Samsung Galaxy Note 10.1 - edícia 2014

Recenzia špičkovo vybaveného tabletu so stylusom S Pen, výborným displejom s jemným rozlíšením, stereo reproduktormi a slušnou výdržou. Lacné to však nebude!

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 patrí v súčasnosti medzi top tablety, či už s operačným systémom Android, alebo všeobecne. Okrem špičkovej výbavy vyniká perom S Pen s bohatými možnosťami využitia, ktoré ocenia používatelia v pracovnom ale aj domácom prostredí.

V obchodoch ho hľadajte pod označeniami SM-P605 aj SM-N9005.

Ani po viacerých dňoch si neviem zvyknúť na tenké okraje napravo a naľavo od displeja. Na moju ruku sú až príliš úzke, čoho výsledkom sú pravidelné, neúmyselné dotyky. Horný a dolný okraj je hrubší, no zbytočne. Malo to byť presne naopak, tak ako to má napríklad Xperia Tablet Z od Sony alebo iPad Air, ak ho používate naležato. Pri tejto veľkosti dá človeku naozaj zabrať, aby desaťpalcový Note udržal pohodlne v jednej ruke a palcom sa nedotýkal displeja.

Predchodca nemal na prednej stene žiadne tlačidlá. Na verzii 2014 už pod displejom pribudli dve dotykové s podsvietením a jedno fyzické, ktoré poslúži aj na rozsvietenie obrazovky. Nechýbali mi na predošlej verzii a zaobišiel by som sa bez nich aj v tejto. Pri držaní v oboch rukách bolo naťahovanie sa za nimi naozaj nepohodlné a pri používaní na výšku som si musel dávať pozor, či sa pri uchopení nedotknem aj niektorého z tlačidiel. Skôr by mi vyhovovala trojica softvérových tlačidiel v spodnej časti displeja. Tak ako to mal predchodca.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) P605Vylepšený nástupca desaťpalcového tabletu Note s OS Android 4.3, WQXGA displejom, výkonným procesorom, 8 Mpix fotoaparátom a 8 220 mAh batériou. Nechýba dotykové pero S Pen.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nad displejom sa nachádza predný fotoaparát a senzor automatickej regulácie jasu. Na informačnú diódu sa zabudlo. Tá mi naozaj chýbala.

Stereo reproduktory sa presťahovali do bočných stien a s ich zvukovým podaním som bol naozaj spokojný. Viaceré možností prispôsobenia a nastavenia zvuku sa nachádzajú priamo v multimediálnych aplikáciách, ktorým sa budem venovať neskôr.

V ľavej stene sa okrem reproduktora nachádza ešte 3,5 mm audio konektor. Napravo nájdeme zasunuté pero S Pen, krytý slot na microSD kartu (do 64 GB), a keďže ide o LTE verziu, tak aj slot na microSIM kartu.

Galaxy Note 10.1 (2014) sa už konečne nabíja cez microUSB konektor umiestnený v spodnej stene. Dvojampérovej nabíjačke to trvalo z nuly na sto približne štyri hodiny.

Konektor podporuje USB OTG, no s externým hard diskom si nerozumie. Presnejšie s jeho súborovým systémom NTFS. USB kľúč, myš a klávesnicu Note rozpoznal.

Hore poteší infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Samsung pribalil aj aplikáciu Smart Remote. Stačí vybrať typ zariadenia, značku a je to. V hornej stene sa ešte nachádza tlačidlo napájania a tlačidlo ovládania hlasitosti.

Dizajn nadväzuje na modely Galaxy S4 a Galaxy Note 3. Spoznáte to napríklad podľa prúžkovaného lemovania okrajov, ktoré sa snaží tváriť ako kovové. Lenže nás Samsung neprekabáti. S Galaxy Note 3 má spoločné aj zhotovenie zadnej steny. Plast mi nevadí, drsný povrch imitujúci kožu je príjemný na dotyk a nezachytáva žiadne odtlačky.

Ale tú imitáciu prešívania si mohli u tak drahého zariadenia naozaj odpustiť. Zhotovenie pochválim. Zadný kryt sa ani pri silnejšom stlačení neprehýba. Predchodca mal v tomto trochu medzery. Doslova. Z rozmerov poteší najmä hrúbka 8 mm, vďaka ktorej sa tablet dobre drží aj v jednej ruke a v taške vám nezaberie veľa miesta. Hmotnosť 543 gramov považujem za prijateľnú. Predchodca bol o 62 gramov ťažší.

IPS displeju s uhlopriečkou 10,1 palca a neskutočne jemným rozlíšením 2 560 x 1 600 nemám ani z ďaleka čo vytknúť. Výborné podanie farieb, dobré pozorovacie uhly, ktoré oceníte ak na displej budete pozerať viacerí, a taktiež vysoký jas umožňujúci pohodlné čítanie aj na slnku. Menšie výhrady smerujú skôr k niektorým aplikáciám. Vývojári zrejme ešte nevideli ako ich výtvory vyzerajú na veľkom displeji. Otvorím Facebook a vidím iba klasickú aplikáciu natiahnutú na celú plochu.

A podobne sú na tom aj ďalšie populárne aplikácie. Samsung má ale jednu super funkciu s názvom Viacero okien. Pomocou nej si môžem na displeji zobraziť dve aplikácie naraz a ich veľkosti upravovať. Napríklad, komunikujem s niekým cez Hangouts a potrebujem niečo vyhľadať v Gmaili. Hangouts zmenším, dajme tomu na 30 % plochy obrazovky, a na zvyšnej časti pohodlne prezerám Gmail. Vo Facebooku som si zasa nevedel vynachváliť otváranie odkazov. Kliknem na článok, Facebook sa automaticky zmenší na polovicu a napravo sa mi otvorí prehliadač s článkom. A pri tak jemnom rozlíšení ho nemusíte ani približovať.

Na polovici displeja si pohodlne prečítam aj časopis v pdf. Niektoré aplikácie môžete mať otvorené dvakrát, napríklad Hangouts alebo Prehliadač. Jedna webová stránka naľavo a druhá napravo. Ak často využívate niektorú z kombinácií, napríklad Gmail a Hangouts, môžete si ju uložiť a v budúcnosti tak rýchlejšie otvoriť. Škoda, že funkcia Viacero okien nie je dostupná pre všetky aplikácie. V tom prípade by bola moja spokojnosť stopercentná.

Našu LTE verziu poháňa chipset Snapdragon 800 od Qualcommu, ktorý patrí medzi súčasnú špičku medzi chipsetmi. Vo Wi-Fi verzii sa stretnete s osemjadrovým procesorom Exynos pozostávajúcim zo štyroch jadier taktovaných na 1,9 GHz a štyroch jadier taktovaných na 1,5 GHz. Ale späť k našej LTE verzii. O grafický výkon sa stará momentálne najvýkonnejší grafický procesor Adreno 330. Bol by teda hriech nevyskúšať ho na niektorej z hier. Ja som si nainštaloval Modern Combat 4, NFS Most Wanted a Asphalt 8. Samozrejme, že bežali bez akýchkoľvek problémov. Hranie závodnej hry na desaťpalcovom tablete je naozaj zábava.

O spustené aplikácie a beh systému sa starajú až 3 gigabajty operačnej RAM pamäte. Dostupných je 2,35 GB a voľných bolo zvyčajne 1 – 1,35 GB. 32 GB interný priestor, z ktorého je k dispozícii približne 26,5 GB, by mal vystačiť väčšine používateľov, no ak vám bude predsa len málo, stačí využiť slot na microSD a ukladací priestor rozšíriť až o ďalších 64 GB. Tu Samsung chválim za možnosť presúvať aplikácie na SD kartu.

Operačný systém Android vo verzii 4.3 je doplnený o známu nadstavbu TouchWiz, ktorú hádam netreba bližšie predstavovať. Počas celej doby používania bežalo prostredie svižne a nestretol som sa ani so žiadnym pádom aplikácií.

Výsuvná lišta je už tradične bohatá na rôzne skratky. Dlhším podržaním na skratke sa dostanete priamo do nastavení danej funkcie alebo služby. Pod skratkami sa nachádza lišta prispôsobenia jasu.

Umiestnenie pera S Pen do pravej hornej hrany považujem za pohodlnejšie riešenie, než ako to bolo u predchodcu. Ďalšou vítanou zmenou je jeho ploché zakončenie, vďaka ktorému už nemusím pozerať ako pero vkladám. Jeho vytiahnutím sa tablet automaticky odomkne a na displeji sa zobrazí ponuka bezdotykových príkazov.

Prvým je Okno pera. Na displeji si načrtnem ľubovoľne veľký obdĺžnik, v ktorom si môžem spustiť niektorú z aplikácií. Tých je však v ponuke iba osem. Asi najzaujímavejšou a u mňa najpoužívanejšou bola aplikácia Kalkulačka. Tento spôsob zobrazovania malých aplikácií na displeji poznáme zo smartfónov od Sony a LG.

Z pätice funkcií ma zaujala najmä Pripomienka akcie. Spustím ju buď z tohto menu alebo dvojitým ťuknutím pera (so stlačeným tlačidlom) na displej. Výborným príkladom využitia je rýchle zapísanie telefónneho čísla. Do okna napíšem meno, priezvisko a telefónne číslo osoby, vyberiem možnosť prepojiť s akciou, a tu vyberiem možnosť vytvoriť nový kontakt. Aplikácia rozpozná jednotlivé položky a automaticky ich vloží do nového kontaktu. Je to naozaj návyková funkcia. Rozpoznávanie funguje výborne. Teda ak píšete aspoň ako-tak čitateľne. Okrem kontaktu tu môžem vytvoriť aj novú SMS správu, e-mail, úlohu alebo zadaný text vyhľadať na webe.

Výbornou funkciou je bezdotykové zobrazenie, ktoré si neviem vynachváliť aj na mojom Galaxy Note 2. Jej výhody oceníte napríklad pri prezeraní webových stránok, najmä e-shopov. Na klasickom smartfóne bez stylusu S Pen sa viacerými kategóriami a podkategóriami musíte postupne preklikať. Tu stačí perom plávať nad displejom. Stylus si už konečne rozumie aj s dvojicou dotykových tlačidiel pod displejom. Toto mi na Galaxy Note 2 naozaj chýba.

Presné ťahy perom som ocenil najmä v aplikácii S Note. Jej prostredie je v porovnaní s Poznámkou S, ktorú používam V Note 2, o čosi jednoduchšie, no funkcií neubudlo, práve naopak. Transformovanie nákresu do geometrických tvarov alebo vzorcov sa po novom nachádza pod možnosťou Režim výberu. Opäť tu nájdeme viacero druhov pier s bohatou paletou farieb a prispôsobení, rozpoznanie a prevod nakresleného textu a režim pera S Pen, vďaka ktorému sa pri písaní stylusom môžem dlaňou opierať o displej. Prínosnou funkciou je vytváranie grafov. Najprv si vyberiem jeden zo štýlov – tabuľka, stĺpcový, čiara a koláčový. Následne sa mi zobrazí prázdny graf, do ktorého kreslím napríklad stĺpce. Aplikácia ich automaticky zarovnáva. Stĺpce môžem zväčšovať, zmenšovať, priradiť im názov alebo zmeniť ich farbu.

Galaxy Note 10.1 2014 ako pracovný nástroj? S riešením Samsung KNOX áno. Princípom je vymedziť v tablete samostatné a hlavne zabezpečené prostredie, teda vytvoriť akýsi kontajner, v ktorom bežia preverené aplikácie a ukladajú sa citlivé dáta, ktoré sú chránené pred malwarom a phishingovými útokmi. Aplikácie mimo tohto kontajnera sa k dátam nedostanú. Napríklad, fotografia zhotovená v režime KNOX sa zobrazí iba v galérii režimu KNOX. Tieto aplikácie a dáta je možné spravovať prostredníctvom serveru EAS (Exchange ActiveSync Server). KNOX teda oddeľuje pracovné aplikácie a dáta od tých súkromných a stáva sa vhodnou platformou pre využívanie osobných zariadení v práci. Ďalšie aplikácie si môže používateľ doinštalovať z upravenej verzie Samsung KNOX Apps, v ktorej sa nachádzajú iba overené tituly. V značnej miere ide práve o pracovné aplikácie. Do režimu KNOX sa prepnem aj z výsuvnej lišty. Stačí zadať heslo a som tam.

Z LTE verzie si aj zavoláte. Mikrofón sa nachádza vedľa microUSB konektora a ako slúchadlo poslúži dvojica reproduktorov. Prostredie číselníka a telefónneho zoznamu je podobné tomu v smartfónoch. Nechýba inteligentné vytáčanie a automatické prepojenie kontaktov z viacerých účtov.

Kvôli väčším rozmerom sa mi na klasicky rozloženej klávesnici písalo najlepšie ak som mal tablet položený a obe ruky voľné alebo pri používaní na výšku. Pri držaní v oboch rukách som radšej využíval rozdelenú klávesnicu, ktorá sa rozdelí na dve polovice umiestnené bližšie k okrajom.

Prostredie fotoaparátu je rovnaké ako v najnovších smartfónoch tejto značky. Nechýba viacero režimov, z ktorých som najčastejšie používal HDR. Ten je v Samsungoch naozaj dobrý a výnimkou nie je ani v tomto tablete. Chválim aj súčasné ukladanie pôvodnej fotografie (bez HDR). Osemmegapixelový fotoaparát zhotovuje naozaj slušné snímky s dobrým podaním farieb a dostatočnou ostrosťou. Pri tejto veľkosti si neviem predstaviť jeho časté používanie, ale na zhotovenie momentiek, napríklad z rodinných osláv sa určite hodí. Pri pracovnom využívaní oceníte prítomnosť automatického zaostrovania, vďaka ktorému si môžete narýchlo odfotiť zmluvy, faktúry a pod.

Fotoaparát ponúka viacero funkcií známych zo súčasných top modelov od Samsungu. Zaujímavou funkciou je duálny režim, ktorý do fotografie snímanej zadnou kamerou pridá aj snímku zhotovenú pomocou tej prednej. LED blesk na zadnej stene sa na tabletoch často nevidí, a tak si Note 10.1 určite zaslúži pochvalu. Blízke objekty sú dobre osvetlené a snímky nie sú prepálené. Video môžete nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Nechýba automatické preostrovanie počas nahrávania, softvérová stabilizácia obrazu a možnosť prisvetlenia. Počas nahrávania je možné zhotovovať fotografie. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 26 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 92 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Väčšina možností prispôsobenia zvuku sa nachádza v aplikácii hudobného prehrávača pod záložkou SoundAlive. Základný režim zobrazuje jednoduchú mriežku so žánrami, ktoré sa nachádzajú vo vašej hudobnej zbierke. Nastavenie je tak naozaj jednoduché. Pre pokročilejších používateľov je k dispozícii aj klasický ekvalizér. Ďalej tu nájdeme päť efektov, z ktorých zaujme efekt elektrónkového zosilňovača a virtuálny 7.1-kanálový zvuk. Ten som používal pri sledovaní filmov. V záložke pokročilejších úprav si môžete zapnúť aj 3D efekt, zvýrazniť basy alebo čistotu. Prispôsobení je teda viac než dosť. Reproduktory ma svojou kvalitou príjemne prekvapili, najmä samotným stereo podaním.

Prispôsobenia zvuku SoundAlive sú dostupné aj v prehrávači videí, no tu už iba vo forme štyroch režimov – normálne, hlas, hudba a spomínaný 7.1-kanálový zvuk. Videá môžem sledovať na celej obrazovke, v režime Viacero okien alebo si okno prehrávača zmenšiť a popri sledovaní vykonávať iné činnosti v prostredí. Túto funkciu využívam na Galaxy Note 2 naozaj často. Prehrávač si poradí s titulkami a zo zaujímavých funkcií spomeniem ešte časovač vypnutia. Pri sledovaní niektorých filmov a seriálov som sa stretol s nepodporovaným zvukovým formátom. A tak som si na takéto prípady stiahol z Google Play aj môj obľúbený prehrávač MX Player, ktorý si s týmto problémom poradí. Stačí len v nastaveniach zapnúť softvérový dekodér.

V posledných modeloch od Samsungu sa už na FM rádio akosi zabúda a výnimkou nie je ani Note 10.1 2014. Tak som si z Google Play nainštaloval podarenú aplikáciu TuneIn Radio s množstvom internetových rádií z celého sveta.

Do tenkého tela sa podarilo vtesnať batériu s bohatou kapacitou 8 220 mAh. Výdrž bude závisieť najmä od využívania jednotlivých služieb a aplikácií. Ak som na tablete sledoval seriály, približne 50 minútová epizóda spotrebovala 10 % batérie, čo znamená, že na jedno nabitie by mal zvládnuť prehrať cca 500 minút videa. Ak som tablet využíval na komunikáciu prostredníctvom viacerých služieb a prezeranie webu, tak som nabíjal každý druhý - tretí deň.

Výhody:

+ výborný displej s jemným rozlíšením

+ stereo reproduktory a možnosti úprav zvuku

+ nabíjanie cez microUSB

+ infračervený port na ovládanie techniky

+ funkcia Viacero okien

+ špičkový výkon

+ pero S Pen a aplikácia S Note

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

+ na tablet slušný fotoaparát + LED blesk

+ dobrá výdrž

Nevýhody:

- chýba informačná dióda

- chýba FM rádio

- cena

- dotykové tlačidlá pod displejom

Orientačná cena: Wi-Fi verzia približne 600 €, LTE verzia približne 700 €

Záver:

Pri porovnaní s predchodcom sa Galaxy Note 10.1 výrazne zlepšil vo viacerých smeroch a minuloročný model posiela do zabudnutia. Za najväčšie plus považujem displej s jemným rozlíšením, použitie klasického microUSB konektora a ploché ukončenie pera S Pen, vďaka ktorému sa už nemusím pozerať, či pero vkladám správne. Zväčšila sa aj paleta využitia tohto stylusu. Hardvér je špičkový, stereo reproduktory som si pochvaľoval pri sledovaní filmov a fotoaparát robí na tablet naozaj slušné fotografie. Skrátka, v tak drahom zariadení sa očakáva vždy len to najlepšie. A čo mi prekážalo? Určite by som privítal informačnú diódu, FM rádio a osobne mi prekážali aj tenké okraje napravo a naľavo od displeja. Pri hľadaní konkurentov vo vodách Androidu mi napadá vydarený tablet od Sony, ktorý vyhráva tenším telom a odolnosťou. Lenže Note je charakteristický svojím stylusom, ktorý z neho robí výborný pracovný nástroj.

Druhý názor

Lenka Ivančíková: Najnovší Samsung Galaxy Note 10.1 ma na prvý pohľad očaril krásnym, jemný displejom. Pozeranie filmov je i vďaka stereo reproduktorom zážitok. Od konkurencie sa tablet líši nielen prítomnosťou pera S Pen, ale aj užitočnou fičúrkou. Potiahnutím prsta po spodnom okraji displeja, na domáce obrazovke smerom hore, sa dostanete na ďalšie tri obrazovky pomenované: Správy, Osobné a Sociálne. Tu si môžete nechať zobrazovať aktuality z oblastí, ktoré vás zaujímajú, máte prehľad o svojich priateľoch na sociálnych sieťach, novinkách zo sveta, nájdete tu údaje z Plánovača S, vidíte svoje najnovšie fotografie a môžete napríklad rýchlo vstúpiť do aplikácie Prehrávač. Zobrazenie mi pripomínalo aplikáciu Flipboard alebo BlinkFeed z prostredia HTC Sense. Z tabletu si môžem aj zavolať a vďaka slotu na SIM kartu nie som na cestách odkázaná na voľné Wi-Fi siete alebo svoj android so zdieľaním dát. Snáď jediná výčitka smeruje k dotykovým tlačidlám pod displejom. Neraz sa mi stalo, že pri zmene polohy tabletu zo šírky na výšku alebo naopak som nechtiac stlačila niektoré z dotykových tlačidiel. Dosť ma potrápila hlavne šípka späť. Galaxy Note 10.1 2014 je výkonné zariadenie, ktoré nadchne snáď každého technoida. Aj keď cenovka je nastavená poriadne vysoko.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu