Nokia N79

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Smartfón s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA, Wi-Fi a A-GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v9.3, platforma S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 110 x 49 x 15 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 584 x 1 938 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (640 x 480, 30 fps), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 50 MB + 4 GB microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor, FM rádio (s RDS), A2DP, FM vysielač,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, TV výstup,

batéria: Li-Ion, BL-6F, 1 200 mAh,,

výdrž: do 5,5 h hovoru / 4 h hrania hier / 29 h prehrávania hudby / 372 h pohotovosti,,

SAR: RM-348 1,40 W/kg; RM-349 0,94 W/kg; RM-350 1,17 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, HSUPA, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, dva náhradné Xpress-on kryty, microUSB kábel, 4 GB microSD karta, headset, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N79 patrí do kategórie multimediálne zameraných mobilných telefónov fínskeho výrobcu. Podľa označenia by sme ju mohli považovať za nástupcu modelu N78, čo dokazuje aj výbavou. Ale poďme pekne po poriadku.

Celé

je vyrobené z plastu, čo zabezpečuje pomerne nízku hmotnosť. Odolnosť však išla stranou. Použité sú lesklé materiály, ktoré sú doslova magnetom na odtlačky. Testovaný kus však mal prednú stenu bielu, takže stopy po tvári a prstoch som musel odstraňovať len v oblasti displeja. Nokia N79 disponuje vymeniteľnými zadnými krytmi, v balení nájdete hneď tri – svetlý morský modrý, kávovo hnedý a olivovo zelený. V nastaveniach si aktivujte automatickú zmenu témy a môžete využívať vymoženosť modelu N79 - automatickú zmenu grafickej témy podľa farby . Prednú stenu lemuje plastová lišta s efektom chrómu. Steny majú prvky rozdelené rovnomerne, vľavo nájdete pamäťovej karty a microUSB konektoru a nabíjací konektor, napravo zasa tlačidlo ovládania hlasitosti, spúšť fotoaparátu a dvojicu reproduktorov. V hornej časti si miesto našiel posuvný zámok klávesnice, vypínacie tlačidlo a 3,5 mm audio / video konektor.

prešla oproti N78 určitými zmenami. Veľmi rád by som napísal, že k lepšiemu, ale nemôžem. Začneme ovládacím blokom, ktorý má funkčné a hovorové klávesy vystúpené. To je aj napriek tuhosti fajn, ale medzi jednotlivými dvojicami je umiestnené tlačidlo menu a C. Neviem, čí to bol nápad, ale pracuje sa s tým veľmi zle a vždy musíte prstom mieriť kolmo. Hlavné ovládacie tlačidlo je síce veľké, ale nevystupuje nad povrch, čo znamená, že zo začiatku som zároveň stláčal všetko naokolo. Stred je podsvietený s funkciou dýchania, ktorý je možné vypnúť. Rýchlejším dýchaním mobil upozorňuje na zmeškané udalosti, biele svetlo je však slabé a na bielom povrchu aj veľmi slabo viditeľné. Prítomnosť dotykového ovládania krúžením možno niekoho poteší, ja som však túto funkciu nepoužíval. Alfanumerická časť je na tom však ešte horšie. Tlačidlá sú v jednej rovine s povrchom prednej časti, zoradené v štyroch pruhoch. Manipulácia s nimi je kvôli tuhosti a rozmerom dosť obtiažna. Na Nokii N79 som sa vďaka tomu naučil písať krátke správy a maily, pretože dlhší text bol pre mňa jednoducho utrpením.

si zachováva našťastie všetky klady súrodencov. Výborná čitateľnosť, dobrý pomer rozmerov a rozlíšenia, jas regulovaný senzorom. V tejto sfére je posun možný snáď len smerom k OLED displeju po vzore N85, to však pre spokojnosť s displejom vôbec nie je nevyhnutné. Operačným systémom je opäť Symbian S60 vo verzii 9.3 s Feature pack 2, čo spoznáte na prvý pohľad. Dokumentuje to dvoma spôsobmi zobrazenia , či časovanými profilmi. Orientáciu obrazovky môže meniť polohové čidlo, čo oceníte pri videách, fotografiách aj webovom prehliadači.

sa oproti N78 zmenil k lepšiemu. Rozlíšenie sa zvýšilo na 5 Mpix a pribudol aktívny kryt, ktorý chráni objektív pred poškodením. Zmeny sú veľmi podobné s Nokiou N85. Nokia akosi stále zabúda na klávesové skratky, a tak ma veľmi potešil prispôsobiteľný panel nástrojov. Presne podľa vzoru Nokie N85 si dané položky môžete pridávať, odstraňovať a presúvať. Na prisvetlenie scény sú k dispozícii dve diódy. Vďaka GPS si môžete zaznamenať polohu do EXIF info, použitím akcelerátora sa automaticky zmení orientácia fotografie.

Nahrávanie videa v rozlíšení VGA s 30 FPS a AAC zvukom je výborným doplnkom. Na displeji video vyzerá veľmi dobre, na TV a PC určite neurazí, no jeho dátová spotreba v najvyššej kvalite je vysoká. Odporúčame preto kúpu väčšej pamäťovej karty alebo pre úsporu dát nastavenie nižšieho rozlíšenia. Diódy majú práve u videa jednu veľkú výhodu, a to osvetlenie nahrávanej scény. Dvojica reproduktorov poteší pri prehrávaní filmov. TV výstup si vychutnáte až po zakúpení prepojovacieho kábla, balenie ho štandardne neobsahuje.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 4272 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 32 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobná výbava je prakticky úplná. Základom je prepracovaný

so správou hudobnej knižnice, nastavením ekvalizéra a . Práve ten som používal často v aute, aby som nemusel neustále meniť CD. Dosah a kvalita sú uspokojivé, aj keď som musel hľadať polohu, v ktorej prenos najmenej šušťal. Pri použití slúchadiel oceníte 3,5 mm konektor a v balení aj predlžovací kábel s diaľkovým ovládaním. Plusom je prítomnosť s podporou RDS a s rôznymi kanálmi rozdelenými podľa žánrov a krajín. Vnútorná pamäť je doplnená kartami, výrobca nezabudol pribaliť jednu o kapacite 4 GB.

Keď sme už pri zábave, nesmiem zabudnúť na

hry. Nokia N79 ich obsahuje niekoľko predinštalovaných a aj aktivačný kupón na jednu z nich. Ostatné si už budete musieť kúpiť.

Z organizačných funkcií začneme podrobným telefónnym zoznamom. Jeho veľkosť je tradične neobmedzená, vyhľadáva postupným písaním a dokáže spolupracovať aj so SIM kartou. Mojou obľúbenou funkciou je vzdialená synchronizácia a výmena dát medzi dvoma Nokiami.

Editor správ je pre SMS a MMS spoločný, typ sa mení podľa vloženého multimediálneho obsahu. Pri písaní asistuje aj prediktívny slovník T9, vložením fotky do MMS správy sa po opýtaní automaticky zmenší. Jej veľkosť sa dá nastaviť v dvoch krokoch.

nezaznamenal žiadne výrazné zmeny oproti podobným modelom.

je rovnako bez zmien, čo sa mi osobne veľmi nepáči. Na bežné prezeranie webu úplne postačuje, ale stále mu chýba označenie textu či práca s viacerými oknami. V dátovej oblasti ma potešila prítomnosť HSDPA s rýchlosťou do 3,6 Mbps a pri ceste do zahraničia aj podpora Wi-Fi.

Už takmer štandardom sa vo fínskych smartfónoch stáva prítomnosť asistovaného GPS. Rovnako štandardne je predinštalovaná aplikácia

s mapovými podkladmi priamo na karte a licenciou na tri mesiace.

Pri organizácii času bude určite nápomocný kalendár, ktorý zobrazuje blížiace sa udalosti na

. Nechýbajú ani poznámky, niekoľko plne nastaviteľných budíkov, či kalkulačka a prevodník jednotiek.

Batéria má kapacitu 1200 mAh, čo je veľmi pekné číslo. Pri plnom zaťažení Nokia zvládla celý pracovný deň, čo je veľmi slušné. Na potulkách po Veľkej Británii som používanie obmedzil, a tak som sa dostal na hranicu takmer 3,5 – 4 dní, čo prekvapilo aj mňa samého.

Výhody:

- plná dátová výbava s HSDPA a Wi-Fi,

- zabudovaný GPS modul,

- prispôsobiteľné menu fotoaparátu.

Nevýhody:

- lesklé plasty,

- veľmi tuhá a zle spracovaná klávesnica,

- microUSB konektor zase nenabíja.

Orientačná cena: 13 095 Sk / 434,67 EUR (Agora plus)

Záver

Nokia N79 je vydareným nástupcom modelu N78. Prakticky sa jedná o jeho funkčný klon s vylepšeným fotoaparátom a iným dizajnom. A práve tu stroskotáva na spracovaní ovládacích tlačidiel a klávesnice. Pre mňa to je zásadná chyba aj napriek výbornej výbave v malom balení.

Richard Hombauer: Nokiu N79 považujem v bielom prevedení a so zeleným krytom a automatickou grafickou témou za najkrajší smartfón súčasnosti. Aj OS Symbian 9.3 je mi veľmi sympatický, keďže denne používam jeho predchádzajúcu verziu. Ale nepohodlné ovládanie modelu N79 ma sklamalo natoľko, že som zabudol aj na jej prednosti. Načo mi je smartfón, ktorý ma odrádza od písania správ nepohodlnou klávesnicou? Zatiaľ som sa nestretol s klávesnicou, na ktorú by som si nezvykol. Ak nemáte záujem písať veľa správ, a hľadáte pekný smartfón s dobrým fotoaparátom i záznamom videí, Nokia N79 určite bude patriť medzi favoritov. A čo konkurencia? Jedine Samsung INNOV8 alebo ďalšie Nokie radu S60. Ja hlasujem za N85.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu