Päť mesiacov s Nokia Lumia 920

Skúsenosti čitateľa Lukáša s 4,5'' windowsfónom, ktorý láka na dobre čitateľný HD displej a Nokia aplikácie. Zamrzia občasné reštarty a nedostatok aplikácií.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Lukáša Čengera.

Úvod

Microsoft so svojim starým systémom Windows Mobile 6.5 pomaly strácal pozíciu na trhu, a tak sa rozhodol radikálne zmeniť používateľské rozhranie v novom systéme Windows Phone 7 na tzv. "metro". Práve od tejto chvíle som sa začal vážnejšie zaujímať o túto platformu, ktorá ukázala, že systém môže aj vyzerať inak, než zaužívané ikonky. Po krátkom zvažovaní som sa rozhodol pre môj prvý windowsfón, ktorým sa stal Samsung Omnia 7.

Tento telefón som aktívne používal niečo cez rok, potom som prešiel na Nokiu Lumiu 800, s ktorou som vydržal do času, kedy Microsoft oznámil prechod na Windows Phone 8. Pokračovalo to telefónom HTC 8S, ktorý bol na našom trhu cenovo dostupnejší než nové Lumie. Na tomto telefóne mi vadila malá vstavaná pamäť, ktorá veľmi obmedzovala možnosti nového systému. Telefón som kvôli tejto obmedzenosti vymenil za Lumiu 820, ale iba do okamihu, kým sa mi do rúk nedostala 920-ka, ktorú som si aj zadovážil.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 920Recenzia vlajkovej lode s OS Windows Phone 8 so 4,5'' HD displejom, 9 Mpix fotoaparátom aj bezdrôtovým nabíjaním dostupnej v rôznych farbách.

Konštrukcia

Pri prvom uchopení som bol prekvapený, že telefón je fakt dosť ťažký. Po týždni používania som si zvykol a teraz už mi to vôbec nevadí. Konštrukcia je na vysokej úrovni, žiaden telefón, čo som vlastnil predtým, nebol tak pevný ako táto Nokia, nikde nič nevŕzga, vďaka zaoblenému telu sa aj dobre drží v ruke a celkovo som so spracovaním a dizajnom telefónu veľmi spokojný.

Displej

IPS displej s HD rozlíšením 768 x 1 280 bodov bol jedna z vecí, ktoré ma na telefóne zaujali najviac. Ponúka ClearBlack vrstvu, PureMotion technológiu, ovládanie v rukaviciach, chráni ho ochranné sklíčko Gorilla Glass a taktiež si vie skvelo poradiť s priamym slnkom. Osobne mám radšej IPS LCD displej než AMOLED, keďže poskytuje vernejšie podanie farieb, no na druhej strane má o niečo horšie podanie čiernej.

Softvér

Windows Phone som si už od začiatku veľmi obľúbil, systém funguje svižne a pri žiadnom úkone som nemal problém s dlhším čakaním. Napriek tomu sa mi stalo, že sa mi telefón párkrát reštartoval, no našťastie len výnimočne. Už v základe poskytuje interakciu so sociálnymi sieťami ako Facebook a Twitter, ktoré s obľubou často využívam. Čo sa týka aplikácií, nie je to už taký problém ako kedysi, keď som mal problém nájsť v obchode to, čo potrebujem. Z aplikácií môžem spomenúť moje obľúbené (Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare, Skype, Viber). Konkurencia (iOS, Android) ponúka ešte vždy o niečo viac aplikácií a hier, ale Windows Phone 8 stále napreduje a čoraz viac sa im približuje.

Telefonovanie a komunikácia

Kvalitu hovoru by som označil za nadpriemernú, aj v hlučnejších oblastiach počujem volajúceho veľmi dobre. V tomto smere nemám čo telefónu vytknúť. Písanie SMS správ a e-mailov je vďaka veľkému displeju a klávesnici, ktorá patrí určite medzi tie lepšie na trhu, veľmi pohodlné. Veľkým plusom je automatická oprava textu a navrhovanie slov. Vďaka tejto funkcií je íisanie na telefóne pohodlnejšie a rýchlejšie.

Multimédiá a fotoaparát

Nokia Lumia 920 poteší dvojicou kvalitných stereo reproduktorov na spodnej strane, ktoré hrajú celkomuspokojivo, no pri plnej hlasitosti je zvuk už jemne skreslený. Napriek tomu by som tieto reproduktory radil k tým lepším. Kvalita zvukového vstupu je na tom ešte lepšie, systém ponúka kvalitný ekvalizér a spolu s funkciou Dolby Audio

je počúvanie hudby naozaj zážitok. Samozrejme, nedá mi nespomenuť pribalené "in-ear" slúchadlá, ktoré sú veľmi slušnej kvality.

Filmy na telefóne veľmi nepozerám, ale na ich príležitostné sledovanie veľkosť displeja postačuje. Veľkou výhodou všetkých Lumií je skvelá podpora Nokie, ktorá často vydáva nové zaujímavé aplikácie, ktoré oproti iným telefónom s Windows Phone rozšíria možnosti systému. Nokia Camera je mojou najpoužívanejšiou aplikáciou. Pokým iné telefóny s WP si musia postačiť so základnou aplikáciou fotoaparátu, Nokia Camera je na ďaleko vyššej úrovni a osobne som sa s lepšou foto aplikáciou nestretol. Fotoapárat na telefóne používam takmer denne a podľa toho som si aj telefón vyberal, tento ponúka rozlíšenie 8,7 megapixelov a spolu s technológiou PureView a optickou stabilizáciou obrazu dokáže zhotovovať veľmi kvalitné zábery či už cez deň, alebo v noci. Video dokáže nahrávať vo Full HD rozlíšení, ktorému k dokonalosti pomáha optická stabilizácia obrazu a veľmi kvalitný záznam zvuku. Vyskúšal som to na koncerte a výsledok ma veľmi milo prekvapil.

Výdrž batérie

Denne používam telefón hlavne na multimédia, telefonovanie, internet a nejaké hry, batéria mi pri tomto zaťažení vydrží zhruba deň a pol. Väčšinou však nabíjam radšej každý deň, než na druhý deň riskovať jeho vybitie. Môj názor je taký, že pokiaľ batéria zvládne aspoň deň väčšej záťaže, tak som spokojoný, a tento telefón deň bez problémov zvládne.

Plusy:

- pevná konštrukcia

- výborný displej

- fotoaparát

- kvalita zvuku

- rýchly systém

- Nokia aplikácie

Mínusy:

- vyššia hmotnosť

- zriedkavé reštarty (približne jeden do mesiaca)

- menej aplikácií a hier než na iOS a Androide

Na jeden záber: Nokia Lumia 920

Záver

Telefón je zatiaľ to najlepšie, čo som kedy mal a s výberom som veľmi spokojný. Najväčším jeho lákadlom je určite fotoaparát, ktorý znesie porovnanie s drahšou konkurenciou. Ak by som si mal znova vybrať telefón v tej cene, tak si bez váhania kúpim opäť Nokiu Lumiu 920.

Diskusia k článku:

Dusan 09.02.2014 - 12:54

rozlisenie displeja nokia lumia 920 je 768x1280 a nie 720x1280 ako to tu ty uvazdas... a k tym restartom. no neviem. mam ho uz vyse 9 mesiacov a doteraz ani jeden restart... *rozlisenie opravene, bola to moja chyba. :-) Lenka*

Looky09.02.2014 - 13:35 Trvalý odkaz

Recenzia fajn..Osobne mam 920 5-ty mesiac a mimovoľný reštart zatiaľ ani jeden. Inak telefón a systém klobúk dole. Čo update to vylepšenie. Aj keď osobne by som zapracoval na Hudobnom prehravači, občas je problem s ID3-tagmi, ale po skratení to funguje v poriadku a druhé mínus je jedno ovládanie hlasitosti aj pre prehrávač, aj pre hry, aj pre zvonenie. Dúfam, že sa to zmení pri update na 8.1. Čo sa týka aplikácií, to už ako negatívum nevnímam, je ich menej ako u konkurencie, ale všetko čo som potreboval som zatiaľ našiel. Inak telefón odporúčam.

Me_Gusta09.02.2014 - 18:02 Trvalý odkaz

Idem si akurát tento telefón kúpiť, konečne sa mi podarilo predať Motorolu Moto G :D Tak dúfam, že ma tento telefón poteší, pretože sa trošku bojím toho systému, ale za skúšku to stojí. Už sa veľmi teším :)

nerd09.02.2014 - 18:54 Trvalý odkaz

raz mozno aj ja vyskusam WP :) ale v osmickovej verzii to nebude :)

Dusan09.02.2014 - 21:30 Trvalý odkaz

Myslim si ze WP8 su najlepsi system. Moje skusenosti s Androidom nie su prave najlepsie a neboli to low-endove modely telefonov. Padanie aplikacii, sekanie, spomalovanie systemu atd. Na WP8 mam vsetky aplikacie ako na Androide a ziadne z vyssie spomenutych problemov sa neprejavuju. A to ze v Play je miliarda aplikacii je mi na dve veci kedze tych skutocne pouzitelnych je len par. Mojim druhym fonom je Lumia 925 a s nou je moja spokojnost tak isto maximalna. Pouzival som jeden Android a jeden WP ale Android uz len sem tam pouzijem. Po skusenostiach s WP8 uz ziadny moj dalsi telefon nnebude s Androidom.

Celá diskusia 72 príspevkov