Orange, Slovak Telekom, SWAN aj Telefónica Slovakia zaplatili prvú polovicu úhrady za LTE frekvencie

Dnes sme od Romana Vavra, tlačového hovorcu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (To je názov, čo!?), obdržali tlačovú správu, ktorá hovorí o uhradení prvej splátky za LTE frekvencie. Zatiaľ to vychádza 15,17 € na každého slovenského občana, čo sa určite prejaví aj na cenách jednotlivých LTE služieb. A to je len prvá polovica poplatku za frekvencie. Samozrejme, rovno do štátnej kasy.

Pevne verím, že to bude mať aj zmysel, pretože to vysnívané LTE zatiaľ vyzerá len ako jeden drahý špás, ktorý väčšina z nás vlastne ani nepotrebuje. Napríklad ja by som radšej uvítal rast objemov dátových balíkov 3G sietí s poriadnym pokrytím. Lebo v tomto smere sa veci vyvíjajú len veľmi pomaly. Tento mesiac som aj bez LTE presurfoval svojich drahocenných 1,5 GB za polovicu fakturačného obdobia. Len cez mobil. A poviem vám, to spomalenie na 64 kbps je boj!

Ale nech len netrepem, spomínaná tlačová správa:

Mobilní operátori Orange Slovensko, Slovak Telekom, SWAN a Telefónica Slovakia zaplatili na účet Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad – RÚ) prvú polovicu jednorazovej úhrady spolu vo výške 81,94 mil. eur za pridelenie frekvencií, ktoré si vydražili v elektronickej aukcii. Operátori si týmto splnili svoju prvú povinnosť stanovenú v povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Druhú polovicu sú povinní zaplatiť do 31.05.2014. Tieto príjmy sú príjmami štátneho rozpočtu. Najbližšie mobilných operátorov čaká povinnosť začať používať pridelené frekvencie do šiestich mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti povolení.

V elektronickej aukcii boli vydražené všetky ponúkané frekvenčné bloky. Súčet jednorazových úhrad za pridelené frekvencie, ktoré zaplatia držitelia povolení je 163,9 mil. eur. Povolenia sú právoplatné, všetci účastníci aukcie sa vzdali opravného prostriedku – rozkladu. Povolenie pre: Telefónica Slovakia nadobudlo právoplatnosť 03.01.2014, Orange Slovensko nadobudlo právoplatnosť 07.01.2014, Slovak Telekom a SWAN nadobudli právoplatnosť 08.01.2014.

Výberové konanie sa začalo 28.8.2013, keď predchodca RÚ – Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR), zverejnil výzvu na predloženie ponúk do výberového konania na vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Výberové konanie sa uskutočnilo formou elektronickej aukcie, vo formáte CCA (Combinatorial Clock Auction). Všetky povolenia vydal 30.12.2013 TÚ SR. Povolenia sú právoplatné, všetci účastníci aukcie sa vzdali opravného prostriedku – rozkladu.

Cieľom výberového konania bolo umožnenie účelného využitia frekvencií vyhradených pre zaisťovanie služieb elektronických komunikácií v súlade s efektívnym naplnením nasledujúcich cieľov: podpora technologických inovácií a rozvoja nových služieb, podpora hospodárskej súťaže a efektívne využívanie spektra.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu