Google+, Hangouts a Snapseed s množstvom noviniek

Google pripravuje veľké aktualizácie svojich aplikácií. Mobilný chat dostane možnosť odoslania presnej lokality či integráciu SMS správ, Google+ potom množstvo funkcií pre úpravu fotografií a automatickú tvorbu video zostrihov.

Hoci sa Google pripravoval najmä na vypustenie novej verzie Androidu (4.4 KitKat), nezaháľa ani v prinášaní nových funkcií vo svojich službách a mobilných aplikáciách. Teraz ukázal niekoľko noviniek v aplikácii Hangouts a G+ Photos. Všetky sa v menu smartfónu zobrazujú aj ako samostatné aplikácie, no sú súčasťou Google+.

Mobilné Hangouts sme tesne po ich prerode z Google Talk viackrát kritizovali. Kvôli neprehľadnému zobrazovaniu stavu prihlásenia kontaktov sme dokonca ponúkli postup pre odinštalovanie aktualizácií a návrat ku klasickému rozhraniu. Google však na aplikácii zapracoval a v súčasnosti je už veľmi dobre použiteľná.

Čoskoro bude navyše v Hangouts možnosť zdielať a odoslať svoju polohu prostredníctvom chatu či SMS správy. Tie budú navyše po novom integrované do celej aplikácie. Ikona pre zdieľanie polohy pribudne vedľa políčka pre pridanie fotografie, SMS-ky z tradičného inboxu vášho telefónu sa voľne premiešajú s internetovými konverzáciami. Google tak kopíruje napríklad Facebook aplikáciu Messenger - očakávame, že po jej vzore začlení aj možnosť integrovanie SMS-iek odmietnuť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Priaznivci 9GAG-u a zábavných obrázkov budú mať radi možnosť automatického prehrávania animovaných .gif obrázkov bez nutnosti otvárať ich vo webovom prehliadači. Vysielatelia živých Hangouts On Air (videochat a vysielanie prostredníctvom YouTube) zasa budú môcť všetko naplánovať a ovplyvňovať mieru zapojenia sa jednotlivých účastníkov konverzácií (prestrihy obrazu a hlasitosť mikrofónov) prostrednícvom položky Control Room. Na toto však mobilná aplikácia nepostačí a bude nutné otvoriť si Google+ na desktope či notebooku. Mobil však bude môcť video chat zobraziť cez celú obrazovku a systém dostane inteligentnejší algoritmus úpravy expozície pri používaní prednej kamery.

Upravená aplikácia Hangouts by sa mala v Google Play objaviť už o pár dní, Control Center v desktopovom rozhraní Google+ o niekoľko týždňov.

ikona

Google predstavil Android 4.4 KitKatOkrem Nexusu 5 Google predstavil aj novú verziu svojho operačného systému. Android 4.4 KitKat prinesie zjednodušenie grafiky používateľského rozhrania, integrované vyhľadávanie v aplikácii Telefón a oveľa nižšie zaťažovanie RAM pamäte.

Zmeny však prídu aj do samotnej mobilnej aplikácie Google+. Google totiž zistil, že 540 miliónov používateľov jeho sociálnej siete na svoje účty odošle týždenne až 1,5 miliardy fotografií. Hoci napríklad v prípade Facebooku je toto číslo ešte o miliardu vyššie, internetový, reklamný a mobilný gigant sa chce na multimédiá ešte výraznejšie zamerať.

Google+ aplikácia už nejaký čas umožňuje automatickú zálohu všetkých fotografií zo smartfónu. Tá však teraz bude v plnom rozlíšení dostupná aj pre používateľov Apple zariadení. V iOS aj na Androide navyše inteligentný algoritmus odhadne ich obsah a následne v nich umožní textovo vyhľadávať. Slovo "sunset" by tak napríklad malo zobraziť všetky fotky západu slnka, ktoré kedy používateľ odfotografoval, alebo nahral na Google+. Odhadujeme, že by táto funkcia mohla fungovať aj v slovenčine.

Vyhľadávanie medzi fotografiami na Google+

Každá nahratá fotografia navyše už niekoľko týždňov môže prejsť automatickou úpravou Auto Enhance. Používateľ však teraz dostane možnosť ovplyvniť mieru jej zásahu, prípadne ju úplne deaktivovať, ak fotografie upravuje ručne v niektorom z desktopových editorov.

Možnosti režimu Auto Enhance (originálna fotografia, úroveň "norma"l a "high")

Aj pre tie však Google ponúkne mobilnú alternatívu. Jeho aplikácia Snapseed navyše dostane nový HDR Scape filter pre tvorbu HDR obrázkov. Tradičné HDR vytvorí niekoľko snímok s rozličnými nastaveniami expozície a následne ich spojí dokopy. Snapseed podobný efekt vytiahne z jedinej fotografie.

Google+ (presnejšie jeho súčasť G+ Photos) dostane aj funkciu Auto Awesome s trojicou módov. Action pospája viacero snímok do stroboskopického efektu, Eraser z jednej sekvencie dokáže odstrániť neželané objekty či chodcov a Movie vytvorí krátke video s efektami, prelínačkami a hudbou z vašich fotografií a videonahrávok. Podobne, ako to dokážu Video Highlights od HTC.

Auto Awesome Action a Eraser

Úpravy fotografií by mali byť dostupné už čoskoro, v priebehu najbližších dní. Funkcia Auto Awesome Movie pobeží iba na niektorých smartfónoch s Androidom 4.3 a vyšším.

Auto Awesome Movie

Zdroj: Google Official Blog, Engadget

Diskusia k článku:

Dezi 02.11.2013 - 09:14

novy nahgou nahodeny , sms sa daju posielat s neho ale daju sa aj vypnut , zdroj: http://www.svetandroida.cz/naloz-16-aplikaci-z-androidu-4-4-kitkat-ke-stazeni-201311

Celá diskusia 1 príspevok