Sony VAIO Duo 11: slajder namiesto tabletu (Riview)

Hľadáte prenosné zariadenie, ktoré musí byť ľahké, skladné a dlho vydržať? Tablet však kvôli nepraktickému zadávaniu textu a absencii plnohodnotných PC aplikácií vypadáva z hry? Magazín Riview otestoval ultrabook s dotykovou obrazovkou a Windows 8.

Tento na prvý pohľad takmer dokonalý produkt sa mi konečne dostal do rúk. Je síce staršieho dáta, ale dnes ho zoženiete za menej než 900 eur, a to je veľmi zaujímavá ponuka.

Základné parametre: 320 x 199 x 18 mm, 1278 g + adaptér, Intel Core i5-3317, 4 jadrá, 1.70 GHz, 11,6'' dotykový IPS displej, 1920 x 1080 bodov, 10x multitouch, Intel HD Graphics 4000, RAM 2+2 GB DDR3 1600 MHz, bez možnosti rozšírenia, OS Windows 8 (64-bit), NFC Port/PaSoRi 100 USB, Bluetooth 4.0, 128 GB SSD Toshiba, Serial ATA III (6 Gb/s), voľných 100 GB - 30 GB pre systém a základné programy, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Sony GPS modul CXD5400, svetelný senzor, snímač orientácie zariadenia, predná 2 Mpix a zadná 2 Mpix kamera, stereo repro, česko-slovenská podsvietená klávesnica

Vaio Duo 11 sa mi páčilo od prvého momentu, kedy som si o ňom prečítal. Ako to však už býva, realita nikdy nie je taká ružová ako moje predstavy o dokonalom zariadení.

Minule som sa tešil z Lenova Yoga 13, kombinácie notebooku a tabletu s podľa mňa dokonalým konštrukčným riešením, ktorému však v praxi chýba k dokonalosti niekoľko podstatných vylepšení. Aj Sony Vaio Duo 11 patrí k tým zaujímavejším riešeniam do obývačky, na pracovný stôl aj do vlaku či lietadla. Oproti tradičným dotykovým notebookom má VAIO Duo 11 po vysunutí obrazovky túto časť pevne podopretú, takže sa po dotyku netrasie ako na každom laptope, ktorý som mal doteraz v rukách. Horšie je to však s klávesnicou, na ktorú veľa miesta neostalo. Je preto menšia a bez plnohodnotného touchpadu. Dotyková obrazovka s výbornými pozorovacími uhlami je zdanlivo bližšie k používatelovi, ale v skutočnosti si celý prístroj aj tak odsuniete trochu ďalej od seba, aby sa na ňom dalo pohodlne písať, takže v praxi je jedno, či máte pred sebou Asus Zenbook, Lenovo Yoga či Sony Vaio Duo, medzerník na klávesnici aj samotnú obrazovku budete mať nakoniec od seba vzdialené podobne ďaleko. Logika a prax nepustia. Samozrejme, že v takom stiesnenom priestore, akým je napríklad sedadlo v lietadle, je toto riešenie aj s dotykovým perom v balení priam ideálne.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Klávesnica je pekne podsvietená, no bez možnosti regulácie jasu diód pod tlačidlami. Nevadí. Páči sa mi regulácia hlasitosti jednou rukou, keďže volume up a volume down sú umiestnené pod tlačidlami F2 a F3, a nie niekde na ef-jedenástke, ako tomu býva na mnohých notebookoch iných značiek. Horšie je to s kvalitou rozumne umiestnených stereo reproduktorov, hĺbky im totiž takmer úplne chýbajú. Zato stredy a výšky reprodukujú pekne. Hlasitosť môžete ovládať aj pomocou ťažko nahmatateľných tlačidiel v ľavej časti prednej šikmej hrany. Tam je aj ukryté záhadné tlačidlo ASSIST, ktorým spustíte VAIO Care. Verte, neverte, aj tak sem rukou nikdy nezablúdite.

ikona

IFA 2013: výstava techniky, výstava snov (Riview)O septembrovej výstave IFA 2013 v Berlíne ste v poslednom čase čítali veľa. Náš web vám priblížil aj na nej predstavenú Sony Xperiu Z1 či Samsung Galaxy Note 3. O tom, aké dojmy z výstavy a všetkých noviniek mal kolega Richard, ste si mohli prečítať v poslednom čísle magazínu Riview.

Konštrukcia vysúvacieho ultrabooku s dotykovou obrazovkou a plnohodnotnou podsvietenou klávesnicou patrí k najrozumnejším v tejto kategórii. Len je už na môj vkus trocha hrubý. Keď VAIO Duo 11 používate ako tablet, máte k dispozícii 1,27 kg ťažkú krabicu s Full HD displejom a mechanickým Windows tlačidlom pod ním. Z hornej steny fúka spod lopatiek neustále roztočeného tichého ventilátora teplý vzduch a trčí pevne zasunutý kábel adaptéra (nabíjačky) aj LAN kábel k internetu. Ešte tu mohol byť nejaký USB konektor pre pripojenie tlačiarne, nech neprekáža po stranách. Snáď nabudúce. V pravej bočnej stene nájdete mierne zapustený vypínač, plnohodnotný HDMI konektor (max. výstup 1920 x 1080 b.) a dva USB porty typu 3.0, z ktorých vám jeden môže nabíjať mobil (toto určíte v možnostiach napájania / batérie). V pravej časti prednej steny svietia štyri farebné LED-ky: ON/OFF, nabíjanie, HDD a Wi-Fi. V ľavej bočnej stene nájdete plnohodnotný VGA konektor (ktorý mnohé konkurenčné zariadenia riešia redukciami), otvor pre SD alebo MS karty a audio jack pre slúchadlá (aj s mikrofónom). Displej môžete odklopiť aj jedinou rukou, a to do jediného možného uhla roztvorenia. Vďaka úžasným pozorovacím uhlom lesklej obrazovky mi v každej polohe či situácii vhodne zvolená jediná úroveň roztvorenia vždy stačila.

Klávesnica nepatrí k najlepším na svete, ale jej časť prístroja je mimoriadne pevná, v žiadnom prípade sa neprehýba, je tichá a solídne podsvietená, s veľkým Enterom a hlavne tlačidlami Delete a Ctrl pekne v rohoch. Akurát sa mi občas stalo, že pri stlačení niektorého tlačidla ukazovákom som sa prostredníkom dotkol ľavého dolného rohu obrazovky, čím som spúšťal rôzne programy z oblasti pre ich rýchle spustenie. Dosť ma to otravovalo. Dotykový (optický) joystick s trojicou tlačidiel pod medzerníkom nahrádza touchpad. Kombinácia dotykovej obrazovky a optického TrackPadu je fajn, ja som však už príliš zvyknutý na viacdotykové funkcie touchpadu na mojom notebooku a tu mi tak trochu chýbali. Nevadí, zvykol by som si.

Obrazovka je pekná, no lesklá. Snáď pomôže matná fólia, no tá zvykne premieňať biele plochy na trblietavé, čo zhoršuje čítanie. Ale vonku bude asi jediným riešením. Jas obrazovky môže byť extrémne vysoký, čo sa však podpisuje pod slabšiu výdrž na jedno nabitie. Náš test Imtec Battery Mark ukázal výdrž pri plnom výkone a plnom jase obrazovky len 1:45 hod! To je na míle ďaleko od výrobcom sľubovaných 5 hodín. V praxi sa môžete na úspornom režime a nižšom jase obrazovky spoľahnúť na výdrž 2 - 3 hodiny bežnej práce. Zmierte sa tiež s tým, že takmer 12-palcový displej s Full HD rozlíšením znamená aj extrémne malé prvky ako zavrieť okno, roller, rôzne potvrdenia... V nastaveniach prehliadača Chrome som hneď určil ako východzie priblíženie 125 %, rovnako, ako na mojom pracovnom 13'' Full HD notebooku. Na druhý deň som pri batérii nastavil úsporný režim a test výdrže zopakoval. Výsledok 1:51 hod potvrdil prvé meranie.

V roztvorenom stave je zariadenie o čosi lepšie chladené než v zatvorenom, takže ventilátor som takmer vôbec nepočul. Ale bez neho by to bolo ešte lepšie, o čom svedčia napríklad niektoré notebooky Samsung s tlačidlom pre vypnutie ventilátora. Kombinácia SSD a pasívneho chladenia je totiž mimoriadne návyková. Tu máme len polovicu z tejto magickej kombinácie. Vyššiu teplotu som spozoroval iba v spodnej časti ultrabooku, keď som ho mal položený na stehnách, ale v chladnejšej miestnosti to bola svojím spôsobom iba výhoda.

Bonusy:

- Možnosť dokúpenia prídavnej batérie VGP-BPS31 s kapacitou 4 830 mAh (36 Wh) a hmotnosťou približne 345 g.

- Ochranná fólia na displej má označenie VGP-FLS10, puzdro VGP-CK.

- Špeciálne dotykové pero, ktoré určite veľmi rýchlo stratíte, nájdete priamo v balení.

Záver

Sony VAIO Duo 11 patrí k tým typom zariadení, o ktorých snívame. Potom ho zbadáme na obrázku a povieme si, že ho musíme mať. A potom príde na rad cenovka a my trochu vychladneme. V prípade VAIO Duo 11 však cena klesla pod 900 eur, čím sa stáva veľmi traktívnym prístrojom. Háčik je však inde. Dnes už totiž viem, že by ma pri dlhšom písaní článkov takýto typ malej klávesnice prestal veľmi rýchlo baviť. Dotykový displej ešte stále nepovažujem za nevyhutný a aplikácií pre Windows 8, ktoré by ho výraznejšie odlíšili od Windows 7, je stále ako šafranu. Ani reprodukcia zvuku nie je taká fajnová ako na zopár klasických konkurenčných ultrabookoch (Samsung série 9, Asus UX31 alebo UX32). Skrátka, VAIO Duo 11 je fajn; aj výkon má slušný, aj Full HD obrazovka vie očariť, konštrukcia sa počas tých pár dní osvedčila, ale...dnes už je na trhu bohovské VAIO Pro 11, ktorého test nájdete v Riview 12/2013. Máte sa na čo tešiť!

Tento text pôvodne vyšiel v novembrovom čísle magazínu Riview 11/2013. Množstvo zaujímavých článkov o technike, cestovaní, knihách a filmoch nájdete v digitálnom magazíne Riview každý mesiac.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu