Priblíži sa nadstavba TouchWiz od Samsungu čistému Androidu?

Server Recode.net prišiel so správou, podľa ktorej by budúce telefóny Samsungu mohli mať bližšie k čistému Androidu. Znamenalo by to menej agresívnu nadstavbu TouchWiz a absenciu aplikácií, ktoré nahrádzajú softvér od Googlu. Opiera sa najmä o patentovú dohodu oboch spoločností.

Grafické nadstavby nad operačným systémom Android niektorí používatelia nemajú radi. TouchWiz od Samsungu patrí k tým najkritizovanejším najmä kvôli presaturovaným farbám, inému rozloženiu ovládacích prvkov a veľkému priestoru, ktorý zaberá vo vnútornom úložisku. Subjektívne sa tiež môže zdať pomalší.

Najnovšie tablety Samsungu predstavené na veľtrhu CES v Las Vegas idú ešte ďalej. Ich prostredie je kompletne zmenené, skúsenými používateľmi často prirovnávené k službe Flipboard alebo dlaždicovému rozhraniu Windows 8. Práve Magazine UX, ako sa nadstavba volá, má byť tŕňom v oku Googlu.

Podľa serveru Recode.net chce Google presvedčiť Samsung, aby sa jeho budúce telefóny viac podobali čistým Androidom. Internetový gigant tak vraj chce prevziať kontrolu nad rastúcou fragmentovanosťou a odlišnosťou jednotlivých telefónov s Androidom vyrábanými rôznymi výrobcami.

Veľkým problémom majú byť aj aplikácie, ktoré Samsung do svojich telefónov inštaluje. Používatelia v menu po prvom zapnutí telefónu okamžite nájdu napríklad chatovací program ChatON, prekladač S Translator alebo hlasový asistent S Voice. Tieto služby sú pritom priamou konkurenciou Hangouts, Google Translatoru alebo Google Now. Podľa výskumu ABI Research až 25 % predaných androidov v poslednom Štvrťroku nemá vôbec nainštalované služby Google Play. Týka sa to najmä Číny (ktorá je zároveň najväčším trhom; treba však priznať, že miestna vláda viaceré služby Googlu blokuje).

obr: arstechnica.com

Samsung je najväčším výrobcom smartfónov s operačným systémom Android na svete. Pretlačenie svojho prostredia a svojich aplikácií do jeho telefónov by pre Google znamenalo veľký prínos. Hoci obe spoločnosti odmietli špekulácie komentovať, zbližovanie sa nedá poprieť. Tento týždeń totiž došlo k dohode umožňujúcej vzájomné zdielanie veľkého množstva patentov. Google so Samsungom by mohli spolupracovať tak úzko, ako ešte nikdy predtým.

ikona

Samsung za dva dni urovnal patentové spory s Googlom aj EricssonomSamsung v posledných dňoch investoval veľké úsilie do dosiahnutia dohody s držiteľmi najväčšieho množstva patentov. Počas nasledujúcich rokov bude zdieľať niektoré licencie s Googlom a Ericssonom. Tomu za to aj zaplatí.

Či sa partnerstvo bude dotýkať aj nových modelov Nexus zatiaľ nevieme. Na správu sa však musíme pozerať aj s ohľadom na ohlásený odpredaj Motoroly čínskemu Lenovu za 2,91 miliardy dolárov. Hoci Google Motorolu vlastnil od roku 2012, k výraznejšej spolupráci a prelomu na trhu so smartfónmi neprišlo - najdôležitejšie smartfóny Nexus predávané priamo prostredníctvom Google Play vyrábal Samsung alebo LG.

Bude nové partnerstvo Googlu so Samsungom podobné niekdajšiemu vzťahu Nokie s Microsoftom?

Zdroj: Recode, The Verge

Diskusia k článku:

lukas87 30.01.2014 - 11:04

Myslím si, že by to touchwizu jedine prospelo. Má sice veľa funkcií a vychytávok, ale v konečnom dôsledku mu to škodí. Touchwiz je naozaj veľmi žravá nadstavba a po čase veľmi spomaluje svižnosť a rýchlosť telefónu....

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.01.2014 - 11:53 Trvalý odkaz

"..až 25 % predaných androidov v poslednom Štvrťroku nemá vôbec nainštalované služby Google Play"
Ak dobre počítam, to je za 4Q 71 miliónov zariadení! Holt čína, Gapps na rozdiel od Androidu (Open Source) podlieha licencovaniu zo strany Google.

TouchWiz je dáka grafická Akcelerácia od Samsungu?
A ešte jedna otázočka tých 12 aplikácií na obrázku je zdvojených, alebo nahradených?

Matej Krajčovič30.01.2014 - 12:37 Trvalý odkaz

Tie aplikácie sú už predinštalované. Ak sa nemýlim, zopár od Google tam pochopiteľne je tiež (snáď Gmail, Voice Search) a ostatné si pochopiteľne môžeš stiahnuť, Google si ale zrejme myslí, že to niektorí používatelia neurobia (ak je tam prehrávač Hudby od Samsungu použiješ ten, knihu si kúpiš v Samsung Books a nie Google Play Books).

Nightmare30.01.2014 - 15:22 Trvalý odkaz

urcite nie viac zrava ako HTC Sense (nic nemam proti HTC)

lukas8730.01.2014 - 17:02 Trvalý odkaz

Neviem. Ale htc telefóny sa mi zdajú oveľa svižnejšie ako samsungy...sú stabilnejšie...je možné že je aj sense žravá, ale každopádne sú vyladenejšie...

Celá diskusia 6 príspevkov