Prestigio MultiPad Visconte

Tablet s plnohodnotným OS Windows 8.1, dvojjadrovým procesorom, 10'' HD displejom, USB OTG, microUSB 3.0 a miniHDMI konektorom. V predaji budú aj zariadenia s podporou 3G. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Windows 8.1 64-bit alebo Windows 8.1 Pro

chipset: Intel Celeron N2805

procesor: dvojjadrový 1,46 GHz

grafický procesor: Intel HD Graphics 667 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1700 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz (iba 3G Prestigio MultiPad Visconte)

rozmery: 259 x 173 x 10 mm,

hmotnosť: 580 gramov (Wi-Fi), 590 gramov (3G)

displej: IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 0280 x 800 b., uhlopriečka 10,1'' (257 mm)

fotoaparát: nepodporuje

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 2 GB RAM (dostupná 1,88 GB) + 32 alebo 64 GB ROM (dostupná 24 GB alebo 8 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB 3.0, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI miniHDMI,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer, Microsoft Office Home and Student 2013 Edition, USB OTG,

batéria: Li-Ion batéria 4 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: od 299 eur za Wi-Fi verziu / Q1 2014

Neobsahuje/nepodporuje: zadný fotoaparát, GPS, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného tabletu: Windows 8.1

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prestigio predstavilo horúcu novinku s operačným systémom Windows 8.1. Ide o plnohodnotnú verziu, ako ju poznáme z počítačov alebo notebookov. Používať tak môžete nielen známe dlaždice, ale aj tradičnú Pracovnú plochu, u mnohých používateľov preferovanú viac než nový Metro style. K tabletu si budete môcť dokúpiť pripojiteľnú hardvérovú klávesnicu (jej predpokladaná cena bude okolo 45 eur), cez microUSB pripojíte myš a môžete pohodlne pracovať, písať aj dlhšie texty, ako keby ste používali notebook. Nechýba ani nainštalovaný kancelársky balík Microsoft Office Home and Student. Pokiaľ sa prihlásite svojím Microsoft účtom, tablet sa bude automaticky synchronizovať s vaším PC. Služba sa dá, samozrejme, vypnúť. Medzi nainštalovanými aplikáciami nájdete všetko potrebné a čo vám bude chýbať, si doinštalujete z Windows Store. Systém Windows 8.1 podporuje technológiu Miracast, obrazovku tabletu tak môžete ľahko zdieľať na iné, väčšie podporované zariadenie. napríklad monitor alebo TV.

V Prestigio MultiPad Visconte pracuje dvojjadrový procesor Intel taktovaný na 1,46 GHz, o bezproblémový chod aplikácií sa stará 2 GB operačná pamäť RAM. Vnútorný úložný priestor bude v dvoch veľkostiach - 32 alebo 64 GB. Treba však počítať s tým, že reálne použiteľných bude v 32 GB verzii iba 8 GB. Zvyšok zaberá systém a nainštalované aplikácie. Väčšia, 64 GB verzia tak ponúka 5-krát viac voľného priestoru, lebo namiesto 8 GB (v 32 GB modeli) má používateľ reálne voľných až 40 GB. Katastrofálne malú vnútornú pamäť zachraňuje slot na microSD kartu do veľkosti 64 GB. Pri jej kúpe nešetrite a poobzerajte sa po kvalitnej značke. V redakcii odporúčame napríklad SanDisk.

K dispozícii bude aj model so slotom na SIM kartu, nebudete tak odkázaní na domácu alebo voľnú Wi-Fi sieť či zdieľanie dát so smartfónom. Pod 10,1-palcovým IPS displejom s HD rozlíšením 1 280 x 800 bodov je dotykové Windows tlačidlo, ktoré vás vždy vráti na domácu obrazovku. Po bokoch sa nachádzajú klávesy ovládania hlasitosti, vypínač (pri zhasnutom displeji bliká na modro), 3,5 mm jack, miniHDMI, microUSB konektor s podporou USB 3.0, nabíjací konektor a slot na pamäťové karty. Zadnej strane dominuje strieborné logo výrobcu, po stranách sú umiestnené stereo reproduktory a v hornej časti je slot na SIM kartu. Jediná kamera, a to iba s VGA rozlíšením, je nad displejom. Poslúži hlavne na videohovory, napríklad cez Skype. Medzi špecifikáciami nechýba Wi-Fi ani Bluetooth 4.0. Batéria s kapacitou 4 000 mAh by mala ponúknuť približne 5 hodín prehrávania videí.

Novinka bude dostupná začiatkom budúceho roka, cena štartuje na úrovni 299 eur za 32 GB Wi-Fi verziu. Za dvojnásobnú kapacitu s podporou 3G si priplatíte 100 eur. V rovnakom čase by sa mala predávať aj pripojiteľná klávesnica, ktorá poslúži ako aktívny kryt alebo stojan.

ikona

Prestigio MultiPad Visconte 3G - dobrá cena a Windows k tomuRecenzia 10,1'' tabletu s plnohodnotným OS Windows 8.1, 64 GB pamäťou, 2 GB RAM a procesorom Intel Celeron. Zamrzia iba nešťastne riešené porty.

Prvé postrehy z krátkeho používania sú prevažne pozitívne. Ovládanie prstami i myšou sú bez problémov, pohyb v menu a medzi aplikáciami je rýchly, no už sme sa stretli so známou modrou obrazovkou, ktorá nás informovala o tom, že zariadenie prestalo pracovať a musí sa reštartovať. Za mínus považujeme chýbajúci klasický USB konektor, ale microUSB 3.0 je fajn. Na nabíjanie cez microUSB konektor alebo cez nabíjačku z iného tabletu značky Prestigio zabudnite. Tento nepochopiteľný krok nás v redakcii nepríjemne prekvapil. Displej je tak ako vždy lesklý a matných displejov sa zrejme tak skoro nedočkáme.

Na jeden záber: Prestigio MultiPad Visconte

Pripojiteľná Bluetooth klávesnica so stojanom a touchpadom je dobrý nápad, no zatiaľ nás svojím zhotovením nepresvedčila. Otvorením alebo zatvorením krytu sa tablet automaticky zobudí alebo uspí. Otvor pre fotoaparát v zadnej strane krytu svedčí o tom, že výrobca, pravdepodobne, pripravuje aj model so zadnou kamerou. Najväčšiu kritiku si však zaslúži nízka, iba 8 GB dostupná kapacita úložného priestoru. Z papierových 32 GB ostane používateľovi voľná iba štvrtina. MultiPad Vicsonte už v redakcii testujeme, na prípadné otázky radi odpovieme v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

Jakub Jediný 13.12.2013 - 14:45

Zaujímajú ma dve otázky: či bude aj verzia s 64GB ale bez 3G a ak bude, tak za koľko cca a či je na tom displeji aj niečo vidieť, pretože na fotkách vyzerá dosť zle čitateľný.

Lenka Ivančíková13.12.2013 - 17:29 Trvalý odkaz

Obidve verzie budu s 3G aj bez. Cena jednotlivych modelov nie je zatial znama, no najdrahsi a najvybavenejsi ma stat necelych 400 eur.
Displej patri k priemeru. Kedze je leskly, vonku na nom vela nevidno, ale pri zamracenom pocasi ako je dnes to celkom slo. :-) Pozorovacie uhly mojli byt lepsie.

Celá diskusia 2 príspevky