HTC: cesta aktualizácie do vášho smartfónu

Infografika HTC vysvetľuje zložitú cestu novej verzie Androidu až do vášho smartfónu prostredníctvom OTA aktualizácie. Zároveň ukazuje, že rozhodnutie ďalej nepodporovať konkrétny model, nemusí byť vždy iba na samotnom výrobcovi.

Dĺžka podpory po zakúpení nového smartfónu, početnosť aktualizácií či prísľub vždy najnovšej verzie Androidu. To všetko môžu byť kľúčové faktory pri rozhodovaní sa zákazníkov pre konkrétnu značku. Používatelia si tiež často sťažujú, ak sa na ich len niekoľko mesiacov starý model už update nedostane.

Pochopiteľne, svoju úlohu zohráva aj marketing a potreba predávať stále ďalšie mobily, no nie vždy je rozhodnutie o vydaní OTA (over-the-air) aktualizácie iba na výrobcovi. HTC v prehľadnej infografike ukázalo celú cestu updatu od predstavenia novej verzie Androidu Googlom, až po jeho stiahnutie do vášho telefónu.

Mapa procesov zohľadňuje tri druhy zariadení - Google Play edície (napríklad HTC One), neblokované smartóny vo voľnom predaji a zariadenia s úpravami od operátorov.

Všetko začína vydaním PDK (platform development kit). Základná podoba nového softvéru sa tak k HTC dostane ešte pred predstavením novej verzie Androidu. Jej zdrojový kód však po prvýkrát smeruje k dvom veľmi podstatným stranám - k HTC, ale aj k výrobcom hardvéru, čipsetov a všetkých podstatných súčiastok na základnej doske smartfónu.

Následne obe strany rozhodnú, či súčasné modely budú novú verziu operačného systému podporovať. V praxi tak výrobca určí, či je jeho súčasná paleta ešte schopná zvládnuť vyššie hardvérové nároky novej verzie, prípadne, či jednoducho chce pracovať na distribúcii OTA aktualizácie. Potrebuje k tomu ale aj ovládače (drivery) pre konkrétny čipset. Tie musí dodať výrobca hardvéru. HTC alebo ktorákoľvek iná značka tak môže naraziť na neochotu svojich partnerov a výsledkom sú sklamaní zákazníci.

ikona

Google predstavil Android 4.4 KitKatOkrem Nexusu 5 Google predstavil aj novú verziu svojho operačného systému. Android 4.4 KitKat prinesie zjednodušenie grafiky používateľského rozhrania, integrované vyhľadávanie v aplikácii Telefón a oveľa nižšie zaťažovanie RAM pamäte.

Balíček upravených ovládačov infografika označuje ako BSP (Board Support Package). Tu sa prvýkrát rozdeľuje cesta Google edícií a modelov určených pre voľný trh či operátorov. Tie totiž narozdiel od čistého Androidu vyžadujú integráciu HTC Sense, prípadne iných grafických nadstavieb od ďalších výrobcov.

Znova sa stretávajú až pri záverečnom testovaní, do ktorého okrem beta-testerov HTC zasahujú aj regulačné úrady (napríklad telekomunikačný úrad v konkrétnej krajine), Google a v prípade verzií pre operátorov aj samotní poskytovatelia hlasových a dátových služieb.

Záverečný softvér ešte musí prejsť technickou akceptáciou (TA) od Google, blokované verzie aj akceptáciou od operátora. Až potom sa pripravia OTA servery pre uvoľňovanie aktualizácií koncovým používateľom. To môže byť postupné vo vlnách podľa jednotlivých krajín alebo sériových čísel smartfónov, aby nenastalo preťaženie. V minulých rokoch sa s ním stretávali najmä majitelia iPhonov a iPadov po predstavení novej verzie iOS.

Aktualizácie pre Google edície jednotlivých modelov poskytuje Google, pre neblokované ich dodáva HTC. OTA updaty pre verzie od operátorov má na starosti taktiež výrobca, no v spolupráci s konkrétnym zmluvným partnerom v danej krajine.

Až potom sa môžu tešiť zákazníci. Je teda jasné, že najrýchlejšia a najkratšia cesta novej verzie Androidu vedie k Nexusom a Google edíciám. Nasledujú neblokované modely a zákazníci so softvérovou úpravou od operátora čakajú, bohužiaľ, niekedy až príliš dlho. A to platí nielen pre telefóny s logom HTC.

Najnovším prírastkom v rodine aktualizácií je Android 4.3 a HTC Sense 5.5 pre HTC One mini. Drobec tak dobehol bračekov One a One max.

HTC OTA update

Zdroj: HTC

Diskusia k článku:

28.12.2013 - 11:13

Nepáči sa mi vôbec takýto pristup výrobcov, a toto je len ďalšia blba výhovorka prečo sa to nedá.

slavomir1630.12.2013 - 11:55 Trvalý odkaz

a to je o dovod viac, si zaobstarat Nexus, resp Google edition telefony, alebo krok 2 - zaobstarat si iPhone, alebo krok 3 - prejst na WP :)

Celá diskusia 2 príspevky