Nokia Lumia 1520 - klobúk dolu

Recenzia výborne vybaveného tabletofónu s operačným systémom Windows Phone, krásnym displejom, výkonným hardvérom, vynikajúcim fotoaparátom a veľkou batériou.

Špičkového výkonu a displeja s Full HD rozlíšením sa dočkali aj fanúšikovia operačného systému Windows Phone. Prvou lastovičkou je model Lumia 1520 od Nokie, ktorá je najproduktívnejším výrobcom smartfónov s týmto operačným systémom. Okrem spomínaného výkonu a displeja prekvapí aj rozmermi.

Prvý windowsfón s Full HD rozlíšením poriadne narástol. Rozmermi a výbavou mi trochu pripomína Xperiu Z Ultra od Sony. Telefón, tabletofón alebo tablet? Ja už vážne neviem. Nech sa to volá ako chce, dôležitejšie však je, aby sa budúci majiteľ s týmito rozmermi stotožnil. Len pre porovnanie, Xperia Z Ultra vám vo vrecku zaberie 179 x 92 x 7 milimetrov, pre Lumiu 1520 musíte vyhradiť 163 x 85 x 9 milimetrov. Zohnúť sa a obuť si topánky s Lumiou 1520 bolo u mňa nereálne. Aj hmotnosťou sú si tieto dva modely podobné. U Xperie Z Ultra je to 212 gramov, Lumia 1520 na váhe ukázala o dva gramy menej.

Dizajn väčšiny nových Lumií je úzko spätý s modelom Nokia N9. Ten zaujal unibody telom zhotoveným z polykarbonátu. Lumia 1520 je teda dizajnovo podobná ostatným modelom, no podľa mňa patrí do tej vydarenejšej skupiny. Telefón pôsobí mimoriadne pevným dojmom a ani pri silnejšom krútení v rukách nie je počuť žiaden škripot. Ostrejšie rohy mi sedeli, niekto zasa bude nadávať. Aspoň som si tú veľkú placku mohol istejšie oprieť o dlaň. Z farebných prevedení je na výber biela, čierna, červená a žltá. Nami testovanú čiernu verziu musím pochváliť za povrch s matným prevedením, ktorý je veľmi príjemný na dotyk a prípadné odtlačky, skôr mastné škvrny, z neho odstránite naozaj rýchlo. Dizajn a kvalitu zhotovenia môžem teda iba pochváliť. Určite by som sa nepohneval, ak by sa Nokia rozhodla predstaviť zmenšenú verziu Lumie 1520 s rovnakým dizajnom, zhotovením a výbavou.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 1520Tabletofón s OS Windows Phone 8, štvorjadrovým 2,2 GHz procesorom, 6'' Full HD displejom, 20 Mpix fotoaparátom s AF, dual LED bleskom, optickou stabilizáciou obrazu a technológiou PureView. Poteší 3 400 mAh batéria.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Manipulácia pomocou jednej ruky je, pochopiteľne, namáhavejšia než u menších smartfónoch. Najväčšie problémy som mal pri chôdzi, kedy som prehmatával radšej pomalšie, aby mi telefón nevykĺzol z ruky.

Do relatívne tenkého tela sa Nokii podarilo vtesnať batériu s bohatou kapacitou 3 400 mAh a dokonca aj cievku pre bezdrôtové nabíjanie podporujúce štandard Qi. Poteší aj NFC anténa, ktorú využijete pri párovaní príslušenstva alebo posielaní kontaktov, fotografií, webových stránok a ďalších položiek do iného zariadenia. Do smartfónu s OS Android sa mi podarilo odoslať iba webovú stránku.

Obsah pravej steny je rovnaký ako u iných modelov. Najvyššie položené je tlačidlo hlasitosti, pod ním sa nachádza tlačidlo napájania a najnižšie položeným prvkom je dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá ho aktivuje aj zo zhasnutého stavu. Pri daných rozmeroch považujem rozmiestnenie tlačidiel za celkom rozumné. Z tela príliš nevystupujú, no sú naozaj dobre hmatateľné.

Naozaj milým prekvapením je slot na microSD kartu ukrytý v pravej stene, ktorý si rozumie s pamäťovkami až do 64 GB. A nešetrilo sa ani na internom ukladacom priestore. Ten ponúka bohatých 32 GB, z ktorých je dostupných 29 GB a z tých si ešte 2,1 GB ukrojí systém. Čiže necelých 27 gigabajtov. Hneď vedľa šuplíka na microSD kartu sa nachádza šuplík pre nano SIM.

Záleží na potenciálnych kupcoch, či tento krok Nokie budú považovať za nedostatok. Ja som zavítal do predajne operátora, kde mi milá pani za okamžik bezplatne orezala moju mikro SIM na nano SIM. Ak často meníte telefóny s rôznymi veľkosťami SIM kariet, skúste sa u svojho operátora poinformovať o dvojici SIM kariet k jednému číslu. Ja si túto službu chválim. Oba šuplíky vysuniete pomocou tenkého predmetu z balenia. Zasunuté z tela nevyčnievajú a esteticky neprekážajú. Teda aspoň na čiernej verzii.

porovnanie s iPhonom 5S

porovnanie s HTC One

3,5 mm audio konektor obsadil stred hornej steny, mikroUSB konektor zasa stred tej dolnej. Okrem nabíjania slúži aj na prepojenie s počítačom cez mass storage. Telefón iba prepojím a súbory jednoducho skopírujem. Podpora pripájania externých zariadení cez USB OTG stále chýba. Snáď sa jej niekedy dočkáme.

Veľký objektív fotoaparátu z tela vystupuje, a stáva sa tak ľahkou korisťou pre škrabance. Nad ním sa nachádza duálny LED blesk a sekundárny mikrofón. Hlasný reproduktor sa nachádza v spodnej časti, na mieste kde sa už konštrukcia zaobľuje, čiže pri položení telefónu na rovný povrch nie je zakrytý. Práve naopak. Zvuk sa odráža od plochy do priestoru. Maximálna hlasitosť hlasného reproduktora je naozaj vysoká a výborná je aj kvalita podania. Podľa mňa ide o jeden z najlepších mono reproduktorov v smartfónoch. Zvuk sa ani pri maximálnej hlasitosti neskresľuje a zariadenie nerezonuje. Škoda, že Nokia nepoužila stereo reproduktory. Najzaujímavejšou plackou s výborným stereo zvukom je tak stále HTC One max.

Pochválim aj hlasitosť slúchadla. V tichom prostredí som ju znižoval na približne 70 %. Pri zvuku mi však nedá nespomenúť jednotnú hlasitosť reproduktora v celom prostredí (okrem slúchadla), ktorá mi vážne lezie na nervy. Ak nastavíte hlasitosť zvonenia napríklad na 20 z maximálnych 30, rovnako hlasná bude aj hudba v hrách, prehrávači hudby a podobne. Áno, pomocou tlačidiel si ju môžem zmeniť odkiaľkoľvek v prostredí, lenže občas si hudbu alebo hru dám tichšie, po ukončení zabudnem hlasitosť opäť zvýšiť a výsledkom je tak zmeškaný hovor. Aspoň že ten budík hrá stále rovnako nahlas.

Na displejom sa ešte nachádza senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej, senzor automatickej regulácie jasu a predný fotoaparát. Informačnú LED diódu by ste hľadali márne. Tú ponúka iba zopár windowsfónov a ich funkčnosť je zvyčajne obmedzená na informovanie stavu batérie.

Full HD vo windowsfóne sa stalo realitou. A v kombinácii s IPS displejom je to naozaj nádhera. Farby sú verné, pozorovacie uhly výborné a výborná je aj čitateľnosť na slnku. Ochranu pred škrabancami má na starosti sklíčko Gorilla glass 2. V zimných mesiacoch určite oceníte možnosť ovládania v rukaviciach. Stačí si len v nastaveniach zmeniť citlivosť na vysokú. Displej môžem naozaj iba chváliť.

O špičkovej výbave svedčí chipset Snapdragon 800 od Qualcommu, ktorý nájdeme vo väčšine súčasných vlajkových lodí s operačným systémom Android. Chipset tvorí štvorjadrový procesor taktovaný na 2,2 GHz a momentálne najvýkonnejší grafický procesor Adreno 330. O poriadnu dávku výkonu tak určite nebude núdza. Lenže nie vždy je všetko ružové. Už po jednom kole závodnej hry Asphalt 8 sa v ľavej hornej časti zvýšila teplota a hranie bolo naozaj nepohodlné. Rovnaká situácia nastala pri dlhšom používaní fotoaparátu (od cca 5 min). Pri bežnom používaní je všetko v poriadku a telefón sa nezahrieva. Systém je naozaj svižný. Počas celej doby používania bežal ako hodinky.

Na Lumii 1520 už beží operačný systém Windows Phone obohatený o balíček Nokia Black. Ide o aktualizáciu GDR3 doplnenú o pár ďalších noviniek a aplikácií priamo od Nokie. Vďaka GDR3 môže mať Lumia 1520 Full HD rozlíšenie a tak výkonný hardvér. O všetkých novinkách v GDR3 sa dočítate v našom článku.

Balíček Nokia Black prináša hneď niekoľko zaujímavých noviniek. Rozsvietenie zablokovanej obrazovky dvojitým ťuknutím na displeji poznáme už z aktualizácie Amber. Túto funkciu ponúka stará známa Nokia N9 a niektoré modely z dielne LG. Je to naozaj návykové. Po pár dňoch som sa prichytil, ako ťukám po displeji môjho androida. V Amber sme sa zoznámili aj s funkciou Glance screen, ktorá na zhasnutom displeji zobrazuje hodiny. Balíček Black už obsahuje Glance screen vo verzii 2.0. Najvýraznejším vylepšením je zobrazovanie notifikácií. Tie sú totožné s notifikáciami na zablokovanej obrazovke a aplikácie, ktorých upozornenia chcete vidieť, si môžete prispôsobiť v nastaveniach, v možnosti obrazovka uzamknutia (maximálne ich môže byť päť).

Stále však platí, že majú iba informačný charakter. Zo zhasnutej ani zablokovanej obrazovky sa do danej aplikácie nedostanete. Glance screen nájdete v nastaveniach pod názvom prehľad. Tu si môžete zvoliť, ako sa majú hodiny a notifikácie zobrazovať. Buď budú svietiť stále, v intervaloch alebo sa na chvíľu aktivujú, ak prejdete rukou ponad senzor priblíženia (s podobnou funkciou sme sa stretli pri niektorých androidoch od Samsungu). Samozrejme, že nechýba ani možnosť vypnúť Glance screen. Podľa mňa mohla Nokia pridať aj režim nahrádzajúci chýbajúcu notifikačnú diódu. Glance screen by bol aktívny iba pri zmeškaných udalostiach a svietil by dovtedy, kým by som sa na ne nepozrel. Notifikácie svietia nabielo, ďalšie farby (červená, modrá a zelená) sa sprístupnia po zapnutí nočného režimu. Majú slabšiu intenzitu a v noci vás nebudú až tak otravovať. Hoci ani pri tej bielej to nie je také strašné. Blikajúca notifikačná LEDka by ma asi znervózňovala oveľa viac.

Dlhším podržaním šípky späť sa zobrazí zoznam spustených aplikácií a konečne ich už môžem odtiaľto aj zatvárať. Stále platí, že pri opustení aplikácie cez tlačidlo Windows zostáva aplikácia aktívna na pozadí, šípkou späť sa zatvára.

Aktualizácia GDR3 pridá smartfónom s väčším displejom ďalší rad dlaždíc na domácu obrazovku (v strednej veľkosti, čiže v najmenšom zobrazení ich môže byť až šesť). Momentálne sa to týka modelov Lumia 1520 a 1320. Vybrať pre mňa správne dlaždice, zvoliť rozumnú veľkosť a rozumne ich aj rozmiestniť mi trochu trvalo, no ten čas za to stál. Väčšinu dôležitých informácií a notifikácií som videl hneď po odblokovaní a do menu som vstupoval iba minimálne. Novinkou v systéme je pridávanie priečinkov na domácu obrazovku, do ktorých si okrem aplikácií môžete pridať aj niektoré nastavenia, napríklad Wi-Fi, Bluetooth, režim Lietadlo. Obsah priečinka si najprv v aplikácii vyskladáte do dlaždice a tú si potom pripnete na domácu obrazovku. Ťuknutím na ňu sa otvorí príslušný obsah aplikácií a nastavení.

V zozname aplikácií pribudlo pár zaujímavých titulov od Microsoftu. Nájdete ich podľa slovíčka Bing v názve. Graficky vydarená je dlaždica počasia na domácej obrazovke. Lenže pri peknom dizajne to aj ostáva. Tak nepresné zobrazovanie aktuálnej teploty som snáď ešte nevidel. V aplikácii Správy Bing poteší hneď niekoľko slovenských a českých spravodajských webov, ktoré si môžete pripnúť ako samostatné dlaždice. Škoda, že nie sú dynamické, tak ako to je v prípade výborne spracovanej aplikácie SME.sk. Tú si môžete stiahnuť zadarmo z obchodu s aplikáciami.

Microsoft si zaslúži pochvalu za výbornú integráciu sociálnych sietí do systému. V naozaj vydarenej aplikácii Ľudia nájdete fotogalérie kontaktov a posledné novinky, ktoré je možné z tohto miesta priamo komentovať, lajkovať alebo preposlať. Podobný obsah nájdete v galérii. Po pridaní účtov sa vám v albumoch zobrazia novinky, vaše fotografie a fotografie, na ktorých ste označený. Facebook chat je integrovaný do aplikácie Správy. Chat a SMS / MMS správy s daným kontaktom sú zobrazené v jednom vlákne. Ak je kontakt offline, aplikácia vám navrhne poslať radšej SMS správu.

Pre prehliadač Internet Explorer a dotykové tlačidlo „lupa“ pod displejom, ktorého jedinou funkciou je spustiť vyhľadávač Bing, som zatiaľ nenašiel pochopenie. Namiesto Exploreru zvyknem používať prehliadač UC Browser.

Ten ponúkne množstvo zaujímavých funkcií, z ktorých spomeniem napríklad integrovanú čítačku QR kódov, nočný režim, načítavanie iba textového obsahu stránok a priamy vstup do nastavení dátového pripojenia a Wi-Fi.

Používatelia s obmedzeným dátovým balíkom isto ocenia aplikáciu Data Sense. Nájdu tu informácie o prenesených dátach a nechýba ani možnosť nastaviť si dátový limit, po ktorého prekročení sa vypne dátové pripojenie. Informácie o prenesených dátach môžete mať vďaka aktívnej dlaždici na domácej obrazovke stále na očiach.

Na Lumii 1520 som si najviac užíval výborný fotoaparát s optikou Carl Zeiss, technológiou PureView a optickou stabilizáciou obrazu. Nie je to však iba o kvalitnom hardvéri. Aktualizácia Black prináša aj novú aplikáciu fotoaparátu s názvom Nokia Camera, ktorá je výsledkom zlúčenia aplikácií Pro Camera a Smart Camera.

V mojich očiach je to najlepšia vstavaná aplikácia, s ktorou som sa v smartfónoch stretol. Laici sa môžu zveriť do rúk automatického režimu jednotlivých nastavení, tí náročnejší určite ocenia prehľadné prispôsobenie vyváženia bielej, ostrenia, ISO, expozície a rýchlosti závierky, ktoré sa vysunú ak potiahnete ikonu fotoaparátu doľava. Aj príležitostným fotografom by som predsa len poradil, nech si zmenu jednotlivých nastavení vyskúšajú. Nokia pre nich pripravila interaktívny návod opisujúci využitie a význam jednotlivých nastavení. Mne dal tento návod naozaj veľa. Okrem toho sa v možnostiach aplikácie nachádza aj slovník fotografických pojmov. Určite odporúčam. Výbornou funkciou fotoaparátu je možnosť prisvetlenia počas zaostrovania, a to aj v prípade, ak snímate s vypnutým bleskom.

Ďalšou zaujímavosťou je snímanie fotografií v dvoch rozlíšeniach. Pri obrazovom formáte 4:3 sa nasníma rovnaká 5-megapixlová aj 19-megapixlová, pri formáte 16:9 má jedna fotografia päť megapixlov, druhá šestnásť. Buď budú obe vo formáte JPEG alebo tá vo vyššom rozlíšení sa uloží vo formáte DNG. Pojem DNG budú poznať skôr tí skúsenejší fotografi. Amatérski používatelia (vrátane mňa) sa ním nemusia zaoberať. V galérii sa zobrazuje vždy iba jedna fotografia. Fotografie v oboch rozlíšeniach si môžete prezrieť cez mass storage vo vašom počítači. Bežný používateľ si podľa mňa vystačí so snímaním iba jednej fotografie v rozlíšení päť megapixlov, preto z ponuky rozlíšení odporúčam vybrať práve túto možnosť. Fotografie v oboch rozlíšeniach pravdepodobne nevyužijete a zbytočne vám budú zaberať miesto v ukladacom priestore (vyššie rozlíšenie má cca 2 - 8 MB, nižšie cca 1 – 2 MB). Kvalitou fotografií sa Lumia 1520 radí medzi špičku fotomobilov. Snímkam možno vytknúť iba rozmazané okraje, inak je naozaj vydarený. Ja som fotoaparát využíval naplno. V horších svetelných podmienkach odvádza výbornú prácu duálny LED blesk. Výborné výsledky môžete čakať aj pri nahrávaní videa. Buď vo Full HD alebo HD rozlíšení pri 24, 25 a 30 fps. Skúšobné snímky v 5 Mpix rozlíšení nájdete pod článkom, fotografie aj vo vyššom rozlíšení si môžete stiahnuť z tohto odkazu (.zip, 57 MB).

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 68 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 147 MB / min.)

Priamo z Nokia Camera sa môžem prepnúť do niektorej z ďalších podarených aplikácií. Napríklad snímanie panorámy, fotografovanie s filtrami atď. Novinkou je aplikácia Nokia Refocus, ktorá nasníma viacero fotografií s rôznymi bodmi zaostrenia a spojí ich do jednej. Vy si potom zvolíte bod, na ktorý sa má zaostriť a takúto snímku si môžete uložiť. Ja som túto aplikáciu využíval iba minimálne. Možno len nenastala vhodná situácia na využitie.

Prehrávač hudby sa spolu s prehrávačom videí a FM rádiom nachádza v aplikácii Hudba + videá. Možnosťami ma za srdce príliš nechytili. Na prehrávači hudby pochválim ovládací panel, ktorý sa zobrazí po stlačení tlačidla hlasitosti a umožní tak ovládanie odkiaľkoľvek v prostredí. Po zapojení slúchadiel sa v nastaveniach sprístupní funkcia Dolby Headphone a ekvalizér. Veľký displej s Full HD rozlíšením sa priam ponúka na sledovanie filmov. To by však chcelo aj poriadny prehrávač, keďže ten vstavaný si poradí maximálne s orezaním. Napríklad taký MoliPlayer Pro.

FM rádio pochválim za funkcie RDS a RT, ktoré zobrazia názov stanice a názov práve prehrávanej skladby alebo relácie. Časovač vypnutia chýba. Ovládanie je možné aj mimo aplikácie, rovnako ako u prehrávača hudby.

V ponuke aplikácií od Nokie nesmie chýbať bezplatná hlasová offline navigácia s celosvetovou licenciou. Na tak veľkom displeji si ju určite užijete, či už v aute alebo pri pešej navigácii. Rýchlosť vyhľadania satelitov ma príjemne prekvapila. Dokonca aj počas jazdy to trvá iba minimum sekúnd.

Pri šesťpalcovom displeji už môžeme hovoriť aj o pohodlnom prezeraní a najmä vytváraní Office súborov v rovnomennej aplikácii priamo od Microsoftu. Napríklad v Exceli viem vytvoriť tabuľku, filtrovať ju, používať rôzne funkcie a dokonca vytvoriť aj graf.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ NFC

+ bezdrôtové nabíjanie

+ 32 GB interná pamäť + slot na microSD

+ výborný hlasný reproduktor

+ výborný displej

+ ovládanie displeja v rukaviciach

+ batéria s kapacitou 3 400 mAh

+ špičková hardvérová výbava

+ integrácia sociálnych sietí do systému

+ výborný fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu

+ bezplatná navigácia od Nokie

Nevýhody:

- väčšie rozmery

- chýba informačná dióda

- nano SIM karta

- zahrievanie pri záťaži (najmä hry)

- jednoduchý prehrávač videí

Orientačná cena: 590 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Nokia Lumia 1520

Záver:

Ak vám nevadia väčšie rozmery a ani to, že v obchode s aplikáciami ešte stále chýbajú niektoré populárne tituly dostupné pre Android a iOS, tak vám môžem Lumiu 1520 iba odporučiť. Mínusy sa hľadajú naozaj ťažko. Prívlastok výborný patrí displeju, hardvérovej výbave, batérii a najmä fotoaparátu. Plus dávam aj 32 GB internej pamäti a slotu na microSD kartu.

Konkurentov s týmto operačným systémom by ste hľadali márne. Jednoducho neexistujú. Hneď za plotom však čaká zaujímavá trojica androidov. Samsung Galaxy Note 3 zaujme dotykovým perom, Sony Xperia Z Ultra odolnosťou a HTC One max bezkonkurenčnými stereo reproduktormi. Výber je len na vás.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 29.01.2014 - 18:37

Fotí slušne, celkovo sa mi ten fon pozdáva viac ako Lumia 1020. Len šesť palcov už nie je pre hockoho. Snáď 24. februara predstavia rovnako nadupaný HW tak do 5".

Me_Gusta29.01.2014 - 19:22 Trvalý odkaz

Super recenzia! veľmi sa mi páči tento telefón, ale viac mi príde byť zaujímavá Nokia Lumia 1320. Mal niekto tú príležitosť ju vyskúšať?
ešte sa vrátim k recenzii: Majiteľ recenzie nosí aké nohavice? :D Mal som telefón s rozmerom 163x85x9mm a obul som sa tak isto, ako keď nosím vo vrecku Moto G. Celkom odrádzanie ľudí od kúpi väčšieho telefónu

Peter Pavlinsky29.01.2014 - 19:34 Trvalý odkaz

Skvelá recenzia, bohatý slovník pútavý text, a ešte lepšia Lumia :-)

Jakub29.01.2014 - 19:57 Trvalý odkaz

Skvelá recenzia, skvelá Lumia. Perfektné čítanie :o)

Celá diskusia 38 príspevkov