Android TIP: Android Desktop Notifications - notifikácie aj na počítači

Šikovné rozšírenie do desktopových prehliadačov Chrome a Firefox dokáže po spárovaní s aplikáciou vo vašom smartfóne s Androidom zobraziť texty všetkých zmeškaných udalostí a notifikácií. Nebudete tak musieť vždy hľadať telefón a zapínať jeho displej aby ste zistili, čo sa deje.

Googlom vytvorený ekosystém s Androidom a prehliadačom Chrome mnohým používateľom uľahčuje život. Vďaka vzájomnej sychronizácií záložiek a otvorených webstránok možno napríklad v čítaní článkov na počítači neskôr pokračovať na smartfóne, alebo naopak.

Prečo však desktopový Chrome alebo Firefox nevyužiť aj na prenos ďalších informácií? Pri práci na počítači či notebooku máme smartfón síce pri sebe, ale často zahádzaný množstvom dokumentov. V prípade zvukového upozornenia na SMS alebo niektorú z desiatok ďalších notifikácií musíme rozsvietiť jeho displej a zisťovať, čo sa vlastne stalo.

Rozšírenie Android Desktop Notifications dokáže všetky upozornenia z notifikačnej lišty telefónu poslať aj do decentného okna v pravom dolnom rohu monitora. Vždy tak viete, či sa jedná o niečo dôležité a treba hľadať váš mobil, alebo možno udalosť úplne ignorovať.

Pre správne fungovanie bude potrebné najprv nainštalovať aplikáciu Desktop Notifications do vášho androidu. Tá vás vyzve na vstup do nastavení Zjednodušenia ovládania (Accessibility Service), kde ju explicitne povolíte. Následne vám vygeneruje špeciálny kód.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Do desktopového prehliadača Chrome alebo Firefox si potom pridáte rozšírenie Android Desktop Notifications, vpíšete doň kód a posielanie notifikácií okamžite začne fungovať.

Aplikácia môže upozorňovať na všetky udalosti alebo iba na tie, ktoré jej priamo povolíte. Povolené aplikácie do zoznamu pribudnú vždy hneď po tom, čo odošlú svoju prvú notifikáciu. Na počítači môžu automaticky zmiznúť po nastavenom časovom intervale alebo po ich ručnom odmietnutí. Taktiež je možné odosielať notifikácie iba v prípadoch, kedy je smartfón pripojený k Wi-Fi sieti a teda existuje predpoklad, že sa nachádza v blízkosti vášho počítača.

Zobrazovanie notifikácií funguje spoľahlivo, väčšina aplikácií má dokonca svoju veľkú ikonu. Je takmer okamžité, iba málokedy sa informácia na počítači zobrazí neskôr než o 3 až 4 sekundy. Snáď jediné, čo nám pri spojení tejto aplikácie a doplnku pre prehliadač chýbalo, je lepšie upozorňovanie na prichádzajúci hovor. V upozornení sa totiž zobrazí iba názov aplikácie ("Telefón"), údaj o mene alebo telefónnom čísle volajúceho však chýba.

Podľa autorov môže na niektorých Samsungoch prichádzať k zobrazovaniu otravných notifikácií pri otváraní zložiek na domácej obrazovke, k náprave však postačí zakázať notifikácie z aplikácie "Samsung TTS". Spojenie bude fungovať s verziou Androidu 2.2 a vyššou.

Linky na stiahnutie:

Android

Google Chrome

Firefox

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu