Inteligentná platobná karta Coin si rozumie s iOS aj Androidom

Jednoduché zariadenie Coin už čoskoro uľahčí život každému, kto nenávidí množstvo platobných kariet vo svojej peňaženke. Aplikácia pre Android a iOS umožní ich naskenovanie a do POS terminálu alebo bankomatu následne vložíte už iba Coin.

Na crowdfundingových platformách Kickstarter či Indiegogo často slávia úspechy výrobcovia tenkých peňaženiek. Vďaka premyslenému vzhľadu a systému skladania zaberajú v taške alebo zadnom vrecku nohavíc oveľa menej miesta. Okrem mincí je najväčším nepriateľom ich kompaktných rozmerov najmä veľké množstvo platobných kariet, ktoré so sebou niektorí z nás nosia.

Autori riešenia s príznačným názvom Coin (minca, peniaz) by chceli všetky vaše kreditné a debetné karty nahradiť jedinou. Pomocou jednoduchého kúsku hardvéru pripojeného k smartfónu s Androidom alebo iOS (v prípade iOS zariadení sa napája cez 3,5 mm jack) si v pohodlí domova naskenujete všetky svoje karty. Postačí klasické prejdenie magnetického prúžku cez integrovanú čítačku.

Dáta sa následne prenesú do "platobnej karty" Coin. Tá disponuje displejom a jedným tlačidlom, pomocou ktorého si zvolíte požadovanú kartu z pamäte zariadenia. Coin následne odovzdáte čašníkovi, pokladníčke alebo vložíte do bankomatu.

ikona

Orange spustil platby mobilomUž aj zákazníci Orangeu môžu od 15. 8. 2013 využívať bezkontaktné mobilné platby. Stačí, ak majú účet v Tatra banke a používajú smartfón podporujúci bezkontaktnú technológiu NFC (Near Field Communication).

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Takáto karta navyše podporuje Bluetooth 4.0. Má teda podobnú funkciu ako Bluetooth prívesky HTC Fetch alebo Chipolo a v prípade, že ju niekde zabudnete, mobilná aplikácia vás na to okamžite upozorní. Navyše príde po určitom čase k automatickému zablokovaniu platobných funkcií, zlodej teda nedostane šancu ukradnúť peniaze z vášho účtu.

Správu kariet a synchronizáciu bude používateľ vykonávať cez mobilnú aplikáciu. Tam možno držať informácie o neobmedzenom množstve kariet, samotný Coin si ich v pamätí udrží osem. Na svojom displeji zobrazí skrátený názov, posledné štyri čísla karty a dátum jej expirácie.

Coin obsahuje nevymeniteľnú batériu, ktorá by mala vydržať 2 roky bežného používania. Po nich si bude treba objednať nový. Autori už na svojom webe ponúkajú predobjednávky. Prípadný záujemca zaplatí 50 dolárov, ktoré budú využité na vývoj a pokrytie nákladov prvotnej produkcie. Bežná cena bude 100 dolárov (asi 72 eur) a prvé kusy by mali byť dostupné od leta budúceho roku.

Zariadenie dokáže naskenovať všetky platobné, kreditné, darčekové a identifikačné karty s magnetickým prúžkom. Hoci je špeciálne vyvinuté pre USA, teoreticky by malo dokázať naskenovať aj prúžky našich platobných kariet. Používateľ však príde o možnosť využitia bezkontaktnej technológie PayPass, ktorá je u nás vďaka náklonnosti slovenských klientov k zmenám a alternatívnym spôsobom platby oveľa rozšírenejšia.

Zároveň zatiaľ nemožno naskenovať platobné karty prostredníctvom ich čipu (takzvaný EMV štandard napríklad v kartách Visa či MasterCard). Väčšina kariet vydávaná našimi bankami však disponuje aj prúžkom aj čipom a predpokladáme, že by ich Coin mal zvládnuť. Autori navyše sľubujú podporu pre EMV štandard v budúcich generáciách svojho zariadenia.

Všetky aktivity okolo Coinu budeme podrobne sledovať. Potešila by nás najmä podpora pre čisto čipové karty napríklad pre platby v MHD alebo pre tie, ktoré zabezpečujú prístup do najrôznejších objektov. Taktiež sa obávame prípadných reakcií predavačov v obchodoch, ak im namiesto klasickej karty podáte zariadenie s rovnakými rozmermi, ale s tlačidlom a displejom. Prví majitelia by to mali určite veľmi ťažké.

Zdroj a obrázky: Coin

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 19.11.2013 - 11:14

Ako fajn vec, len zarazila životnosť iba 2 roky a potom zase 100$?!

Celá diskusia 1 príspevok