Samsung M7500 Emporio Armani

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Štýlový 3G mobil so svetelnými efektmi, OLED displejom, 3 Mpix fotoaparátom s AF a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 115 x 47 x 12 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 90 g),

displej: aktívny (OLED), 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm (2,2"),

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536), autofókus, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 120 MB + microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov,

batéria: Li-Ion, 960 mAh,

výdrž: do 6 hod. hovoru / 330 hod. pohotovosti,

SAR: 0,99 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, redukcia na 3,5 mm jack s anténou pre FM rádio, stereo slúchadlá, nabíjačka, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung predstavil ďalší model z kolekcie Armani. Po dotykovom modeli Giorgio Armani ide tentoraz o mid-end klasickej konštrukcie pre obyčajných aj neobyčajných ľudí, ktorí sa radi prezentujú touto značkou. Druhý model nesie krycí názov Emporio Armani, no jeho pravé meno je Samsung M7500.

Nový imidžový

, podobne ako starší model, ponúka opäť prekvapivo konzervatívny vzhľad. Na prvý pohľad nenájdete žiadne rušivé elementy na telefóne. Dizajnéri vsadili na hranatý look s oblými rohmi. Mne sa tento klasický štýl telefónov páči. Na Samsungu M7500 nielen pri prvom pohľade, ale ani pri prvom dotyku nenájdete žiadne konštrukčné vady. Všetky časti, vrátane zadného krytu, výborne držia a priliehajú, a tak ani pri silnejšom zatrasení alebo stlačení telefónu nebudete počuť nepopulárne hrkanie a vŕzganie. Konštrukciu nového Armaniho musím jednoducho pochváliť. Pri prvom kontakte s telefónom budete cítiť, že kryt telefónu je vyrobený z pogumovaných plastov. Ja som očakával kovové prevedenie. Každopádne, ani plastové kryty nie sú nekvalitné a telefón si vďaka nim aspoň zachoval nízku hmotnosť.

To, že tento model je výsledkom spolupráce Samsungu a Armaniho, nikto z vášho okolia zaručene neprehliadne. Pri telefonovaní sa o to postará veľké kovové logo Giorgio Armani na

, ktoré je zároveň aj krytom reproduktora. Na zadnej strane sa už okrem vytŕčajúceho nenachádza trojmegapixelového fotoaparátu nenachádza nič. Predná strana telefónu obsahuje ďalšie logo Emporio Armani, nachádzajúce sa pod displejom. Čierne orámovanie displeja, ktoré ho má opticky zväčšovať, ukrýva druhý fotoaparát na videohovory, svetelný senzor a reproduktor. Tretie a zároveň posledné logo Armani nájdete na telefónu, popri microUSB konektore. Isto si všimnete aj orámovanie tenkým pásom diód po celom obvode. Diódy spolu s logom počas práce s mobilom svietia, a tak zaručene svoje blízke okolie zaujmete výrazne podsvieteným logom Emporio Armani. Diódy sú trojfarebné, môžu svietiť na , alebo . Intenzita podsvietenia sa dá regulovať v nastaveniach. Samsung túto funkciu nazval "Emporio Armani Night Effect". Práve to vás má líšiť od ostatných, jednoducho povedané, robiť vás výnimočným a zaujímavým v nočných hodinách. Podsvietenie čo len na prvom stupni sa mi však zdalo tak silné, že som radšej túto funkciu deaktivoval. telefónu bude pre vás využiteľnejšia. Obsahuje totiž 3,5 mm konektor na pripojenie štandardných slúchadiel alebo reproduktorov, dvojtlačidlo na ovládanie hlasitosti hovoru, spúšť fotoaparátu a trojicu tlačidiel na ovládanie prehrávača.

Samsung M7500 aj bez zapnutého podsvietenia bočných diód zaujal moje okolie v pozitívnom zmysle slova. Hranatý minimalistický dizajn spolu s logami známeho módneho návrhára ocenili rovnako muži aj ženy.

K štýlovemu vzhľadu tohoto modelu patrí istotne aj

tvorená veľkým ovládacím kruhom s potvrdzovacím stredom a zvyšnými klávesmi bez akéhokoľvek zdvihu. Napriek tomu, že klávesnica vyzerá byť na prvý pohľad nepohodlná, píše sa na nej dobre. Problém mi robilo iba písanie naslepo, vďaka rovnej ploche som robil preklepy. Stredová "päťka" je síce označená malými výčnelkami, no nahmatať dobre a presne ostatné klávesy nie je možné. Každopádne, pokiaľ sa budete na klávesnicu pozerať, písanie vám nebude robiť žiadne problémy.

telefónu ponúka už štandardné QVGA rozlíšenie. Podanie farieb a jemnosť displeja na uhlopriečke 2,2" je dobrá. Problémom každého Samsungu je čitateľnosť na slnku, pri priamom svietení si tak na M7500-ke neprečítate nič. Zaujímavosťou je domáca obrazovka so štvoricou skratiek - nová správa, prehrávač hudby, profily, kalendár. Po vstupe do menu si Samsung, už tradične, pamätá posledné použité položky v jednotlivých úrovniach. V menu nastavení displeja máte k dispozícií niekoľko možností personalizácie. Na výber máte štyri témy (Armani témy + možnosť vytvoriť nové), možnosť zmeniť písmo vytáčania, štýl hlavného menu (3D ponuka v tvare V alebo 2D mriežka), či použiť ako pozadie obrázok alebo prezentáciu fotografií. Jas displeja sa mení manuálne alebo automaticky pomocou svetelného senzoru.

Zabudovaný

vytvára fotografie priemernej kvality. Potešila ma prítomnosť autofókusu, bez ktorého si už fotenie telefónom neviem predstaviť. Chýba však akákoľvek náhrada blesku. Fotografovanie funguje na šírku a hľadáčik je roztiahnutý na celý displej. To isté platí aj pre video. Pri prezeraní využijete celý displej, keďže v možnostiach je aj funkcia zoomu a roztiahnutia na celú plochu displeja. Záznam videí je slabší, s rozlíšením len 176 x 144 bodov, ktorého slabá kvalita je viditeľná aj pri sledovaní videa roztiahnutého na celý displej (stlačením mriežky).

Prehrávač hudby vám hudbu zoradí podľa interpretov, žánrov, albumov a podcastov. V zozname skladieb sa mi podarilo vytvoriť šesť playlistov, takže obmedzenie zo starých Samsungov pri tomto modeli pominulo. Počas prehrávania si môžete zapnúť vizualizáciu, ktorá funguje aj ako grafický ekvalizér. Pri zapnutom prehrávaní

vám ukazuje v pohotovostnom režime názov skladby, obrázok, dĺžku a priebeh prehrávanej skladby. V nastaveniach si môžete zvoliť aj jeden z predvolených ekvalizérov. Kvalita zvuku cez dodávané slúchadlá je výborná. Reprodukciou cez externý reproduktor by som Samsung M7500 zaradil medzi stredne hlasné mobily.

Telefón obsahuje aj FM rádio s RDS, ktoré hrá aj na pozadí. Nepochopiteľne však funguje len s dodávanou redukciou do microUSB konektora. Pri pripojení bežných slúchadiel do 3,5 mm konektora rádio nespustíte.

Vnútorná pamäť telefónu ponúka slušných 120 megabajtov, ktoré su zdieľané pre multimediálny obsah. Správy SMS majú vyhradenú vlastnú pamäť, do ktorej uložíte 500 kusov. Kalendár umožňuje uložiť 100 záznamov schôdzok, 50 výročí, 20 dôležitých a súkromných záznamov, úloh a poznámok.

má kapacitu na 1 000 viacpoložkových mien. Každý kontakt ponúka zopár detailov na uloženie. Chýbala mi možnosť pridať si dátum narodenia alebo výročia kontaktu spojená s uložením do kalendára. Telefonovanie na Samsungu Emporio Armani je pohodlné, mne sa telefón držal v ruke dobre. Hlasitosť počas hovoru je dostatočne silná, a ani v hlučných priestoroch by sa vám nemalo stať, že by ste väčšinu hovoru prepočuli. Pri telefonovaní mi mnohí spomínali, že ma oproti iným volajúcim počuli omnoho hlasnejšie, čo bude spôsobené zrejme citlivým mikrofónom. Počas hovoru môžete s telefónom pracovať, avšak v obmedzenom režime. Funguje iba práca s hovorom, odosielanie SMS správ a práca s telefónnym adresárom. Pri prichádzajúcom hovore stlačením dvojtlačidla ovládania hlasitosti hovor neutíšite, iba stlmíte hlasitosť o jeden stupeň (viacnásobným stlačením je možné prísť až k tichému zvoneniu).

Editor správ

je jednotný. Po vložení snímky alebo tónu sa správa automaticky prekonvertuje na multimediálnu. Funguje taktiež zmenšovanie snímok pri prekročení hranice limitu pre MMS. V nastaveniach si môžete aktivovať doručenky, ako aj možnosť ukladania odoslaných správ. V profiloch si môžete nastaviť opakovanie pripomínania prijatej správy. Práve takéto nastavenie v každom profile sa mi páčilo - v noci v tichom režime tak napríklad opakované pripomínanie nehrozí. Z Armaniho si pošlete v prípade núdze aj e-mail. Automaticky vám sťahovať vaše správy môže každých 30 minút, napríklad iba v domácej sieti. Nastaviť môžete aj limit sťahovania správ. Praktická funkcia je aj možnosť nastavenia či sa má stiahnuť celá správa alebo len hlavička. Písanie dlhších mailov alebo správ vám isto nebude robiť problém. Klávesy, hoc nemajú žiaden výstup, majú dobrý odpor a rýchlu odozvu.

Zabudovaný internetový prehliadač

zobrazuje stránky bezchybne. Umožňuje vyhľadávať text na stránke a zoomovať jej celý obsah. Páčila sa mi aj možnosť rýchleho uloženia stránky do záložiek pri zadávaní adresy. Načítavanie stránok je vďaka dostupným technológiám rýchle. Využiť môžete 2G (GPRS,EDGE) alebo 3G. Pri 3G môžete využiť aj jej nadstavbu - HSDPA (rýchlosť do 3,6 Mbps).

Z organizačných funkcií ponúka telefón okrem

s mesačným, týždenným a denným náhľadom aj štandardný balíček pomôcok. Ten obsahuje poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačku a prevodník. Do kalendára si uložíte 100 záznamov. Tie pri mesačnom náhľade nezobrazuje v samostatnom riadku. V aplikáciách nájdete ešte ďalšie doplnkové funkcie ako diktafón, časovač, stopky, čítačku RSS a SIM toolkit menu. má samostatnú položku v hlavnom menu. Môže byť opakovaný alebo jednorazový a máte možnosť veľmi podrobne nastaviť až 5 budíkov súčasne, ktoré vás zobudia aj pri vypnutom telefóne.

V menu Java aplikácií nájdete predpripravených 5 demoverzí hier, ktoré si pre plnohodnotné využívanie musíte zakúpiť. V Samsungu M7500 funguje minimalizácia java aplikácií a dokonca aj multitasking (!). To beriem ako veľmi pozitívny krok vpred, ktorého by sa mohol Samsung držať aj v budúcnosti pri výrobe jednoduchších modelov.

Výhody:

- konštrukcia,

- 3,5 mm audio konektor,

- výborný prehrávač hudby.

Nevýhody:

- absencia blesku

- vysoká intenzita svetelných efektov,

- nefunkčnosť FM rádia s klasickými slúchadlami.

Orientačná cena: 298 € (8 977,55 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nový model spolupráce Armaniho a Samsungu sa veľmi podaril. V dizajnovo vydarenom tele ponúka mnoho užitočných funkcií, ktoré uspokoja väčšinu používateľov. Kvalitný prehrávač, FM rádio s RDS, 3,5 mm audio konektor, trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, výborná konektivita a štýlové označenie celého telefónu logami Armani zaujalo veľa ľudí v mojom okolí. Tí tvrdili, že by Samsung M7500 kúpili, nebyť jeho vysokej ceny. Lenže, v prípade Samsungu M7500 až tak veľa peňazí za značku Emporio Armani nezaplatíte.

Z iných označkovaných telefónov mu konkurujú staršie modely Samsung P520 Giorgio Armani a LG KE850 Prada. Podobné funkčné vybavenie ako Samsung M7500 ponúka aj Nokia 5320 Xpress Music, ktorou však už tak nezahviezdite a nezaujmete ako Samsungom.

Produktová stránka: Samsung M7500 Emporio Armani

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

VIDEO:

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.04.2009 - 15:10

d: az nepochopitelne krasny telefon, hral som sa s nim v nayke a cista parada :) taketo nieco mat, aj ked len pre styl, tak paradaicka :) mozno sa do toho aj dokopem a potom hodim skusenosti :))

anonymous03.04.2009 - 18:01 Trvalý odkaz

MaReK: keby tam neboli vsade tie napisi tak paradny fon

anonymous03.04.2009 - 18:05 Trvalý odkaz

MaReK: ako je to s vydrzou prehravania hudby?

anonymous17.04.2009 - 15:46 Trvalý odkaz

XenonFlash: ,,Na zadnej strane sa už okrem vyt??ajúceho "nenachádza" objektívu trojmegapixelového fotoaparátu nenachádza ni?." no nedava to zmysel :)..

anonymous09.07.2010 - 20:54 Trvalý odkaz

Fino: s týmito mobilmi pracujem.predávam viem Vám ich zohna? píšte na mail

Celá diskusia 7 príspevkov