LG KF700

SKÚSENOSTI majiteľa Štýlový slajder s dotykovým displejom, 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom a podporou HSDPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: LG KF700

- -

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

Tomáš je používateľom Apple iPhone 3G, Sony Ericssonu T250i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, a LG KF700 mal možnosť nezávisle skúšať na dlhší čas.

LG KF700 je často na internete označovaný ako iPhone killer. Dovolím si nesúhlasiť, keďže ovládanie iPhone zatiaľ žiaden výrobca nepokoril. Napriek tomu si KF700 isto nájde spokojných majiteľov. Prečo? Poďme sa pozrieť na jeho plusy, ale aj mínusy.

Richard Hombauer: Keďže LG KF700 používam dlhší čas aj ja, budem v Tomášovom texte na jednotlivé príspevky reagovať (označením RH: ...).

PLUSY

Materiály. Jednoznačne sú veľkým plusom tohto mobilu použité materiály. Matné, odolné proti slabším škrabancom a príjemné na dotyk. V ére lesklých, plastových "zapackaných" hračiek je to priam dar z neba. Konštrukcia je tiež vynikajúca, napriek tomu, že mobil po vysunutí vykazoval miernu vôľu. Počas celej doby používania sa však vôľa nezväčšila, čo je len dobre.

RH: Kvalitu spracovania musím vyzdvihnúť aj ja.

Klávesnica je plusom pri mobile s dotykovým displejom, a aj keď sa nejedná o najideálnejšiu klávesnicu, písalo sa mi na nej pohodlne. Treba však brať na zreteľ, že sa jedná o klávesnicu bez nejakých medzier či predelov medzi tlačidlami a chýbajú tu tiež štandardné navigačné tlačidlá. K dispozícií je len 12 alfanumerických tlačidiel a tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru a vymazanie textu.

RH: Ja by som klávesnicu skôr zaradil do negatív, keďže trojica tlačidiel zelené-c-červené sa nachádza na alfanumerickej časti a ja by som ich jednoznačne prijal na hornom ramene prístroja.

Koliesko na boku prístroja uľahčuje pohyb v menu prístroja, či listovanie položiek telefónneho zoznamu. K nemu je pridružené tlačidlo vlastnej ponuky, kde si môžete nadefinovať 6 vlastných skratiek.

Telefonovanie zvláda na jednotku s hviezdičkou. Prijatie hovoru vysunutím, ukončenie zasunutím horného ramena je veľkou výhodou posuvnej konštrukcie. Po prijatí hovoru sa automaticky zablokuje dotykový displej. Toto je tak trochu nevýhoda - ak prijmete hovor bez vysunutia hornej časti. Ukončiť hovor môžete až po odblokovaní displeja.

Register hovorov patrí medzi tie prepracované do posledných detailov. Teraz mi tak napadá, že vlastne posledným veľkým výrobcom s jednoduchým registrom ostal len Sony Ericsson. Po vstupe do registra sa môžete v záložkách prepínať medzi jednotlivými typmi hovorov. Po vybratí položky v registri sa vám zobrazí kompletný zoznam hovorov s daným číslom a jednotlivé dĺžky každého hovoru.

Telefónny zoznam je prepracovaný do najmenších detailov. Od základných položiek ako meno, priezvisko a samozrejme more telefónnych čísiel, cez e-mailové adresy a prezývky až po vytváranie vlastného avataru pre každú osobu v zozname.

Vyhľadávanie v tel. zozname je tiež inteligentné. Vyhľadáva totiž naraz aj v menách aj priezviskách. Ale narozdiel od iných podobných riešení zoradí výsledky smerom od kurzora dole podľa mena a smerom od kurzora hore podľa priezviska. A tak je len na vás, ktorým smerom sa vyberiete.

RH: Práve vyhľadávanie mien v zozname LG KF700 považujem za jedno z najlepších vylepšení za posledné roky.

SMS správy sú opäť spracované s myšlienkou jednoduchosti v hlave. Editor SMS a MMS je jednotný. Zadávanie špeciálnych znakov zostáva na displeji až do jeho potvrdenia. Takto môžete rýchlo napísať obľúbených smajlíkov výberom patričných znakov, a až potom zavrieť okno so zoznamom znakov. Správam v podstate niet čo vyčítať a sú spracované na jednotku.

E-mailového klienta sa mi bohužiaľ nepodarilo spojazdniť, ale tu sa jednalo o chybu predprodukčnej vzorky, keďže na internete si užívatelia e-mailového klienta chvália. S ním úzko súvisí aj vstavaný prehliadač dokumentov Picsel viewer, ktorý nemá problém otvoriť ani väčšie dokumenty. Osobnú skúsenosť mám napr. s kompletným zoznamom autobusových liniek v Trenčíne. Prehliadač PDF v smartfóne P1i po dlhšom načítavaní súboru skolaboval, kdežto Picsel v KF700 bleskovo otvoril náhľad na prvú stránku a pohyb po stránkach nebol o nič pomalší. Kto teda hľadá mobil vhodný aj na prehliadanie dokumentov, tak KF700 ho isto poteší.

Internetový prehliadač patrí medzi tie vydarenejšie a celkom rád som s ním surfoval po internete v spojení s rýchlou 3G sieťou. Ponúka dokonca aj karty pre prehliadanie viacerých stránok naraz.

Priamo v menu prístroja nájdete aj odkaz na mobilnú verziu stánky YouTube. nejedná sa síce o plnohodnotný prístup na štýl iPhone či aplikácií pre S60, každopádne na občasné prezretie videa postačí.

RH: E-mailový klient funguje bez problémov, ponúka množstvo nastavení a jediným obmedzením "maximálna veľkosť prijatia" do 1 MB. Prehliadač dokumentov som ocenil, najmä v prípade PDF súborov, aj ja.

Dostávame sa k multimédiám, ktoré tento mobil tiež nezahanbia.

Fotoaparát síce kvalitou moc nevyniká, ale potešilo ma intuitívne ovládanie na displeji, možnosť permanentne zapnúť prisvetľovaciu diódu a použiť ju tak ako svietidlo a hlavne výborné makro. Bol som veľmi milo prekvapený, ako blízko dokáže tento mobil zaostriť. Hravo si poradil so vzdialenosťou 5 cm! Rovnako spúšť je inteligentná a pokiaľ ju stlačíte hneď, tak fotoaparát zaostrí na nekonečno. Ak však podržíte spúšť v polovici, tak fotoaparát zaostrí a po dotlačení spúšte zhotoví snímku.

RH: Inteligentnú spúšť fotoaparátu som už spomínal v recenzii a stále si ju neviem vynachváliť. Rovnako aj účinné makro. Škoda, že fotografie z LG KF700 sú len priemernej kvality.

Prehliadanie fotiek na štýl iPhone je nielen efektné, ale aj pohodlné a rýchle. Potešil ma aj celkom pokročilý editor obrázkov.

Hudobný prehrávač patrí skôr k priemeru, ale opäť si zaslúži pochvalu v podobe rozumného ovládania. Nech sa nachádzam kdekoľvek v menu, stačí ťuknúť na hornú lištu. Zobrazí sa mi obrazovka so stavovými informáciami a prepínaním profilov a dole sú tri ikony - pauza, letový režim a zapnutie/vypnutie Bluetooth. Takto si predstavujem rýchly prístup k takýmto funkciám.

Rovnako poteší redukcia na 3,5 mm jack priamo v balení rýchly prístup k pamäťovej karte.

Ak ste kdekoľvek v menu, hore nájdete štyri ikony na rýchly prístup k multitaskingu, telefónnemu zoznamu, správam a návrat na domovskú obrazovku. A práve multitasking je vymoženosťou tohto stroja. Aj keď ju ponúkajú aj mobily od Sony Ericsson či všetky smartfóny, potešilo ma, že sa táto vlastnosť pretláča aj medzi tzv. dumbfóny (opak smartfónov). Veľa aplikácií súčasne síce nezvládne, ale určite sa môžete spoľahnúť na viac než dve Java aplikácie plus napr. písanie SMS.

Z organizačných funkcií poteší pohodlný kalendár, ktorý dokáže zobrazovať mesačný náhľad aj na domovskej stránke, naviac so zvýrazňovaním dní s nejakými udalosťami. Ťuknutím na ceruzku nad kalendárom sa zas zobrazí zoznam udalostí na patričný deň.

Na domovskej obrazovke môžete mať zobrazenú aj krátku poznámku na štýl mobilov od Sony Ericsson. Užitočné ako rýchla pripomienka či nákupný zoznam. Snáď len obmedzenie na 40 znakov zamrzí.

MÍNUSY

Tlačidlo C na mazanie textov neslúži na mazanie kontaktov či SMS alebo súborov. Na to musíte vždy ísť do menu a tam vybrať položku Vymazať.

Koliesko malo pre mňa, ako užívateľa Sony Ericsson P1i, jednu veľkú nevýhodu - vybranú položku som ním nevedel potvrdiť. A tak som po vybraní položky kolieskom musel vždy ťuknúť na displej. Najviac mi toto vadilo pri písaní s T9, kedy som text napísal na hardvérovej klávesnici, správnu zhodu z ponuky T9 som vybral kolieskom a nakoniec voľbu potvrdil ťuknutím na displej.

RH: Keď pri písaní správy inteligentným slovníkom T9 stlačím 2-5, slovník ponúkne ako prvú kombináciu 25, druhú AJ, atď. Ovládacím kolieskom zvolím AJ, ale nemám to ako potvrdiť! Takže chtiac-nechtiac musím AJ vybrať prstom na displeji. Keby stačilo označenie AJ kruhovým ovládačom a napísanie medzery, bol by som oveľa spokojnejší.

Hlasitosť pri telefonovaní nepatrí k tým silnejším. Občas som mal v rušnejšom prostredí problém porozumieť druhej strane. Zaujímavosťou pritom je, že ten istý reproduktor slúži aj na prehrávanie zvonení či pri hlasnom telefonovaní. V prípade takého telefonovania by však čoskoro prišli o sluch.

E-mailový klient nedokáže stiahnuť e-mail väčší než 1 MB, čo zamrzí aj kvôli celkom pohodlnému prehliadaču dokumentov.

Spomínaný prehliadač má však jednu chybičku - dokumenty zobrazuje tak, ako boli vytvorené. Žiadne zalamovanie textu na šírku displeja. a tak sa človek pohybuje nielen hore a dole, ale aj vľavo a vpravo. Našťastie s použitím dotykového displeja to nie je až taká závažná chyba, ale na čítanie (napríklad DOC) dokumentov zabudnite.

Výdrž pri bežnom používaní dosiahla u mňa niečo cez 2 dni. Ak som ale začal intenzívnejšie používať internetový prehliadač či multimediálne funkcie, výdrž sa zredukovala na jeden deň.

Jedinou nevýhodou internetového prehliadača je neschopnosť používať bočné koliesko na posúvanie po stránke a výber odkazov. Poviete si, veď to má dotykový displej, posuniem si kde chcem a ťuknem na odkaz kde treba. Lenže problém bol v tom, že ak som neťukal po displeji nechtom, ale bruškom prsta, tak mobil väčšinou nezaregistroval ťuknutie na link, ale na zbytok stránky a začal ju posúvať. Keď som chcel použiť na vyberanie linkov bočné koliesko, zistil som, že je využívané na zmenšovanie a zväčšovanie stránky. Takže nakoniec som skončil tak, že som prehliadal web síce s väčším písmom, než by som uvítal, ale aspoň som mohol pohodlne ťukať na linky na web stránkach.

V dnešnej dobe mi chýbalo RDS na FM rádiu. Našťastie môžete priradiť každej stanici vlastný názov.

RH: Hudobný prehrávač LG KF700 neponúka ekvalizér.

Záver

LG KF700 je vydarený mobil s dotykovým displejom. Počas používania som nenašiel žiadne veľké nedostatky. Ak by mi však niekto tvrdil, že sa jedná o konkurenciu iPhone, tak by som ho asi presvedčil o opaku. iPhone sa svojim ovládaním nachádza predsa len niekde inde. Lenže LG na tom tiež nie je zle. Písaniu textov pomáha fyzická klávesnica, občas sa hodí aj bočné koliesko, človek si proste vyberie, čo sa mu páči. Základné funkcie mobilu sú zvládnuté na výbornú a multimediálne potešia väčšinu bežných užívateľov. Aj v kancelárskych schopnostiach tiež postačí. Pre bežného človeka má naviac pohodlie dotykového displeja, a to celé v kvalitnom tele z výborných materiálov a výbornej konštrukcie. Ideálny spoločník na bežný deň.

- -

Zobraziť všetky články typu PLUS/MÍNUS.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.10.2008 - 11:10

deszka: Mne sa paci tento fon.Hlavne ten dotykovy displej a tie plusy.Co sa tyka minusov su to dost velke chyby aj s tym C-ckom atd...Ale dobra recenzia aj ked mi tam chybala vaha,displej ma korko farieb a este dalsie funkcie ale podarilo sa!

anonymous11.10.2008 - 14:51 Trvalý odkaz

harmony: ja by som upravil ze pri telefonovani a blokovani sa to vsetko da upravit v nastaveniach,zodvihnut sa da dvoma klikmi na obrazovku a netreba ani vysuvat,ale vysunutie je rychlejsie a lepsie sa aj drzi podla mna v ruke vtedy, ako fakt fotak mohol byt lepsie ,ale na bezne fotky uplne staci,len co mne chyba ze dokumenty foti zle,ale to asi preto ze som doteraz ich fotil SE 810i a to je ine kafe:) a co ma uplne sklamalo ako Orange zasiahol do menu,nema napr v pohotovosnom rezime ten telefonik,aby si mohol vytacat cisla aj pri zasunutom stave telefonu a vsade je ze ci si chcete stiahnut obrazok,hru a ine .... jedna dalsia nevyhoda(no zatial som nenasiel zeby sa to dalo)ze su na vyber iba dve temy(aspon v orange verzii)a to cierna a orange,ale ta cierna je pekna :)

anonymous11.10.2008 - 15:03 Trvalý odkaz

Ksicht: "...a napísanie medzery, bol by som ove?a psokojnejší."

anonymous11.10.2008 - 17:00 Trvalý odkaz

mato: spracovné, prítroja, opa?, Ziadne
*?akujeme, opravené - redakcia*

anonymous11.10.2008 - 21:33 Trvalý odkaz

kokis: ja mam K550i a chcel by som si kupit tento telefon-...v recenziach..sa pise..ze vysledne fotky...nie su kvalitne-priemerne..nemohol by mi niekto porovnat..z vlastnej skusenosti tieto dve telefony ako fotia..nechcem kupit zase..nieco slabsie..pls.?

Celá diskusia 91 príspevkov