Ericsson: 10 najhorúcejších trendov v mobilných technológiách pre rok 2014

Analytické centrum Ericsson ConsumerLab zostavilo desiatku najhorúcejších trendov, ktoré pohnú svetom mobilných technológií v roku 2014. Čo nás v blízkej budúcnosti čaká a neminie?

Predpoveď zostavilo výskumné centrum Ericsson ConsumerLab, ktoré sa už 15 rokov zaoberá výskumom ľudských hodnôt, správania a spôsobmi využívania produktov a služieb v rámci informačných a komunikačných technológií. Ročne centrum osloví vyše 100 000 ľudí z viac než 40 krajín po celom svete.

1. Aplikáce zmenia celú spoločnosť – aplikácie sú pre používateľov smartfónov dôležitejšie než to, aký typ telefónu majú. Spotrebitelia chcú využívať aplikácie vo všetkých oblastiach osobného a pracovného života, či už je to nakupovanie, starostlivosť o rodinu a blízkych alebo napríklad komunikácia s úradmi.

2. Ľudské telo ako prístupové heslo – 52 % používateľov smartfónov deklaruje, že chce využívať biometrické alternatívy namiesto klasického hesla, 48 % z nich preferuje očný sken na odomknutie zariadenia. Celkovo 74 % používateľov očakáva, že v roku 2014 budú hlavným prúdom medzi smartfónmi biometrické zariadenia.

3. Naše telo v číslach – Krvný tlak, pulz, naše kroky – to je len zopár príkladov toho, čo nám v stále väčšej miere umožňujú merať mobilné zariadenia. 40 % používateľov smatfónov má záujem, aby telefón monitoroval všetky ich biologické a fyziologické procesy a pohyby.

4. Pokrytie internetom očakávame všade – počet čiarok na smartfóne už nezaručuje kvalitu signálu. Používatelia si začínajú uvedomovať, že to, čo stačí pre telefonovanie a SMS-ky, už nemusí byť dostatočné pre pohodlné surfovanie na webe. Aj preto očakávajú, že sa kvalita pokrytia mobilným signálom bude zvyšovať. To vytvorí tlak na operátorov a ich služby.

5. Smartfóny pomôžu znížiť digitálnu priepasť – smartfóny sú dnes dostupné prakticky každému. Drahé zariadenia pre využívanie internetových služieb teda už nie sú potrebné. Celkovo 51 % všetkých spotrebiteľov uvádza, že ich telefón je pre nich najdôležitejšou technológiou a pre mnohých z nich sa stáva primárnym nástrojom na využívanie internetu.

6. Na webe budeme opatrnejší a múdrejší – napriek tomu, že 56 % všetkých používateľov internetu znepokojuje miera ochrany ich súkromia, len 4 % z nich tvrdí, že budú internet v budúcnosti používať menej. Namiesto toho sa spotrebitelia budú viac vzdelávať v bezpečnosti a ochrane súkromia v online priestore a budú opatrnejšie narábať zo svojimi osobnými dátami.

7. Video on Command – napriek tomu, že sa stále zväčšuje výber toho, čo chceme sledovať, naša voľba bude stále viac ovplyvňovaná našimi priateľmi a komunitami. 38 % respondentov tvrdí, že sleduje videá doporučené priateľmi. Tento trend bude pri zrýchlovaní internetového pripojenia neustále narastať.

8. Prehľad o dátovej spotrebe – 48 % spotrebiteľov už teraz používa aplikácie, aby lepšie pochopili svoju spotrebu dát. Kým 38 % chce poznať koľko dát spotrebuje, 28 % chce kontrolovať, či boli dáta operátorom účtované správne. 35 % spotrebiteľov ich sleduje, aby neprekročili svoj dátový limit a 37 % používateľov aplikáciami kontroluje rýchlosť svojho pripojenia.

9. Senzory budú všade – interaktívne internetové služby sú v našich životoch dnes úplne bežné. Spotrebitelia preto očakávajú, že rovnako interaktívne bude aj naše fyzické okolie. Senzory rozoznávajúce tváre, ŠPZ-tky áut, dopravné značky, interaktívne odporúčania nákupných či reštauračných možností atď., sa stanú súčasťou nášho každodenného života. 60 % majiteľov smartfónov verí, že do roku 2016 budú snímače prítomné všade.

10. Spustiť, zastaviť a neskôr pokračovať v sledovaní inde – so zvyšovaním kvality a rýchlosti mobilného internetového pripojenia a penetrácie mobilných zariadení rapídne narastie aj ponuka video obsahu na internete. Prinesie to zmeny v spôsobe sledovania televízie aj video obsahu, ktorý bude smerovať stále viac do mobilných zariadení. Rásť bude aj dopyt po riešeniach, ktoré umožňujú pokračovať v sledovaní TV programu či filmu inde a na inom zariadení. A to presne z miesta, posledného zastavenia.

infografika: ericsson

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

cimo19 12.01.2014 - 19:48

6. nawebe budeme opatrnejsi a mudrejsi ale 9. Senzory budu vsade :DDDD

Celá diskusia 1 príspevok