Nokia v Q3 2013 predala 8,8 miliónov Lumií

Nokia zverejnila svoje hospodárske výsledky za tretí tohtoročný kvartál. Čisté tržby opäť klesli, no prevádzkový zisk vzrástol. Modelový rad Lumia si medzi zákazníkmi našiel svojich fanúšikov a počet predaných smartfónov sa vyšplahal na takmer deväť miliónov.

Spoločnosť Nokia vykázala v Q3 2013 čisté tržby vo výške 5,7 miliardy eur, čo je medzikvartálny 1 % pokles. Pri medziročnom porovnaní ide o výraznejší 22 % pokles.

Naopak, prevádzkový zisk vzrástol na 118 miliónov eur, čo je pre investorov dobrá správa. V rovnakom období minulého roka mala Nokia stratu 564 miliónov. I minulý kvartál bola v strate 115 mil. eur.

Čisté tržby z predaja mobilných zariadení boli 2,9 miliónov eur, o 19 % menej než v Q3 2012. Zisk z predaja smartfónov však medziročne vzrástol o 28 %. Prevádzkovú stratu sa spoločnosti podarilo znížiť z 672 mil. na 86 mil. eur.

Nokia predala 8,8 miliónov kusov Lumií, čo je medzikvartálne o 19 % viac. Pri medziročnom porovnaní narástol predaj smatfónov až o 40 %. Priemerná predajná cena však klesla zo 155 eur na aktuálnych 143 eur.

Veľký úspech v predaji zaznamenal model Lumia 520, ktorý ponúka výborný pomer cena / výkon. “Hlúpych” telefónov sa v treťom kvartáli predalo 55,8 mil. kusov, o 4 % viac než minulý štvrťrok, a priemerná cena bola 27 eur. Pred rokom bola priemerná cena zariadení 31 eur. Veľmi dobre sa predávali modely Nokia 105, Nokia 210 a Asha 501.

ikona

Nokia predala v Q3 2012 takmer 3 milióny LumiíZverejnené hospodárske výsledky ukazujú, že Nokia sa stále pohybuje v červených číslach, no ešte vždy patrí medzi popredných predajcov mobilných telefónov

Tretí kvartál bol aj v znamení veľkých zmien. Najskôr sme sa v auguste dozvedeli, že Nokia dokončila akvizíciu podielu Siemensu v spoločnosti Nokia Siemens Networks. Zmenila názov na Nokia Solutions and Networks a spoločnosť je už tak plne vo vlastníctve Nokie. Druhá významná novinka prišla začiatkom septembra, keď spoločnosť podpísala dohodu o transakcii, ktorou predala svoju mobilnú divíziu, vrátane patentov a licencií za 5,44 miliardy eur Microsoftu.

ikona

Microsoft kúpi mobilnú divíziu NokieNokia oznámila, že podpísala dohodu o transakcii, ktorou predá svoju mobilnú divíziu, vrátane patentov a licencií spoločnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur. Hotovosť bude splatná pri uzatvorení zmluvy.

Zdroj: nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu