Nokia PC Suite 6.4

Skúsenosti s programom Ide o najrozšírenejší voľne dostupný program určený majiteľom Nokií.

Majiteľ Nokie, počítača a nejakého prenosového média, či už Bluetooth, IrDA adaptéra alebo USB kábla, sa istotne nevyhne prepojeniu týchto zariadení. Veď prečo neskúsiť jednoduchý a užívateľsky prívetivý, bezplatný softvér na plnohodnotnú prácu s telefónom? Celý deň som študoval PC Suite 6.4, aby som konečne podal kompletné skúsenosti s týmto polyfunkčným softvérom, či už dodávaným k mnohým telefónom tejto značky na CD v balení, alebo stiahnuteľným z oficiálnych stránok výrobcu.

Nokia PC Suite je výnimočný softvér pre prácu s telefónom pomocou počítača a medzičlánku tvoreného USB káblom, infračerveným alebo Bluetooth prenosom. Ja som si zvolil poslednú alternatívu. Pre prácu s telefónom som si zo stránky Nokia.com stiahol PC Suite verzie 6.4 v slovenskom jazyku a začal poriadne ovládať moju Nokiu 6230. PC Suite obsahuje týchto 12 častí:

Nokia Content Copier - záloha a obnova dát

Program umožňuje:

- vytvárať záložné kópie údajov telefónu do PC,

- obnovovať záložné kópie z PC do telefónu,

- prenášať údaje z telefónu do PC,

- prenášať údaje z PC do telefónu.

Jeho využitie je napríklad pred aktualizáciou softvéru telefónu.

Nokia PC Sync - synchronizácia

Výborná aplikácia pre zdieľanie údajov z telefónneho zoznamu, kalendára, poznámok a úloh. Najčastejšie sa používa v spolupráci s programom Microsoft Outlook, ale rozumie si aj s Outlook Express, Lotus Organizer (5.0 a 6.0) a Lotus Notes (5.0 a 6.x). Možnosti nastavenia synchronizácie sú tu pomerne široké. Každopádne, teraz prinášame skúsenosti s programom Microsoft Outlook.

Spočiatku som mal veľké problémy so spustením synchronizácie a nie som si istý, či som ich už vyriešil. Preto radím všetkým, ktorí majú s pripojením telefónu k PC alebo samotnou synchronizáciou problémy, aby potrebné programy (inštalačné CD k prenosovému médiu, PC Suite) v prípade poruchy skúsili raz či viackrát preinštalovať.

Dnes po zasunutí Bluetooth adaptéra a spustenia Bluetooth v telefóne otvorím najprv Nokia Connection Manager. Tu spojím PC s telefónom, a až potom spúšťam akúkoľvek inú prácu s telefónom prostredníctvom počítača.

Keď už je všetko tak, ako má byť, synchronizáciu po nastavení všetkých potrebných parametrov (čo synchronizovať, s akým programom atď.) spustíte pomocou tohto programu.

V Microsoft Outlooku vidíte prehľadne všetky poznámky, úlohy aj záznamy z kalendára. Problémom môže byť len telefónny zoznam. Ako už mnohí viete, v Nokii 6230 sa v kontaktoch zadáva síce množstvo položiek, ale menu patrí len jedna. A tak každý program rozdeľuje meno podľa medzery medzi slovami na krstné a priezvisko. Ale v mojom zozname sa nachádza mnoho kontaktov typu: janka domov, juro domov, marek ET, marek OR, sestra 33 a pod. A práve v takýchto prípadoch si Outlook vysvetlí použitú medzeru ako rozdelenie na meno a priezvisko, a už si sami viete predstaviť, aký neporiadok vám to v tomto programe spraví. Riešením môže byť prepísanie každého mena do správnej podoby a synchronizácia s telefónom. Jednoduchšie je však zmeniť spôsob zobrazenia kontaktov. Outlook ponúka zobrazenie kariet s adresami, podrobných kariet, telefónneho zoznamu, zoradenia podľa kategórie, spoločnosti, miesta. Najvhodnejšie je zobrazenie typu "telefónny zoznam", pričom jednotlivé polia si môžete prispôsobiť. A tak je v mojom prípade prvým stĺpcom "celé meno", čo sú mená vcelku, rovnako ako v telefóne. Ďalšie stĺpce tvoria iný telefón, telefón do práce, domov, spoločnosť atď.

Keď som ešte nevlastnil Bluetooth adaptér, telefón som sa s počítačom ani nesnažil zosynchronizovať. Necítil som ani potrebu. Donedávna som však nebol schopný doplniť si všetky e-mailové adresy ku kontaktom. Dôvodom nebola len moja lenivosť a nedostatok času, ale aj častá zmena telefónu. Väčšinou všetky kontakty skopírujem len na SIM kartu, a tak sa mi ostatné detaily stratia. Teraz už viem, že všetky údaje si Outlook zapamätá a nabudúce ich môžem exportovať do akéhokoľvek ďalšieho telefónu.

Nokia Phone Browser - prenos súborov

Tento program pomáha prenášať súbory z telefónu do PC a opačne. Telefón, resp. jeho Galéria, sa tu zobrazí ako ďalší disk. Jednotlivé súbory, najmä snímky, pozadia, melódie, MP3 skladby teda môžete prenášať podobne ako z a na ďalšiu pamäťovú jednotku. Takýto program býva často aj súčasťou ovládača Bluetooth alebo IrDA adaptéra.

Nokia Application Installer - inštalácia programov

Toto je výborný, a pritom veľmi jednoduchý program na inštaláciu Java hier a aplikácií. Stačí stiahnuť aplikáciu z internetu a pomocou tohto programu ju dostať do telefónu. Program neustále zobrazuje všetky aplikácie v telefóne a voľné miesto v ňom.

Nokia Audio Manager - prenos hudby

Tento program pomáha prenášať MP3 a AAC súbory do telefónu a vytvárať si vlastné zoznamy skladieb.

V Nokia Audio Manageri si pomocou CTRL+F otvoríte skupinu skladieb, ktorú chcete preniesť do telefónu. Ak chcete vytvoriť nový zoznam skladieb, vyznačte z danej skupiny pomocou myši a tlačidla CTRL požadované MP3 (alebo AAC) súbory. Potom stlačte CTRL+N, a vytvorte tak nový zoznam skladieb. Uložte ho niekam do PC, napríklad do rovnakého priečinka k ostatným pesničkám. Potom zoznam skladieb s koncovkou .m3u len jednoducho vyznačíte a potvrdíte voľbu preniesť do telefónu, pričom musíte mať v spodnej časti Audio Managera otvorený priečinok na pamäťovej karte, do ktorého chcete skladby preniesť. Žiaľ, týmto spôsobom (cez Bluetooth) sa skladby prenášajú pomerne pomaly (o IrDA ani nehovoriac), približne 1 skladba za 2-3 minúty, pri použití kábla by mali byť rýchlosti oveľa vyššie. Kábel je v tomto prípade odporúčaný aj pomocníkom PC Suite. Po prenose sú skladby v požadovanom priečinku a ich zoznam nájdete medzi ostatnými zoznamami v prehrávači hudby.

Ak MP3 skladby umietsnite v nejakom podadresári na karte, prehrávač hudby v telefóne ich nenájde. Objaví ich len v prípade, že sú priamo na karte alebo majú vytvorený zoznam m3u.

Existuje však aj spôsob prenosu skladieb na pamäťovú kartu pomocou čítačky, ktorá zabezpečí obrovskú rýchlosť prenosu dát oproti IrDA a Bluetooth. Tu je však nutné vytvoriť zoznam skladieb už v PC a spolu so skladbami ho na kartu preniesť. Keďže som tento spôsob nemohol vyskúšať, neviem vám o ňom viac napísať. V počítači by nemal byť problém zoznam .m3u vytvoriť, ani ho preniesť do telefónu, ale treba ho v telefóne dostať do časti Zoznamy skladieb, ktorá je na úrovni Galérie, a nachádza sa teda v pamäti telefónu. Stručne povedané, ak som už skladby na pamäťovej karte mal, nedokázal som z nich v Nokia Audio Manageri vytvoriť vlastný Zoznam skladieb. Ten bolo v mojom prípade vždy nutné vytvoriť už vopred v PC a prenášať ho spolu so všetkými novými skladbami. Ak som napríklad vyznačil skladby uložené na karte telefónu a chcel vytvoriť ich zoznam, v telefóne to možné nebolo. Druhou možnosťou bolo vytvoriť zoznam skladieb uložených na karte pripojeného telefónu do PC. Keďže ide o asi 1 kB súbor, myslel som si, že ho jednoducho prenesiem zase z PC do telefónu v Nokia Audio Manageri. Ale nie, ani tento nápad sa nestretol s úspechom.

Nokia Image Converter - úprava snímok

Ide o jednoduchý, ale celkom praktický grafický editor, ktorý nemusíte využívať len pre použitie upravených snímok v telefóne.

Otvoríte akýkoľvek obrázok v PC. V menu Predvoľby vyberiete typ telefónu. Tu je možné aj zmeniť veľkosť obrázka. V ďalšom menu nazvanom Orezanie môžete obrázok orezať na rozmery tapety, obrázka do MMS (160 x 120 b.), portrétu (96 x 80 b.) alebo snímky bez určenia veľkosti (teda ľubovolne). V menu Efekty môžete zase použiť efekt reliéf, rozmazanie pohybu, farby, umelecké efekty alebo červené oči. Nad obrázkom sa nachádzajú ešte ďalšie možnosti: svetelný a farebný kontrast, geometrická deformácia, odstránenie tmavých rohov, odstránenie blokov, redukcia rušenia, zaostrenie. Upravený obrázok môžete uložiť do PC alebo telefónu ako bmp, wbmp, jpg, gif a otb.

Nokia Multimedia Player - prehrávač videí

Po nainštalovaní PC Suite môžete konečne na PC pozerať videa vo formáte 3GPP (koncovka súboru .3gp). Tie zaznamenávajú nielen nové Nokie, ale aj ostatné značky mobilných telefónov. 3GP je často používaný aj na internete. Okrem 3GPP dokáže prehrávať či prehliadať aj ďalších 38 obrazových, zvukových a filmových formátov.

Prehrávač umožňuje video prehrať pri normálnom, zväčšenom aj zmenšenom zobrazení, prípadne na celú obrazovku. Snímky je dokonca možné otáčať.

Nokia Sound Converter - úprava zvukov

Jednoduchý nástroj na úpravu MIDI melódií, na ktorom si však najviac cením možnosť vypočuť si skladbu nástrojmi, aké používa telefón skôr. Converter umožňuje jednoduchú a zložitú úpravu MIDI melódií uprednostnením jednotlivých použitých nástrojov.

Nokia Contact's editor - pridanie kontaktu

Aplikácia na pridanie nového kontaktu s kompletnými údajmi. Zaujímavé, že Nokia 6230 používa pre meno len jeden riadok, ale všetky aplikácie v PC dva, pre krstné meno a priezvisko. Preto pri synchronizácii vznikajú problémy so zoradením kontaktov. Ku kontaktu je možné priradiť aj obrázok, ktorý aplikácia upraví na požadovanú veľkosť.

Nokia Text Message Editor - odosielanie SMS

Umožňuje napísať správu a odoslať ju jednému alebo viacerým kontaktom uloženým v telefóne. Písaním správy s diakritikou sa ukrátite o 110 voľných znakov, keďže táto aplikácia neoreže diakritiku pred odoslaním ako telefón, ale ju s ňou aj odošle. Príjemným potešením je, že odoslaná správa sa uloží v telefóne medzi odoslané položky. Program tiež ponúka možnosť prezerať uložené správy. Háčikom však je, že v ich zozname nevidíte ani kedy ste ich prijali, ani od koho sú. Jednoducho vidíte len zoznam SMS-iek s poradovými číslami, ktorých obsah a odosielateľa zistíte až pri každom, jednotlivom otvorení. Na otvorenú správu je možné odpovedať, alebo ju poslať ďalej.

Nokia Connection Manager - spravovanie pripojení

Tu sa nastavuje to správne pripojenie telefónu s počítačom. Program využivam pri každom novom pripojení telefónu k PC.

Nokia Modem Options - nastavenie modemu

Tu sa nastavuje pripojenie ku GPRS. Pomocník, ktorý je tu ukrytý vie veľmi dobre poradiť, preto ani nie je nutné k tejto časti veľa písať.

Záver

Nokia PC Suite je multifunkčný softvér zahŕňajúci množstvo programov pre uľahčenie práce s telefónmi Nokia. Som rád, že je voľne dostupný úplne pre každého. Niektoré jeho časti využijú aj majitelia telefónov od ostatných výrobcov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 18:24

Henrich: Chcem sa spýta? aké opera?né systémy podporuje Nokia PC SUIT? Funguje len to Windows xp alebo ide aj vo windows 98 ?i milénium? Funguje napríklad linuxe?

anonymous25.07.2005 - 21:18 Trvalý odkaz

Henrich: Chcem sa spýta? aké opera?né systémy podporuje Nokia PC SUIT? Funguje len to Windows xp alebo ide aj vo windows 98 ?i milénium? Funguje napríklad linuxe?

anonymous01.08.2006 - 16:26 Trvalý odkaz

Jozef: Ahojte.
Chcem sa opytat, preco mi convertuje 3GP convertor videa s priponami avi, mpeg a pod. do formaru 3gp s polovicnym casom, napr. video, ktore ma 30 sekund, tak ho zkonvertuje do fortmatu 3GP na 15 sekund.DakujemMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

anonymous25.10.2007 - 21:53 Trvalý odkaz

agino: Neexistuje jednoduchší program, len na skopírovanie telef. ?ísel, ich archiváciu a jednoduché nahodenie do ktoréhokolvek mobilu?

anonymous02.03.2008 - 22:14 Trvalý odkaz

Jaro: Nevie niekto, ci sa s tym daju synchronizovat maily, ako s devices s windows mobile cez active sync?

Neviem to tam najst a nie som si isty, ci to vobec podporuje. Ak nie, tak je to pre mna riadne na nic...

Celá diskusia 8 príspevkov