Samsung za dva dni urovnal patentové spory s Googlom aj Ericssonom

Samsung v posledných dňoch investoval veľké úsilie do dosiahnutia dohody s držiteľmi najväčšieho množstva patentov. Počas nasledujúcich rokov bude zdieľať niektoré licencie s Googlom a Ericssonom. Tomu za to aj zaplatí.

Patentovým sporom a obvineniam z kopírovania sa nevyhol takmer žiadny veľký výrobca. Snáď najčastejšie sa spomína kauza okolo Samsungu a Apple. Právnici kórejského giganta ale teraz budú mať o niečo menej práce, Samsung totiž najprv nadviazal dlhodobú spoluprácu s Googlom a neskôr sa dohodol aj s Ericssonom.

Je jasné, že Samsung patrí k najväčším a najúspešnejším výrobcom smartfónov a tabletov s operačným systémom Android. Rozširujúca sa platforma tak robí radosť aj Googlu, ktorý získava viac peňazí z reklamy a predaja aplikácií. Aj preto teraz obe spoločnosti uzavreli dohodu, ktorá umožní vzájomné zdieľanie patentov počas nasledujúcich desiatich rokov.

Takzvané "cross" (krížové) licencie podľa Googlu pomôžu obom firmám a znížia riziko vedúce k možným dlhým a drahým sporom. Obe spoločnosti získajú vzájomné prístupy do portfólia najdôležitejších patentov. To taktiež umožní lepšiu spoluprácu na ďalšom spoločnom výskume a vývoji v technologickom priemysle či v biznis riešeniach.

Samsung a Google

Spoločnosti nezverejnili presný počet zdieľaných patentov, očakáva sa však, že Samsung bude pokračovať v produkcii Google Play edícií svojich smartfónov a Google získa partnera pre svoje pôsobenie na poli hardvéru, napríklad v produkcii okuliarov Glass alebo systémov pre inteligentné domácnosti - tu sa tiež oplatí pripomenúť, že nedávno odkúpil spoločnosť Nest (vyrábajúcu termostaty a detektory požiaru) za 3,2 miliardy amerických dolárov.

Samsung sa dohodol aj s Ericssonom. Podobná dohoda tu však zahŕňa aj platenie a ukončenie všetkých doteraz prebiehajúcich súdnych sporov. Sprístupnené patenty sa dotýkajú GSM, UMTS a LTE štandardov dátovej komunikácie. Riešenia Ericssonu budú musieť byť licencované na základe dohody FRAND (teda "férových, rozumných a nediskriminačných podmienkach pre rozvoj celého priemyslu").

Kórejci za to zaplatia veľkú jednorazovú platbu (za uzavretie dohody) spolu s ďalšími poplatkami (zrejme za konkrétne patenty). Detaily zverejnené neboli, no Ericsson očakáva zvýšenie svojich tržieb v Q4 2013 (jedná sa o finančný rok) o 4,2 miliardy a čistého zisku o 3,3 miliardy švédskych korún (približne 476 a 374 miliónov eur).

Samsung a Google

Na konci minulého roka vypršala aj dovtedy platná platná patentová dohoda Samsungu s Nokiou. Na základej novej päťročnej sa tak výrobca Galaxy S4 či Galaxy Note 3 vyhne problémom, ktorým čelilo napríhlad HTC v Nemecku alebo Veľkej Británii. K držiteľom najväčšieho počtu patentov v mobilnom priemysle patrí Qualcomm či práve Nokia s Ericssonom.

ikona

Súd vo Veľkej Británii zakázal predaj HTC One miniPatentové spory sú zdá sa večnou témou. Britský súd najnovšie rozhodol o zákaze predaja HTC One mini na britských ostrovoch, ktorý vraj porušuje patenty Nokie. V ohrození je aj veľké One a tým aj finančné výsledky taiwanského výrobcu.

Zdroj: Samsung Tomorrow, Ericsson, Mobile World Live

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 28.01.2014 - 10:38

A za 2 týždne to urovná aj s Apple

Richard Hombauer28.01.2014 - 12:24 Trvalý odkaz

Všetko je v tejto oblasti len otázkou peňazí... :)

Celá diskusia 2 príspevky