LG G2 (D802) - dobrý high-end

Nie je vodeodolný, ani neponúka stereo reproduktory, no jeho výhody sú iné: silná batéria, krásny 5,2'' displej s tenkými okrajmi, ovládanie hlasitosti v zadnej stene a milión rôznych nastavení.

Prebudíte ho poklepaním po displeji. Nad ním bliká silná informačná LED-ka s dokonalým prispôsobením, vľavo hore nájdete podpriemernú 2 Mpix prednú kameru. Oveľa lepší je zadný 13 Mpix fotoaparát, ktorý používa viacero prvkov podobných Samsungu (ponuka režimov, duálny fotoaparát s pridaním záberu prednej kamery do hlavnej snímky, využitie tlačidla hlasitosti ako spúšte), k tomu pridajte snímanie vyslovením "cheeze" alebo "el-dží". Panoráma funguje aj v polohe na výšku, čo využijete ako náhradu širokouhlého objektívu.

Počas celej doby testovania ma mýlilo logo LG pod displejom. Názvy výrobcov sú totiž väčšinou nad obrazovkou. Tiež by som uvítal, keby logo bolo hlavným tlačidlom a vedľa neho by sa ukrývali Možnosti a krok Späť. Tie sa však zobrazujú až na samotnom displeji, čo ukrajuje z úžasnej 5,2'' uhlopriečky. Výhodou virtuálnych tlačidiel je, že môžete zmeniť ich dizajn aj poradie. Ja chcem krok späť napravo, niekto zase naľavo a LG G2 vyhovie obom.

ikona

Základné info: LG G2Nová vlajková loď s OS Android Jelly Bean, 5,2'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,26 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a optickou stabilizáciou obrazu. Poteší 3 000 mAh batéria.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej je nádherný a vďaka tenkému rámu po stranách má telefón stále prijateľné rozmery. Pre pohodlné držanie je dôležitá najmä šírka prístroja, v tomto prípade (71 mm) rovnako ako na 5'' Xperii Z či 4,8'' Samsungu Galaxy S III (5-palcová es-štvorka je o milimeter užšia). Môžeme tiež povedať, že o 0,2'' (5 mm) väčšia uhlopriečka prináša oproti Galaxy S4 len o jeden milimeter väčšiu šírku.

Nameranou hmotnosťou 144 gramov sa G2 radí skôr ku Sony Xperii Z a HTC One. Telo je plastové, no spracovaniu nemáme čo vyčítať. Zadná stena je jemne vrúbkovaná, odtlačky na nej ani v prípade tmavej verzie veľmi nevidno.

Moje základné postrehy, od prístroja samotného až po jeho operačný systém nájdete v nasledujúcom videu Na jeden záber:

Na jeden záber: LG G2

Doplním len, že aplikáciu Qslide je možné vypnúť v hornej lište (nie však jej odstránením z hornej lišty, ale vypnutím!). Vo videu som tak nehovoril úplnú pravdu. Ospravedlňujem sa.

Ďalší postreh bude patriť automatickej regulácii jasu displeja - tá mi nefungovala ani po potvrdení v nastaveniach, ani v rolovacej lište. Zachraňuje to jedine rýchla manuálna regulácia v spomínanej hornej lište. Ešteže tak.

Dodatočne musím pochváliť aj mesačný náhľad kalendára či klávesnicu LG.

Aplikácia Quick Memo bez dotykového pera pre mňa trochu stráca význam, využitie vidím len v tvorbe screenshotov obrazovky. Aplikácia Quick Remote pre využitie infraportu však milo prekvapila. Obsahuje viac nastavení než konkurencia (Samsung Galaxy S4 alebo HTC One). Počíta aj s klimatizáciami a hudobnými prehrávačmi.

Záver

LG G2 je špičkový stroj, no kvôli menej populárnej značke to bude mať za 458 eur (Epicentrum.sk) na našom trhu ťažké. LG totiž u verejnosti nemá taký rešpekt ako Samsung, HTC alebo Sony. A je to škoda.

Prečo by som si radšej kúpil o čosi drahšiu es-štvorku? Kvôli tradičným tlačidlám pod displejom aj po bokoch prístroja, kvôli pamäťovým kartám, podobne peknému displeju (aj keď s inou technológiou), teplomeru, tlakomeru, vlhkomeru, trochu príjemnejším rozmerom a hmotnosti, a tiež kvôli prítomnosti odolnej verzie S4 Active.

Prečo radšej podobne veľký, ťažký a podstatne drahší HTC One s podstatne menším displejom, horším fotoaparátom (G2 ponúka tiež optickú stabilizáciu, ale oveľa detailnejšie 13 Mpix zábery)? Pre bohovské stereo reproduktory, parádne automatické zostrihy v galérii a najlepšiu čitateľnosť krásneho displeja na slnku.

A prečo Xperiu Z? Pretože je vodeodolná a ešte o čosi lacnejšia.

LG mnohých Full HD konkurentov prekonáva rozumnou cenovkou, krásnym 5,2'' displejom (pocitovo na úrovni S4, teda horším než HTC One, lepším než Xperia Z), slušným fotoaparátom s optickou stabilizáciou (ako na HTC One či Lumiách 920, 925 a 1020), silnou batériou, dobrými reproduktormi v spodnej stene..skrátka, všetko, čo ponúka, je buď porovnateľné s konkurentmi, alebo lepšie. Jedine tá absencia pamäťových kariet je na zváženie. Batéria s kapacitou 3 000 mAh je bezkonkurenčná, k čomu LG ponúka ešte aj rýchle nabíjanie. Poteší tiež režimom pre druhého používateľa (kde môžete obmedziť niektoré funkcie) alebo prebudením poklepaním po displeji. Pozornosť si zaslúži aj svietenie displeja, kým sa naň pozeráte (ako Smart Stay na Samsungoch) či množstvo prispôsobení domácej obrazovky, písma, LED diódy...

LG G2 ma síce nebavil tak, ako HTC One, s Galaxy S4 dokáže konkurovať až v 32 GB verzii, kedy už absencia pamäťových kariet až tak neprekáža a na Xperiu Z stráca v odolnosti voči vode, no vďaka najsilnejšej batérii a najväčšiemu displeju s ním bola radosť pracovať. Takže, na každodenné používanie si prosím 32 GB verziu za rovnakú cenu a budem spokojný. Ale jedno si neodpustím: LG nech nabudúce nevymýšľa a tlačidlá hlasitosti aj vypínač nech má nástupca gé-dvojky na bežnom mieste. Večne ochytaný objektív a komplikovaná regulácia hlasitosti pri pozeraní videí sú príliš veľkou daňou za experiment presunu troch dôležitých tlačidiel do zadnej steny. Zato nápad s prispôsobiteľnými tlačidlami v spodnej časti displeja je fakt dobrý. Pri prechode z inej značky na LG G2 sa aspoň nebudem mýliť, kde mám krok späť a kde možnosti.

Diskusia k článku:

Pavol 12.11.2013 - 16:40

Ahoj, pekna recenzia ale dovolim si upozornit ta, ze na trhu je uz dva mesiace Z1 ako konkurent a nie Z, ktory niekolkokrat spominas.

shaggy12.11.2013 - 17:06 Trvalý odkaz

Asi tak.
Tympadom napr. hlaska, ze bateria v G2 je bezkonkurecna nie je pravdiva...

Richard Hombauer12.11.2013 - 19:23 Trvalý odkaz

Zameriaval som sa na konkurenta v podobnej cene. Xperia Z1 je výrazne drahšia.

Marek12.11.2013 - 21:17 Trvalý odkaz

Z1 je o okolo 35 eur drahsi

Richard Hombauer12.11.2013 - 22:15 Trvalý odkaz

poprosím príklad. cena "od" na Heureke či Pricemanii nie je to, čo očakávam. Poprosím cenu v serióznom obchode, v ktorom nemá obavy ani problém nakúpiť priemerný čitateľ, kde sa môže spoľahnúť na slovenské papiere aj záruku a podobne. Ďakujem.

Celá diskusia 33 príspevkov