Samsung D880

SKÚSENOSTI majiteľa Prvý Samsung pracujúci s dvoma SIM kartami, s 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom, EDGE a prehliadačom dokumentov.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Samsung D880

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

Tomáš je používateľom Sony Ericssonu K810i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, Samsung D880 mal možnosť nezávisle skúšať na dlhší čas.

MÍNUSY

Začnem netradične mínusmi, keďže ich tento mobil, vzhľadom na úžitkovú hodnotu, veľa nemá.

Kryt systémového konektora mi príde príliš labilný. Jeho umiestnenie je tiež nevhodné - po pripojení slúchadiel sa dá mobil držať len v ľavej ruke, a aj to ešte spôsobuje problémy pri písaní.

Narazil som aj na nepríjemnú chybu firmware - telefón síce dokáže prijať vizitku cez Bluetooth, aj ju uloží do tel. zoznamu, ale bohužiaľ ju nezobrazí. Nech som sa snažil ako som vedel, nepodarilo sa mi prinútiť ho k jej zobrazeniu. A tak som si len skopíroval čísla zo SIM kariet a pár najčastejšie volaných som si upravil na viacpoložkové. Toto ma zamrzelo, ale dúfam, že novší firmware to napraví (až bude).

Prehrávač hudby má obmedzenie na 4 zoznamy skladieb po 30 pesničiek. Viac doň nedostanete, ani keby ste sa rozkrájali. Toto obmedzenie som absolútne nepochopil.

Oproti napr. Samsungu G800 chýba zobrazenie a ovládanie prehrávača v pohotovostnom režime. Rádio však takto ovládať ide.

Chýba mi minimalizácia JAVA aplikácií. Je to vec, na ktorú si človek rýchlo navykne a ťažko sa jej vzdáva. Rovnako v novších Samsungoch je prítomný čiastočný multitasking, ktorý v tomto prípade opäť chýba. Paradoxne WAP prehliadač (nie veľmi vydarený) sa minimalizuje automaticky a po stlačeni OK, ak ste na hlavnej obrazovke, ihneď skočíte na poslednú zobrazenú stránku.

MP3 sa nedá nastaviť ako tón SMS.

Kvalita fotografií závisí od vzdialenosti fotografovaného objektu od vás. Ak je niečo/niekto ďalej ako cca 6-7 metrov, stred fotky bude mierne rozmazaný.

Pri fotografovaní som nepochopil kompenzáciu expozície. Funguje až po zosnímaní a veľmi zvláštnym spôsobom upravuje jas fotografie. Absolútne nepoužiteľné.

Video točí podpriemerné a prakticky použiteľné len do MMS.

PLUSY

Konštrukcia, materiály a spracovanie sú na výbornej úrovni. Vrchná časť má síce miernu vôľu pri zatlačení z boku, avšak pri bežnom používaní telefónu sa s tým nestretnete.

Výdrž je na dual SIM mobil vynikajúca. Pri vybavení niekoľkých minútových hovorov denne, 30 minút internetu, nejaká SMS a hodinka počúvania MP3 som mohol mať mobil na príjme bez problémov dva dni. Takúto hodnotu bežne dosiahnem s klasickým mobilom na jednu SIM kartu.

Klávesnica je trochu tuhšia ako by som požadoval, ale vďaka veľkým rozstupom sa na nej píše bez preklepov a pohodlne. Dlhšie texty však ruku unavia.

Zadávanie symbolov je rýchle - po stlačení hviezdičky sa zobrazí veľká mriežka 3 x 3 štvorce, s obsahom symbolov. V každom štvorci sa nachádza menšia mriežka 3 x 3 znaky. Viete kam to smeruje? Presne tak, každý špeciálny znak je dosiahnuteľný na 3 stlačenia: hviezdička - číslo - číslo. Jednoduché a geniálne.

FM rádio má výbornú citlivosť.

Hlasitosť prehrávača sa dá ovládať aj pri uzamknutej klávesnici.

Telefónny zoznam je prepracovaný do posledného detailu. Pri vytváraní nového kontaktu máte k dispozícii množstvo položiek, vrátane rôznych ikoniek tváre pokiaľ nemáte zrovna fotografiu dotyčného. Ďalej môžete pridať kontaktu melódiu hovoru, tón SMS, narodeniny, poznámku, mailové adresy a množstvo typov telefónnych čísiel.

Ak niekomu voláte a dotyčný to neberie, po zložení vám D880 automaticky ponúkne možnosť vyskúšať zavolať na druhé číslo dotyčného, ak ho máte priradené ku kontaktu. Prípadne vás vyzve na opakovanie voľby.

Prepínanie SIM kariet dedikovaným tlačidlom je výborné riešenie. Vždy, keď pracujete s funkciou, ktorá využíva GSM služby, dole na displeji vidíte, s ktorou kartou pracujete. Rovnako keď vám príde SMS alebo prichádza hovor, viete na ktorú SIM kartu. Slúži na to malá ikonka anténky s číslom.

Register hovorov tiež rozlišuje jednotlivé SIM karty a tak máte presný prehľad na ktorej karte ste koľko prevolali.

V prípade Samsungov je už dlhšiu dobu prítomná funkcia blokovaných čísiel, ktoré sa vám nedovolajú. Škoda len, že sa táto funkcia nedá priradiť k profilom.

Editor obrázkov má až neuveriteľné množstvo efektov možností úpravy fotografií, avšak po aplikovaní troch efektov som bol oboznámený hláskou o nedostatku prostriedkov a bol som vyzvaný obrázok uložiť.

V prípade SMS správ ma potešil zoznam blokovaných odosielateľov, kde si nastavíte, z ktorých čísiel vám nebude doručená SMS.

E-mailový klient je prepracovaný a ponúka dostatočné množstvo funkcií na prácu s POP3 a IMAP kontami. Pravidelná kontrola začína od 1 hodiny, obmedzenia na veľkosť správy som nespozoroval a dokonca vie aj pekne zobraziť HMTL správy. Ani v tomto prípade nechýba "čierna listina" blokovaných odosielateľov. Jedinou nevýhodou je len pomalšie mazanie viacerých správ naraz, ak ich je v schránke veľa (mal som tam 287 správ a na zobrazenie schránky pre hromadné mazanie som čakal asi 6 sekúnd). Inak sa jedná o svižného a pohodlného klienta.

Kalendár je celkom pekne spracovaný. Ponúka 5 rôznych typov opakovaných pripomienok, ktoré naviac v mesačnom náhľade farebne rozlišuje. A tak už pri pohľade na celý mesiac viete, kedy máte stretnutie, alebo kedy niekto oslavuje narodeniny. Šikovné. Ak to spojíte s možnosťou zobraziť mesačný nahľad aj na úvodnej obrazovke (kde tiež zvýrazňuje dni s udalosťami), máte k dispozícii aj celkom podarený mobil na plánovanie času. Prítomné su tiež úlohy a textové poznámky.

Fotoaparát fotí (až na spomínané mínusy) veľmi pekne. Škoda len absencie prisvetľovacej diódy.

Zaujímavosť

Pri sťahovaní JAVA aplikácie telefón zahrá trápnu MIDI melódiu. Na tomto som sa neuveriteľne pobavil. Ale východoázijským národnostiam sa to asi páči, a tak tým chceli potešiť aj Európanov.

ZÁVER

Čo dodať na záver? Samsung D880 sa vydaril. Nejedná sa o funkčne nadupaný stroj, ani o multimediálny "zábavník". Ale človek, ktorý hlavne volá, SMS-kuje a má dve SIM karty a nechce nosiť dva mobily, tak v tomto mobile našiel svoju spásu. Hovorové funkcie sú jedny z najprepracovanejších, aké som mal možnosť v mobiloch vidieť. Rovnako aj práca s SMS, e-mailami a kalendárom. Mňa ako človeka počúvajúceho hudbu z mobilu zamrzel hlavne nedoriešený MP3 prehrávač a WAP prehliadač mohol byť na tom funkčne tiež lepšie. No pravdupovediac, ak by som nebol zvyknutý nosiť pri sebe aj tri mobily, tak si D880 zadovážim okamžite. Všetkým "dvojsimkovým" užívateľom len a len odporúčam.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.09.2008 - 10:19

dusan: chlapi, predpokladam ze toto ma taky isty email klient ako D900i, viete mi niekto poradit ako nastavit klienta aby mi sli emaily z konta co mam na www.inmail.sk?? skusal som vselico, na ich stranke su aj pop3 a imap linky a ništ, už rok si stym neviem rady a ?ekujem to cez operu , poradi niektoo?? dik

anonymous03.09.2008 - 16:18 Trvalý odkaz

radzimko: no to ti neviem povedat ale asi si to zle nastavoval ty...ja mam u800 a behom 5 minut som to rozbehal a ja mam gmail

anonymous03.09.2008 - 19:38 Trvalý odkaz

unived micindev: sprav si konto u velkeho brata a nastav mu sosanie z inmailu cez pop...

anonymous03.09.2008 - 21:49 Trvalý odkaz

josso: mp3 sa da nastavit ako ton sms - ziadny problem, len musi bzt dlhsia tusim ako 10 sekund..

anonymous04.09.2008 - 00:09 Trvalý odkaz

petr: Mal som 2 a u kazdeho bol problem s hlasitostou pri volani z karty v druhom slote. Reproduktor podpriemer. Vzdrz slaba, ostatne v poriadku.

Celá diskusia 22 príspevkov