Huawei UltraStick: 3G modem v SD karte

Aj naši operátori ponúkajú širokú škálu 3G modemov pre využívanie mobilného internetu na cestách. K notebooku sa zvyčajne pripájajú prostredníctvom USB portu a výrazne vytŕčajú do priestoru. Huawei naopak celé riešenie elegantne ukryl do kompaktnej SD karty.

Tradičné 3G modemy spolu s dátovou SIM kartou pripájame k notebookom prostredníctvom USB portu. Takéto riešenie však nepatrí k najideálnejším a aj ten najmenší modem prekáža najmä pri ukladaní počítača do transportnej brašne. Nehovoriac o tom, že spolu s prípadným pripojením myši alebo USB pamäťového kľúča zaberá ďalší port, ktorých je najmä na súčasných ultrabookoch ako šafranu.

Huawei však zrejme prišiel s riešením. Celý 3G modem dokázal natlačiť do kompaktnej SD karty. Tá neobsahuje žiadne úložisko, pohodlne však ukryje nanoSIM kartu s dátovým balíkom od operátora. Po vložení do slotu pre SD kartu to spolu so správnym softvérom stačí na pripojenie počítača k mobilnému internetu.

Žiadny iný výrobca podľa všetkého podobným riešením nedisponuje. Viacerí však ponúkajú SD karty so schopnosťou vytvoriť Wi-Fi pripojenie (ideálne napríklad pre profesionálnych fotografov, ktorí potrebujú rýchlo preniesť svoje fotografie). Ani Huawei UltraStick zatiaľ ešte nie je na trhu.

Dostupný bude pravdepodobne najprv v Číne, s podporou 3G sietí vo WCDMA pásme frekvencie 2100 MHz. Prenosová rýchlosť by mala teoreticky dosiahnuť až do 21 Mbps.

Zdroj: Engadget Chinese

Diskusia k článku:

Dan Ivan 30.10.2013 - 09:04

su aj NB s 3G modulom .. ale stoja o dost viac .. toto je paradne riesenie ;)

viperman30.10.2013 - 10:06 Trvalý odkaz

alebo do expres card slotu ;)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.10.2013 - 13:24 Trvalý odkaz

nano-SIM? to akosi znižuje použitelnosť.
navyše ako modem mi slúži mobil (wifi/USB/BT) takže nič pre mňa, ale inak zaujímavé ;-)

Celá diskusia 3 príspevky