HTC Desire 500 - fešák s malou pamäťou

Recenzia dual SIM androidu s 4,3'' WVGA displejom a slušným predným i zadným fotoaparátom. Škoda lesklých plastov a malej pamäte.

Na nedávnom stretnutí so slovenským zastúpením HTC sme sa dozvedeli, že model Desire 500 patrí aktuálne medzi najpredávanejšie smartfóny u našich mobilných operátorov. Láka na štvorjadrový procesor a dostupnú cenu. Do redakcie nám dorazila na test dvojsimková verzia. Tak sme sa na ňu pozreli.

Malá, oblá krabička ukrývala telefón, nabíjačku, USB kábel a stereo slúchadlá s plochým káblom. HTC Desire 500 je zhotovené z lesklého plastu, kvalite konštrukcie sa nedalo nič základné vytknúť. Nikde nič nevŕzgalo a pri prvom pohľade to vyzeralo, ako keby zadný kryt ani nebol odnímateľný.

A práve pevnosť konštrukcie je pri snahe o otvorenie telefónu problém. Kto nemá skúsenosti s podobným typom otvárania zadného krytu, poriadne sa zapotí. Pri tomto úkone si nielen poriadne "zapatlete" displej, ale máte aj obavu o jeho poškodenie kvôli nutnosti použiť tlak prstov. Po niekoľkých otvoreniach získate prax, ale začne byť počuť aj jemné vŕzganie pri zatlačení na boky telefónu.

ikona

Základné info: HTC Desire 500 Smartfón s OS Android Jelly Bean, štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4,3'' WVGA displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 1 800 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V ruke sa telefón drží dobre, oblé rohy netlačia do dlane a poteší aj príjemná hmotnosť. Nevýhodou sú hladké, lesklé a čierne plasty. To je tá najlepšia kombinácia na chytanie odtlačkov.

Čerstvo vyleštený telefón zoberiete do ruky a o pár minút vyzerá, ako keby čistiacu handričku nevidel aspoň mesiac. Po bokoch sú umiestnené klávesy ovládania hlasitosti, hore nájdeme vypínač a 3,5 mm jack.

Nabíjací microUSB konektor (stále otočený dole hlavou) je v strede spodnej steny. Na zadnej strane našiel svoje miesto objektív fotoaparátu s prisvetľovacou diódou, v strede vidno logo výrobcu a spodná časť je vyhradená pre reproduktor, nad ktorým nájdeme označenie BeatsAudio. Túto hudobnú funkciu odporúčam zapínať, rozdiel v kvalite reprodukovanej hudby je naozaj počuť. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality, na bežné počúvanie hudby alebo rádia cestou do školy či práce však úplne stačia. Hudobný fajnšmekr si aj tak pripojí vlastné.

Porovnanie s HTC One X+

Samotný reproduktor veľa vody nenamúti. Je málo hlasný a pri položení telefónu na mäkkú podložku sa reprodukovaný zvuk stlmí. Je totiž jediným reproduktorom, cez ktorý môžete počúvať hudbu nahlas. Reproduktor nad displejom totiž hudbu neprehráva, slúži iba pri hlasových hovoroch.

Predná strana patrí 4,3-palcovému displeju s rozlíšením 480 x 800 bodov. Pri tejto veľkosti uhlopriečky úplne stačí. Čitateľnosť displeja v exteriéri nie je zlá, no prémiovým modelom HTC sa samozrejme nevyrovná. Jas displeja si môžete nechať regulovať automaticky, na rýchly prístup do nastavení jasu z informačnej lišty však zabudnite. Nenájdete tu žiadny panel rýchlych nastavení. Len šetrič energie, ikonu nastavenia a informácie o dátume, čase či operátorovi. Panel so skratkami som si tak pridala aspoň ako widget na domácu obrazovku.

Ďalšie prekvapenie ma čakalo pod displejom. Nielenže sú tu opäť iba dve dotykové tlačidlá (ťažko povedať, prečo sa HTC vybralo týmto smerom), navyše nie sú stále podsvietené. Presnejšie, ich podsvietenie je regulované automaticky a zapne sa iba vo za veľkého šera alebo v tme. Cez deň alebo pri umelom osvetlení máte smolu. Nesvietia. Iba keď si senzor zakryjete rukou, tak aspoň na pár sekúnd zasvietia. Pre niekoho možno maličkosť, mne to vadilo. Našťastie nechalo HTC indikačnú LED diódu. Tá je silná a jej blikanie sa nedá prehliadnuť.

HTC Desire 500 sa pýši štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom Qualcomm Snapdragon 200, ktorý dopĺňa grafika Adreno 203. Slovné spojenie "štvorjadrový procesor" znie dobre, zvlášť pri zariadení s tak príjemnou cenovkou, no treba pripomenúť, že ide o staršiu 45 nm výrobnú technológiu, a tak napríklad dvojjadrový procesor v HTC One mini nie je vôbec menej výkonný, než ten v Desire 500.

Prehrávanie filmov vo Full HD kvalite bolo bezproblémové, malé trhnutie alebo seknutie počas pozerania filmu som veľmi neregistrovala. Ani pri hre Subway Surfer som nemala žiadny problém so sekaním alebo oneskorenými reakciami. Na graficky náročné hry však radšej zabudnite. Aj kvôli nízkej kapacite systémového úložného priestoru. Systém bežal rýchlo, počas testovania som nezaznamenala žiadny problém so spadnutou aplikáciou. Treba ale pamätať na to, že telefón pri testovaní používam tak maximálne desať dní a za ten čas do telefónu nenainštalujem úplne všetky aplikácie, ktoré používam.

Operačná pamäť RAM má kapacitu 1 GB, dostupných je 780 MB, voľnej pamäte ostávalo približne 300 MB. Horšie je na tom vnútorná kapacita. Z papierových 4 GB ostal použiteľný iba gigabajt. Stačí nainštalovať niekoľko aplikácií, zhotoviť pár snímok a videí a zrazu vám ostane k dispozícii 400 MB. Ešte že je tu slot na microSD kartu, a to až do veľkosti 64 GB. Inštaláciu aplikácii to ale aj tak nezachráni. Jej miesto je spolu s dvoma slotmi na microSIM karty ukryté pod zadným krytom. Pri manipulácii s nimi však nie je potrebné vyberať batériu. Sú umiestnené tak šikovne, že sa k nim bez problémov dostanete.

Siete tretej generácie podporuje iba jeden slot. Na to pri vkladaní SIM kariet nezabudnite, aby ste sa potom nečudovali, prečo sa vám na internete tak pomaly načítavajú stránky. Na správu kariet nájdeme v Nastaveniach Správcu duálnej siete. Veľa nastavení nečakajte, iba tie základné. Určíte si preferovanú sieť a môžete meniť názov karty. To je všetko.

SIM karty sa správajú klasicky. Keď na jednej z nich prebieha hovor, druhá sa javí ako nedostupná. Pri prezeraní internetu problém s dostupnosťou nebol. Pred uskutočnením hovoru máte na výber, ktorú SIM kartu chcete použiť, rovnako ako pri odosielaní SMS správ. V histórii hovorov a správ vidíte iba číselné označenie slotu, v ktorom je konkrétna SIM karta vložená. Výhodou je možnosť nastaviť si pre každú SIM-ku vlastné zvonenie, ľahšie tak odlíšite, na ktoré číslo vám prichádza hovor.

Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.2 a je doplnený o používateľské prostredie HTC Sense 5.0, ktoré so sebou prináša aj úvodnú obrazovku BlinkFeed, ktorá vás bude informovať o tom, čo majú vaši priatelia na Facebooku či Twitteri nové. Na výber máte z množstva tém a služieb, slovenské informačné kanály však chýbajú.

Aplikácie v menu sú radené abecedne, podľa najnovších alebo si zvolíte vlastné poradie. Nechýba možnosť vytvárania priečinkov. Medzi nainštalovaným softvérom nájdeme tradičné Google aplikácie, ale aj svietidlo s tromi intenzitami svietenia, Polaris Office na prezeranie a vytváranie dokumentov, hlasový záznamník, Poznámky, aj aplikáciu Car pre jednoduchšie ovládanie telefónu pri šoférovaní.

Na prehrávanie uloženej hudby môžete využiť Google softvér Hudba Play alebo prehrávač Hudba. Skladby sú delené podľa interpretov, albumov, playlistov, žánrov, podcastov, priečinkov alebo jednotlivých skladieb. V Nastaveniach odporúčam zapnúť funkciu Betas Audio. Rozdiel v kvalite interpretovanej hudby je naozaj počuť. Pribalené slúchadlá patria síce k priemeru, no na počúvanie počas cesty autobusom alebo vlakom postačia.

Na počúvanie rádia sú tu dve aplikácie. Internetové TuneIn radio a FM rádio s RDS. Na displeji sa vám tak zobrazí názov stanice, ktorú práve počúvate. Meno interpreta a reprodukovanej skladby sa však z dispeja nedozviete. Rádio je však prepojené so službou SoundHound. Stačí počas počúvania neznámej skladby ťuknúť na ikonu a o chvíľu sa už dozviete nielen jej názov, interpreta, meno albumu a iné podrobnosti, ale máte možnosť nechať sa presmerovať do online obchodu alebo na YouTube kanál. Samozrejmosťou je ovládanie rádia i hudobného prehrávača z notifikačnej lišty a zablokovanej obrazovky.

Snímky zhotovené 8-megapixelovým fotoaparátom patria k lepšiemu priemeru. Na prezeranie v mobile však úplne stačia. Automatické zaostrovanie funguje bez problémov a prisvetľovacia dióda poslúži hlavne pri snímaní za zhoršených svetelných podmienok. Jednoduchým ťuknutím na ikonu blesk aktivujete alebo zakážete.

Na výber máte z 15-tich farebných filtrov, po zvolení niektorého z nich sa zvolený efekt hneď prejaví na obrazovke. Medzi scénami nechýba makro, fotenie textu, HDR, oblúková panoráma či redukcia otrasov. Výsledné snímky zhotovené pomocou HDR sú však mizernej kvality. Predná 1,6 Mpix webkamera naopak prekvapila svojou kvalitou.

Nastaviť si môžete samospúšť, kvalitu videa, zablokovanie zaostrenie vo videu a množstvo ďalších funkcií. Nechýba sekvenčné snímanie. Počas nahrávania videa môžete zhotovovať aj fotografie. Mnohých určite poteší výborná funkcia Video Highlights, ktorá vám z vybraných fotografií a videí jedného dňa vytvorí automatický zostrih videa s dĺžkou 30 sekúnd.

Keďže tu máme zatiaľ Android 4.1.2, na výber je iba šesť motívov bez možnosti zvoliť si vlastnú hudbu. Výborná vec. Viac motívov i možností úprav príde s aktualizáciou na Android 4.2. Videá môžete zdieľať cez množstvo kanálov a podeliť sa tak s priateľmi o svoje zážitky z dovolenky napríklad na Facebooku.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 24 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 35 MB / min.)

Výborne je aj to, že zosnímané fotografie i HD video sú pekne širokouhlé. Ohnisková vzdialenosť je malá, takže z rovnakého miesta spravíte oveľa širší (väčší!) záber než s bežným mobilom. Počas nahrávania videa sa na automatické preostrovanie nespoliehajte. Obraz zaostrí až po dotyku obrazovky.

Internetový prehliadač vie po priblížení zalamovať text a v nastaveniach nájdete povolenie alebo zakázanie Flash Playera.

Na správu e-mailových účtov sú tu dve aplikácie. Na Google konto poslúži tradičný Gmail, na všetky ostatné je aplikácia E-mail. Na softvérovej klávesnici sa píše veľmi dobre, no preklepom sa pri rýchlejšom písaní aj tak asi nevyhnete. Komu nevyhovuje klasická QWERTY klávesnica, na výber má aj klávesnicu Trace, na ktorej sa píše posúvaním prsta po jednotlivých klávesách.

Na jedno nabitie ponúkne 1 800 mAh batéria približne deň a pol, až dva dni bežného používania. Počas testovania som mala zapnuté 3G, Wi-Fi, online synchronizáciu Google účtu a na pozadí bežal Gtalk. Uskutočnila som niekoľko hovorov s dĺžkou spolu asi 25 minút a párkrát navštívila web, čo za celý deň robilo tak do 45 minút prezerania internetu. Skrátka, bežné používanie. Výdrž ma neprekvapila, ani v negatívnom ani v pozitívnom zmysle. Kto chce z batérie vyťažiť maximum, nájde v nastaveniach šetrič, kde si zvolí, ktoré funkcie majú byť pri nízkej kapacite obmedzené. Keďže sa nerada obmedzujem, šetrič som nepoužívala. V stave núdze, keď je nabíjačka ďaleko a z batérie ubúda, však môžete zapnutím šetriča získať nejaký čas navyše.

Výhody:

+ HTC Sense 5

+ pomer cena / výkon

+ fotoaparát s množstvom funkcií

+ indikačná LED dióda

Nevýhody:

- lesklé plasty

- slabé podsvietenie tlačidiel

- nízka kapacita vnútornej pamäte

- chýbajúce skratky v notifikačnej lište

Orientačná cena: 232 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire 500 príjemne prekvapil. Ide o výborné zariadenie strednej triedy s lákavým pomerom cena / výkon. Škoda len príšerne lesklých plastov. Komu vadí večne upatlaný telefón, mal by voliť bielu verziu, na ktorej odtlačky nebudú až tak viditeľné. Pred kúpu treba myslieť aj na nízku kapacitu vnútornej pamäte, slot na microSD kartu to nie vždy zachráni. Lákadlom je nadstavba HTC Sense 5 s domácou obrazovkou BlinkFeed a fotografické funkcie slušného fotoaparátu. V redakcii nedáme dopustiť na Video Highlights - automatický zostrih videa. Konkurentom jednosimkovej verzie Desire 500 môže byť LG Optimus L9 II, ktorý ponúkne porovnateľný výkon, väčší displej s vyšším rozlíšením, silnejšiu batériu a vlastné "fičúrky" LG v grafickej nadstavbe.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 29.10.2013 - 13:45

Až na kvalitu foto je Xperia M dual za 220€ lepšia volba..

Dodik29.10.2013 - 16:55 Trvalý odkaz

No dalo by sa nad tým uvažovať či je Xperia M lepšia voľba , čo sa týka jedno simkového Desire 500 , tak 500-vka je oveľa lepšia vo všetkých smeroch. Čo sa týka medzi rozhodovaním zákazníka tak zvážená by mohla byť skôr xperia L ako M.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.10.2013 - 17:55 Trvalý odkaz

"tak 500-vka je oveľa lepšia vo všetkých smeroch"
v akých všetkých?
Xperia M (dual) VS. Desire 500 (dual)
HSDPA 21 Mbps VS HSDPA 7,2 Mbps
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n VS absencia áčkového wifi
NFC ano VS NFC (iba dual sim verzia)
Foto zadné/predné 5/0,3MP VS 8/1,6MP
Video - 720p@30fps oba
A teraz to podstatné:
čipset Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 (28nm) VS Qualcomm Snapdragon 200 MSM8225Q (45nm)
CPU Dual-core 1 GHz Krait VS Quad-core 1.2 GHz Cortex-A5
GPU Adreno 305 VS Adreno 203
Android v4.2.2 VS Android v4.1.2

Subjektívne: Rýchlejší fon s lepšie odladeným SW a dobrou výdržou VS kvalita foto (nie video) a displej.

Mínusy (z inej recenzie)
-jen průměrný zvukový výstup
-špatně reagující senzorové klávesy
-zadní kryt, který se snadno poškrábe a klouže v ruce
-špatná kvalita nahrávaného videa
-slabý výkon

*žiadna zmienka o NFC, mali ste dual-sim verziu. obsahuje NFC čip?

Jakub29.10.2013 - 21:29 Trvalý odkaz

metal alebo LG optimus L9 II ale iba v single sim verzii :D

Dodik29.10.2013 - 22:59 Trvalý odkaz

Tak dual xperiu M a Desire 500 som ešte nemal možnosť vyskúšať ale na normálnych jedno simkových som mal možnosť sa trochu pohrať tak Desire 500 mňa osobne oslovil viac , x-peria mi prišla že má slabší displej (sýtosť farieb), fotoaparát x-perie cez deň v pohode na tých 5mpx povedal by som že taký ako Desire X (xperia - foto v exteriéri). Ceny oboch sú takmer podobné , no neviem ale radšej by som už siahol po L-ku.

Celá diskusia 39 príspevkov