Nokia Lumia 1520: asertívny displej a výborná čitateľnosť

6-palcový Full HD displej Lumie 1520 disponuje takzvanou asertívnou technológiou manažmentu zobrazovania. Tá dokáže dynamicky upravovať nielen jas, ale aj farbu pixelov. Výsledkom by mala byť výborná čitateľnosť aj na priamom slnečnom svetle, avšak pri zachovaní minimálnej spotreby.

Nokia World v Abú Dhabí nebol iba miestom pre predstavenie nových telefónov a tabletov Nokie, ale aj stretnutím vývojárov značky. V jednom zo stánkov mimo hlavného pódia sa objavila Lumia 1520 vedľa Samsungu Galaxy Note 3. Cieľom bolo poskytnúť priame porovnanie správania sa displejov pod ostrým a silným osvetlením.

6-palcová Full HD novinka Nokie totiž disponuje takzvaným “asertívnym displejom” (z ang. assertive). Pri väčšine zariadení senzor snímajúci intenzitu osvetlenia zvýši jas obrazovky na maximum ak vyhodnotí, že sa používateľ nachádza napríklad vonku, na priamom slnečnom svetle. Informácie na obrazovke sú tak o niečo lepšie čitateľné.

1520-tka ale ide ešte ďalej. Systém dokáže upravovať aj farbu a saturáciu jednotlivých pixelov. Ako vidno na videu, funguje to veľmi dobre. Nedochádza iba k plošnému zvýšeniu intenzity podsvietenia po celom displeji, ale aj k inteligentnej úprave celého obrazu tak, aby bol čo najlepšie čitateľný v aktuálnych podmienkach.

Technológiu použitú v doteraz najväčšom smartfóne s Windows Phone 8 vyrába spoločnosť Apical. Podľa nej celé riešenie navyše "dramaticky" šetrí energiu z batérie. Sofistikovaný algoritmus upravuje každý jeden pixel Full HD displeja v reálnom čase, podľa vopred naprogramovaných modelov. Tie študovali ako reaguje ľudské oko na displej a intenzitu okolitého osvetlenia. Technológia by mala fungovať rovnako dobre aj pri videu a v absolútnej tme.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 1520Tabletofón s OS Windows Phone 8, štvorjadrovým 2,2 GHz procesorom, 6'' Full HD displejom, 20 Mpix fotoaparátom s AF, dual LED bleskom, optickou stabilizáciou obrazu a technológiou PureView. Poteší 3 400 mAh batéria.

Pri pohyblivých obrázkoch sa navyše maximálne efektívne využíva celý kontrastný pomer displeja (rozdiel medzi maximálne rozžiareným bielym a čiernym pixelom, v špecifikáciách televízorov typicky udávaný napríklad ako 1000 : 1), intenzita samotného podsvietenia tak môže byť často až o 50 % nižšia, čím dochádza k menšiemu odberu energie.

Oba displeje s rovnakým odberom energie. Vpravo aktívny Assertive Display mód. (obr: Apical)

Technológia od Apical má vlastné hardvérové jadro na matičnej doske smartfónu, nedochádza tak k zvyšovaniu zaťaženia procesora alebo systémovej pamäte RAM. Spoločnosť sa snaží podobnú technológiu zaviesť aj do kamier a HDR snímok z fotoaparátov. Nokia Lumia 1520 je zatiaľ prvým smartfónom s asertívnym displejom. Až prvé recenzie odhalia, či skutočne prináša najlepšiu čitateľnosť na priamom slnečnom svetle, dojmy a ohlasy z Nokia World však vyzerajú veľmi dobre.

Sústava zodpovedná za asertívnu technológiu. (obr: Apical)

Zdroj: Apical, Phonearena.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu