Apple iPhone 3G

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G mobil s unikátnym dotykovým ovládaním, GPS, HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom a iPod prehrávačom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, OS X,

procesor: ARM11, 620 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 115,5 x 62 x 12 mm,

hmotnosť: 133 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový (multitouch), aktívny, 320 x 480 b., 50 x 75 mm, uhlopriečka 90 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.),

pamäť: 8 Gb alebo 16 GB bez možnosti rozšírenia,

správy: SMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor,

ostatné: internetový prehliadač, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: zabudovaná

výdrž: do 6 h internetu / 10 h hovoru / 24 h hudby / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, podpora pamäťových kariet, MMS, RSS, HSUPA, IrDA, mass storage, FM rádio (s RDS), A2DP, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil so zabudovanou batériou, nabíjačka s USB výstupom, USB kábel, stereo handsfree, handrička na čistenie, dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Po dlhom čase sme sa dočkali. Na našom trhu sa vďaka dvom mobilným operátorom objavila druhá generácia zázraku menom iPhone 3G. Očakávania boli veľké vo všetkých smeroch, no v konečnom dôsledku nie sú rozdiely oproti prvej verzii až také rozsiahle. Poďme ale poporiadku.

Apple iPhoneRECENZIA: Apple iPhone

novinky sa drží zabehnutých štandardov. V jednoduchosti je krása, a aj iPhone 3G sa drží tohto hesla. Pravidelné tvary, veľká dotyková obrazovka a jediný ovládací kláves. Lesklých povrchov je po celom tele až až, takže priloženú handričku využijete v plnej miere. Rozdiel oproti prvej generácii nájdete okamžite po pohľade na zadnú stenu. Kov vystriedal plast po celej ploche, čo považujem za krok späť. Pozitívne zasa hodnotím 3,5 mm konektor na hornej stene, ktorý nie je tak výrazne zapustený a umožňuje pohodlné pripojenie ľubovoľných slúchadiel. Dizajnovo sa zmenila aj spodná stena s reproduktorom, systémovým konektorom a mikrofónom.

Hlavnou atrakciou je

. Zaberá takmer celú prednú stenu a umožňuje viacdotykové (multitouch) ovládanie. Jeho rozlíšenie a veľkosť dopĺňa výborná čitateľnosť za akýchkoľvek podmienok. Jas reguluje svetelný senzor. Takto si predstavujem ideálny displej prístroja na každodenné používanie. Pri dotyku by sa zišla spätná odozva v podobe slabej vibrácie. Operačný systém je postavený na OS X, je teda zhodný s predchodcom. Zatiaľ chýba oficiálna podpora slovenčiny, čo vo veľkej miere ovplyvňuje komfort ovládania.

Tip: Slovenčina do iPhone 3G

je už dnes podpriemerný. Rozlíšenie 2 Mpix nie je úplne najhoršie, ale chýba mu autofókus, kryt objektívu a akákoľvek možnosť nastavenia. by sa dalo opísať v troch krokoch: spustenie fotoaparátu - cvaknutie záberu - automatické uloženie. Nič viac. No úplnou katastrofou je absencia nahrávania videa. Multimediálny mobil by takéto veci mal zvládať už v základe a nie doinštalovaním nejakých aplikácií. Kvalita snímok je prekvapivo slušná aj za horších svetelných podmienok. Prezeranie fotografií zabezpečuje galéria, kde naplno využijete dotykové ovládanie a otáčanie podľa polohy mobilu. V tomto iPhone 3G vyniká aj vďaka rýchlemu procesoru a príjemným grafickým efektom (presuny snímok).

Multimediálnu výbavu zachraňuje výborný

iPod. Sústreďuje sa na hudbu aj videá, umožňuje kompletnú správu hudobnej knižnice a vytváranie vlastných zoznamov skladieb. Trochu od ruky je výber ekvalizéra cez nastavenia v menu mobilu a nie priamo cez prehrávač. Manuálne nastavenie však chýba. Zvukový výstup je veľmi kvalitný a dostatočne hlasný. Pokiaľ prechádzate albumami a otočíte mobil naležato, tak sa zobrazenie albumov zmení na akúsi . Nahrávanie skladieb je možné len prostredníctvom iTunes programu, čo je pre Apple typické. Týmto spôsobom do mobilu dostanete aj videá. Tie zvláda iPhone výborne. Maximálne hodnoty hovoria o bitrate 1 500 kbps, kodeku H.264 a rozlíšení 640 x 480 bodov. Osobne som skúšal o niečo slabšie parametre a prehrávanie bolo krásne plynulé. Na dlhých cestách sa teda nudiť nebudete. Vnútorná pamäť je na to postačujúca, podľa modelu je to 8 alebo 16 GB. Rozšírenie pamäťovými kartami však možné nie je. Takisto sa pozabudlo aj na FM rádio.

Profily zastupuje len bočné posuvné tlačidlo prepínania tichého režimu. Ak pomýšľate na výber obľúbenej MP3 ako zvonenia, tak zabudnite, že si vyberiete z nahratých albumov. Zvonenie musí byť vo formáte MP4 a prenos do mobilu opäť len pomocou iTunes.

Telefónny zoznam je prakticky neobmedzený, ponúka veľmi podrobné kontakty s množstvom detailov a možnosťou prehľadávania posunom. Nechýba ani hľadanie postupným písaním, to sa však nachádza len na úplnom začiatku ako akási nultá položka. Na spoluprácu so SIM kartou rovno zabudnite, jediné k čomu sa dostanete, je možnosť skopírovať čísla do pamäte mobilu.

Hovor uskutočníte aj klasickým napísaním čísla. Nechýba denník, ktorý však farebne odlišuje len zmeškané hovory. Prichádzajúce a odchádzajúce zdieľajú rovnakú farbu a daný záznam je potrebné najprv otvoriť. Potom sa však dostanete k presným časom uskutočnených hovorov na dané číslo, pokiaľ je to kontakt uložený v pamäti, tak sa otvoria podrobné informácie o ňom. Počas hovoru môžete normálne vstúpiť do menu a pracovať, akonáhle priložíte mobil k uchu, dôjde k zablokovaniu dotykovej plochy. Je to šikovné a bráni náhodnému stláčaniu. Paradoxne, jedine pri hovore použijete Bluetooth. Ten totiž umožňuje len pripojenie bezdrôtového handsfree a len mono prenos zvuku.

je dosť rozporuplná. Na jednej strane je SMS editor absolútne jednoduchý. Chýbajú mu doručenky, odpočítavanie znakov aj info o počte odosielaných správ. Prijaté správy sa zlučujú do skupín podľa adresáta a mazať môžete len celé skupiny. Editor MMS správ úplne chýba. Na strane druhej stojí výborne spracovaný s podporou viacerých kont, automatickou kontrolou od 5 minút, podporou push mailu a implementáciou Microsoft Exchange, Gmail alebo Yahoo. Prehliadanie správ je bleskové, otvorí dokumenty a pracuje sa s ním skutočne výborne. No práve tu sa prejaví negatívum chýbajúcej lokalizácie. Klávesnica je len anglická a automaticky je zapnutý aj slovník s opravami slov. Treba si dávať pri písaní veľký pozor, lebo vám z textu vylezú nakoniec neskutočné bludy.

Veľkým posunom vpred je podpora sietí 3G. Nový iPhone tak zvláda prechod od pomalých až po rýchle dáta s nadstavbou HSDPA. Nechýba podpora Wi-Fi, čo poteší najmä v zahraničí. Pri takejto výbave sa prejavujú všetky plusy vstavaného prehliadača

. Plne podporuje dotykové ovládanie, je možné ho použiť aj so zobrazením na šírku...a je perfektne rýchly. Porovnával som ho s prehliadačom v Nokii N82 so Symbianom. Pri zachovaní rovnakých podmienok zvládol iPhone načítať a vykresliť tú istú stránku dvakrát rýchlejšie. K dokonalosti mi chýbala len podpora Flash animácií a možnosť kopírovania textu.

Organizačné funkcie sú zvládnuté veľmi slušne. Základom je prepracovaný

s prehľadným zobrazením. Pri mesačnom náhľade vidíte v spodnej časti uložené udalosti na daný deň. Samozrejme nesmie chýbať neobmedzený počet budíkov s podrobným nastavením dní a času budenia. Mobil však musíte mať neustále zapnutý, pretože vo vypnutom režime vás nezobudí.

Poteší podpora GPS modulu, ktorý výborne spolupracuje s predinštalovanými

. Ukáže vám vašu polohu, naplánuje trasu, zobrazí satelitné snímky, ale na hlasovú a smerovú navigáciu zabudnite. Takisto zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne navigačné aplikácie tretích strán. To je škoda. TomTom ju vraj má už vyvinutú.

Z ostatných funkcií nechýbajú pekne graficky spracované poznámky, stopky, časovač s možnosťou vypnutia iPodu, či kalkulačka. Tá má dokonca dva režimy. Pri držaní na výšku máte k dispozícii základné funkcie, na šírku sa zmení na vedeckú.

Podpora Java aplikácií úplne chýba. Špecifickou vlastnosťou je aj absencia multitaskingu. Na pozadí môže fungovať len iPod a správy. Ostatné aplikácie sa po návrate do menu zatvoria. Na nahrávanie aplikácií slúži Application Store. Je prístupný cez menu telefónu, alebo prostredníctvom iTunes. Pre registráciu je potrebné vlastniť kreditnú alebo embosovanú kartu, vytvoriť si konto a potom sa môžete prehrabávať stovkami dostupných aplikácií. Aj na stiahnutie voľných sa musíte prihlásiť, takže bez kreditky sa nepohnete.

Batéria je tak trochu záhadná. Jej kapacita je vecou špekulácií, výdrž sa pohybuje v rozumných hraniciach. So zapnutým 3G, automatickou kontrolou mailov, niekoľkými minútami telefonátu a browsovaním vám vydrží počas celého dňa. Znížením jasu na polovičnú hodnotu, vypnutím GPS, Wi-Fi a 3G sa dostanete v pohode cez dva dni, čo je podľa mňa vcelku postačujúce.

Výhody:

- výborný a rýchly mailový klient a internetový prehliadač

- prepracované dotykové ovládanie

- veľký a výborne čitateľný displej

Nevýhody:

- slabý SMS editor a absencia MMS

- chýbajúce nastavenia fotoaparátu a chýbajúci záznam videa

- veľmi obmedzená funkčnosť Bluetooth

- vypnutý (vybitý) mobil vás nezobudí.

Orientačná cena:

v Orangei neblokovaný (nie odblokovaný, ale neblokovaný!) predávajú za 15 990 Sk (530,77 €) verziu 8 GB a 18 990 Sk (630,35 €) verziu s kapacitou 16 GB.

Záver

Po prvej generácii sa očakávalo veľa od nasledovníka. Pribudla podpora 3G sietí a GPS, ale ostatné neduhy predchodcu zostali zachované. Hovorilo sa o podpore MMS a nahrávaní videa, ale zostalo len pri dohadoch. U mňa by si miesto napriek všetkým mínusom našiel. Pre niekoho to však môže byť dôvod prečo sa popozerať práve po podobných modeloch konkurenčných výrobcov. Najväčším konkurentom mu istotne bude Samsung i900 Omnia, pre menej náročných Samsung F480 TouchWiz. Čiastočným konkurentom iPhonu môže byť aj LG KF700.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.09.2008 - 16:46

radyimko: no ja si mzslim ye najvacsim konkurentom mu bude LG KC910, uz sa na tento fonik strasne tesim

anonymous11.09.2008 - 17:15 Trvalý odkaz

defluo: okrem zaujimaveho ovladania ma na tomto telefone nic ine nejako velmi neuputalo. a aj to je ovladanie jednou rukou dost neergonomicke (a to mam dost dlhe prsty) vela ludi iPhone kupuje len rpeto, lebo nevedia nic o konkurencnych telefonoch. a tento telefon ma strasne velku reklamu.

anonymous11.09.2008 - 18:08 Trvalý odkaz

marko: No podla mna keby tento telefon nemal dotykový display tak to je úplný prepadák...inak ja sa priklánam k Nokia N82

anonymous11.09.2008 - 18:48 Trvalý odkaz

mayo: Ja mam tento telefon a je to supa. Vela ludi hovori ze je to srot, lebo ho nemali ani v ruke. Myslim ze nato ze je apple v sfere " mobilov " len rok aj nieco, tak mu to ide celkom fajn. A nevymenil by som iphone 3G za nic ine uz. Po tom co ho mam mi ostatne telefony pripadaju ako z roku 32 pred kristom. Je pravda ze vela veci nema, ale daju sa " doinstalovat ". MMS sa da cez palingro (kedze iphone ma v pausaloch internet) a samozrejme existuje nejeden program na nahravanie videi. Bluetooth sa casom spravi softwarom.

Celá diskusia 100 príspevkov