T-Mobile G1

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO Novinka s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom s AF, podporou GPS, HSDPA, HSUPA a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s QWERTY klávesnicou,

OS: Google Android

procesor: Qualcomm MSM7201A, 528 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (1700 / 2100 MHz) + HSDPA

rozmery: 118 x 56 x 17 mm,

šírka otvoreného prístroja: ???

hmotnosť: 158 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 320 x 480 b., uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), autofókus,

pamäť: ROM 256 MB, microSD, RAM 192 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (download do 7,2 Mbps), HSUPA (upload do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, pravdepodobne aj minimalizácia aplikácií, multitasking,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

batéria: 1 150 mAh,

výdrž: do 6,5 h hovoru / 319 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

záznam videí, aktívny kryt objektívu, blesk, videohovor, IrDA, editor dokumentov MS Office, FM rádio, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dňa 23. septembra 2008 spoločne predstavili spoločnosti T-Mobile, HTC a Google nový smartón pod názvom T-Mobile G1. Je to telefón vyvinutý spoločnosťou HTC exkluzívne pre nadnárodného operátora T-Mobile s operačným systémom Android od Google.

Android je OpenSource operačným systémom, vďaka čomu si ho bude môcť každý užívateľ prispôsobiť svojim požiadavkám. Veľkou výhodou T-Mobile G1 je previazanie jeho funkcií s online aplikáciami Google ako sú Gmail, Gtalk, Google Maps či YouTube. Nie je však žiadnym spôsobom na tieto aplikácie limitovaný. Google otvoril aj tzv. Application store, v ktorom si bude môcť každý uživateľ stiahnuť či zakúpiť aplikáciu, ktorá bude vyhovovať jeho požiadavkám.

T-Mobile G1 sa v USA začal predávať koncom októbra minulého roka, v UK v novembri a dočkali sme sa ho už aj na starom kontinente - konkrétne v Českej republike práve včera.

Smartfón

som mal v rukách len chvíľu, ale stihol som nasnímať aj jeho tvary, aj funkcie. Dokonca sa mi podarilo natočiť jeho vlastnosti na video.

prístroja môžem zhodnotiť len stručne: podľa mňa nevydarený, prehnane zaoblený, po odsunutí displeja pri písaní na QWERTY klávesnici bráni pravá masívna časť spodného ramena...jednoducho netuším, kde mali dizajnéri pri jeho tvorbe oči. Hovorí sa však, že krása nie je všetko, že sa treba pozerať na vnútornú krásu, ktorá je dôležitejšia. Tak dobre teda. Dizajn nechajme už tak, veď si pozriete galériu fotografií. V zavretom stave držíte pomerne veľký a ťažký prístroj, ale s jemným displejom a perfektným ovládacím prvkom - trackball. Ovládacia guľôčka je typická aj pre niektoré zariadenia BlackBerry. Dotykový displej nereaguje na tlak, zahraničné zdroje hovoria o tzv. "projective touch technology" (iPhone údajne používa "capacitive multi-touch glass touchscreen"). Ovládanie funguje bruškami prstov, nie tlakom nechta či dotykovým perom. V spodnej stene je jediný krytom chránený miniUSB konektor, v ľavej bočnej stene sa ukrýva microSD karta a dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti, pravá obsahuje len spúšť fotoaparátu.

Vysunutie horného ramena do strany (pri polohe na ležato nahor) nie je priamočiare. Displej drží na zvláštnom oblúkovitom

. Pre pochopenie odporúčam návštevu galérie, alebo prezretie videa. QWERTY klávesnica je päťriadková, dobre sa na nej píše a prakticky jej chýba už len slovenská lokalizácia. Zavináč, bodka aj čiarka majú svoje tlačidlá, to sa mi páči.

je zvláštny. Veľký, jemný, na slnku celkom dobre (ale nie úplne najlepšie) čitateľný (horšie než BlackBerry, lepšie než Samsung Omnia). Domáca obrazovka je zložená z hlavnej časti a dvoch bočných. Pohybom prsta do strany sa tak presuniete na bočnú obrazovku. Zospodu je stále k dispozícii hlavná ponuka funkcií. Tlačidlom Menu pod obrazovkou zase vždy spustíte ponuku možností ku danej funkcii.

Funkcie sú také, aké som čakal. Tie prepojené s Google funkciami fungujú perfektne. A aj tie ostatné. G1 ale nepovažujte za dokonalý stroj. Napríklad kalkulačka ponúka rôzne funkcie, ale pamäťové jej chýbajú. E-maily (Gmail) fungujú online (IMAP4?) a chvíľu trvalo, než sa každý načítal. Fotoaparát ponúka aj automatické zaostrovanie, výsledky patria pod priemer a záznam videí úplne chýba. Podobne aj jeho nastavenia.

Výdrž na jedno nabitie je slabá, s aktívnym 3G maximálne deň, pri obmedzení na GSM (GPRS, EDGE) asi dva dni. Telefón je pri používaní totiž stále pripojený k dátovej sieti.


T-Mobile G1 by fony-sk (pre vyššiu kvalitu stlačte HQ).

Ostatné: Videá - Fony.sk

Výhody:

- displej,

- ovládanie a QWERTY,

- vydarený OS.

Nevýhody:

- výdrž na jedno nabitie,

- svojský dizajn,

- fotoaparát.

Orientačná cena: približne 357 € (10 754,98 Sk) (český T-Mobile)

Záver

T-Mobile G1 je vydarený prístroj so slabou výdržou. Ja sa teším na ďalšie zariadenia s OS Android a QWERTY klávesnicou, no veľmi dúfam, že sa dočkám modernejšieho dizajnu.

Produktová stránka: HTC.com

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: T-Mobile G1 s OS Android

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s iným OS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.01.2009 - 03:37

jamesiq: No mne sa ten telefon celkom paci.... aj ked som videl aj krajsie :)

anonymous24.09.2008 - 09:00 Trvalý odkaz

defluo: podla dizajnu je vidiet, ze je to skor zamerane na azijsky trh.

anonymous24.09.2008 - 11:47 Trvalý odkaz

graffoo: mne sa ten fon zacina pacit. myslim, ze mam idealneho nastupcu P1... teda urcite to bude fon s androidom...

anonymous24.09.2008 - 15:04 Trvalý odkaz

mental.disease: že sa spolu s displejom nevysuva aj spodna ?as? s funk?nými tla?idlami. bolo by viac miesta pre qwerty a sná? aj pohodlnejšie ovládanie. inak dizajn je uplne v pohode. vybava aj technické parametre su na velmi slušnej úrovni. uvidíme ?i android budú obchádza? "detské choroby". apple sa ich žial nevyhol..

Celá diskusia 27 príspevkov