Skúsenosti s Nokiou N8

Ročné skúsenosti čitateľa Petra s výborným 3,5'' fotomobilom, ktorému okrem systému Symbian nie je veľmi čo vyčítať.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Petra Kocúra.

Úvod

Zhruba pred rokom som sa rozhodol, že si kúpim nejaký nový mobil. Dlho som rozmýšľal, čítal fóra a zháňal informácie, aby som si vybral niečo, čo ma nesklame. Moje hľadania boli dosť náročné, pretože po predošlých skúsenostiach s mojou Nokiou 5310 XpressMusic, ktorej som sa nechcel vzdať približne štyri roky, a negatívnych ohlasoch na reklamácie konkurenčných značiek, som dôveroval iba jednej značke - Nokii. Nakoniec som sa rozhodol pre kompromis kvality a ceny a za výhodnú cenu 299 € som kúpil Nokiu N8 s operačným systémom Symbian Anna.

ikona

Recenzia: Nokia N8Dotykový mobil s OS Symbian^3, 12 Mpix fotoaparátom s AF, xenónovým bleskom, Wi-Fi, GPS, HSPA a 3,5 mm jackom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn a systém

Konštrukcia je veľmi kvalitná, pevná, a to, že nemá voľný prístup k batérii netreba vôbec riešiť. Pri prípadnom zamrznutí telefónu stačí dlhšie podržať tlačidlo zapnutia na vrchu telefónu a mobil sa reštartuje. Prekáža mi však výstup kamery na zadnej strane telefónu. Je to dosť nešťastné riešenie, ale čo už, daň za kvalitný fotoaparát. A práve ten ma presvedčili ku kúpe. Páči sa mi úžasný 12-megapixelový snímač , záznam videí v HD kvalite, dostačujúca vnútorná pamäť s kapacitou16 GB i dostupná aktualizácia operačného systému na Symbian Belle, ktorý bol podľa mňa pre Nokiu krok v pred. Po skúsenostiach so staršími verziami sa mi nielen vzhľadovo veľmi pozdáva a chyby systému sú minimálne. Dostupnosť aplikácii v Ovi obchode je bohatá, ale s Androidom sa to, samozrejme, porovnať nedá.

Internetový prehliadač je vydarený a možnosť sledovať videá na YouTube v HD kvalite každého poteší. Zlé skúsenosti s týmto prehliadačom nemám, ale aj napriek tomu častejšie využívam konkurenčnú Operu. V nej ma však zarazila nefunkčnosť Flash Playera a zatiaľ sa mi nepodarilo nainštalovať nič, čo pomohlo, preto občas prepínam na Nokia prehliadač. Vyzdvihnúť by som chcel navigáciu, či už originál od Nokie alebo aj napríklad Sygic či Waze, ktoré ma zatiaľ nesklamali. Keďže Nokia navigácia pracuje aj v offline režime, ocenia ju najmä tí, ktorí nemajú stály prístup k internetu.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a multimédiá

Fotografovanie a nahrávanie videí s mobilom je úžasná vec. Snímky sú kvalitné, či už fotené z blízka alebo na diaľku. Žiadny problém nie je ani so zhotovením dokumentov. Výsledok je tak kvalitný, ako keby som to práve preskenoval. Stačí už len nastaviť si e-mailového klienta a dokument sa bez problému odošle ďalej. Alebo si v rýchlosti stiahnem dokument vo formáte .doc, otvorím, prerobím a pošlem ďalej. Na tieto úkony používam kancelársky balík Microsoft Office, ktorý je súčasťou bežnej aktualizácie. Taktiež som ocenil aj otváranie dokumentov vo formáte pdf., s ktorým sa na internete bežne stretávam. Takže vo vrecku mám v mobile po ruke Word i Excel, čo ako podnikateľ oceňujem. Prenos súborov z mobilu do iného zariadenia je vďaka Bluetooth 3.0 rýchly a pohodlný, problém nie je ani zdieľanie na sociálne siete.

Úctyhodná vychytávka je HDMI redukcia, s ktorou si mobil bez problémov pripojím k hociktorej TV alebo akémukoľvek monitoru, prostredníctvom HDMI kábla. Ak sa k tomu ešte pridá USB redukcia a spomeniem, že Nokia N8 podporuje formáty MP3, WMA, AAC, eAAC, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, E-AC-3, AC-3 a taktiež filmy vo formáte DiviX, mám v rukách na dovolenke alebo na cestách plnohodnotný multimediálny prehrávač. Stačí už len naplniť pamäťovku obľúbenými filmami alebo hudbou a môžm vyraziť na cesty.

Keď som už pri cestovaní; ďalšia výborná funkcia je FM vysielač, s ktorým si pustím svoju obľúbenú hudbu v akomkoľvek aute alebo na hociktorom rádiu. Všetko spoľahlivo funguje a ani po roku testovania ma to nesklamalo.

Pri takom to využívaní samozrejme 1 200 mAh batéria vydrží približne len jeden deň. Pri menej náročnom používaní, a s využitím funkcie šetrenie energie, sa dá s mobilom vydržať od piatka až do nedele.

Mínusy

Ale nič nie je dokonalé a i táto Nokia má aj svoje mínusy. Najviac ma sklame zamrznutie mobilu v situácii, kedy ho práve súrne potrebujem. Vyrieši to síce jeden reštart, ale stratím pri tom drahocenný čas a zbytočne som nervózny. Ďalšia vec, čo ma vždy sklame, je nedostupnosť zaujímavej aplikácie pre moju platformu. Keby som mal iPhone alebo nejaký android, tento problém by som nemal. Nie každá alternatíva je pre môj mobil aj vhodná alebo užitočná. Škoda.

Záver

Nie som sklamaný z toho, čo som si kúpil. Keď treba, Nokia N8 mi užitočne poslúži, a potešilo ma aj to, že k mobilu stačilo dokúpiť iba puzdro a držiak do auta. Ostatné potrebné príslušenstvo bolo v balení. Nepotrebujem ani autonabíjačku, pretože mnohé auta majú v zapaľovači rozdvojky s USB portom, cez ktorý si pohodlne s pomocou dátového kábla mobil nabijem. Hardvéru Nokie nemám čo vyčítať, keď však ide o softvérovú stránku, Symbian už je naozaj mŕtvy. Pre tých, čo využijú všetky prednosti Nokie a netrápi ich Symbian, je to výborná voľba. Nokii N8 by som dal z desať bodov sedem.

Ak by som sa dnes mal rozhodnúť pre iný mobil, hľadanie by bolo dosť náročné a presný model telefónu neviem. Viem iba to, že Nokia by to už nebola, pretože nové modely s operačným systémom Windows Phone ma vôbec nepotešili. Skôr by som dal prednosť smartfónu s Androidom. Buď Sony, HTC alebo nejaký šikovný Samsung. Možno aj Galaxy S4.

Diskusia k článku:

bolesovan 15.12.2013 - 23:38

N8, mam uz viac ako 3 roky a tazko ju niecim nahradit. Spominane zaseknutie sa cas od casu stane. Aplikacii je dost, aj mimo nokia obchodu. Vadi mi, ze nemam 5" displej, to je teraz in, ze nie som stale online a nokia mi sa mi nevtiera s fb a pod. Teraz vazne. Co mi vadi, je slaby procesor, poznat to hlavne pri surfovani. Cenim si spolahlivosti systemu, moznost automatickej dennej zalohy na kartu, tak sa nebojim straty kontaktov, sprav a pod. A hlavne tieto dve funkcie, volanie a sms, v telefone potrebujem a v N8 su spracovane jednoducho a logicky, co mi setri cas a nervy.

Richard Hombauer16.12.2013 - 00:58 Trvalý odkaz

Načo je dobrá záloha na kartu, keď mobil stratím, ukradnú mi ho, či mi padne z mosta? Práve online zálohovanie je jedinou istotou. Neberte moju otázku ako útok, ale ako úprimnú zvedavosť.
A naozaj neviem, prečo by mal byť 5'' displej či nainštalovaný facebook v smartfónoch s iným OS povinnosťou.
Mám veľmi rád argumenty v prospech starých dobrých telefónov, ale facebook ani menší displej nimi jednoznačne nemôžu byť, pretože facebook je možné ignorovať na úplne každom mobile sveta a v prípade displeja si stačí vybrať smartfón s menšou obrazovkou.

janesbond116.12.2013 - 01:37 Trvalý odkaz

Richard napísal presne to co som chcel ja :-).. Ešte dodám, že obľúbenosť fonov s veľkými napr. aj 5" displejmi o niecom svedčí.. Asi nie o tom, ze sú horšie, nepohodlnejsie, alebo nepraktickejsie. Neverim, že si ich ludia kupujú (často krát za velke peniaze) len kvôli tomu, že sú v mode.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.12.2013 - 08:24 Trvalý odkaz

Mozno to myslel tak, ze to z tej karty zalohuje kazdy den do PC..
Ale zalohu na kartu poskytuje aj android. Ono nie kazdy chce mat tel. zoznam na serveroch google.
Ja ked pouzival Symbian tak toto bolo zrovna velke PLUS, ze zapol som Notebook a PC suite sa automaticky cez BT synchronozovali s mobilom a outlookom. Takto dobre to snad nema ziaden android.. ale rad sa necham poucit.

ondrakomous16.12.2013 - 20:22 Trvalý odkaz

n8-katastrofalni display, neni to ani tak velikosti displaye ale spis nizkym rozlisenim, system se seka brutalne, nikdy sem neprisel na to, cim to je. sekal se mi i po cistym reinstalu a to je dost neprijemna vec. nevim jestli ma n8 procesor a pamet, spis hadam, ze tam bude jen tak neco nalepenyho. Zaloha na symbianu se da provist pouze pres nokia soft, kontakty z googlu nejdou previst vubec, musite otrocky prekopirovat jeden kontakt po druhym, nejde to vyexportovat najednou, tak sem to vyresil, ze sem si cisla vubec neukladal a cekal na to, kdo zavola. No, nastesti volala akorat moja mama. Baterku zere jak rakovina, vydrzela mi max den pri normalni zatezi, pokud zapnu net, tak se divam, jak mi po sekundach mizi procenta baterky. Jediny obrovsky plus je fotak, kdyz jsem s ni zacinal fotit, tak sem neveril tomu, ze je neco takovyho moznyho s mobilem, rikal jsem si wow, to se inzenyri z nokie fakt pochlapili, kolikrat jsem mel lepsi vysledky jak ze zrcadlovky, pokud fotis cistou street fotografii, tak ses PAN, nafotil jsem s tim nadherny nocni snimky z ruky bez stativu, dokonaly hdr-ale opravdovy hdr pres camera pro v pociku skladal pres photomatix, nosil jsem si malickej stativ do kapsy, no pecka. V protisvetle musis akorat davat bacha na odlesky, ale jdou nastesti videt na displayi. Super je siroky ohnisko 28, daji se s tim fotit paradni krajinky, nebo architektura, ve meste je n8 fantasticky silna, paradne kresli detaily, barvy sou krasne prirozeny, na oslavach uz je to horsi, blesk je moc silnej, neda se regulovat a pomalu se nabiji, pokud treba potrebuju sekvencne snimat nejaky pohyb s bleskem, tak mi to taky moc neslo. Nocni snimky se mi darilo udelat pouze na iso 800, sice tam byl velky sum a nasledny sliti detailu, ale pri nastaveni iso 100,200,400 automaticky dopocitava casy, nebyl jsem schopnej prodlouzit expozicni cas, vysledkem byly vetsinou tmavsi snimky, ktery jsem pak nasledne musel softwarove upravovat a to me zrovna dvakrat nebavilo.

Celá diskusia 19 príspevkov