Samsung D980 Duos

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mobil na dve SIM s dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom s nahrávaním a EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom a bez klávesnice,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 98 x 55 x 16 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 119 g)

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 40 x 53 mm, uhlopriečka 66 mm (2,6''), aktívny pohotovostný režim (widgets),

fotoaparát: 5 Mpix (2 560 x 1 920 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (MPEG4, 640 x 480 b.),

pamäť: 45 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 200 SMS, zdieľaná pre MMS, e-maily, 1 000 udalostí, 4 MB pre Java,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (samsungový konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio s nahrávaním, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: 1 200 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, RSS, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, videohovor, GPS, blogovanie, minimalizácia aplikácií, multitasking, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, káblová redukcia na 3,5 mm jack s tlačidlom pre prijatie hovoru, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

vychádza z modelu F480 TouchWiz, s ktorým má naozaj veľa funkcií spoločných. Chýba mu však podpora 3G, minimalizácia aplikácií, RDS, hrúbka narástla o 4 mm, hmotnosť o 17 gramov, displej sa zmenšil. V základe sú si ale s F480 veľmi podobné. Základnou výhodou modelu D980 je podpora dvoch SIM kariet súčasne, podobne ako v modeloch D780 a D880.

Keď sa mi D980 dostal prvýkrát do rúk, až som sa zľakol jeho hrúbky. Po pár dňoch práce s ním mi však

vôbec nepripadá taká nepríjemná, D980 sa aspoň lepšie drží v ruke. Po silnejšom uchopení sa ozve nejaké to vŕzganie, čo zapríčiňuje lacný zadný kryt. Pod ním sa nachádza pomerne silná batéria a pod ňom dve SIM karty a pamäťová karta. Práve umiestnenie pamäťovej karty pod batériou bolo pre mňa nepríjemným prekvapením. Ďalšou, nie veľmi potešujúcou správou je, že na D980 nenájdete žiaden štandardný konektor, pripojenie všetkého príslušenstva sa uskutočňuje pomocou jediného samsungového konektora. Pravá bočná stena obsahuje aj spúšť fotoaparátu, ľavá zase mechanický dotykového displeja a dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Toto tlačidlo slúži aj na listovanie ponukami a určite ho budete potrebovať častejšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Veľakrát totiž na displeji vôbec nevidno, že pod zobrazenými položkami sa nachádzajú ešte ďalšie. Môžete sa k nim dostať pohybom prsta po displeji, ale jednoduchšie je to práve bočným tlačidlom.

Hlavným ovládacím prostriedkom je veľký

. Jeho zablokovanie a odblokovanie bočným tlačidlom považujem za praktické. Na domácej obrazovke mám umiestnené mnou vybrané okienka - widgets. Takto vidím stále widget pre FM rádio, vstup do hier, kalendár... V bočnom paneli si môžem vybrať ďalšie, alebo doň niektoré schovať. Ovládanie prstom môže nahradiť presnejšie ovládanie

, ktoré vytiahnete z pravého horného rohu. Pod displejom vidíte trojicu veľmi dôležitých tlačidiel. Krajnými ovládate hovory, stredné slúži na návrat späť. S ovládaním D980 som nemal najmenší problém, a to práve vďaka kombinácii všetkých prvkov, ktoré som doteraz spomenul.

funkcií sa skladá z 12 ikon. V nastaveniach displeja nájdete reguláciu jasu aj doby podsvietenia. Páči sa mi možnosť zvoliť si náhodné tapety domácej obrazovky. V nastaveniach telefónu nechýba ani kalibrácia displeja a intenzita vibračnej odozvy pri dotykoch telefónu. Displej je dostatočne jasný aj na polovičnej hodnote, ale v exteriéri je jeho čitateľnosť oproti konkurencii slabšia.

D980-ky patrí medzi slabšie päťmegapixely. Jeho sú však veľmi bohaté, a tak som si nastavil ISO na 100 alebo 200 a nočné snímky vyzerali oveľa lepšie než pri ISO 400 (ukážkový záber v galérii). Makro je veľmi účinné, LED blesk som si tiež pochvaľoval najmä pri blízkych objektoch a vyváženie bielej farby je väčšinou presné. Najviac ma mrzeli pomalšie reakcie telefónu pri fotografovaní. Záznam VGA videa poteší, nekvalitná zvuková stopa už menej. Listovanie snímkami na ležato je rýchle a pohodlné, ku nemám vlastne jedinú výhradu. Samsungy ponúkajú aj vytváranie priečinkov a presuny súborov, a tak môžete oddeliť fotografie z dovolenky od ostatných. Aj úpravy obrázkov sú naozaj bohaté.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6,7 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 1 806 kbps; zvuk: AAC, 13 kbps; celkovo: 13 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

má dve podstatné výhody - prepojenie s vydareným widgetom a reguláciu hlasitosti aj pri zablokovanej hlasitosti. V balení nájdete 3,5 mm redukciu aj slúchadlá. Veľkou nevýhodou prehrávača hudby je prehrávanei hudby len z playlistov, ktoré však môžu byť len štyri po 30 skladieb. Hlasná reprodukcia dosahuje dobrú kvalitu, dokonca aj pri nej je počuť zmeny ekvalizéra. Po pripojení mojich slúchadiel som bol s kvalitou hudby spokojný, zázraky však nečakajte. A už vôbec nie s dodávanými slúchadlami. Ale ak počúvate trieskanice s výraznými basmi, tak zrejme spokojní budete. je jednoduché, z nadštandardných funkcií dokáže len automaticky vyhľadať rozhlasové frekvencie v dosahu a... z vysielania! Kvalita nahrávky je prekvapivo dobrá (MP3, 128 kbps, t.j. asi 3 MB / 3 minúty záznamu, ako bežná MP3).

dokáže D980 zobrazovať zo SIM karty, dokonca z oboch naraz. D980 ponúka aj rýchle vytáčanie. Keď som pod dvojku pridal kontakt zo SIM karty O2, podržaním dvojky sa vytočilo toto číslo v sieti O2. Ak som pridal kontakt z telefónneho zoznamu v telefóne, vytočilo sa v sieti primárnej SIM karty. Voľbu použitej SIM karty uskutočňujete inak vždy v spodnej časti dotykovej obrazovky. Šikovné. Jedine výmena priority SIM karty si vyžaduje reštart telefónu, ale na to nevidím dôvod, keďže aj dátové, aj všetky ostatné funkcie fungujú konečne rovnomerne na oboch kartách. Nastavenie siete na automaticky / ručne je možné pre každú SIM kartu zvlášť. D980 ponúka aj profily, dokonca každej SIM karte môžete nastaviť iné zvonenie a jeho štýl i hlasitosť. Samsung D980 ponúka aj pravidelné upozornenie na prijatú SMS (každých 2, 5 alebo 10 minút). Páči sa mi, že napríklad hovory môžu aj vibrovať, ale SMS-ky nie, no e-maily zase áno.

Podpora

je na prekvapivo dobre úrovni. Ani tomuto Samsungu nechýba SOS správa s automatickým odoslaním na vybrané telefónne čísla po štvornásobnom stlačení tlačidla hlasitosti aj pri zablokovanej klávesnici. Funkcia je normálne vypnutá, musíte ju zapnúť a nastaviť. a správ na dotykovej klávesnici je prekvapivo dobré, chyby som takmer vôbec nerobil. Virtuálna klávesnica je dobre navrhnutá, len na polohu medzery si musíte zvykať. Slovník T9 funguje bezchybne. Pri vložení 1 MB (5 Mpix) fotografie dôjde ku jej automatickému zmenšeniu na VGA. Aj do môžem vložiť 5 Mpix snímku bez upravenia, alebo s úpravou na VGA. Limit sťahovania e-mailov nemusí byť obmedzený, najkratším intervalom kontroly elektronickej pošty je žiaľ až 1 hodina. Novinkou Samsung D980 je podpora MMS a vlastne kompletných dátových služieb pre obidve SIM karty. V prípade SMS správ môžete blokovať ich príjem od vybraných čísiel, tzv. blacklist. V e-mailoch je prítomné aj automatické mazanie správ po vybranom počte dní.

odporúčam používať len na jednoduchšie stránky (fony.sk/text, wap.fony.sk), načítavanie bežných veľkých webov trvá cez EDGE zbytočne dlho.

je jednoduchý, prepojený s widgetom, ktorý však neodlišuje dni s udalosťou. Pri zadávaní udalosti je východiskovým časom 8:00 až 8:59. Ak prepíšem začiatok udalosti na 10:00, telefón automaticky nepridá 59 minút k tomuto času, ale ukončenie ponechá na 8:59, a teda ako neplatné. Preto musíte stále zadávať čas začiatku aj ukončenia udalosti. Otravné. môžete mať niekoľko, a ich nastavenie je veľmi bohaté. Páči sa mi, že môže budiť bez vibrácií, tónom môže byť FM rádio. Dokonca si vyberiem aj hlasitosť budenia, čas odkladu a počet opakovaní. Ak nastavíte čas odkladu na jednu minútu a 5 opakovaní, môžete si vypočuť celé ranné päťminútové spravodajstvo o ôsmej.

Z

treba spomenúť záznamník zvuku (diktafón), dve hry, poznámky, grafické poznámky, úlohy, svetový čas, šikovnú kalkulačku s prepojením na widget, prevodník jednotiek, časovač a stopky. Minimalizácia Java aplikácií sa nekoná, v tomto má F480 navrch.

Indikátor stavu batérie pri nabíjaní zobrazuje aj už nabitú časť, podobne ako v Sony Ericssonoch. Výdrž na jedno nabitie je však slabšia, dosiahol som s minimom telefonátov a bežným používaním (pár fotografií, pár stránok na webe, jedna kontrola e-mailov) dva dni výdrže. Chcelo by to náhradnú batériu.

Výhody:

- plnohodnotne dve SIM karty naraz,

- vydarené (dotykové) ovládanie aj písanie textu,

- nahrávanie hudby z FM rádia,

- dokonalé budíky.

Nevýhody:

- nižšia kvalita fotografií,

- slabší internetový prehliadač,

- chýba podpora UMTS, HSDPA a Wi-Fi,

- len 4 playlisty po 30 skladieb.

Orientačná cena: 10 990 Sk / 364,80 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung D980 bol pre mňa príjemným prekvapením. Spočiatku som bol k nemu skeptický, preto som s nadšením objavoval doladené zadávanie textov, perfektné budíky, nahrávanie hudby z FM rádia, dobrú správu oboch SIM kariet... Sklamaním je hudobný prehrávač, ktorý svojimi obmedzeniami postačí len nenáročným poslucháčom, ale aj internetový prehliadač, ktorý pohodlne poslúži akurát tak na WAP. Cenu D980 si predstavujem určite pod desaťtisícovou hranicou - potom budú moje výhrady podstatne menšie. Ak máte záujem o mobil so súčasnou podporou dvoch SIM kariet, D980 je to najlepšie, čo si môžete kúpiť. Čínskych konkurentov spomínať nebudem, jedinou výnimkou môže byť Mivvy Dual TV, ktoré vyniká analógovým prijímačom TV. Z lacnejších modelov DUOS upozorním na Samsung D780 a D880. Z tých dvoch mi ku srdcu viac prirástol starší model D880.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.12.2008 - 15:01

VanJ: Se si tymto isti? Vsade na nete som cital, ze Samsung zrusil DuoS telefon s dotykovym rozhranim, kvoli nekompatibilite tohoto rozhrania s dvoma SIM.

anonymous22.10.2008 - 15:24 Trvalý odkaz

Laxius: No ja si nemyslm,ze ide o hoax. Kontaktoval som ceskeho distributera samsungu a tento phone ma byt v ponuke koncom Rijna, cize koncom oktobra. Aj ked k tomu priratam mesacne/dvojmesacne meskanie, do konca roku by sa mal objavit na trhu. Samozrejme hocico sa moze stat, ale ja dufam,ze si ho uz budem vediet kupit pod stromcek :)

anonymous12.12.2008 - 15:01 Trvalý odkaz

riso: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT!

anonymous12.12.2008 - 15:50 Trvalý odkaz

Audion: tne dotykovy displej takych malych rozmerov je zbytocnost..

anonymous12.12.2008 - 15:53 Trvalý odkaz

PB: Zaujimalo by ma, ci sa daju nastavit rozdielne upozornenia na prijatú SMS pre kazdu kartu? Daju sa pouzit aj vlastne MP3 ako upozornenie na prijatú SMS?

Celá diskusia 32 príspevkov