony Xperia L. Ten ma zaujal najmä fotoaparátom, taktiež synchronizáciou s hernou konzolou, ale aj spracovaním displeja. Druhým favoritom bola Desire 500-ka od spoločnosti HTC. Tá ma zaujala výkonom, konkrétnejšie procesorom, ktorý poháňajú 4-jadrá (bohužiaľ po mojom zistení ide o starší typ procesora, nie veľmi spoľahlivého). Keďže mám už nejaké skúsenosti so smartfónmi, Desire 500 hneď vypadol. Odradila ma najmä celková, resp. dostupná vnútorná voľná pamäť. Tá bola priveľmi malá. Xperia L má kvalitný procesor, ale samotná súhra hardvéru, procesor vs. RAM, nespolupracuje veľmi dobre. Ako vidíte, nezameral som sa na cenu ale na odozvu systému pri používaní, takže víťazom bola Lumia 625-ka.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 625 - lacná s veľkým displejomRecenzia cenovo dostupného windowsfónu s citlivým, 4,7'' veľkým, no iba WVGA displejom, bezplatnou navigáciou, výmennými krytmi, LTE a dobrou výdržou.

Konštrukcia

Spracovanie a dizajn telefónu sa mi veľmi páčia, ak porovnám staršie verzie Lumií, či už 800 alebo 900, tu tento dizajn sadne priamo do ruky. Displej je na okrajom mierne ohnutý aby vytváral jednotný dojem. Vlastním čiernu variantu 625-ky a ak by ma omrzela farba, jednoducho zadný kryt odnímem a vymením ho za červený, zelený, žltý alebo biely. Najlepšia alternatíva so zmenou farby krytu je kúpiť farebný ochranný obal, mne sa najlepšie osvedčili kryty S-line, ktorých pomer cena / výkon je bezkonkurenčný. Momentálne mám k Lumii zakúpených niekoľko ochranných krytov, ktoré postupom času preskúšam. Pre telefóny platí, že čím je displej väčší, tým treba telefón poriadne ochrániť pred pádom alebo poškriabaním.

U telefónu by som vytkol najmä spracovanie a celkovo vlastnosti zadného krytu. Mňa doslova vytáča, keď v ruke držím telefón a po pár minútach zistím, že sa na kryte vytvorili malé kvapky vody. Dodnes to nechápem a pri tomto dizajnovo podarenom telefóne ma to dosť mrzí. Podarilo sa mi to vyriešiť kúpou vyššie spomínaného ochranného krytu, ktorý vyriešil neznámy chemický alebo fyzikálny jav. Každému odporúčam si čo najskôr kúpiť ochranný kryt, lebo ten originálny sa veľmi rýchlo poškriabe, je doslova magnetom na ostré miesta okolitého prostredia. Ak niektorí vlastníte Lumiu 800-ku, určite mi dáte za pravdu, že po čase používania ostane kryt, minimálne miesto na ktorom je nápis Carl Zeiss, ošúchané. Takto dopadne každá 625-ka. Ak ste si už niekto v minulosti skúsili alebo zakúpili telefón z radu Lumia, budete sklamaní, že v balení nenájdete silikónový obal, ale nie je to nič hrozné, lebo veľa e-shopov ponúka na tento mobil kryty a cena určite nie je vysoká.

Displej

Lumia 625 je etalónom pre Nokie, ktorých displej je väčší než 4,3“. Vzhľadom na to, že displej má veľkosť 4,7“ zobrazenie je na IPS technológiu veľmi kvalitné a hlavne jemné, čo sa týka detailov. Farby sú živé a vcelku reálne, páči sa mi ďalšie nastavenie detailov displeja v samotných nastaveniach. Reakcie displeja sú rýchle a hlavne bez akéhokoľvek mrznutia alebo sekania, všetko ide hladko, presne tak, ako mi to vyhovuje. Za to všetko môže skvelo vyladený hardvér - 512 MB RAM a dvojjadrový procesor. S podobnou odozvou som sa stretol pri používaný iPhonu 4S, aj keď s menším displejom. Samotný displej výrobca posilnil odolným sklíčkom Gorilla Glass 2. Ten by mal byť vďaka tomu odolný proti poškriabaniu, čo môžem potvrdiť keďže sem-tam som mal telefón pri kľúčoch alebo minciach a žiadny náznak poškriabania a šmúh. S Gorilla Glass 2 mám dlhšie skúsenosti na mojom Samsungu Galaxy S III. Všetkým však odporúčam nalepiť si na displej ochrannú fóliu (podobne ako mám aj ja), v minulosti sa mi totiž podarilo na Galaxy S II poškriabať displej a to tam bola taktiež technológia Gorilla Glass.

Veľmi mi prekáža jedna vec, ktorú by som chcel 625-ke vytknúť. Je to absencia podsvietenia dotykových tlačidiel, ktoré výrobcovia vykompenzovali používateľom vibrovaním pri stlačení jedného z troch tlačidiel. Odstránil by som však jedno z nich, to je tlačidlo vyhľadávania. Doposiaľ som ho ani raz nepoužil.

Aj keď má displej kvalitné zobrazenie, mám s ním jeden problém, ktorý zatiaľ riešiť nebudem, ibaže by sa to roztiahlo na väčšiu plochu. Konkrétne je to svetlejšia plocha v pravom dolnom rohu, ktorá niekedy "kričí" na čiernom pozadí. Ale ako píšem, riešiť to budem, až to bude nutné.

Hardvér

Na hardvér sa nebudem sťažovať, lebo som s jeho celkovou vyladenosťou spokojný. Srdcom telefónu je dvojjadrový procesor od spoločnosti Qualcomm. Operačná pamäť má 512 MB, človek by si mohol myslieť, že dvojjadrový procesor a 512 MB RAM je primálo, to sa však vďaka mojim skúsenostiam nebojím vyvrátiť. Telefón ide krásne, aplikácie sa otvárajú rýchlo, GPS sníma polohu dokonale, jednoducho, nie je čo vytknúť. Aj keď má fotoaparát 5 megapixelov, fotky robí pekné a živé, samozrejme ak ich nebudem porovnávať s 8 megapixelmi. Ja sa riadim pravidlom, že telefón je na telefonovanie a fotky sa robia fotoaparátom. Kamera natáča videá vo Full HD rozlíšení, kvalitu chválim, lebo mnou natočené videá doposiaľ vyzerali skvele.

Ukladací priestor telefónu má 8 GB, ale samozrejme, ako býva zvykom, dostupných je niečo okolo 6 GB. Nemusíte sa však báť, problém rýchlo vyrieši pamäťová microSD karta do maximálnej kapacity 64 GB. Nokia dá navyše majiteľom v cloudovej službe SkyDrive 6 GB zdarma.

Aby som tu všetko len tak nechválil prejdem k niektorým negatívnym skúsenostiam s hardvérom. Stalo sa mi, že keď som mal batériu pod 10 %, po spustení fotoaparátu sa mi zobrazila len zelená obrazovka, pomohlo iba reštartovanie telefónu, ale musím poklopať, že odvtedy sa to nezopakovalo. Keď hovoríme o batérii, tá vydrží približne tri dni, ale stále platí logika, že čím viac vecí využívate – internet, hudba, hovory, tým skôr sa Vám vybije, ale 2 000 mAh je pozitívne cítiť. Z jednej veci som však obzvlášť sklamaný – spomínaná vstavaná batéria. Ale predpokladám, že tak ako sa dá vymeniť na iPhone 4, tu to tiež nebude problém. Nepozdáva sa mi ani umiestnenie mikrofónu, to je tak nešťastné, že sa bojím, že s tým bude v budúcnosti problém. Reproduktor taktiež nie je veľmi dokonale umiestnený, ak budete sledovať nejaké video alebo jednoducho počúvať hudbu, často sa Vám stane, že si ho jedným prstom prekryjete. Ale to všetko je len a len o zvyku.

Operačný systém

So systémom Windows Phone už mám nejaké skúsenosti. V minulosti som používal Lumiu 800, kde bol WP 7.5, na ktorý neskôr prišla aktualizácia na 7.8, ktorá vylepšovala niektoré funkcie, napríklad veľkosť dlaždíc, ich farbu, ale hlavne prenos súborov cez Bluetooth, ktorý bol pre Windows Phone kameňom úrazu. Teraz pošlem cez Bluetooth úplne všetko, či už hudbu alebo fotky, pretože v 625-ke je verzia 4.0, a tá napomáha nielen rýchlejšiemu prenosu, ale aj úspore batérie.

Tak ako v Android obchode Google Play, tak aj v Markete pre Windows Phone je stále viac a viac aplikácii na stiahnutie, a tak rozdiel medzi operačnými systémami Android a Windows Phone je, podla mňa, iba v grafickom rozhraní. Doslova sa vytešujem z používania operačného systému a úprimne môžem potvrdiť, že Windows Phone 8 je dokonalý systém. Navigácia je ďalšia vec, ktorá je pre Nokie a celkovo pre smartfóny s WP poskytovaná úplne zdarma, ak hovoríme o SK alebo CZ cestách. Za tie ďalšie si už používateľ bude musieť priplatiť. A ešte by som chcel upozorniť na jedno plus, ktoré sa týka uzamknutej obrazovky. Na tú si môžete nastaviť či už zobrazovanie snímok z Facebooku, alebo si tam len necháte zobrazovať aktuálne počasie. Konečne bolo doriešené zatváranie aplikácií. Stačí, ak jednoducho dlhšie podržíte tlačidlo späť, zobrazia sa vám spustené aplikácie a tú, ktorú potrebujete zavrieť, jednoducho vypnete.

Záver

Tí, ktorí by ste chceli telefón na skvelé fotky alebo hranie, odporúčam vám kúpiť si Samsung Galaxy S III, ktorý takisto používam. Na biznis účely je tento telefón dobre pripravený, keďže v sebe má nainštalovaný kancelársky balík Office, ktorý otvorí a spracuje všetky súbory s ním spojené. Na biznis osobne využívam BlackBerry, takže Nokia je akýmsi prostredníkom medzi BlackBerry a es trojkou. Je svižný, ale nie veľmi stvorený na hranie, skvele sa na ňom píšu e-maily, komunikuje so známymi alebo surfuje po internete. Lumiu 625 si viete pekne nastaviť a domovskú stránku prispôsobiť svojej nálade, minimálne podľa farby dlaždíc. Pre Lumiu som sa rozhodol aj preto, lebo podporuje rýchle dátové prenosy a je pripravená na 4G sieť, ktorá tu príde onedlho.

Ak ste zástancom Androidu, ako som bol aj ja, na 625-ku zabudnite a poobzerajte sa po nejakom Samsungu alebo Sony. Ja som zatiaľ so systémom Windows Phone spokojný, ale mám aj Android, ktorý dobre poznám od verzií Froyo po KitKat, ale nezanevriem ani na BlackBerry OS. Čo dodať? Nokia Lumia 625 je pekný a výkonný telefón, ktorý prekvapí mnohými skrytými funkciami a verím, že prispeje k lepším číslam predaja.

A ešte jedna malá poznámka: smartfóny s operačným systémom Windows Phone sa hodia tiež ľuďom, ktorí sú majiteľmi Xboxu, na telefóne sa totiž dajú nastaviť niektoré doplnkové služby práve pre spomínanú hernú konzolu, ktoré napomôžu hraniu niektorých hier.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 15.02.2014 - 14:48

"Aj keď má fotoaparát 5 megapixelov, fotky robí pekné a živé, samozrejme ak ich nebudem porovnávať s 8 megapixelmi" čiže autor článku chce týmto povedať, že keby má telefón ten istý fotoaparát, ale s 8mpix, tak spraví lepšie foto ako pôvodný 5mpix? :)

japo15.02.2014 - 17:59 Trvalý odkaz

teda ake plus ti priniesol tento fon oproti tej spominanej s3 ?

Jiří15.02.2014 - 20:12 Trvalý odkaz

L625 jsem vlastnil 14 dni, co se tyce zpracovani a reseni ovladani: prilis zapustena tlacitka s velmi nizkym zdvihem, tlacitko fotaku bylo tak jemne ze nejednou dochazelo k jeho namacknuti pri hovoru, navic neergonomicky umistene, vezmete li telefon do dlane pri prijeti a naslednem hovoru, proste nelze nezavadit a spoust fotaku. Co mne neskutecne vytacelo a o tom pise i autor je take nestastne umisteny otvor hlasiteho repraku, je li telefon v pouzdre nebo lezi na stole, dojde k temer uplnemu zakryti, takze zvuk neslysite, nastesti vibrace jsou velmi intenzivni. Rovnez souhlas s pouzitim podivneho plastu zadniho krytu, tento proste nelze neposkrabat. Podsvit LCD mel stejne vady, z praveho dolniho rohu temer do oci bijici a prosvitajici jakoby bila barva, totez v mensi mire i ve vrchni casti, displej L625 plne odpovida cene zarizeni, konkurence napr. z rad Androida dokaze lepsi. Co se tyce samotneho systemu, nemam co bych vytkl, mozna jeste mirne zlepseni jsem pozoroval po aktulizaci Lumia Black. Celkove hodnotim L625 jako povedeny telefon nizsi stredni tridy s WP8 a velmi dobrou vydrzi i pri intenzivnejsim pouzivani.

miv15.02.2014 - 22:18 Trvalý odkaz

Podla mna autor v zivote nedrzal v ruke pravej Nokia Lumia 625 a zaroven v ruke lavej Nokia Lumia 520 (teda naraz aby videl rozdiel v rozliseni a kvalite a jemnosti a primeranosti rozlisenia displeja), pretoze napisat taky nezmysel o displeji L625 ako je v tejto recenzii je do sveta volajuce, pretoze aj menej pozorny pouzivatel si vsimne ze, rozlisenie L625 je doslova nedostacujuce na danu uhlopriecku. Toto rozlisenie je dobre pre displej spomenutej L520 a nie displeju s takeou velkou uhloprieckou ako ma L625. Dany nedostatok je najpozorovatelnejsi pri prehliadani internetovych stranok....

sysell15.02.2014 - 22:32 Trvalý odkaz

Kvaply vody? Chemicka reakcia? Prosim ta to je pot z tvojej ruky, je to uplne normalne to o com pises preboha.

Celá diskusia 14 príspevkov