Ericsson: priemerný používateľ mesačne prenesie 600 MB dát

Za neustále sa zvyšujúcim objemom prenesených dát zo smartfónov a tabletov treba hľadať najmä rozvoj rýchleho internetu a LTE sietí. Kým v súčasnosti každý z nás prenesie približne 600 MB dát mesačne, o päť rokov to bude až 2,2 GB.

Spoločnosťou Gemius vypracovala prieskum, ktorý analyzuje, ako využívame mobilné dáta vo svojich smartfónoch. Zároveň sa snaží odhadnúť naše budúce potreby s výhľadom na rok 2019.

V súčasnosti vraj priemerný používateľ mesačne prenesie 600 MB dát. Práve smartfóny a tablety sa na celosvetovej internetovej prevádzke podieľajú až 5 %. Do roku 2019 by však tieto čísla mali ešte výrazne narásť. O päť rokov by mal každý z nás preniesť 2,2 GB každý mesiac, čím spôsobíme, že mobilné dáta budú tvoriť 12 % celej internetovej komunikácie.

Ak by sme na konci ktoréhokoľvek mesiaca tohto roka spočítali dáta prenesené všetkými majiteľmi smartfónov a tabletov na svete, dospeli by sme k objemu na úrovni 1 exabajtu (približne milión gigabajtov). Do roka 2019 by tieto čísla mali vzrásť až desaťnásobne.

Za neustále sa zvyšujúce objemy môže, podľa Ericssonu, najmä rozširovanie LTE sietí. Kým miera hlasovej komunikácie raste už niekoľko rokov iba minimálne, graf tej dátovej na akékoľvek spomalenie stále len čaká. V nasledujúcich rokoch tak môžeme očakávať, že pri svojich paušáloch budú operátori pracovať najmä s ponukou mobilného internetu.

Celková mesačná prevádzka v petabajtoch, zdroj: Ericsson (uplink + downlink spolu)

Zrejme nikoho neprekvapí, že si najväčší kus z celej prevádzky ukrojilo prezeranie videa. V súčasnosti tvorí až 35 % všetkých prenesených dát, v roku 2019 by to mala byť rovná polovica (možno aj vďaka obsahu v 4K rozlíšení). S veľkým odstupom nasledujú sociálne siete a prehliadanie webu, ďalej potom sťahovanie softvéru a jeho aktualizácií či kódovaná prevádzka. Poslednú priečku obsadilo prehrávanie hudby a iného audia. V redakcii službám ako Spotify predpovedáme veľkú budúcnosť, dátový tok v rádoch niekoľkých stoviek kilobitov za sekundu však nemožno porovnávať s objemom pri akomkoľvek HD videu.

ikona

Spotify už aj na Slovensku! Službu sme dôkladne otestovaliOd dnešného dňa (12. 12. 2013) je na Slovensku oficiálne dostupná prevratná služba na streamovanie hudby, ktorá zadarmo či za poplatok prostredníctvom vášho mobilu alebo počítača poskytuje prístup k 20 miliónom skladieb.

Mesačná prevádzka v exabajtoch podľa typu, zdroj: Ericsson (Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.)

V štúdii je aj zmienka o Slovensku. Podľa dostupných údajov prieskumnej spoločnosti u nás návštevnosť webových stránok z mobilných zariadení vzrástla medziročne o 219 %, čo je najviac spomedzi krajín Vyšehradského regiónu. Aktuálne na ne z mobilu pristupujeme až v štvrtine prípadov, kým v Českej republike je to pätina a v Maďarsku iba 13 %.

ikona

Orange: 3G sieť je dostupná pre vyše 85 % SlovákovOrange spustil vo svojej sieti na Slovensku do prevádzky už všetkých plánovaných 90 vysielačov podporujúcich technológiu UMTS 900. Vďaka tomu sprístupnil 3G internet aj prostredníctvom vysielačov, ktoré doteraz slúžili len na GSM komunikáciu.

Ako je to s vami? Patríte k priemeru? Budeme radiť, ak sa s informáciou o tom, koľko megabajtov dát prenesiete mesačne, podelíte s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: tlačová správa, Gemius

Diskusia k článku:

Manobb 18.12.2013 - 10:47

Môj dlhodobý priemer je 0,00 MB/mes. z dôvodu, že môj doterajší operátor bol hlúpy, pretože nechcel odo mňa mesačne zinkasovať primeranú cenu za 2GB ... ... A ja som zase nebol hlúpy, tak som mu nebol ochotný platiť jeho požadovanú premrštenú cenu za 2GB. P.S.: S operátorom sme sa už však "dohodli": skončili sme spoluprácu, t.j. už mu nebudem platiť nielen premrštené ceny za dáta, ale dokonca ani premrštené požadované ceny za hlasové služby. Dúfam, že je operátor spokojný, lebo ja som ...., od dnes platím menej za viac ... u konkurencie. ;-)

Dejvo18.12.2013 - 12:26 Trvalý odkaz

U mňa je priemer na dátovom balíčku cca 700MB - 1GB

janesbond118.12.2013 - 12:43 Trvalý odkaz

Ja cez 2g.. Vyuzivam na plno za co si platím :-)

rtg18.12.2013 - 13:36 Trvalý odkaz

odisiel si z Telekomu alebo Orangeu do O2? ;D

viperman18.12.2013 - 13:41 Trvalý odkaz

omg..aku primeranu cenu? operator ak chce moze ti dat za tych 2 GB dat cenu aj 20 eur, oni vytvaraju ponuku, ty ju nemusis prijat. trhova situacia ;)

Celá diskusia 24 príspevkov