Lenovo ThinkPad 8

8,3-palcový hliníkový tablet s Full HD displejom, stereo reprodukormi a 64 alebo 128 GB úložiskom ponúkne plnohodnotný OS Windows 8.1. Dostatočný výkon zabezpečí štorjadrový procesor Intel Atom.

Základné parametre:

OS: Windows 8.1

chipset: Intel Atom Z3770

procesor: štvorjadrový, 2,4 GHz, Bay Trail

grafický procesor: Intel HD Graphics

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz (iba LTE verzia)

rozmery: 224 x 132 x 9 mm

hmotnosť: 439 gramov

displej: LCD, dotykový (kapacitný), 1 920 x 1 200 b., 273 ppi uhlopriečka 8,3'' (211 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí

predná kamera: 2 Mpix

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 64 alebo 128 ROM + microSD karta

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB 3.0, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI microHDMI,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps pravdepodobne GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria ??? mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: od konca januára, od 399 dolárov (približne 293 €)

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, FM rádio

Softvérová verzia testovaného tabletu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Lenovo vyrába niekoľko smartfónov, väčšina z nich sa však na slovenský trh oficiálne nedováža. Pri tabletoch to ale našťastie neplatí. Do tejto rodiny na veľtrhu CES v Las Vegas pribudol Think Pad 8.

Osmička v názve nie je náhodou. Tablet totiž dostal 8,3-palcový LCD displej s rozlíšením 1 980 x 1 200 bodov (teda ešte o pár pixelov viac než má Full HD štandard) a plnohodnotný Windows 8.1. Zariadenie tak dokáže pracovať s väčšinou bežných aplikácií, ktoré spúšťate napríklad na svojom desktope či notebooku.

O dostatočný výkon sa postará procesor Intel Atom Z3770. Je štvorjadrový, s taktom 2,4 GHz. Grafický výkon zabezpečí čip Intel HD Graphics a všetko doplnia 2 GB RAM. Tablet by mal byť dostupný s 64 alebo 128 GB vnútorným úložiskom, z ktorého si časť uchmatne plnohodnotný operačný systém. Uchovať vaše dáta však môže aj slot na microSD kartu.

Hardvérové parametre a kompaktné rozmery (224 x 132 mm, s hrúbkou menej než 1 centimeter) katapultujú tablet medzi konkurenciu iPadu mini. "Full HD" displej by mohol byť zaujímavou alternatívou aj k jeho Retina verzii.

Problémom však bude hmotnosť, ThinkPad 8 má až 439 gramov (iPad mini s Retina displejom a WiFi začína na 331 gramoch). Vďaka podpore klasických desktopových aplikácii by sme mu to však mohli odpustiť, stále sa totiž pohybuje na polovičných hodnotách oproti najľahším ultrabookom.

Tablet ponúkne bohatú výbavu - nechýba mu WiFi, Bluetooth, microUSB 3.0, stereo reproduktory, microHDMI a pravdepodobne ani GPS. K dispozícii bude aj vo verzii so slotom na SIM kartu. Internetové pripojenie na cestách tak poskytne 3G alebo LTE sieť.

Zadný fotoaparát dostal rozlíšenie 8 megapixelov, predný sa zastavil na hodnote 2 Mpix. Zatiaľ nepoznáme kapacitu integrovanej batérie, výrobca však sľubuje výdrž okolo ôsmich hodín prevádzky. Tablet príde na trh už tento mesiac, za cenu 399 dolárov (variant bez 3G / LTE, so 64 GB kapacitou), teda približne 293 €. K lákavému prepočtu ale bude potrebné pripočítať daň. Predpokladáme, že tablet uvidíme aj na našom trhu, podobne ako ostatné podobné zariadenia výrobcu.

K dispozícii bude aj elegantný červený kryt Quickshot Cover, ladiaci k čiernemu hliníkovému telu. Ten v otvorenom stave ochráni aj šošovku fotoaparátu. V prípade zachytávania fotografí bude možné jeho horný roh šikovne sklopiť, inak poslúži ako stojan napríklad pri sledovaní filmov. Oficiálny blog Microsoftu sľubuje aj základňu s klávesnicou alebo dock pre monitor.

Na výstavu CES mieri aj náš kolega Richard. Veríme, že sa po noci na letisku v zamrznutom Chicagu čo najskôr dostane do Las Vegas. Za cestu a ubytovanie ďakujeme O2.

Diskusia k článku:

paul 06.01.2014 - 23:06

presne toto je to čo potrebujem skoda ze nema 10 palcovy displej

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.01.2014 - 21:05 Trvalý odkaz

Ak by to bolo do tých 300€ - super kauf.

Celá diskusia 2 príspevky