Windows Phone 8.1: notifikačné centrum a aplikácie na SD karte?

Oficiálne predstavenie novej verzie operačného systému od Microsoftu sa blíži. Z údajného SDK balíčka pre vývojárov uniklo niekoľko informácií o funkciách, ktoré by sa v nej mohli objaviť. Sú pravdivé? (+ video)

Microsoft naďalej pracuje na vylepšovaní svojho operačného systému Windows Phone. Aktualizáciu na verziu 8.1 s predpokladaným kódovým označením Blue by mali v budúcnosti dostať všetky smartfóny, ktoré teraz bežia na Windows Phone 8.

Hoci presný dátum predstavenia updatu stále známy nie je (spomína sa konferenica Build 2014 medzi 2. až 4. aprílom), už sa vynárajú špekulácie o nových funkciách, ktoré by mal obsahovať. Snáď najviac diskutovanou položkou je notifikačné centrum. To systému stále chýba. Pred pár dňami sa na internete objavil screenshot, údajne pochádzajúci priamo z prezentácie Microsoftu.

Sama o sebe by táto informácia mohla pôsobiť nedôveryhodne, kusy skladačky však do seba predsa len zapadajú. Pred uvedením každej novej verzie totiž Microsoft rozosiela vybraným vývojárom takzvané SDK (Software Development Kit) balíčky s nástrojmi na tvorbu aplikácií. Tí sú samozrejme viazaní mlčanlivosťou, nie vždy ju ale dodržia. Časť informácií teda pravdepodobne pochádza aj z týchto zdrojov a niečo ako "Action Center" sa tu spomína znova.

obr: Winphollowers

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 1520 - klobúk doluRecenzia výborne vybaveného tabletofónu s operačným systémom Windows Phone, krásnym displejom, výkonným hardvérom, vynikajúcim fotoaparátom a veľkou batériou.

Pribudnúť by v ňom mali rýchle prepínače pre Wi-Fi, Bluetooth, Letový režim či režim pre jazdu v aute. Jednotlivé aplikácie by navyše mali byť schopné upozornenia aj dodatočne spravovať, nie len jednorazovo odoslať na miesto, kde čakajú na zmazanie používateľom ako v prípade Androidu či iOS. V prípade, že to aplikácia uzná za vhodné, mohla by notifikáciu ešte upraviť, zmazať, zobraziť bez zvukového upozornenia či naopak upozorňovať opakovane až do jej "vybavenia" majiteľom smartónu. Screenshoty zobrazujú aj rýchly odkaz na nastavenia, tlačidlo pre zmazanie všetkých informácií naraz alebo percentuálny ukazovateľ stavu batérie vedľa aktuálneho dátumu.

Na serveri Reddit tiež s používateľmi diskutuje osoba vydávajúca sa za vývojára so spomínaným SDK balíčkom Windows Phone 8.1 Blue. Podľa neho vraj okrem technických vylepšení pribudne video a audio editor, spomalené video, jednotné prihlásenie Kontom Microsoft do všetkých aplikácií naraz, Youtube prehrávač s podporou HTML 5, zatváranie aplikácií potiahnutím nadol či nová aplikácia fotoaparátu.

obr: The Verge

Zmeny sa pravdepodobne dotknú aj klávesnice, konečne odlišnej úrovne hlasitosti pre médiá a vyzváňanie či pripojenia zariadení do USB portu. Podľa niektorých správ zmizne natívna integrácia Facebooku. Tú Microsoft už odstránil z desktopových Windows 8.1. Možno príde aj k uvoľneniu požiadaviek na hardvérové ovládacie tlačidlá pod displejom. Jeden zo screenshotov, pokiaľ je reálny, ukazuje aj možnosť ukladať aplikácie na SD kartu (storage sense).

Jadro balíčka tiež údajne naznačuje, že nové aplikácie pobežia na kombinácií HTML a JavaScriptu, čo by malo konečne priniesť ich kompatibilitu pre Windows Phone Store (smartfóny) a Windows Store (bežné PC) zároveň. Ponuka a kvalita v druhom menovanom je v súčasnosti viac než tragická.

obr: The Verge

Na serveri YouTube sa tiež objavilo video, ktoré by malo zachytávať emulátor Windows Phone 8.1 pre PC.

Realitu spoznáme už o niekoľko týždňov, kedy sa definitívne ukáže, ktoré zo špekulácií sú pravdivé. Nás však aj tak najviac zaujíma, čo sa stane s legendárnym Lorem ipsum.

Zdroj: Windows Phone Central, Winphollowers, Reddit

Diskusia k článku:

jarpo 12.02.2014 - 22:01

No, už len čakať. PS: Najlepšia je posledná veta :D

Celá diskusia 1 príspevok