Nokia Lumia 625 - lacná s veľkým displejom

Recenzia cenovo dostupného windowsfónu s citlivým, 4,7'' veľkým, no iba WVGA displejom, bezplatnou navigáciou, výmennými krytmi, LTE a dobrou výdržou.

Veľkého displeja v cenovo dostupnom smartfóne sa dočkali aj fanúšikovia operačného systému Windows Phone. Je ním Nokia Lumia 625, ktorá za slušný peniaz ponúkne dostatočnú výbavu a najmä ten väčší displej, ktorého veľkosť ocení používateľ pri prezeraní webu alebo multimédií. V tejto cenovej kategórií ponúka Nokia aj lacnú 520-tku a 620-tku. Ktorú si teda vybrať?

V dizajne sa nič zásadné nemení. Vpredu opäť veľká čierna plocha a zvyšok plastovej konštrukcie odetý do jednej z viacerých farieb. V prípade Lumie 625 je k dispozícií žlté, oranžové, zelené, čierne a nami testované biele prevedenie. Neviem, ako je to u iných farieb, ale biele prevedenie pochválim za drsný povrch, ktorý je príjemný na dotyk, telefón sa v ruke nešmýka a na kryte nie je vidieť žiadne odtlačky. Pri porovnaní konštrukcie s Lumiou 520 a 620, sa mi 625 páči najviac. Najmä kvôli oblým rohom, vďaka ktorým sa telefón drží naozaj pohodlne a zaobleniu okrajov prednej steny. Pri zošmyknutí prsta z displeja tak nenarážam na žiadne ostré hrany.

Plastová konštrukcia pôsobí na prvý pohľad naozaj kvalitne, no pri silnejším zovretí je už počuť miernejší škripot v pravej a ľavej stene. To je daň za odnímateľný zadný kryt, presnejšie vaničku, ktorá obopína aj bočné steny.

Rozloženie prvkov je podobné ako u väčšiny windowsfónov. Ľavá stena ostala prázdna, v hornej sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor, v dolnej je to microUSB konektor.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 625Smartfón s OS Windows Phone 8, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4,7'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a výmennými krytmi. Lákať má na nízku cenu a podporu LTE.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tlačidlo ovládania hlasitosti sa spolu s tlačidlom napájania a dvojpolohovou spúšťou nachádzajú v pravej stene. Spúšť fotoaparátu je nutná súčasť každého windowsfónu a ja Microsoft za tento krok chválim. Všetky tlačidlá pravej steny z tela dostatočne vyčnievajú a sú dobre hmatateľné aj poslepiačky. Napriek väčším rozmerom smartfónu som nemal žiaden problém s ich nahmataním aj pri držaní v jednej ruke.

Na zadnej stene sa nachádza fotoaparát s LED bleskom a hlasný reproduktor. Objektív fotoaparátu z tela nevystupuje. Je tak odolnejší voči škrabancom a telefón sa pri položení na rovný povrch nekolíše. Hlasný reproduktor hrá naozaj hlasno, no kvalita podania hudby je mizerná.

Otvor na vylúpnutie zadného krytu chýba, a tak si pomáham microUSB konektorom v spodnej stene. Ide to naozaj jednoducho. Pod krytom sa nachádzajú sloty na microSD a microSIM karty a batéria. Tú však z nepochopiteľných dôvodov nevyberiete.

Sloty na karty sú umiestnené nad sebou. Pri vyberaní som na potrápil najmä s tým pre microSIM, ktorému chýba pružina na jednoduchšie vkladanie a vyberanie. Menším sklamaním je chýbajúca NFC anténa na vnútornej stene zadného krytu. Lumia 620 ju má.

Klasická trojica dotykových tlačidiel pod displejom ma sklamala chýbajúcim podsvietením a slabou vibračnou odozvou. Na takej Lumii 620 sú podsvietené.

Nad displejom sa nachádza senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia, slúchadlo a predná kamera, ktorá poslúži napríklad na videohovory. Zamrzí chýbajúca informačná dióda. Aj keď je pravda, že windowsfóny využívajú jej potenciál väčšinou iba na indikáciu nabíjania a stavu batérie. Škoda.

porovnanie s HTC Desire 300

Použiť rozlíšenie 480 x 800 bodov na 4,7-palcovej uhlopriečke nie je bohviečo, no Lumii 625 hrá do karát práve operačný systém Windows Phone, ktorý je známy jednoduchou grafikou s prevažujúcim textom. Na androidoch by ste si slabšie rozlíšenie všimli na pozadí, widgetov alebo aj ikonách v systéme. Tu mi to až tak nevadilo. Je však pravdou, že text v prehliadači je už výrazne kostrbatý. Napriek nižšej cenovke sa stretávame s IPS displejom, nie s nejakým obyčajným vyblednutým TFT-čkom.

Z farieb pochválim verné zobrazenie bielej, v čiernej tento displej trochu stráca. Pozorovacie uhly sú slabšie, stačí menší uhol a farby na displeji stmavnú. Farebný profil displeja je možné upraviť v nastaveniach, v ponuke Displej. Dá sa tu prispôsobiť teplota a sýtosť farieb. V slnečnom exteriéri si 625-tka počínala naozaj dobre a vďaka technológii Super sensitive touch je možné telefón ovládať aj v rukaviciach. A to sa v týchto zimných mesiacoch určite hodí. Nezabudlo sa ani na ochranu pred škrabancami. Tým má zabrániť ochranné sklíčko Gorilla Glass.

Lumiu 625 poháňa chipset Snapdragon S4 od Qualcommu, ktorý pozostáva z dvojjadrového procesora taktovaného na 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 305. Operačná RAM pamäť ponúkne 512 MB. V androidoch sme pri tejto hodnote RAM zvyknutí na pomalšie reakcie systému, no nároky operačného systému Windows Phone sú nižšie. Telefón bežal plynulo počas celej doby testovania, nestretol som sa so žiadnym zamrznutím alebo reštartom zariadenia. Slabší grafický výkon určite nie je vhodný na náročné hry, aj keď pravdupovediac, v obchode ich aj tak veľa nie je, no tie jednoduchšie hry zvládal bez problémov. Vyskúšal som skákačky Minion Rush, Temple Run a Angry Gran Run. Všetky nainštalované tituly nájdete v priečinku Hry. Z 8 GB interného priestoru zaberá 2 GB systém, zvyšok slúži na ukladanie multimédií a aplikácií. V prípade potreby je možné pridať pamäťovú kartu do kapacity až 64 GB.

V útrobách zariadenia beží operačný systém Windows Phone 8 s aktualizáciou GDR2 a balíčkom Lumia Amber. Z noviniek spomeniem možnosť vybrať si fotoaplikáciu, ktorá sa spustí dlhším podržaním spúšte alebo aj dlho očakávanú softvérovú podporu FM rádia. Zaujímavou novinkou je aplikácia Data Sense. V nej si môžete prezrieť množstvo zostávajúcich mobilných dát, koľko preniesla každá aplikácia zvlášť a pre používateľov s obmedzeným množstvom dát je pripravená možnosť nastaviť si mesačný limit s obmedzením dát na pozadí v prípade, ak sa blíži k limitu.

Prostredie systému už určite dobre poznáte. Na zablokovanej obrazovke si okrem pozadia môžem nechať zobraziť napríklad fotografie z Facebooku, prípadne obsah inej aplikácie, ktorá túto možnosť ponúka. V spodnej časti obrazovky sa zobrazujú rôzne notifikácie, no žiaľ stále bez priameho vstupu do danej aplikácie. Ak mám teda nejaké zmeškané hovory, viem iba o počte, kto mi volal zistím až v aplikácií.

Horná lišta sa ešte stále z nepochopiteľných dôvodov skrýva a ani jej informačná hodnota nie je bohviečo. Ja by som určite ocenil aj percentuálne zobrazenie stavu batérie. Tento nedostatok som aspoň ako-tak vyriešil nainštalovaním aplikácie Battery a percentuálny stav som si nechal zobraziť na zablokovanej obrazovke a aj ako dlaždicu na hlavnej obrazovke. Ako už určite dobre viete, veľkosť dlaždíc je možné meniť a väčšinou platí, že na väčšej dlaždici sa dozviete viac informácií. Napríklad spomínaná dlaždica Battery mi v najmenšej veľkosti zobrazila iba percentuálny stav a v tej najväčšej už aj priemernú rýchlosť vybíjania, čas od posledného vypnutia telefónu a čas poslednej aktualizácie tejto dlaždice.

Operačný systém Windows Phone je skúpy na možnosti prispôsobenia vzhľadu. Používateľ si v nastaveniach môže vybrať iba z dvoch farieb pozadia – bielej a čiernej a dvadsiatich farieb dlaždíc.

Do ponuky aplikácií sa dostávam posunutím hlavnej obrazovky doľava. Aplikácie sú zoradené abecedne. Na rýchle vyhľadanie je možné využiť lupu alebo ťuknúť na niektoré z písmen abecedy a zvoliť písmeno, ktorým začína hľadaná aplikácia.

K spusteným aplikáciám sa dostávam dlhším podržaním šípky späť. Medzi aplikáciami sa tak môžem jednoducho prepínať, no zavrieť ich z tohto miesta nemôžem. Túto možnosť ponúka až aktualizácia GDR3. V tomto prípade musím vojsť do aplikácie a opustiť ju pomocou šípky späť, ktorá aplikáciu ukončí. Ak chcem nechať bežať aplikáciu na pozadí, použijem tlačidlo Windows. Tretie tlačidlo slúži výhradne na spustenie vyhľadávača Bing.

Prepojenie systému so sociálnymi sieťami je cítiť na viacerých miestach. Mimoriadne vydarenou aplikáciou je telefónny zoznam Ľudia. Okrem tradičného zoznamu kontaktov tu nájdete posledné správy zo sociálnych sietí, ktoré môžete priamo z tohto miesta lajkovať, komentovať alebo preposlať. Po pridaní vašich účtov sa zhodné kontakty automaticky prepoja a v kontakte sa okrem základných informácií zobrazujú aj posledné novinky zo sociálnych sietí, fotografie a história hovorov a správ.

Číselníku chýba inteligentné vytáčanie, a tak som si z obchodu s aplikáciami stiahol výborný RapDialer. Ten prehľadáva mená, priezviská a dokonca aj e-mailové adresy.

Fotografie a statusy z Facebooku nájdete v aplikácií Ľudia, no a Facebook chat je priamo integrovaný do aplikácie Správy. SMS správy a chat sú zobrazené v jednom vlákne a ak je kontakt offline, aplikácia vám ponúkne možnosť poslať radšej SMS správu. Naozaj šikovné.

Ponuka internetových prehliadačov v obchode s aplikáciami ešte nie je ešte stále tak bohatá ako v prípade systémov iOS a Android. Systémovým prehliadačom vo Windows Phone je Internet Explorer. Rozumie si s viacerými otvorenými oknami, záložkami, vyhľadaním na stránke a zobrazovaním stránky v desktopovej a mobilnej verzii. V nastaveniach som ocenil možnosť zmeniť si predvoleného poskytovateľa vyhľadávania a namiesto Bingu som si zvolil Google. Okrem tohto prehliadača som vyskúšal aj Nokia Xpress, ktorého najväčšou prednosťou je úspora dát a z obchodu som si ešte nainštaloval UC Browser. Ten taktiež ponúkne možnosť redukcie použitých dát. Z ďalších funkcií ma zaujal režim čítania, možnosť uloženia stránky a prečítanie aj v offline režime, nočný režim a integrovaná QR čítačka.

Dlhším podržaním spúšte môžem aktivovať niektorú z aplikácií. V mojom prípade som si mohol zvoliť štandardný fotoaparát, Nokia Smart Cam alebo doinštalovanú Nokia Camera Beta, ktorá bola ešte donedávna výsadou modelov PureView. Ide o mimoriadne vydarenú aplikáciu s množstvom prispôsobení. Z bohatej ponuky možností spomeniem nastavenie ISO, ostrenie, vyváženie bielej, rýchlosť uzávierky, pár scén alebo časovač. V ponuke nastavení ma ešte zaujal režim Stupňovanie expozície, ktorý zhotoví tri alebo päť fotografií v jednom z troch rozsahov expozície. Využíval som ho najmä pri snímaní v protisvetle.

Ku kvalite fotografií nemám žiadne výraznejšie výhrady. Pri prezeraní v telefóne som ocenil verné zachytenie farieb, páčilo sa mi napríklad dobré zachytenie oblohy bez prepálenia. Po priblížení je už vidieť, že snímkam chýba ostrosť a v slabších svetelných podmienkach sa dostaví šum. Lenže ja som sa na fotoaparát Lumie 625 pozeral skôr z toho zábavného hľadiska, a tam jasne vyniká. V ponuke aplikácií nájdete hneď niekoľko zaujímavých kúskov, s ktorými sa môžete vyšantiť dosýta. Nokia Creative Studio ponúkne bohaté možnosti úprav fotografií, v Nokia Cinemagraph môžete oživiť niektoré objekty na snímke a v aplikácií SophieLens for Nokia snímate jedným z flitrov. Napríklad známy LOMO. Foto možnosti Lumie 625 sú skrátka naozaj bohaté a upravenými snímkami môžete zabávať priateľov, rodinu alebo ich zverejniť na sociálnych sieťach. V obchode s aplikáciami už nájdete aj beta verziu Instagramu.

Skúšobné fotografie nájdete pod článkom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 25 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 80 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1920 x 1080b., 30 fps; celkovo: 145 MB / min.)

Pripojením slúchadiel sa v nastaveniach sprístupní ekvalizér s viacerými profilmi a funkcia Dolby Headphone. Pri niektorých skladbách som ju ocenil, pri iných mi už prekážala. Záleží na hudobnom vkuse používateľa. Namiesto jednoduchého prehrávača, ktorý sa nachádza v aplikácií Hudba + videá som si z obchodu stiahol musiXmatch lyrics player. Ten dokáže v online režime vyhľadať text skladby a počas prehrávania ho postupne zobrazovať. K ovládaniu oboch prehrávačov som sa dostal z hociktorého miesta v systéme. Stačilo len stlačiť tlačidlo hlasitosti a hneď sa zobrazil ovládač prehrávača spolu s názvom skladby.

Aktualizácia GDR2 konečne prináša softvérovú podporu pre FM rádio. Vzhľad aplikácie je ladený do jednoduchej grafiky celého prostredia. Potešila ma prítomnosť oboch funkcií – RDS, ktoré zobrazí názov stanice a RT – zobrazenie názvu skladby alebo relácie. Časovač vypnutia však chýba.

Bezplatná offline navigácia nesmie chýbať, no je to verzia HERE Drive, nie HERE Drive+, čo znamená, že ide o regionálnu verziu platnú pre Českú a Slovenskú republiku. Celosvetový upgrade si vypýta 15,49 €. Fixovanie satelitov je rýchle. Po zadaní cieľa a spustení navigácie sa na obrazovke zobrazuje aktuálny rýchlosť, vzdialenosť do cieľa a očakávaný príchod. Na svoje si prídu aj chodci. Stačí zadať cieľ a v spodnej časti obrazovky prepnúť na pešiu navigáciu.

Od 2 000 mAh batérie som očakával slušnú výdrž, no realita bola ešte pozitívnejšia. Lumia 625 mi na jedno nabitie hravo poslúžila dva – tri dni. A to som bol stále online, väčšinou cez Wi-Fi, uskutočnil pár hovorov, mal zapnutý Facebook chat a synchronizáciu e-mailov. Je však pravdou, že kvôli slabšiemu rozlíšeniu som na webe vyhľadával iba to najnutnejšie a chýbali mu tu aj aplikácie, ktoré na Androide používam naozaj často. Napríklad Hangouts. Každopádne, výdrž hodnotím veľmi pozitívne.

Výhody:

+ drsnejší povrch nezachytáva odtlačky

+ displej je možné ovládať aj v rukaviciach

+ integrácia sociálnych sietí v aplikáciách Ľudia a Správy

+ fotoaplikácie

+ rádio

+ bezplatná hlasová offline navigácia

+ výdrž

+ LTE

Nevýhody:

- slabšie rozlíšenie displeja

- škrípanie bočných stien

- chýba NFC

- vstavaná batéria

- chýba podsvietenie tlačidiel

- chýba informačná dióda

- iba regionálna navigácia (ČR, SR)

Orientačná cena: 170 € (epicentrum.sk)

Záver:

Napriek viacerým mínusom na mňa Lumia 625 naozaj zapôsobila. Pri kúpe by som sa pravdepodobne rozhodoval medzi ňou a Lumiou 620. Tá ponúkne lepší pomer rozlíšenie / uhlopriečka, lepší displej, celosvetovú navigáciu, podsvietené tlačidlá a napríklad aj NFC. Po Lumii 625 by som siahol v prípade, ak by som vyžadoval väčší displej. Napríklad na navigáciu.

Diskusia k článku:

roman 14.01.2014 - 09:28

najlepsie telefony.....lumie.fakt teba wp vyskusat a aj napriek kritizovaniu zistite ze wp nie je naozaj take ake ho mnohi opisuju...

Nightmare14.01.2014 - 15:51 Trvalý odkaz

nebudem moct citat tieto clanky o Windows Phonoch lebo si nakoniec nejaky zadovazim a vyskusam :D a nakoniec by som mozno aj presedlal neviem

ondrakomous14.01.2014 - 17:38 Trvalý odkaz

tenhle foun je fakt dobrej, kdyz pominu fakt, ze sou v nem winsky, koukam, ze autor je slusnej fotograf, kvalita snimku je good, na to, ze je to uplny lowend, akorat panorama se vam pokakala na zadnim panelaku mate spatne perspektivu. Skoda, ze to nokia zabila tou malou pameti, mit to 1gb pamet, tak to byl hit. a nejlepsi for je, ze samsung ativ s, coz je fakt top smart se prodava v cechach u o2 za 4795kc, bez zavazku a tato budgetova nokia zacina na cene okolo 5000.

Marianxxx14.01.2014 - 23:04 Trvalý odkaz

Hitom bude Nokia Lumia 525;)

Viktor15.01.2014 - 01:01 Trvalý odkaz

keď sa k nám niekedy vobec ta 525 dostane..rozmyslam momentalne o kupe WP8 telefonu ale sakra neviem ktory..keby je u nas ten samsung ativ s za taku cenu ako teraz v cechach tak ani nerozmyslam

Celá diskusia 28 príspevkov