Asus Fonepad Note 6 - zaujímavý tabletofón

Cenovo atraktívny so 6'' Full HD displejom, stylusom, dobrým fotoaparátom a stereo reproduktormi. Zamrzia pomalšie reakcie, rezonácia reproduktorov a chýbajúce LEDky.

Spoločnosť Asus je na trhu smartfónov a tabletov známa svojimi zaujímavými riešeniami. Smartfón zasúvajúci sa do tabletu, tablet s pripojiteľnou klávesnicou alebo sedempalcový tablet, z ktorého si aj zavoláte. Aj jeden z najnovších prírastkov nie je iba obyčajným smartfónom alebo obyčajným tabletom. Asus Fonepad Note 6 zaujme veľkým displejom, stylusom v tele a stereo reproduktormi.

V jednej ruke držím tabletofón Samsung Galaxy Note 2, ktorý používam vyše roka, a v tej druhej Fonepad Note 6 od Asusu. Asus na svojej stránke uvádza, že tento Fonepad je tablet s 3G a ja mu musím dať za pravdu. Pri porovnaní s Galaxy Note 2 pociťujem väčšiu hrúbku, aj keď papierovo to až taký rozdiel nie je. Napravo a naľavo od displeja vidím viac nevyužitého miesta a prudko skosené a zaoblené hrany zadnej steny sú predsa len tiež typickejšie pri sedem a viac palcových tabletoch. Galaxy Note 2 nosím bez problémov v prednom vrecku, Fonepad sa už musel presunúť do zadného, z ktorého aj tak vykukuje. Pri hmotnosti 216 gramov som ho v tom zadnom vrecku naozaj cítil, no nemusel som aspoň stále rukou šmátrať, či mi náhodou nevypadol.

Použitie plastov nie je pri zariadení danej cenovky a rozmerov žiadnym prekvapením. Tu však musím výrobcu trochu pokarhať. Telefón pôsobí jednoliato, no nie je tomu tak. Zadná stena prechádza do bočných a tvorí akúsi vaničku, do ktorej je celý telefón vložený. Pri silnejšom zovretí a krútení je počuť, že bočné steny na niektorých miestach nedoliehajú stopercentne. Dokonca sa mi podarilo vložiť medzi vaničku a prednú časť necht a jednotlivé časti oddeliť. Neúmyselne som sa tak dostal do útrob zariadenia. To radšej doma neskúšajte.

ikona

Základné info: Asus Fonepad Note FHD6 (K00G) (5. 6. 2013)Tabletofón s OS Android 4.2 Jelly Bean, dvojjadrovým 1,6 GHz procesorom Intel Atom, 6'' Super IPS Full HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF bez LED blesku a 3 200 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Odnímateľný zadný kryt chýba, a tak sa všetky potrebné sloty presunuli na boky zariadenia. Tlačidlo napájania spolu s tlačidlom prispôsobenia hlasitosti nájdete v pravej stene. Pri daných rozmeroch zariadenia sa tlačidlu napájania chvála za umiestnenie v bočnej stene neujde, keďže je až príliš blízko k hornému rohu a bez prehmatávania naň skrátka nedočiahnete. Tlačidlám však dávam plus za dostatočné vyčnievanie a pohodlné nahmatanie aj po tme. Spúšte fotoaparátu sme sa nedočkali, no snímať môžete aj tlačidlami hlasitosti.

V ľavej stene sa nachádza veľký kryt, pod ktorým nájdete slot na microSIM a microSD kartu. V oboch prípadoch sa ku kartám dostanete aj s ostrihanými nechtami. Slot na microSD kartu ma naozaj potešil. K vnútornej 16 GB pamäti, z ktorých je k dispozícii 9,96 GB (aplikácie a dáta), som tak hneď pridal aj 64 GB microSD kartu. To však nie je všetko. MicroUSB konektor umiestnený v spodnej stene podporuje funkciu OTG a poradil si aj s terabajtovým externým harddiskom. To zatiaľ nedokázal žiaden smartfón, ktorý prešiel mojimi rukami. Batéria však musí byť nabitá aspoň na 50 %. V spodnej stene sa ešte nachádza mikrofón a stylus. O ňom však neskôr.

V hornej stene sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel. Tie z balenia nenáročnému používateľovi úplne postačia.

A dostávame sa k tomu, čo robí Fonepad atraktívnejším v porovnaní s inými tabletofónonmi so stylusom. Sú to stereo reproduktory na prednej stene. Je to rozhodne lepšie než jeden reproduktor, no treba povedať, že ich nemožno porovnávať so stereo reproduktormi v smartfónoch radu One od HTC. Nedostatky sa ukážu najmä pri vyššej hlasitosti, kedy sa už zvuk výraznejšie skresľuje a najmä rezonuje. Opäť však musím pripomenúť, že v tejto cenovej kategórii by ste mu konkurenta hľadali len ťažko. Teda ak vôbec nejaký existuje.

Na prispôsobenie zvuku poslúži aplikácia AudioWizard so šiestimi zvukovými profilmi. Ich pomoc je ale diskutabilná. Niektoré skladby som počúval s profilom Hudba, na iné sa zasa viac hodil Film alebo dokonca aj Hranie. Výborne je na tom aj hlasitosť hovoru. V tichej miestnosti znie maximálna hlasitosť ako keby ste mali zapnuté handsfree.

Prichádzajú prvé sklamania. Asus akosi zabudol na informačnú LED diódu, ktorá by informovala o stave batérie a zmeškaných udalostiach. A nepoteší ani senzor automatickej regulácie jasu. Vlastne ani neviem, či má vôbec zmysel použiť slovo „automatická“. Tak ju teda aktivujem a skúšam. Či som v tme alebo priamo pod lampou, s jasom to ani nehne. Preto som radšej využil manuálne nastavenie a nastavil jas asi na 30 %.

Displej je perfektný. Použitie IPS panela so šesťpalcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením v tak cenovo dostupnom zariadení je chvályhodné. Vďaka IPS technológii sa môžete tešiť na verné podanie farieb a výborné pozorovacie uhly.

Displej je mimoriadne jasný a pri najvyšších hodnotách si hravo poradíte aj s čítaním v slnečnom počasí. Skúsenejší používatelia si môžu v aplikácií Splendid prispôsobiť aj odtieň a teplotu farieb. Mňa potešil režim Živé farby, ktorý obrázky naozaj oživil.

Asus už vo svojich predchádzajúcich Asus-fonepad-fhdoch siahol po procesore od Intelu a je tomu tak aj v tomto prípade. V útrobách sa nachádza dvojjadrový procesor taktovaný na 2 GHz a grafický procesor PowerVR SGX 544MP. Výkon pri záťaži je naozaj kolísavý. Hneď po nainštalovaní hry Need for Speed Most Wanted, mi hra bežala plynulo.

V nasledujúcich dňoch už sem-tam padla a niekedy aj hneď pri načítavaní. Prehrávanie Full HD filmov z externého disku zvládol Fonepad Note bez problémov. O spustené aplikácie sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou až 2 GB a voľných bolo zvyčajne iba cca 100 – 200 MB. Po prečistení RAM bolo voľných približne 700 – 800 MB.

Asus zasiahol do používateľského prostredia iba minimálne. Tým pádom by som očakával svižný systém, ktorý sa rýchlosťou bude približovať čistému Androidu. No nie je tomu tak. Systém je niekedy naozaj spomalený, či už ide o posúvanie ponúk v nastaveniach alebo otváranie a prepínanie aplikácií. Začínam teda pochybovať, aké opodstatnenie tu majú tie 2 GB RAM pamäte. Za ďalší nedostatok považujem neprispôsobenie prostredia veľkosti displeja. Prostredie absolútne nevyužíva potenciál šiestich palcov. Všetko je tu akési veľké. Zobraziť v ponuke aplikácií iba šestnásť aplikácií v mriežke 4 x 4? Naozaj málo. Tento, pre mňa, nedostatok som vyriešil nainštalovaním aplikácie Nova Launcher, ktorý vyzerá v podstate rovnako, no ponúkne oveľa viac možností prispôsobenia.

V ponuke aplikácií som si nastavil mriežku 5 x 6, môžem si zmeniť počet domácich obrazoviek a pod. Rovnako tak nepochopím, že pri otočení telefónu sa neotočí aj prostredie. Imidžu Asusáckeho prostredia neprospieva ani neúplná lokalizácia do slovenského jazyka. Už v ponuke aplikácií sa stretnete s anglickým a ďalej v nastaveniach dokonca aj s ruským jazykom a maďarským jazykom.

Vďaka Androidu vo verzii 4.2.2, ktorý podporuje pridávanie widgetov aj na zablokovanú obrazovku, si tu ihneď pridávam môj obľúbený DashClock widget s množstvom prispôsobení. Aj tu sa však musím zmieriť s pomalšími reakciami. Medzi stlačením tlačidla napájania a rozsvietenia zablokovanej obrazovky je cítiť oneskorenie. Okrem odblokovania si môžem zvoliť aj priamy vstup do niektorej z aplikácií. Týchto skratiek môže byť maximálne šesť. K rovnakým skratkám sa viem dostať aj dlhším podržaním softvérového tlačidla Domov z ktoréhokoľvek miesta v systéme. Vtedy sa mi okrem skratiek zobrazí aj pár nastavení, z ktorých za najužitočnejšie považujem zamknutie systémovej lišty, teda trojice softvérových tlačidiel pod prostredím. Túto možnosť oceníte pri sledovaní filmov, alebo prezeraní obrázkov v galérií, kedy sa už nemusíte báť, že aplikáciu nechtiac zatvoríte. Naľavo od tlačidla Domov sa nachádza šípka späť a napravo je to tlačidlo multitaskingu. Jeho dlhším podržaním zhotovíte screenshot obrazovky.

Výsuvná lišta je dobre prepracovaná a možnosťami pripomína tú v Samsungoch. Pod dvanástimi skratkami sa nachádza lišta nastavenia jasu s možnosťou aktivovania automatického jasu a pod ňou skratky nastavenia Wi-Fi siete, prispôsobenia zvuku AudioWizard, zdieľania obrazovky Miracast a vstup do nastavení. Ak vám táto lišta nesadne, v nastaveniach si ju môžete vypnúť a zobrazí sa lišta z čistého Androidu(Nastavenia -> Prispôsobené nastavenie Asus).

A ako si teda rozumie dotykové pero s prostredím? Po bližšom zoznámení je jasné, kým sa Asus inšpiroval. Viacero funkcií poznám už z môjho Samsungu Galaxy Note 2. Pero s jedným tlačidlom vyzerá podobne ako to v Note 2 a po jeho vybratí sa zariadenie taktiež automaticky odomkne a automaticky pribudne nová domáca obrazovka s možnosťou vytvorenia poznámok. Rovnako tak vidím na obrazovke aj kurzor. Po vytiahnutí pera sa v ľavej časti obrazovky zobrazí modrá ikona. Jej pretiahnutím cez displej sa zhotoví snímka, do ktorej môžete vpísať svoje poznámky. Pero reaguje na tlak a s displejom si rozumie aj pri písaní pod väčším uhlom. Podržaním tlačidla na pere a prechádzaním po displeji môžete vytvoriť rôzne výstrižky. Môže to byť ale iba štvorec alebo obdĺžnik. Galaxy Note 2 si poradí aj s rôznymi nepravidelnými výstrižkami. Ak je pero vytiahnuté, vo výsuvnej lište sa zobrazí informácia o dĺžke odpojenia a v prípade straty si môžete dať zobraziť aj pravdepodobné miesto, kde ste ho asi nechali.

Poznámka S v Samsungoch, v Asuse zasa SuperNote. Reč je o aplikácií, v ktorej najlepšie využijete potenciál pera. Aj tu vidím viacero podobností s radom Galaxy Note. Rôzne typy pier s možnosťou zmeny farby, hrúbky, priehľadnosti a napríklad aj rozpoznanie geometrických útvarov a ich automatické vylepšenie. Nechýba funkcia Použiť iba pero, vďaka ktorej si môžete o displej oprieť dlaň. Hľadám, hľadám, ale nič nové a prevratné tu v porovnaní s Galaxy Note 2 nevidím.

Okrem výbornej hlasitosti ma pri hovoroch potešila aj možnosť nahrávania. Nikdy neviete, aký inteligent vám zavolá. Pochválim aj prítomnosť inteligentného vytáčania a taktiež odpovedanie na prichádzajúci hovor SMS správou. Kontakty sa už klasicky prepájajú s kontaktmi pridaných účtov. V každom kontakte si môžete prezrieť aj históriu hovor a správ.

Na softvérovej klávesnici oceňujem prítomnosť piateho riadku s číslicami. Ak zvyknete na smartfóne písať aj s diakritikou, skúste navštíviť obchod Google Play a nainštalovať si jednu z mnohých klávesníc. Napríklad Smart Keyboard. Vďaka veľkému displeju je písanie pohodlné aj v režime na výšku. Nechýba ani zvuková odozva a taktiež vibračná odozva s tromi úrovňami.

Pri prezeraní webu som si pochvaľoval automatické zalamovanie textu pri zoomovaní, na ktoré nedám dopustiť v smartfónoch do HTC. Komu tento prehliadač nesadne, môže použiť Google Chrome, alebo si z obchodu Google Play stiahnuť iný.

Fotoaparát na zadnej stene prekvapí absenciou LED blesku. V noci príliš nefotím, no ako svietidlo sa LEDka zíde. Čo však nechýba je automatické zaostrovanie. V prostredí fotoaparátu je na môj vkus opäť všetko akési veľké a pôsobí na mňa dosť detsky. Napravo sa nachádzajú samostatné tlačidla pre fotoaparát a video. Pod nimi nájdete tlačidlo s ponukou viacerých režimov. Výsledky HDR režimu sú slušné, no panoráma už neostrá a inteligentné odstránenie objektov si sem-tam robí čo chce. Testovacie snímky nájdete na konci článku.

Zaujímavý je režim najlepšieho úsmevu a animácia GIF, ktorá vie v určitých momentoch vytvoriť naozaj úsmevné gif-ká. Na každodenné fotenie budete zrejme používať automatický režim. Kvalita fotografií je dobrá, rozhodne lepšia než akú ponúka Xperia Z Ultra a HTC One max. Na Galaxy Note 2 a Note 3 sa však už nechytá.

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 52 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 107 MB / min.)

Kvalita videa ma príjemne prekvapila. Fonepad Note 6 si poradí s nahrávaním aj vo Full HD rozlíšení a výsledok je naozaj slušný. Počas nahrávania sa obraz častokrát trhá, no výsledné video je plynulé. Chybičkou krásy je chýbajúce automatické preostrovanie. Preostruje sa dotykom na displej. Počas nahrávania je možné zhotovovať snímky v rozlíšení videa a poteší aj nahrávanie časozberného videa.

Na Fonepade Note 6 som si najčastejšie vychutnával sledovanie filmov. Odporúčam nainštalovať prehrávač MX Player, ktorý si poradí s viacerými formátmi a zobrazí titulky. Ten v galérií je úplne jednoduchý.

Ani s prehrávačom hudby si Asus nerobil ťažkú hlavu. Nájdete tu iba aplikáciu Hudba Play. Ponúkne delenie skladieb podľa žánrov, interpretov, albumov, skladieb, a taktiež aj ekvalizér. Počas prehrávania sa vo výsuvnej lište zobrazí panel s obrázkom albumu a ovládaním.

Na FM rádio sa nezabudlo. Je však až príliš jednoduché a ponúkne iba uloženie šiestich staníc. Chýba zobrazenie názvu stanice, názvu skladby a aj časovač vypnutia.

Z aplikácií pridaných Asusom som bol zvedavý na aplikáciu Rodičovský zámok. Tá má umožniť diaľkovo ovládať zariadenie prostredníctvom webovej stránky Device Tracker. Prihlásiť sa môžete aj prostredníctvom Google účtu. Po zadaní sériového čísla by ste na mape mali vidieť, kde sa vaše zariadenie nachádza. Mne to však nešlo. Pravdepodobne kvôli tomu, že ide o testovacie zariadenie.

Výhody:

+ krásny Full HD displej

+ stereo reproduktory

+ USB OTG si poradí aj s externým diskom

+ stylus a aplikácia SuperNote

+ výborná hlasitosť počas hovoru

+ vstavaný prehliadač s automatickým zalamovaním textu pri zoomovaní

+ FM rádio

Nevýhody:

- rozmery

- chýba informačná LED dióda

- nepresná automatická regulácia jasu

- plastová konštrukcia pri zovretí škrípe

- spomalené a trhavé reakcie v prostredí

- skreslenie stereo reproduktorov pri vyššej hlasitosti

Orientačná cena: približne 350 €

Záver

Mám rád netradičné zariadenia a Fonepad Note 6 HD je práve jedným z nich. Na trhu už nájdeme viacero smartfónov alebo tabletofónov so stylusom, no ja stále vravím, že na pohodlnú prácu to musí byť stylus s tenkým hrotom, nie s veľkou gumenou plochou, ktorá v podstate iba nahrádza nemotorné písanie a kreslenie prstom. Asus si je toho vedomý a svojou novinkou tak bude chcieť podkúriť úspešnému radu Galaxy Note. Aj keď pri priamom porovnaní s Galaxy Note 2 sa mi predsa len zdá, že Fonepad je už skôr 3G tabletom než tabletofónom. Za pomerne slušnú cenu získate zaujímavé zariadenie so stylusom, výborným Full HD displejom a stereo reproduktormi. To sú podľa mňa tri hlavné ťaháky na kúpu tohto zariadenia. Lenže odpustím mu nedostatky? Konštrukcia mohla byť kvalitnejšia, systém rozhodne plynulejší, reproduktory mohli byť taktiež zvládnuté lepšie a nepohrdol by som ani informačnou LED diódou. ASUS má však aj ďalšiu dôležitú výhodu. V tejto cenovej relácií konkurenta nemá. Najbližšie k nemu má v recenzii často spomínaný Samsung Galaxy Note 2, ktorý si však v súčasnosti vypýta približne o sto eur viac.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 18.11.2013 - 18:34

Najprv sa chcem opýtať: Po nainštalovaní Nova Luancher mal stále systém trhavé reakcie? Čo som čítal, tak aj inde sa sťažovali presne na toto, ale povedali, že nemajú finálnu verziu telefónu. Mali ste finálnu verziu? Pretože vo finálnej verzii telefón takéto reakcie údajne nemá. Teraz k veľkosti. Tento telefón je ako tablet s 3G? No môj telefón je cca rovnakej veľkosti (Asus je o 1mm väčší) a nepociťujem potrebu prirovnávať svoj telefón k 7" tabletu. Vo vrecku (nohavíc, teplákov a v ruksaku dodávaného k telefónu) sa mi telefón nosí výborne a ani pri sedení a podobných akciách nemám problémy. Povedal by som, že veľa ľudí číta tieto recenzie, pretože sú výborné a práve toto tvrdenie odradí veľa ľudí od kúpi a podľa mňa je nepravdivé. A ešte niečo, čierna verzia má zadnú časť pogumovanú a vyzerá vraj "drahšie" je to pravda? Ďakujem :)

Matúš Riško18.11.2013 - 23:01 Trvalý odkaz

Zacnem od konca. Ciernu verziu som nazivo nevidel, no podla tohto videa vraj naozaj vyzera luxusnejsie a zadna stena je pogumovana http://www.youtube.com/watch?v=jghmM1Ujyd8. K velkosti: kazdy ma ine hranice pre pohodlne pouzivanie. niekto uz nemusi ani 5" smartfony, iny napriklad neda dopustit na rozmery a velky displej radu Galaxy Note, co je aj moj pripad. No a v tomto pripade som zistil, ze Fonepad Note moje hranice prekrocil. Note 2 mi neprekaza vo vrecku, dokazem sa zohnut a obut sa, ale s Fonepadom Note to jednoducho neslo. Skratka, urcite nie je mojim cielom vystrasit potencialnych kupcov, skor iba zdoraznit, ze ide o zariadenie vacsich rozmerov, ktore nemusia sadnut kazdemu.:)Finalna verzia - Fonepad Note prisiel v predajnom baleni a system nehlasil ziadnu aktualizaciu, cize asi islo o finalnu verziu. Na jednom zo zaberom je vidiet verziu systemu, no nenasiel som ziadnu oficialnu stranku, na ktorej by bola zverejnena info o poslednej verzii. Nova - vyriesil som tym iba domace obrazovky a ponuku aplikacii, pomalsie reakcie v systeme, napriklad otvaranie niektorych aplikacii, rozsvietenie zhasnuteho displeja alebo skrolovanie ostali.

Me_Gusta18.11.2013 - 23:16 Trvalý odkaz

Ďakujem veľmi pekne za informácie. Ohľadom veľkosti je pravda, že nie každému musí zapasovať tak veľký telefón. No má svoje výhody, ktoré sú spomenuté v recenzii a dúfam, že to trhanie odstránia aktualizáciou ... patrilo by sa :)

Josef Voženílek05.01.2014 - 22:35 Trvalý odkaz

Jsem z Čr a potřeboval bych vědět, kde jste ten telefon pořídili. Marně se snažím čekat až výjde. Díky

Celá diskusia 6 príspevkov