Skúsenosti s Google Nexus 7

Skúsenosti čitateľa Dominika s prvým sedempalcovým google tabletom, ktorý ponúka kompaktné rozmery, slušnú výbavu a dostupnú cenu.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Dominikove skúsenosti.

Úvod

Na testovanie som dostal zaujímavý, kompaktný tablet od spoločnosti Google. V skutočnosti pre Google toto zariadenie vyrába Asus. Preto sa niekde môžeme stretnúť s názvom Asus Nexus, inde zasa Google Nexus. Nexus sa vyrába v dvoch základných prevedeniach a to v 7-palcovej a 10-palcovej podobe. Tieto dve prevedenia sa potom ešte rozdeľujú podľa veľkosti úložného priestoru na 16 a 32 GB verzie Nexusu. Mne sa dostal do rúk menší 7-palcový tablet.

ikona

Základné info: Google Nexus 7Prvý tablet od Google prináša za príjemnú cenu štvorjadrový 1,3 GHz procesor, 7'' IPS displej s HD rozlíšením, 8 alebo 16 GB vnútornú pamäť a štandardnú výbavu. K dispozícii je verzia so slotom na SIM kartu aj bez.

Konštrukcia

Táto verzia padne akurát do ruky a mne prišla rozmerovo maximálne vhodná. Zadný kryt má zvláštnu protišmykovú povrchovú úpravu, čo je praktické a aj po estetickej stránke pôsobí naozaj dobre. Na zadnom kryte je v spodnej časti otvor na reproduktor a nad ním sa nachádza logo Asus. V hornej časti zadnej strany krytu sa nachádza väčšie logo Nexus. Jednou z mála mnou nájdených nevýhod tohto zariadenia je umiestnenie otvoru pre 3,5 mm jack. Ten sa nachádza na spodnej strane zariadenia na pravej strane. V strede spodnej hrany je otvor pre USB kábel, prostredníctvom ktorého sa tablet nabíja. Hoci pravdou zostáva, že tablet je možné otočiť hocijako a obrazovka sa vhodne prispôsobí. Na pravej hrane zariadenia sa nachádzajú jediné tlačidlá, a to blokovanie a ovládanie hlasitosti. Ostatné hrany sú hladké.

Displej a výkon

Po prvom zapnutí sa zobrazí logo Google. Obrazovka v úvodnom videu predvedie svoje kvality. Nádherné farby na mňa skutočne spravili dojem a potvrdili moje očakávania. V niekoľkých úvodných krokoch sa prihlásime do účtu Google, Facebook či podobne. Rovnako je k dispozícii nastavenie ponúkaného online úložiska. Batéria bola nabitá na 50 %.

Na spodnej strane obrazovky sa nachádzajú virtuálne tlačidlá domácej obrazovky, návratu a zoznamu naposledy použitých aplikácii. Vďaka presnému a citlivému displeju sa mi pri písaní ani raz nestalo, že by som namiesto medzerníka stlačil tlačidlo domácej obrazovky a tak stratil celú rozpísanú správu.

Tablet reaguje naozaj prekvapivo rýchlo, čo zabezpečuje procesor Nvidia Tegra 3. Nexus po aktualizácii beží na operačnom systéme Android 4.3 Jelly Bean, po vybalení z krabice tam bola verzia 4.2. Displej reaguje pohotovo a veľmi presne, čo si môžeme otestovať v ponuke pre vývojárov zapnutím funkcie zobrazovania dotykov. Tablet je vybavený multidotykovým IPS displejom, ktorý zvláda až 10- prstové ovládanie. Rýchlosť tabletu podporila aj operačná pamäť s kapacitou 1 GB.

Grafický výkon tabletu som otestoval hlavne hrou Real Racing 3, ktorú zvládol na výbornú. Nezaznamenal som jediné zaseknutie či trhanie obrazu. Hra bežala plynulo, aj keď sa tablet značne zohrial a kapacita batérie klesla na necelých 30 %. Pri prehrávaní filmov som rovnako nepostrehol trhanie obrazu.

Multimédiá

Google Nexus obsahuje iba prednú kameru. Táto kamera disponuje 1,2-megapixelovým rozlíšením. Osobne mi zadná kamera na tablete nechýbala. Predná kamera má síce slabé snímanie avšak na fotografie zhotovené tabletom kvalita plne postačuje.

Zvuk ani pri maximálnej hlasitosti nepraskal, čo ma milo prekvapilo, hoci isté skreslenie počuť bolo. Po pripojení slúchadiel bol zvuk naozaj kvalitný. V tomto smere moje potreby na počúvanie hudby či sledovanie filmov tablet splnil na 100 %. Následne som si pozrel niekoľko častí seriálu online na webe. Bez nutnosti sťahovania prehralo zariadenie videá priamo v prehliadači. Opäť veľmi milé prekvapenie. Problém však bol pri YouTube videách. Na tieto videá odporúčam stiahnuť aplikáciu YouTube.

Batéria

Batéria "sa ozvala na kŕmenie". Akonáhle kapacita klesne pod 15 %, zobrazí sa upozornenie, ktoré sa opakuje po každom znížení o 5 %. Vtedy už hry nebežia plynule a tablet sa zohrieva. Avšak pri sledovaní filmu som sa dostal až pod 7 % úplne bez problémov. Nabíjačka je tvorená zo zásuvky a USB-microUSB kábla. Ten sa do nabíjačky pripája zozadu čo spôsobuje že nabíjačka od steny vyčnieva do priestoru. V tomto prípade by som jednoznačne uvítal ak by sa kábel do nabíjačky zasúval z boku, zo spodu, zhora…skrátka v Asuse si vybrali práve to najmenej vhodné riešenie. Vďaka tomu som musel použiť predlžovačku lebo medzi stolíkom a zástrčkou nebol dostatok miesta. Po nabíjaní, ktoré trvalo celú noc, som tablet s permanentne zapnutým WI-FI používal vyše 30 hodín. To je pre mňa postačujúca hodnota.

Systém a aplikácie

Po prvom spustení sa v zariadení nachádza minimum aplikácii, čo je podľa môjho názoru dobré riešenie. Používateľ si prostredníctvom Google Play môže stiahnuť softvér, ktorý mu vyhovuje najviac a používať ho bez toho, aby v tablete zostali nepoužívané aplikácie bez možnosti odinštalovania. Automatické zálohovanie na web storage prebieha na pozadí. Samy si však môžeme zvoliť, čo budeme chcieť zálohovať.

Wi-Fi bolo spoľahlivé a bežalo stopercentne. V móde šetriacom energiu sa po zablokovaní tabletu Wi-Fi vypne, následne po odblokovaní sa samo zapne. Funkčnosť tohto módu bolo rovnako stopercentná, avšak niekedy, zrejme podľa nastavenia Wi-Fi bolo potrebné znovu zadávať heslo. Toto sa mi však stalo asi len v jednom či dvoch prípadoch. Rovnako bezproblémové je Bluetooth. Zariadenie obsahuje Bluetooth 3.0, ktoré používateľa poteší svojou rýchlosťou. Kopírovanie súborov z notebooku do tabletu bolo vzhľadom k Bluetooth skoro expresné.

Tablet nesklamal ani pri písaní dlhých správ či dokumentov prostredníctvom Polaris Office. Pri chatovaní na Facebooku je vhodné stiahnuť si rovnomennú aplikáciu z Google Play. Následne je prehliadanie celého Facebooku veľmi jednoduché a prehľadné. Pri rolovaní po úvodnej obrazovke nesekal ani nemrzol.

Na tablet som nepoužíval žiadne púzdro a napriek tomu po týždni aktívneho používania som nenašiel ani jeden škrabanec. A to ani na zadnej strane ani na displeji. Avšak displej sa veľmi rýchlo zašpiní odtlačkami prstov a viditeľnosť značne klesne. Tento problém poľahky vyrieši kúpa púzdra alebo časté čistenie handričkou.

Záver

Osobne by som Google Nexus 7 odporučil prakticky každému, kto zvažuje kúpu podobného zariadenia. Cenová hladina testovaného modelu sa pohybuje medzi 200 až 300 eurami, v závislosti od veľkosti úložiska a prítomnosti 3G modulu. Avšak táto investícia rozhodne stojí za to.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 09.11.2013 - 20:42

16GB verzia ide od 172€ a 32GB s 3G 270€. Mal som 16GB verziu a bol to výborný tablet, ale pri zaplnení malej pamäte sa systém výrazne spomalil, čo pri Tegre 3 bol pre mňa šok :) No určite sa oplatí si doplatiť 50€ a máte Nexus druhej generácie, ktorý za tých pár € stojí. No pri zväčšovaní uhlopriečok telefónov, sa podľa mňa význam 7" tabletov pomaly stráca. Niekto, kto má fon so 6" si určite nekúpi 7" tablet :D to by bolo prinajmenšom zbytočné :)

Dejvo11.11.2013 - 09:16 Trvalý odkaz

Články typu skúsenosti s... by nám mali priniesť nejakú pridanú hodnotu, obsah, ktorý nám odhalí niečo čo xy recenzií predtým nie. Tento článok absolútne nula bodov. Nič nové, zaujímavé, prínosné neobsahuje. Škoda.

Marek12.11.2013 - 20:47 Trvalý odkaz

Veru suhlasim rozhodujem sa medzi Memo pad HD7, Nexus 7 I a Nexus 7 II a tento clanok mi nepomohol

Looky13.11.2013 - 14:20 Trvalý odkaz

Osobne vlastním Nexus 7 prvú generáciu. S Memo pad HD 7 má podľa papierov rovnaký displej ako Nexus 7 ale pritom je podanie fariem úplne rozdielne. Taktiež výkon je uplne niekde inde. AK by som si mal teraz vybrat tablet, určite by som šiel znova do Nexusu ale už do II. Krásny displej, skvelý výkon, zadná kamera (aj keď v mojom pripade by asi využitá nebola) Každopádne Nexus rada je naozaj skvelá. Momentálne očakávam update na 4.4.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.11.2013 - 14:39 Trvalý odkaz

Ja som tie vahal ci Nexus alebo ipad mini..... Mam zakupene aplikacie na oboch platformach, a... vyhral ipad aj napriek vacsej zrnkovatosti.. Prvy Nexus na mna posobil tak.. "hrubo" a drsne. Druha generacia je uz lepsia, je vsak na moj vkus "pridlha" vzhaldom na velkost displeja.. Vykon a displej su vyborne suhlasim, v oboch pripadoch... ale aj tak ma stiahol ipad, hlavne kvoli 7.9" a 4:3 pomeru.

Viem, ze moj prispevok nema ziadnu informacnu hodnotu, ale chcel som tak velmi prispiet aj ja :-)

Celá diskusia 11 príspevkov