Ericsson: počet smartfónov v roku 2019 dosiahne 5,6 miliardy

Podľa zverejnenej štúdie spoločnosti Ericsson dosiahne v roku 2019 celkový počet mobilných telefónov 9,3 miliardy. Počet smartfónov sa strojnásobí a nimi generovaný objem prevádzky narastie desaťnásobne.

V najnovšom vydaní Ericsson Mobility Report (EMR) sa uvádza, že počet mobilných pripojení vo svete dosiahne do roku 2019 objem 9,3 miliardy, pričom viac než 60 % z tohto počtu budú smartfóny.

Zverejnená štúdia predpokladá, že takýto rozmach používania smartfónov potrebuje aj zodpovedajúce prostredie. Aj preto by mali v roku 2019 siete WCDMA / HSPA pokrývať 90 % svetovej populácie.

Sieťami štvrtej generácie 4G / LTE budú v tom čase pokryté takmer dve tretiny populácie (65 %). Kvalitné pokrytie mobilným signálom dnes patrí medzi päť najvyššie hodnotených faktorov kvality života v mestách.

Celosvetovo dnes smartfóny tvoria 25 - 30 % všetkých mobilných pripojení. V treťom štvrťroku 2013 predstavovali dokonca väčšinu všetkých predaných mobilných telefónov (55 %).

obr: Ericsson

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V strednej a východnej Európe dosiahol v rovnakom období celkový počet mobilných pripojení 570 miliónov. Podľa odhadov EMR by do roku 2019 malo pribudnúť ďalších 110 miliónov. Podľa slov Mariána Bezáka, prezidenta spoločnosti Ericsson Slovakia, bude väčšina z nich smartfóny. "Prudký nárast ich používania pozorujeme v poslednom období aj na Slovensku. S ich rozšírením a nárastom dátovej prevádzky súvisí aj tlak, ktorý tieto inovácie a rastúce požiadavky zákazníkov vytvárajú na úroveň pokrytia, poskytované rýchlosti a kapacitu sietí."

ikona

Ericsson: na kvalite siete záleží (8. 2. 2013)Ericsson vykonal vo Fínsku, Švajčiarsku a Holandsku prieskum, ktorý skúmal, ako spotrebitelia vnímajú kvalitu siete. Jeho súčasťou bolo zmapovanie aktuálnej úrovne spokojnosti a obvyklých problémov, s ktorými sa používatelia stretávajú.

"Kým dnes je v strednej Európe väčšina mobilných zariadení pripojená cez GSM / EDGE - asi 70 %, do roku 2019 bude približne rovnaký podiel zariadení pripojených cez WCDMA / HSPA. LTE sa podľa odhadov bude na celkovom počte pripojení podieľať asi šestinou," pokračuje Marián Bezák.

Najnovšie vydanie správy Ericsson Mobility Report hovorí, že prevádzka generovaná smartfónmi narastie medzi rokmi 2013 a 2019 desaťnásobne, pričom dosiahne objem 10 exabytov prenesených dát. Používanie videa rastie každoročne o 55 %. Na celkovej mobilnej dátovej prevádzke sa podľa odhadov štúdie Ericssonu bude podieľať 50 %, kým sociálne siete a webové služby sa do roku 2019 postarajú každé o 10 % celkového objemu dát.

obr: Ericsson

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu