Skúsenosti s Apple iPad 4

Takmer dvojmesačné skúsenosti s 9,7'' tabletom, ktorý ponúka hliníkovú konštrukciu, výborný Retina displej, vysoký výkon a dlhú výdrž batérie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Adama Lukačoviča.

Úvod

Nad kúpou nového pracovného nástroja na cesty som uvažoval veľmi dlho. Doviedla ma k tomu strata trpezlivosti nad nekonečnými zásekmi Windowsu alebo Linuxu na mojom starom netbooku, ktorého výpočtový výkon bol na úrovni kalkulačky. V jednom som mal jasno - na 100 % to bude tablet.

S príchodom Windows 8 som sa tešil aj na nové tablety, no moje nadšenie opadlo po zhliadnutí ich cenoviek. Cenu 500 € za najlacnejší model s procesorom Intel Atom (to by som ale prešiel z blata do kaluže) som ešte ako tak s porozumením prijal, ale chcel by som stretnúť toho, kto navrhoval ceny tabletov s procesormi postavenými na architektúre ARM. Naozaj mi príde prehnané žiadať za takýto tablet 600 €.

ikona

Základné info: Apple iPad 4Vylepšená verzia iPadu 3 s výkonnejším dvojjadrovým 1,3 GHz procesorom Apple AX6, kvalitnejšou 1,2 Mpix web kamerou a novým konektorom Lightning. Retina displej s 9,7'' uhlopriečkou, 5 Mpix iSight fotoaparát s AF a zvyšná výbava ostali nezmenené.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

O tablete s operačným systémom Android som ani neuvažoval, keďže som stále toho názoru, že Android má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa stal plnohodnotným operačným systémom pre tablety (potvrdené mojím týždenným manželstvom so Samsungom Galaxy Note 10.1). Zostala mi posledná možnosť - iPad. Už na začiatok musím napísať, že som nikdy nevlastnil žiadne zariadenie s jabĺčkom na zadnej stene, preto som mal aj mierne obavy, ktoré sa však po šiestej návšteve Apple store vytratili a domov som sa vracal s iPadom 4. generácie. Dnes vám prinášam skúsenosti z jeden a pol mesačného používania, ktoré zhrniem do niekoľkých bodov.

Vzhľad a spracovanie

Ako prvý ma na iPade pochopiteľne zaujal vzhľad. Zavážila aj moja slabosť na produkty, ktoré sú vyhotovené z hliníka. Hliníkové šasi však majú aj svoje nevýhody. Patria medzi ne náchylnosť na viditeľné mechanické poškodenie a, samozrejme, veľmi dobrá tepelná vodivosť. S druhou vlastnosťou sa ale inžinieri v Cupertine popasovali na výbornú a iPad sa ani pri hraní najnáročnejších hier neprehrieva. Displej je chránený, ako obyčajne pri Apple produktoch, sklom, ktoré sa bohužiaľ nemôže pochváliť certifikáciou Gorilla Glass. To bol aj jeden z dôvodov prečo som si so samotným iPadom kúpil aj ochranný obal. Dlhšie som si zvykal aj na tuhosť vypínacieho tlačidla a tlačidiel regulácie hlasitosti.

Displej

Ten sa inak ako fantastický nazvať nedá. Podanie farieb je skvelé, pozorovacie uhly vďaka IPS technológii ešte lepšie, čo viac si priať? Spomenúť musím aj doslova extrémny maximálny jas. Jeho zásluhou je zobrazený obsah na displeji vynikajúco čitateľný aj na priamom slnku. V interiéri som si však intenzitu jasu upravil na 30 %, za čo sa mi batéria poďakovala dlhšou výdržou. K tej sa ale dostaneme neskôr.

Hardvér

V útrobách iPadu sa nachádza čip A6X, ktorý sa skladá z dvojjadrového procesoru s taktom 1,4 GHz a výkonného grafického akcelerátora. Ten by mal byť v porovnaní s čipom A5X, ktorý poháňal iPad tretej generácie, dvakrát rýchlejší. A výsledky rôznych benchmarkov túto teóriu len potvrdzujú. Operačná pamäť má veľkosť 1 GB a na jej nedostatok sa stopercentne nebudete sťažovať. Wi-Fi a Bluetooth sú samozrejmosťou. Bohužiaľ, GPS modulom sa môžu pýšiť len iPady so slotmi pre SIM karty.

Operačný systém

Tým je iOS vo verzii 6 (pozn. redakcie: v čase písania textu nebol iOS 7 k dispozícii, screenshoty v článku sú však už z novej verzie), ktorý je rýchly, jednoduchý a perfektne optimalizovaný. Keďže si nepotrpím na widgety a ďalšie možnosti prispôsobenia, nevadila mi ani ich absencia. Za zmienku stojí aj hlasová asistentka Siri, ktorú som využíval veľmi často. Po prvé mi naozaj uľahčovala niektoré úkony a po druhé som si mierne vylepšil moju mizernú výslovnosť.

Pozitívne hodnotím aj balíček vopred nainštalovaných aplikácii. Medzi tie najvydarenejšie patria:

Kalendár - Fenomenálny počin ako po funkčnej tak po estetickej stránke. Problémy nenastávajú ani pri synchronizácii s Google Kalendárom.

Hudobný prehrávač - Funkciami síce neohromí no vráti vám to aj s úrokmi nádherným prostredím.

Safari - Jednoznačne najlepší internetový prehliadač, s akým som sa na poli tabletov a smartfónov stretol. Má len jednu nevýhodu - absencia Flashu.

Fotoaparát

Priznám sa, že som od neho veľa nečakal. O to viac som bol prekvapený, keď som si v galérii prezeral testovacie snímky. Fotografie zhotovené v exteriéri mi dokonca pripadali aj o niečo kvalitnejšie než tie, ktoré som zhotovil s mojím smartfónom (Samsung Galaxy S II). Snímky zachytené v interiéri boli tiež veľmi kvalitné, no v miestnosti so slabším osvetlením bol vidieť už mierny šum. Video je možné zaznamenávať vo Full HD rozlíšení pri plynulých 30 snímkach za sekundu. Prítomná je aj predná kamera, ktorá umožňuje nahrávať video v HD rozlíšení. Všeobecne je kvalita zaznamenaného videa veľmi dobrá a v krajných prípadoch vám iPad kľudne môže nahradiť kameru.

Výdrž

Apple na svojich stránkach uvádza, že s iPadom dokážete pracovať non-stop 10 hodín. Podľa mojich skúseností to nie je pravda! Ak stiahnete jas displeja na 30 %, čo je pri už spomínanom maximálnom jase hodnota pre pohodlné používanie plne postačujúca, tak pri prehliadaní internetu a občasnom hraní hier pokoríte hranicu 12 hodín. Myslím, že na trhu nenájdete tablet, ktorý by bez dokovacej stanice dosiahol takýto výsledok.

Moje najpoužívanejšie aplikácie

Garage Band - Jedna z najlepších aplikácii v App Store. Jedným dotykom sa z vás stáva bubeník, pianista, basista alebo gitarista.

Pages - Výborný textový editor, v ktorom tento článok aj vznikol. Disponuje jednoduchým a zároveň funkčným používateľským prostredím a širokými možnosťami editácie obsahu.

Puffin Web Browser - Používam ho hlavne na prezeranie flashových stránok a pri študovaní materiálov Cisco akadémie.

TuneIN Radio - Bezkonkurenčne najlepšia aplikácia pre počúvanie svetových i domácich rádií.

New Star Socer - Návyková, dalo by sa povedať futbalová adventúra, v ktorej sa ujmete vášho virtuálneho hráča na jeho ceste za svojim futbalovým snom.

Facebook - podľa mňa ide o najhoršiu aplikáciu, akú kedy niekto pre iOS vytvoril. Aplikácia Facebooku sa totiž inak ako pomalá a nestabilná nazvať nedá. Myslím, že prejde ešte veľa času, kým príde update, ktorý skutočne odstráni všetky problémy s aplikáciou spájané.

O aplikáciach Safari a Hudba som sa vyjadril o pár riadkov vyššie.

Záver

Počas môjho takmer dvojmesačného vzťahu som sa nestretol som žiadnym mrznutím, spomalením systému alebo čo i len jeho náznakom. Veľkým pozitívom je bez pochyby aj výdrž, ktorú mu môže konkurencia len ticho závidieť. A negatíva? Keby som chcel byť naozaj zlý, tak mu vytknem závislosť na iTunes, na ktorú som si ako Androiďák chvíľu zvykal. Kúpu iPadu štvrtej generácie hodnotím, v mojom doposiaľ krátkom živote, ako tú najlepšiu.

Diskusia k článku:

aston147 16.11.2013 - 16:35

A este iphone+mac+airport a lepsie to uz nejde :)

martian17.11.2013 - 11:29 Trvalý odkaz

Poriesili uz wifi citlivost? Na mojom iPad 2 je mizerna. Plny signal 1-2m priamej viditelnosti od routera, potom rapidne klesa, hranica pripojitelnosti je mozno 5m.
Je fajn, ze aj displej a vydrz vylepsili. Moja skusenost z dovolenky pri mori - jas na maximum, spustene Plague Inc., vydrzal asi 5h. Ale ked som ho pouzil na prehravanie videa pre male dieta pocas 4h cesty (v noci, stiahnuty jas), tak zostavalo este asi 50% baterie.
Pre mna osobne bol utrpenim emailovy klient - ikony (podla mna) neintuitivne, na co som doplatil vymazanymi mailami. Safari nahradil Chrome - a prave pri nom som uz par krat videl zavahanie iPadu, ale to moze byt neodladena aplikacia. Inak je to celkom stabilne zariadenie. Na Apple a iOS som si zvykal dlho a tazko, ale zvykol som si. ;)

Lukáš Pacalaj17.11.2013 - 12:24 Trvalý odkaz

Ja mám iPad 2 a s wifi som nemal nikdy problém. V rodinnom dome bežne používam vo vzdialenosti aj 15m a určite nie priamej viditeľnosti, mnoho stien, nábytku... výdrž hodnotím tiež na výbornú, taktiež aj plynulosť OS.

Richard Hombauer17.11.2013 - 13:50 Trvalý odkaz

Pri wi-fi treba spomenúť aj typ routera (smerovača). Ja práve hľadám čo najsilnejší základný Wi-Fi router a nikde sa neviem dopátrať nejakého porovnania, resp. vlastnosti "najsilnejší Wi-Fi router na trhu". Poradíte?

martian17.11.2013 - 15:00 Trvalý odkaz

Mam to odskusane na viacerych routeroch. Doma starsi NetGear, v praci je to ZyXel, v hoteloch na dovolenkach netusim. :) Kde mam na HTC Evo 3D intenzitu wifi okolo 80%, tam ma iPad uz dost problem.
Ktoresi iPady (tusim prave 2. generacia) mali akysi bug, ze citlivost na wifi zavisela od intenzity podsvietenia displeja, takze cim vyssi jas, tym lepsia citlivost (ale i tak dost nizka). Toto sa u mna nepotvrdilo a v ziadnom fore mi nikdy nikto neoponoval na margo mizerneho dosahu wifi u iPad 2...

Richard, najlepsi by asi bol wifi extender, pripadne upgradovat antenu na routeri. Celkom dobre to je zodpovedane tu:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20120224034554AAm00aG

The 10 Best Wireless Routers
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2398080,00.asp

Tuna chlapikovi trosku tazsie rozumiet, ked spomina dosah, javilo sa mi to ako 200-300 feet, takze snad az 60-100 m. :)
http://reviews.cnet.com/routers/amped-wireless-high-power/4505-3319_7-3…

Celá diskusia 12 príspevkov